Löpning Träning 9 inlägg 9222 visningar

För nybörjare för Göteborgsvarvet?

1990 • Göteborg
#1
21 mars 2012 - 13:44
Gilla
Hej!

Är nybörjare i löpning, änsålänge kan man nog kalla de joggning. Orkar ca 5km utan att behöva gå möjligtvis stanna upp när jag springer fel, föddes utan lokalsinne.

Min fråga är alltså är jag för otränad i dagsläget för att hinna träna mig i form till varvet? Inte tränat löpning innan, hållt på nu i ca 3v. men tycker de är fantastiskt roligt och hade vart bra med en morot! Dock känns de lite långt i dagsläget eller tror ni de kan gå?!
1961 • Göteborg
Administratör
#2
21 mars 2012 kl 13:53
Gilla
Årets Göteborgsvarv är redan fulltecknat, men jag tror det ändå skulle vara lite väl mastigt att sikta på det som absolut nybörjare. Midnattsloppet kanske kan vara ett lämpligare mål om du vill springa ett stadslopp i Göteborg?
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#3
21 mars 2012 kl 14:02
Gilla
Hej Louise!

Grattis till att du har börjat träna löpning, det är en härlig träningsform och något man kan hålla på med hela livet.

Tveksamt att rekommendera dig att ge dig på varvet redan. Meningen med lopp är ju visserligen att de ska vara en morot, men sen ska man ju vilja fortsätta träna även efteråt, utan att ha blivit skadad eller avskräckt. Jag skulle råda dig att börja med ett eller flera millopp i år, för att lära känna dig själv som löpare.

Jag själv har tränat regelbundet men lågintensivt i flera år och långsamt tagit mig upp på nivån att jag springer 13.5 km utan att stanna. Men då inträffar andra fenomen, visst, huvudet vill fortsätta med kroppen säger ifrån med lite lätt yrsel, stumhet i vaderna, ev ont i magen. Och då är det ytterligare 8 km kvar till mål... Jag tänker trappa upp min mångdträning under de knappa 2 månader som är kvar för att åtminstone en gång ha sprungit halvmaran innan jag står på startlinjen till Gbg-varvet.

Lycka till med din löpning!
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#4
21 mars 2012 kl 20:02
Gilla
Hej Louise!

Visst ska du springa varvet, fast inte i vår. Jag tycker att du ändå skall ta dig till slottskogsvallen och uppleva loppet och stämningen där. Heja på oss andra som susar fram mot målet. Då blir din varvsdebut nästa år en än mer levande målsättning.

Hitta roliga lopp fram till dess, 5k, milen. Få lite rutin innan varvet.

Lycka till med din satsning och tappa inte sugen.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#5
22 mars 2012 kl 08:18
Gilla
Louise: Klart du ska springa Göteborgsvarvet, det är Sveries häftigaste lopp i Sveriges näst häftigaste stad. Rådet från Björn var ett riktigt bra råd. Åk till området kring Slottskogsvallen några dar innan när sportmässan börjar och på lördagen när loppet går. Så får du en bra morot till maj 2013.

Eriks råd om Midnattsloppet är väl okej, men det ska ju gå ute på landet i år, Erik ;

Mitt råd blir Varbergsloppet. 10 km den andra lördagen i juli, 3,5 månader att träna på och Varberg på sommaren är hur fint som helst. Midnattsloppet i augusti och Göteborgs Sylvesterlopp i december är väl två bra delmål till varvet i maj -13

Lycka till med träningen!
1990 • Göteborg
#6
22 mars 2012 kl 10:29
Gilla
Hej! Och tack så mycket för alla bra tips!!

Anledningen till att ja funderat på att springa varvet är för att min pojkvänn är anmäld men han kanske inte kan spring och då ville han ge mig den platsen. Men som ni säger är de nog lite maffigt.

Får bli en tur till slottskogen och spana in mig inför nästa år helt enkelt!:)

Men midnattsloppet ska jag kolla upp lite noggrannare, har aldrig tävlat i nånting alls så detta ska bli riktigt spännande!:)
Ava
1958 • Lindome
#7
22 mars 2012 kl 10:54
Gilla
Passa på att kika på Vårruset (hopplöst rörigt men kan nog vara rätt kul, särskilt om man inte sprungit lopp förut), Blodomloppet (5 alt. 10 km) och I Form-loppet (5 alt. 10 km) också - alla dessa går i Slottsskogen och är lite "lagom".
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#8
22 mars 2012 kl 11:12
Gilla
Om du känner för att springa Varvet redan i år, gör då det! Det finns absolut tid för att träna kvar. Gå in med inställningen att "ta-dig-runt" och gå om det blir för jobbigt den sista biten. Du är inte ensam om att inte ha tränat så mycket innan. Bestämmer du dig för att köra så tycker jag att du i alla fall skall träna 2-3 gånger i veckan nu fram till Varvet och minst testa på "milen"...

Sprang själv mitt första Varv (2001) utan nästan någon löparrutin alls. Hade väl sprungit 7-8 km som längst innan. Det gick fint även om det kändes väldigt långt då. Framförallt blev det en "aha-upplevelese" om hur fantastiskt roligt det är att springa lopp!

Om du ställer upp och tar dig runt kommer du säkert få mersmak för detta och redan dagarna efter börja ladda inför nästa år med inställning att slå din tid.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
22 mars 2012 kl 15:33
Gilla
Håller mad Jacob, finns chansen att vara med i årets lopp så ta den. Det finns tid att fixa "klara sig runt-form" till årets lopp. Och som Jacob skrev, då bli det en tid att träna ett år på att förbättra.

Tveka inte om du får chansen att springa, det ärr det absolut bästa sättet att uppleva Göteborgsvarvet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.