Löpning Träning 2 inlägg 2648 visningar

Nybörjare och GöteborgsVarvet

Johanna Jilsén
1987 • Göteborg
#1
4 november 2008 - 13:23
Gilla
Tjo. :)

Efter diverse tjat och påtryckningar fick jag med min bror och en kompis att både träna inför och springa Midnattsloppet i Göteborg 2008. NU har de i sin tur lyckats få med mig att springa GöteborgsVarvet 2009 och vill att jag ska hjälpa dem med att lägga upp träningspass. Problemet för mig är att jag inte har någon erfarenhet av att lägga upp löpträning inför längre distanser samtidigt som jag är mycket mer "grundtränad" än de är i och med att jag tränar handboll på fritiden. Samtidigt som jag vill peppa och hjälpa dem så vill jag inte heller köra på såpass mycket så att de skadar sig eller tycker det blir tråkigt.

De vill träna ca 3 ggr i veckan - efter lite funderingar och läsning på nätet undrar jag om två långdistanspass och ett intervallpass i veckan är en bra början?
Hjälp mottages tacksamt. :)
1971 • Nykvarn
#2
4 november 2008 kl 13:33 Redigerad 4 november 2008 kl 13:32
Gilla
Hej Johanna, Allt beror ju på träningsvana, ambition med varvet. Är de ganska ovana löpare tycker jag gott intervallpassen kan vänta ett tag. Bättre då att satsa på kontinuitet på de vanliga distanspassen i åtminstone 3 månader. Dessa kan göras variarerade ändå , t ex med fartlek vilket är ett bättre alternativ. Min grundregel för 3 pass/vecka (som jag tror ganska många kör efter) lyder:

1. Långt och ganska långsamt (=långpass)
2. Snabbt och kort (mellan 5-8 km i lite snabbare takt, s k tröskelträning)
3. Lätt (medellångt, kanske 10 km) men ska köras i en intensitet som känns lätt, något snabbare än långpasset dock.

Inför en halvmara behöver man ju inte heller köra några riktigt långa pass. Det räcker ofta med att träna ca 15-16 km, även om det naturligtvis inte är en nackdel att testa på hela distansen även på träning. Några enkla råd från mig. Lycka till med tränarkarriären, på dem bara!! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.