Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 2995 visningar

benhinnor

mangan
1980 • Oslo
#1
22 oktober 2011 - 17:42
Gilla
Hej

Skulle bara vilja tacka alla som har gett mig tips om hur jag ska tackla mina benhinnor. Är i stort sett bra nu efter att ha prövat allt möjligt har jag nu gått tillbaka till "vanliga" skor eller rättare sagt så har jag lagt om löpsteget och springer nu med kortare steg på fram/mellanfoten. Kan numera springa 10 km varannan dag utan några större problem. Detta har tillsammans med en markant viktnedgång medfört att jag idag satte nytt pers på milen 37.24 något jag inte varit i närheten av förut. Så tack en gång för alla fina tips!
1972 • Bollnäs
#2
22 oktober 2011 kl 20:45
Gilla
Åh det måste vara härligt, grattis!!

Vad menar du med "vanliga" skor? Kan du inte beskriva lite kort hur du har gjort för att få ordning på problemet! Har själv dragits med problem ända sedan juli i år...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#3
22 oktober 2011 kl 20:58
Gilla
Grymt Mangan!

Förra året hade jag enorma problem med benhinnorna. Med mycket stretching och kompressionsstrumpor.
I år slog jag PB på 10 km med 37.21
1977 • Stockholm
#4
22 oktober 2011 kl 23:22
Gilla
Åh vad glad jag blir att höra att det KAN försvinna, befinner mig i benhinneträsket och ser just nu mest mörker, kämpar dock på med alla tänkbara åtgärder men har inte hittat rätt ännu.
mangan
1980 • Oslo
#5
22 oktober 2011 kl 23:48
Gilla
Hej
Anna: Jag har prövat en del att springa i fivefingers...men dragit slutsaten att det inte är nödvändigt men säkert bra för en del, men att det viktigaste är att inte springa runt på hälen som en idiot. Läs Born to run och efter det så kommer du också förstå. Det är inte så vi människor är tillverkade att springa. Nej det att löpa på framfoten/mellanfoten tror jag stenhårt på och sen spelar det inte så stor roll vad du har på fötterna!
mangan
1980 • Oslo
#6
22 oktober 2011 kl 23:52 Redigerad 22 oktober 2011 kl 23:53
Gilla
Sarah: Korta ner steget (släpp fötterna rätt under kroppen) och spring bara varannan dag. Gå till en naprapat som klämmer en gång iveckan (om du har råd). Lycka till

Citat: "Man blir inte för gammal för att springa, men gammal av att sluta springa"
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#7
23 oktober 2011 kl 09:08
Gilla
Jag tror säkert att five fingersnär bra för vissa. Tror dock att det dyker upp andra problem längs vägen.
Med lättare skor får du automatiskt ett bättre löpsteg (det var åtminstone så för mig). Ta det lugnt i början med lättare skor med tanke på skaderisk eller fruktansvärd träningsvärk
Karin Widström
1973 • Uppsala
#8
23 oktober 2011 kl 10:05
Gilla
Ni som lyckats bli av med benhinnebesvär: har ni stretchat mycket? Måste de onda gå över helt för att inte förlänga läkningsprocessen? Bör man knapra inflammationshämmande tabletter? Hur viktigt är det med massage/naprapathjälp? Hur mycket hjälper det att gå ned i vikt? Hur har ni hållt konditionen och blodflödet igång under läkningstiden?/tacksam för alla svar jag kan få på så många delfrågor som möjligt. Vill definitivt springa Lidingö nästa höst!
Christian
1980 • Gävle
#9
23 oktober 2011 kl 12:04
Gilla
Hade stora problem med hinnorna för ca 2 år sedan. Det jag gjorde var att endast springa på mjukt underlag, efter jag vilat 5-6 veckor. Drog ner distansen för varje löppass. Sen så springer aldrig 2 dagar i rad heller. Har inte haft problem med hinnorna sen dess. Inflammationen beror väl på överbelastning och "stötarna" när man sätter i fötterna??? Cykla under tiden för att hålla konditionen.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
23 oktober 2011 kl 22:33
Gilla
Jag stretchade fotleder, vader och framsidan (skenbenet) ca 15 min varje dag i 3-4 månader. Besvären gick över.
Jag har fortsatt med stretching men lika frekvent
Christian
1980 • Gävle
#11
23 oktober 2011 kl 23:10
Gilla
Behandling [redigera]

När man fått benhinneinflammation bör man i första hand vila och övergå till träningsformer som inte belastar underbenen, t.ex. simning eller cykling (utan fotledsrörelser). Vilan kan kombineras med kylning med ispåse efter träning eller antiinflammatorisk behandling med tabletter eller gel som innehåller NSAID. Om besvären blir långvariga bör man söka kontakt med sjukgymnast så att man kan utreda orsakerna. Det går även att operera, då skär man snitt i benhinnorna vilket gör att de kan töjas mer när muskeln expanderar vid träning.
Förebyggande [redigera]

Det finns flera saker man kan göra för att förebygga benhinneinflammation
Träning, likt alla muskler kan tibialis tränas för att klara av ansträngningen vid löpning.
Stretchning, särskilda stretchövningar kan förhindra eller lindra benhinneinflammation. En sådan övning är att sitta på knän med fötterna under baken och sedan luta överkroppen bakåt.
En annan övning är att:[1]
Sitta ner och lägga upp ena foten över knät och greppa foten med motsatt hand. Dra foten mot dig så att det stramar lite på framsidan av underbenet. Håll kvar i 30-60 sekunder och gör samma sak med det andra benet.
Löpteknik, med hjälp av en ortoped kan man korrigera sin löpteknik.
Skodon, stabila skor och skoinlägg ifall man har höga fotvalv är ett annat sätt att förebygga benhinneinflammation. Detta är en allmänt vedertagen rekommendation, men det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att dämpning eller pronationsskydd i skorna minskar risken för skador.
Underlag, genom att undvika löpning på hårt underlag, t.ex. asfalt, löper man mindre risk att få benhinneinflammaion.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
25 oktober 2011 kl 12:11
Gilla
Christian
Den övningen med att sitta på knän med fötterna under baken har jag kört mycket

Lars Milde
1974 • Södra Vi
#13
25 oktober 2011 kl 19:16
Gilla
Hade extremt ont i benhinnorna efter pass i förra veckan och det gjorde än mer ont efter passet nu i söndags och fick korta ned rundan pga av smärtan. Gjorde då enligt följande:
Efter träningen duschade jag smalbenen med växelvis iskallt och hett vatten. Detta gör man i ca. 3-4 min.totalt och sedan om det smärtar allt för dj-vligt så på med lite Tigerbalsam. Kände inget efter förra passet och inget idag heller efter 8 km i, för mig, bra tempo. Fick detta tips från en kompis för några år sedan. Han åker mycket slalom och off-pist och hade fått detta tips av kompisar i Schweiz och det funkade för slalomåkares onda benhinnor. Verkar funka bra för mig. Givetvis tror jag att skor, löpteknik, underlag och stretchning är avgörande det med. Skor har jag provat ut och har även lagt i ilägg typ Footbalance vilket blir bättre för mina knän. Löpteknik är det si och så med, vem kan visa mig? Underlaget kan jag inte göra mycket åt utan jag får springa där jag har möjlighet, dvs växelvis asfalt, grus o skg. Stretchning gör jag så gott det går men jag har mycket svårt för att sitta på mina knän och den andra metoden får jag inte till.
Fortsätter med min duschteknik som jag tycker funkar för mig.
Ses vi på Göteborgsvarvet??? ;-)
1976 • Skarpnäck
#14
27 oktober 2011 kl 20:50
Gilla
Mangan, härligt att du lyckats bli kvitt dina besvär! Tränade du under tiden då du hade ont? Det allmänna rådet verkar vara vila eller alternativ träning. Jag har ont i benhinnorna på vänster ben, men jag har varit så mycket skadad nu att jag är trött på att vila. Funderar på att springa på ändå. Jag har precis läst "Born to run". Funderar på att skaffa ett par odämpade skor och lägga om mitt steg också.
Karin Widström
1973 • Uppsala
#15
28 oktober 2011 kl 09:27
Gilla
Åh tack, för alla bra råd! Tror ni att crosstrainer (framlänges eller baklänges?) är OK, eller blir för mycket belastning? Blir även glad av att höra att det är så många som kommit till rätta med sina problem, då jag nu anmält mig till Lidingöloppet nästa år! Förhoppningsvis inte alltför optimistiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.