Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 3075 visningar

Platarfaschit (igen)

Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#1
12 oktober 2011 - 21:04
Gilla
Har sedan en tid besvär med smärta under ffa ena foten som helt förhindrar mig från att springa. Alla som på något sätt gått skadade kan säkert sätta sig in i den frustration som det medför.
Det finns mycket kunskap att läsa sig till men några frågetecken kvarstår.
Kan jag hoppas på att kunna åka längdskidor nu när snön snart börjar trilla ner?

Är det viktigt att försöka vara i smärtfritt tillstånd och att inte provocera fram smärtan, triggar man igång besvären och förhindrar länkning eller spelar det ingen roll?

Iläggssulor föreslås av många. Är det någon här som faktiskt blivit hjälpta av det? Dyrt att göra om det inte alls funkar.

Känner någon till nån differentialdiagnos till detta. Jag har inte ännu sökt någon vård eftersom det ändå inte verkar som om någonting hjälper. Jag kom nu på att det inte alltid är så smart att
diagnosticera sig själv.

Jag frossar i denna nyupptäckta sida och njuter av alla era fantastiska prestationer, berättelser och diskussioner. Ni får mig att se ljuset i tunneln trots trist prognos på mina fotbesvär.
1973 • Åkersberga
#2
12 oktober 2011 kl 21:52
Gilla
Kan inte besvara någon av dina frågor!

Jag har haft plantar fascit sedan april och inte sprungit sen dess :-( Har försökt några gånger men fått ännu kraftigare smärtor. Varit hos en docent som sa att det finns INGET påverkar skadan, man kan inte rehaba sig ur den. Andra säger tvärt om!

Jag ska dock till en till specialist nu på fredag. Är så vansinnigt trött på att inte kunna springa samt att jag har ont bara jag är ute och går (med tre hundar måste jag kunna gå!)

Återkommer efter fredag!
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#3
12 oktober 2011 kl 22:03
Gilla
Cyklar med min vovve även de slöa kortisarna bara för att jag inte ids halta omkring. Jag har dock faktiskt hittat ett par skor som hjälper mig att vara nästan smärtfri på dagarna när jag är på jobbet trots att jag är igång nästan hela tiden. Köpte på vinst och förlust ett par Rykä walkingskor med "gungeffekt", typ MBT. Avlastar hälen nästan helt och det är jätteskönt, kilar och gympadojor har inte alls haft den effekten. Väntar spänt på att få höra var han/hon har att säga på fredag *håller tummarna*.
1975 • Santa Clara (
#4
12 oktober 2011 kl 22:08
Gilla
Jag förstår irritationen. Det som hjälpte mig att bli av med PF var att vila för en längre period (det blev ca. 5-6 månader).
Har ni kollat youtube också, det finns massor med bra video och tips, tex http://www.youtube.com/watch?v=d9dfdou0hYo
Lycka till!
1983 • Hånger
#5
12 oktober 2011 kl 23:17
Gilla
Jag fick ont av det inför mitt LidingöTjejlopp. Antagligen pga av överbelastning då jag ökade backträningen lite för fort. Lyckades ta mig runt Lidingö med tejpad fot och vila inför loppet. Efteråt så vilade jag helt 2 månader... Jag passade på att skaffa ortopediska inlägg i mina skor.
Sedan kom snön i slutet av november och jag började åka längdskidor (hade inläggen även i skidpjäxorna). Kunde åkan problem och har även kunnat springa sedan utan problem.
Vet inte om jag hade någon lindrig variant av Plantar... Vet inte heller hur det skulle gått att springa utan mina ortopediska inlägg. Men jag tror de hjälper! Då jag gjorde fotanalysen, så visade den ju att jag pronerade en hel del på den foten jag fick besvär med.
Ann Karlsson
1954 • Järna
#6
13 oktober 2011 kl 08:17
Gilla
Under förra hösten och vintern var jag oxå drabbad av PF, dessutom i bägge fötterna. Provade det mesta, vila, Voltaren, ultrajjud, massage, sjukgymnastik men inget hjälpte. Fick tips om en naprapat som använde sig av stötvågsbehandling vid PF. Efter ca 12 behandlingar försvann den henska smärtan och numera joggar jag obehindrat 2-3 mil i veckan. Måste dock vara väldigt noga med stötdämpning i alla slags skor och förebyggande övningar som massage och sjukgymnastik. Om jag slarvar får jag känningar av den gamla skadan.
Richard Blank
1978 • Alingsås
#7
13 oktober 2011 kl 09:47
Gilla
Tejpa och spring :)
Fast kanske inte så långt som du brukar.
Får du till tejpningen riktigt så ska smärtan försvinna helt.
Sök på PF tejp på Youtube.
1973 • Stockholm
#8
13 oktober 2011 kl 10:10
Gilla
Om det är PF som docenten talar om så har docenten fel! Jag behandlar PF i princip dagligen med stötvågsbehandling och får mycket gott resultat. Däremot finns det en diagnos som väldigt många misstar för PF, och det är FPS eller ömmande hälkudde. Den finns det inget att göra åt utom att avlasta med sulor och MYCKET dämpade skor (inte vanliga löparskor, de är för hårda).

Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#9
13 oktober 2011 kl 11:45
Gilla
Då är ju frågan hur man skiljer de olika åkommorna åt och hur man kommer åt någon inom vården som duger till det.
Min smärta sitter i hälen men det som gör mest ont känns nästan mitt i foten och fram mot kanten av främre trampdynan. Dock är hälen väldigt lättirriterad, Jag kan tex inte ligga och läsa i sängen med uppdragna ben, då får jag ont direkt av den belastningen som blir på hälen och det kan ändå inte vara mycket.

Skall kolla tjepning en gång till.
1952 • Varberg
#10
13 oktober 2011 kl 17:09
Gilla
Många gånger är det en kombination av problemen. Formgjutna inlägg kan lindra hälkuddebesvären om de är välgjorda så att de komprimerar den. Jag har haft mycket stor hjälp av formgjutna inlägg i väldämpade löparskor och träning av själva foten vid rehab av min bristning i plantarfascian (även svag hälkudde sedan tidigare). När det var som sämst var det med svårighet jag kunde gå en kortare sträcka och hälen kunde inte vidröra underlaget i sängen. Sprang som en kråka på utsidan av foten när jag började igen. Faktum är att foten är bättre än någonsin nu.
Finns en lång tidigare sträng om detta med en hel del erfarenheter.
1973 • Stockholm
#11
13 oktober 2011 kl 22:01
Gilla
Tage har rätt. Ofta är det en irritation av benhinnan på hälbenet som ger själva smärtan, och en hälkudde kan återgå till att vara smärtfri men aldrig få samma stötdämpningsförmåga som innan. Därför är särskilt anpassade sulor för att trycka ihop hälkudden av största vikt och gärna skor som Reebok Easytone som är extra dämpande.

PF känns ALLTID vid plantar fascians infästning mot hälbenet. PF-smärta brukar minska efter några minuters promenad och vara värst eller en stunds stillasittande.

FPS (ömmande hälkudde) känns runtomkring och på själva hälbenet. FPS-smärta brukar inte minska efter en stund.

Man kan också med erfarenhet avgöra hälkuddens tjocklek. En hälkudde kan även vara "degenererad" utan att smärta.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#12
13 oktober 2011 kl 22:27
Gilla
Hmmm skulle nog kunna tänkt mig ett par EasyTone om jag inte av princip valt bort dem för att reklamen är så sjukt genomtöntig ;0) köpte mina Rykä efter att samtidigt ha provat ett par EasyTone. Jag lär väl få bita i det sura äpplet och köpa ett par till, och ett par sulor, och en crosstrainer, och en...
som sagt så balanserar man på randen av desperation här.
Väntar spänt på att höra vad Marikas expert hade att komma med.
1952 • Varberg
#13
14 oktober 2011 kl 08:31
Gilla
Lite ytterligare när det gäller skor. Jag använder Nike Vomero och utan inlägg sedan i våras. Suveränt skonsamma mot hälarna och resten av foten för den delen också. Ger en studseffekt i löpsteget som gör att man kan springa fortare dessutom.
Sedan måste man ju vara snäll med sina fötter även till vardags.
1973 • Åkersberga
#14
14 oktober 2011 kl 16:54
Gilla
Har varit på http://www.accessrehab.se/
i dag.

Herrejäklar vilken behandling jag fick - aj, aj, aj säger jag bara!!!
Jag var sne i ryggen och hade låsningar både här och där. Han knäckte och knäckte. Det han behandlade mest var inte fötterna utan vader/benhinnor! Jag hade JÄTTEONT i benkinnorna! Skumt, eftersom jag inte sprungit på ett halvår, HAn gav mig akupunktur där (stack hål på benhinnan) samt någon laserbehandling av hälen

När han klämde igenom fötterna hade jag nästan lika ont under vänster häl som under höger :-( Vet inte om det beror på felbelastning eller om jag har en PF på g där med.

Ska tillbaka på måndag.

Nu känner jag mig helt sänkt, det var en jobbig behandling och jag ska nog krascha i soffan strax och inte göra mkt mer denna kväll!!!
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#15
14 oktober 2011 kl 18:45
Gilla
Anna och Marika; Följ Tages råd och läs tidigare trådar; http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15637
Finns flera olika exempel på vad som hjälper. Finns tyvärr inte en universallösning :( Längdskidor bör dock funka. Jag testade i vintras några gånger Ingen större smärta. Men jag har så dålig teknik så jag tyckte inte det var så jätteroligt. Hoppas ni hittar ett sätt att sköta er rehab som passar just er. Räkna med att det tar tid. Passa på att hitta alternativa träningsformer (som är roliga ;) )
Lycka till
1973 • Åkersberga
#16
15 oktober 2011 kl 12:56
Gilla
Cykla racer är jättekul!!! =)

(Ska kolla in din länk senare)
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#17
15 oktober 2011 kl 18:41
Gilla
@Marika, huvva vad hemsk det lät men ont skall med ont fördrivas. Håller tummarna för förbättring och vill så klart ha uppdateringar.
Tack för engagemanget från alla håll.
Petra Flemark
1966 • Malmö
#18
15 oktober 2011 kl 19:58
Gilla
Låt någon på ortopeden tejpa din fot under 6 veckor och göra inlägg i de skor du använder mest. Funkar för mig.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#19
15 oktober 2011 kl 21:30
Gilla
Hade just besök av min syster som jobbar på smärtrehab. Hon spände ögonen i mig och stirrade ner mig medan hon frågade om jag träffat nån läkare? Eeh blev mitt svar, Gilla (sjukgymnasten) då? Mja jag har ju mejlat med henne... not good enough.
Fixar nog läkartid nästa vecka bara för säkerhets skull.

Har för övrigt fixat en Crosstrainer som jag skall prova för att hålla nerverna i styr tills snön fallit tjock i spåren.

1973 • Åkersberga
#20
27 oktober 2011 kl 21:47
Gilla
Jag har varit och fått naprapatbehandling tre gånger nu. Jag har inte blivit bättre, snarare sämre. Jag har väldigt ont i foten nu, jag kan knappt gå - haltar fram som en skadeskjuten kråka :-( Jag har ont när jag går, när jag sitter - ja hela tiden.

I dag var jag i alla fall på magnetröntgen!!! Så nästa vecka får jag veta hur foten ser ut rakt igenom *spännande*!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.