Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 7470 visningar

Träna med Pencillin

1971 • Göteborg
#1
8 februari 2008 - 12:31
Gilla
Hej! Nu har jag tröttnat på min förkyldning och bihålor, så jag gick till doktorn som skrev ut pencillin i 10 dagar!
Nu undrar jag om det är OK att träna med detta i kroppen när förkydningen släpper?
Jonas Sund
1978 • Göteborg
#2
8 februari 2008 kl 13:22
Gilla
Varför frågade du inte läkaren? ;)

Vet att det finns flera läkare/läkarstuderande inne på jogg, dom kanske kan ge
ett korrekt svar, men så vitt jag vet så är det inte farligt att
träna under pencillinbehandling.

Det är inte Pencillinet som är farlig vid träning, utan den eventuella
infektionen som finns i kroppen & det är svårt att veta var brytpunkten går.
Alltså när infektionen är ur kroppen och träning är ok.

Hopaps mitt svar hjälpte lite.
1980 • Göteborg
#3
8 februari 2008 kl 14:50
Gilla
Pluggar själv till läkare och håller med om vad Jonas säger. Penicillinet i sig är inte farligt att träna med. Sen är det ju omtvistat huruvida man ska träna med en infektion i kroppen. Känner du dig allmänpåverkad, dvs trött och hängig eller t o m har feber, är det enligt min mening en stark signal från kroppen att den behöver vila för att bekämpa infektionen på bästa sätt. Har du varit helt symtomfri ett par dagar kan du nog ge dig ut för lite lättare motion. Viktigt att vara försiktig dock och lyssna extra noga på kroppens signaler.

Jag har själv tränat under en penicillinkur men var då helt symtomfri sedan några dagar. Enda problemet då var att jag var dålig i magen, som man ju ofta kan bli av penicillin. Så då är det ju bra att springa i t ex skogen hellre än i stan.

Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#4
8 februari 2008 kl 15:56
Gilla
Jag har lite svårt att ens förstå frågeställningen?
Man äter väl inte penicillin för skoj skull..

Till saken hör ju också att immunförsvaret ändå blir sänkt under behandlingen, så jag skulle nog tänka både en o två ggr.
1980 • Göteborg
#5
8 februari 2008 kl 16:48
Gilla
När man äter penicillin eller annan antibiotika så minskar bakteriemängden och därmed symtomen ofta snabbt, efter kanske ett par dagar. Men man ska ändå äta hela kuren för att verkligen få bort alla bakterier, dels för att inte selektera fram antibiotikaresistenta bakterier och dels för att man inte ska återinsjukna. Detta innebär ju att man oftast är i princip frisk under kanske andra halvan av tiden man äter antibiotika.

Varför skulle immunförsvaret vara sänkt på grund av antibiotikan?
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#6
8 februari 2008 kl 18:07
Gilla
Förstår vad Peter menar.
Han menar att när man är sjuk och behöver penicillin är immunförsvaret inte på topp. Ska man då springa under andra halvan av kuren är immunförsvaret garanterat inte fullt återhämtat pga att det fortfarande är ansträngt av bakterier trots att man känner sig frisk. Dessutom blir alltid immunförsvaret försvagat vi träning så det rimmar INTE att sticka ut och träna under en kur med penicillin.
(Dubbel ansträngning liksom.)

Vem har så brottom med träninget att man inte hinner återhämta sig helt?

Just nu har jag influensan. Varit deckad i en vecka. Jag tänker inte börja springa förrän jag känner mig OK. Dvs minst en vecka till och då flera dagar efter att jag känner mig fullt frisk. Jag har INTE brottom. Hälsan går först.
/Roger
Richard Larsson
1967 • Västerås
#7
8 februari 2008 kl 18:12
Gilla
På vilken indikation fick du antibiotika?

Har det tagits en odling?

Om det inte tagits en odling bör du ej påbörja kuren. Kolla STRAMA för rekommendation.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#8
8 februari 2008 kl 19:21
Gilla
Jag menade också att penicillinet slår ut även nyttiga bakterier, därav mångas reaktion i magen. det innebär att man blir än mer mottaglig för nya infektioner.
Kan också hålla med om att det är vansinne om en läkare skriver ut penicillin för att "man är trött på sin förkylning". Om läkaren dessutom inte har svar på om man ska träna under pågående infektion...
Det är den attityden som gör att västvärlden snart inte rår på vissa stammar.
Och det är inte riktat till dig Carin, utan till läkarkåren.
1971 • Göteborg
#9
8 februari 2008 kl 20:14
Gilla
Jo jag blev faktiskt själv förvånad över hur snabbt läkaren på vårdcentralen skrev ut pencillinet. Var på Axessakuten med min 8-åring för början av öroninflammation. De sa redan i kassan att det var bara att vända, eftersom läkarna inte skriver ut ngn medicin förrän minst efter 1veckas ont!

Jag fick medicinen pga ont/ svullen i ena bihålan under ca 5-10 dagar. Har dock inte ätit ngn antibiotika på minst 8år, så ännu är g inte immun:D

1973 • Ystad
#10
8 februari 2008 kl 21:56
Gilla
Problemet med ökad antibiotikaresistens hos olika bakterier är stort här i västvärlden. Även vi i Sverige är drabbade, även om problemet är enormt mycket större i tex sydeuropa. Efter en period av mer restriktiv förskrivning här under några år, mycket tack vare STRAMA´s arbete, har man nyligen noterat en ökning igen. Det är förstås viktigt på en befolkningsnivå för hela läkarkåren och sjukvården i stort att ta ansvar för detta.

Vill bara poängtera att det inte alltid är lika enkelt på individnivå att som läkare stå emot den ibland förtvivlade patientens önskan om antibiotika. Det finns bra kliniska riktlinjer att stödja sig på men ibland hamnar patienten i en gråzon och då kan hans/hennes önskemål få styra.

Det kan mycket väl vara befogat med penicillin för ensidiga bihålebesvär, om det har pågått en vecka eller längre. Så jag tror att du kan ha fått helt rätt hjälp Carin.

Att börja träna försiktigt mot slutet av en infektion kan faktiskt påskynda tillfrisknandet något. Men feber och halsont är som vanligt no-no!

Spring väl Carin, när du börjat må bra igen!
1971 • Göteborg
#11
9 februari 2008 kl 15:01
Gilla
Tack Fredrik! Skall ta ett lättare pass redan i morgon:)
1980 • Göteborg
#12
9 februari 2008 kl 19:59
Gilla
Att immunförsvaret blir försvagat av träning är väl både rätt och fel. Vill minnas att jag läst att det beror på hur mycket man tränar. Elitidrottare, som ligger och pressar på gränsen till vad som är nyttigt är sjukare oftare än de som tränar måttligt (vad nu det är). Enligt vad jag kan minnas så är de som tränar måttligt friskare, i fråga om infektioner, än de som inte tränar alls. Lagom är bäst alltså.

Även om man ska vara restriktiv med antibiotika så är det ändå viktigt att använda det när det används till rätt saker. T ex ger obehandlad halsfluss risk för senkomplikationer på njurar och hjärta.
1971 • Göteborg
#13
10 februari 2008 kl 16:00
Gilla
Mattias: Jag kan bara instämma. Det var ca 6 månader sedan jag började jogga och har inte varit ens krasslig förrän nu, då det slog till ordentligt.
Dock har jag tränat regelbundet sedan länge tillbaka i form av BP och andra pass. Verkas som om just löpning är extra bra ur bacillsynpnkt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.