Löpning Avancerad träning 46 inlägg 8987 visningar

Ultralöpare, hur mycket dricker ni?

1984 • Göteborg
#1
4 juli 2011 - 15:13
Gilla
Jag har senaste månaderna blivit mer och mer intresserad av ultralöpning och har satt som mål att klara av distansen 50km innan semestern är slut.

I går var jag ute på en av mina längst pass hittills; 32 kilometer och stötte där på ett problem jag inte tänkt på tidigare.
Jag hade med mig 6 dl vatten i vätskebälte och ytterligare 650 ml handhållen.
Efter drygt en timme upptäckte jag att vattnet var helt ljummet och smakade förfärligt. Men jag drack ändå trots känsla av illamående.
Efter drygt 110 min hittade jag en affär och köpte påfyllning i form av Imsdal och en powerrade som jag snabbt fyllde upp flaskorna med.

När det gått ytterligare 45-50 minuter med kontinuerligt drickande var jag ändå fruktansvärt törstig, då var kvarvarande vatten återigen ljummet och den här gången klarade jag inte ens av att dricka det eftersom det verkligen smakade riktigt illa.
Passet slutade på 3 timmar och 15 min och 32 kilometer löpta. Drygt 2 liter vätska dracks, vilket kändes som alldeles för lite.

Frågeställning: Ni som springer ultra, eller i alla fall 3,5 timmar eller mer åt gången i värmen, hur mycket dricker ni per timme?
Hur löser ni problemet med vätska som värms upp fort nu under sommaren?

Tacksam för svar
< < < 1 2 3 > > >
Jonas Dartman
1967 • Linghem
#2
4 juli 2011 kl 17:04
Gilla
Jag sprang 39k i lördags förmiddag. Hade min vätskerygga med mig, försökte dricka duktigt. Jag fyllde t o m på den efter ca 27 km trots att den inte var tom. Skulle gissa att jag fick i mig ca 2-2.5 liter vatten under passet som tog 3:45. Det var dock alldeles för lite eftersom jag gick ner ca 2,7 kg i vikt. Drack bara vatten, samt käkade ett par hemgjorde energibars à la Runekakor. Att vattnet blir ljummet/varmt får man helt enkelt ta. Visst vore det godare med svalt vatten, men för mig är det inte så störande som du verkar ha det.

Nästa gång funderar jag på att fylla ryggan till kanske en tredjedel med is, det borde hålla vattnet svalt längre.

Lycka till med långlubbandet!
1956 • PARTILLE
#3
4 juli 2011 kl 19:42
Gilla
Hej.
När det är så här långa distanser så anser jag att det är vätskerygga som gäller. Jag går ut med en 2 liters vätskerygga för distanser upp till max 30 km. Är det längre tar jag en större rygga (vätskeblåsa) eller försöker planera banan så att jag kan göra depåstopp vid en affär och köpa som Du gjorde.
Jag startar ALLTID från första kilometern och dricker. En "dubbelsipp" från slangen och jag får i mig ca ½ - 1 dl vätska (min egna uppskattning).
Till det tar jag en salttablett var 5:e kilometer (http://www.succeedscaps.com/main_scaps.html). Är det riktigt varmt kan jag ta flera. Men jag håller stenhårt på att dricka varje kilometer. När jag började med detta har mina långpass gått riktigt bra. Upp till 15 - 20 km blir drycken Heed från Hammer Nutrition med Lemon & Lime smak (http://www.hammernutritionpro.co.uk/HEED_c_3.html). Längre än 20 km använder jag Perpeteum från Hammer. Kaffe-Latte varianten (http://www.hammernutritionpro.co.uk/Perpetuem_c_19.html). Nu lördags under Båstad marathon provade jag även deras nya Perpeteum Solids, en tuggatblett (http://www.hammernutritionpro.co.uk/Perpetuem-Solids_c_35.html), som faktiskt funkade bra. Fördelen med denna är att man inte behöver släpa runt en massa vätska. Men det var en fruktansvärt torr tablett. Det tog ett litet tag att tugga ner den i kaggen :-)
Under loppet tog jag en tuggtablett exkat var 15:e minut. Den var stor och väldigt torr, så den måste sköljas ner med vatten. Men varje tablett ligger på 100 kcal, vilket blir 400 kcal i timman. Jag var ute exakt 5 timmar - alltså 2000 kcal. Sedan kan jag lägga till ca 500 för några muggar blåbärsdryck och ett par bananer jag tog. Totalt hade jag enligt Garminen förbrukat 3263 kcal och jag hade fått i mig 2500. Helt OK med intaget tycker jag. Och jag hade bara vatten med mig i en handflaska och levde på dessa tuggtabletter. Handflaskan var bara att fylla upp vid vätskestationen. Blev positivt överraskad. Hittills har jag sprungit som mest i 31 grader och denna taktik (med att dricka) har funkat. För mig skall jag kanske tillägga.
Att jag fastnat för Hammers produkter är att de är dessutom väldigt milda i smaken. Perpeteum är också gjord för långpass, då den även innehåller lite protein. En fördel till med perpeteum är att man kan blanda den så att man får en gel av det.
Hoppas Du blev lite klok på denna långa utläggning. Men jag tycker detta är intressant :-) och jag har hittat en modell som passar mig.
1969 • Göteborg
#4
4 juli 2011 kl 19:55
Gilla
Jag sprang 40 km i lördags. Jag drack nog en dryg liter vatten innan jag gav mig av. Hade med två halvlitersflaskor med avslagen coladryck i en löparryggsäck. Drack den ena efter ca 13 km och den andra efter ca 28 km. Drack sedan en halvliter vatten (kran vid Skatås) efter 36 km. Jag föredrar att ha dricka i mindre flaskor som man tömmer helt under passet, detta för att undvika skvalpande. För min del spelar temperaturen på vätskan ingen roll, men gärna något sött och lättdrucket. När jag kom hem drack jag nog ett par liter till den första timmen. Kanhända skulle jag haft mer vätska med mig, men jag uppfattade inte att jag kände av någon vätskebrist. Så mitt råd är att ha med dricka som man gillar oavsett temperatur, hellre för mycket än för lite. I ärlighetens namn ska man nog försöka få i sig bortemot en liter vätska i timmen i varmt väder.
2009 • Klippan
#5
4 juli 2011 kl 20:43
Gilla
Hej Linus,¨
Springer året runt med vattenrygga dels för att jag tycker det är smidigare att "småsippa" från slang än fr flaska dels för att jag sällan springer mindre än i 110 minuter & att jag alltid svettas s t o r a mängder.
Vintertid har jag med mig drygt 1 liter vätska/ mil i vtnryggan.
Sommartid har jag med mig drygt 1,5 liter vätska/ mil & för att minimera vätskebehovet kompletterar jag med Hammer Nutrition Endurolytes-kapslar. http://www.runnersgear.se/
Vätskan i ryggan består av vatten, koksalt & lättdryck-en blandning jag via trial and error funnit funkar för min mage.
En annan fördel m att springa m rygga är att jag har ett praktiskt sätt ta med x-tra kläder vid t ex ostadig väderlek eller om jag under resans gång vill förlänga rundan frivilligt eller ofrivilligt :).
Apropå vätskan blir ljummen så påstår man att med Playtubes isoleringsslang kunna "hålla vätskan kall sommartid" dock ingen egen erfarenhet, bifogar länk http://www.outdoorstore.se/isoleringsslang-munstycksskydd.html
// André

Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#6
4 juli 2011 kl 21:02
Gilla
Kollade lite på runnersgear på Hammer Nutritions produkter.
Vad har de för grund till de påståenden de har angående produkterna?
-Överlägset för att förebygga kramp
-Förhindrar nedbrytning av muskler
bl.a. 2 påståenden jag direkt skulle kunna säga är rena lögner. Finns det ingen innehållsförteckning eller någon förklaring till dessa magiska förmågor hos preparaten?
1956 • PARTILLE
#7
4 juli 2011 kl 21:32
Gilla
Jag har inte läst allt på Hammers hemsida för det finns en hel del att läsa där (jag skall ju hinna träna också). Där kan Du även hitta vad grejerna innehåller. Och jag vill också passa på att påpeka att jag inte är någon reklamkanal åt Hammer. Så dom som älskar att missförstå behöver icke göra sig besvär denna gång :-)
Saken är enkel. Jag har provat Hammers grejer ganska rejält nu den sista tiden, på TEC, Ultraintervaller, Skatås All In och nu senast Båstad Marathon och det funkar för mig, Svårare än så är det inte. Men bara för att det funkar för mig behöver det inte funka för alla på denna planet.
Jo. Du kan läsa på: http://www.hammernutrition.com/knowledge/ där hänvisar man till lite källor. Jag har inte orkat läsa allt. Just nu ligger jag efter med två nummer av aktiv träning och ett nummer av Runners World :-)
1984 • Göteborg
#8
4 juli 2011 kl 21:35
Gilla
Tack så hemskt mycket Stefan, Hans och Forrest Gump. Det känns ovärderligt att få så detaljerade beskrivningar av rutinerade långlöpare. Det var väldigt många bra råd.

Om jag jämför mitt eget drickande med ert känns det som jag dricker för lite. Vilket även går helt hand i hand med hur jag kände mig efter 25 kilometer igår.
Det verkar som om ni alla tre förespråkar minst en liter i timmen (nu när det är varmt i alla fall)?

Att börja dricka direkt från start som du Stefan är inget jag tänkt på tidigare, men jag tänker absolut testa det. Samma sak när det gäller att dricka en hel del direkt innan passet Hans. Som det varit nu har jag inte börjat dricka förrän efter 45 minuter.

Jag ska absolut titta närmare på Playtubes isoleringsslang. Att dricka vatten som legat i bältet direkt intill kroppen i en timme i 25-gradig hetta funkade inte för mig. Jag fick inte ner det trots att jag nästan såg hägringar, så törstig jag var.

Tackar också Stefan för de utförliga råden och resonemanget angående kalori-intag och vad som funkat för dig. Jag känner inte att jag haft några problem med energin än, men jag är trots allt bara uppe på 32 kilometer så jag lär stöta på det problemet under de 18 resterande innan jag nått mitt mål.
Mr. B
1963 • Hemma
#9
4 juli 2011 kl 22:37
Gilla
Man har en del reserver i kroppen att ta av. Det lagrade glykogenet lär ge en dryg halvliter vatten när man bryter ner det. Det verkar stämma, för efter sisådär marathondistans känner jag ett ökat behov av vätska och energi.
Jag kom runt 39km på 1.5 liter vatten och några runekakor i går, men hade ganska tydlig vätskebrist efteråt.
1984 • Göteborg
#10
4 juli 2011 kl 22:53
Gilla
Mr. B tack för input. Jag tycker att det gick bra att komma 32 km och ändå vara hemma med vätskebrist. Du kom en bra bit längre, med mindre vatten (dock lite mer kalorier). Frågan är hur långt man kan kuta på med vätskebrist innan det går riktigt åt helvete. Och hur vet man att man har vätskebrist?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#11
4 juli 2011 kl 23:00 Redigerad 4 juli 2011 kl 23:00
Gilla
Stefan

Jag tvivlar inte en sekund på att det fungerar för dig. Det jag vänder mig mot är rena lögner i marknadsföringen.
1. Man har kunnat bevisa i ett flertal studier att det inte finns något samband mellan elektrolyt- och/eller saltbrist och kramp.
2. För att förhindra nedbrytningen av muskler måste du sluta utföra kontraktioner samt tillföra aminosyror - i detta fallet stanna och äta.
1969 • Göteborg
#12
5 juli 2011 kl 00:33
Gilla
Per: nu var det inte det som tråden handlade om. Skärpning!

Linus: Den enda gången jag har sprungit riktigt, riktigt långt var Varberg-Göteborg i våras. Vätskan var då inget problem. Jag såg till att ha tillgång till avslagen läsk hela sträckan. Sötman gjorde att det var drickbart oavsett temperatur, därtill gick man energi. Jag såg till att hela tiden vara otörstig, alltså att dricka lite då och då som det föll sig. Inte konstigare än så. Mitt knep är att fylla många småflaskor för att undvika skvalpande halvtomma flaskor. Andra kanske har andra knep. Oavsett tror jag det är bra att dricka mycket. Ett lätt sätt att vässa sin kapacitet att göra bra ifrån sig. Hoppas vi ses barfota snart.
1969 • Göteborg
#13
5 juli 2011 kl 00:42
Gilla
Jag tror för övrigt att kroppen anpassar sig, som i så många andra fall. Vad jag menar är inte att det är jättebra att springa långt utan vätskepåfyllning, men att kroppen, van efter dylika strapatser blir alltmer van. Bäst att vidhålla trots allt: vätska är ett plus att ha med, kanske på distanser över 20 km.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#14
5 juli 2011 kl 00:49
Gilla
Hans

Jag får alltså inte kommentera ett annat inlägg?
Vem har gett dig makten att avgöra detta?
"skärpning!" - right back at ya!
1969 • Göteborg
#15
5 juli 2011 kl 01:32
Gilla
Jovisst, du får gnälla hur mycket du vill.

Men trådens rubrik berättar vad som ska diskuteras, nämligen vätskeförbrukningen vid längre löppass.

Tråden är inte skapad för att diskutera huruvida marknadsföringen av olika konstiga preparat är schysst eller inte. Det hör inte hit.

Kan du inte skapa egna trådar att gnälla i (och som vi andra kan undvika)?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#16
5 juli 2011 kl 02:02
Gilla
Jo men det låter ju logiskt: man får gärna tipsa om preparat och länka till sidor där man kan köpa dem. Men man får inte påpeka att det som står på dessa sidor är lögner?

Fint Hans, vi säger så...


För övrigt var TS frågor:
1 hur mycket dricker ni per timme
2 hur löser ni problemet med att hålla vätskan kall
Varför klagar du inte på alla som skrivit VAD de dricker, det var ju faktiskt inte det TS frågade efter.
1969 • Göteborg
#17
5 juli 2011 kl 07:01
Gilla
Ok Per, jag var för burdus och håller med om att humbug ska påtalas, men:

1. Hur mycket dricker du per timme?
2. Hur löser du problemet med att hålla drickan kall?
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#18
5 juli 2011 kl 08:05
Gilla
Hej
Som novis i ämnet kan jag bara
1 Hålla med Stefan, jag dricker varje km oavsett on jag är törstig eller inte, börjar vid 1:a km. (min garmin piper o påminner mig)
Har vätskeryggsäck på ca 1,5 liter. Jag brukar slänga i ett gäng isbitar när det är riktigt varmt, det fungerar ett tag. När vätskan blir varm så har jag lättare och dricka om det smakar lite därför så brukar jag blanda i lite saft, väldigt svagt.
Har även en handhållen flaska på 0,6 lit som jag varvar med.
På långpass (3mil o över) så har jag gjort som du fyllt på utmed vägen hos trevliga människor som påtar i sina trädgårdar.

Jag brukar alltid ha med russin/mandlar och så en gel av något slag om man börjar känna sig riktigt matt.
Om det är riktigt varmt ute brukar jag som de andra skriver också dricka en del innan minst 0,5 lit då ibland i form av svagt blandad resorb, som som barnen dricker när de är dåliga i magen, inehåller salt. Jag tror att jag mår bättre av det men det är nog upp till var o en.

Lycka till med långpassen....
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#19
5 juli 2011 kl 08:42
Gilla
Forrest, vilka mängder salt/sött blandar Du i din vätska?

Micke
#20
5 juli 2011 kl 09:31
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.