13 januari 2011 kl 18:31
Olof:
Du bör äta samma mängd protein som innan och resten av energin skall då komma från fett istället för framförallt från kolhydrater.
Gällande miljön så är det inte så enkelt att animaliskt=miljönbov och vegetabiliskt=bra för miljön.
1. Ettåriga grödor (tex vete, potatis, morot och många fler) har mycket stor inverkan. Genom att matjorden blottläggs varje år förloras stora delar av den. För att motverka detta öser man på med ännu men gödningsämnen som måste framställas och fraktas.
2. Det är skillnad på kött och kött. Tar vi det så ofta diskuterade nötköttet så är det en jätte skillnad mellan det vanliga och naturbeteskött. Dessa djur äter inte uppodlad spannmål utan käkar gräs. Bättre för kon (riskerar cancer från spannmål och majs), miljön (inga fodertransporter, ingen gödning av spannmål, ingen blottläggning av matjorden osv) och bättre för dig (bättre näringsvärde och mindre omega6 som är inflammerande).
Notera att jag inte försvarar den vanliga köttindustrin eller vår överkonsumtion av kött. Jag äter inte mer kött nu än innan snarare tvärt om. Blir nu mera mätt på mindre mat och köper därför bra kött istället.
För ett resonemang om miljö gällande vegetabiliskt vs. animaliskt kan man lösa "Vegomyten" som förutom detta tar upp en hel del annat matnyttigt.
När jag nu pratar böcker vill jag passa på att rekommendera "Matrevolutionen" som utkom nu i januari. En perfekt bok för den som vill få koll på detta med LCHF och den kost vår kropp är anpassade till efter miljoner år av evolution.