Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 23931 visningar

Ljumskproblem

1979 • Malmö
#1
27 december 2010 - 11:09
Gilla
Hej

Jag har under de senaste månaderna inte kunnat springa pga av problem i ena ljumsken. Känner inte ont efter att jag har värmt upp - men det känns när man stretchar lite o är kall.
Har varit hos en sjukgymnast och fick veta att det möjligtvis berodde på en överansträngning o att man kunde bli av med det inom 1 månad. Fick lite övningar som jag skulle göra dagligen som stärker ljumskmusklerna + han sa att jag kunde ge mig ut på korta rundor (i lugn fart) 3 ggr i veckan.
Innan jag besökte sjukgymnasten första gången så hade inte jag sprungit på ett par veckor. Blev faktiskt glad när jag hörde detta men efter första rundan så kunde inte jag gå/sova/slappna av för det gjorde ont konstant i 1 vecka.
Ringde sjukgymnasten igen o fick nya instruktioner (ingen löpning pga den dåliga reaktionen + en till övning).
Rehab tiden ändrades också till 2 månader.

Nu 2 veckor senare, känns det fortfarande lite o det kan göra ont då o då.

Övningarna som jag har fått:
* Gummiband 3x10 (sid/bak/fram) på varje ben
* Handduk, glida med en handduk ut från kroppen, pressa tillbaka
* Liggandes på golvet med en boll mellan knäna. Pressa ihop o lyfta bäcken
* Magövningar

Nu vänder jag mig till er för lite tips på vad jag kan/ska göra
Allt uppskattas....

/Rani
noah lacayo
1999 • lund
#2
27 december 2010 kl 14:46
Gilla
när jag hade det så gick det inte över på 9 månader jag brukade typ ta en salva kan inte komma ihåg vad den hette men jag kunde forfarande springa friskt
Fredrik Jonsson
1969 • Mo
#3
27 december 2010 kl 15:08
Gilla
Har ibland känningar i ljumsken och då är trolleriknepet stretching. För mig är känslan att muskeln stramar och då är stretching effektivt (i mitt fall).
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
27 december 2010 kl 16:25
Gilla
råkade ut för en överansträngning i ljumsken i somras. under några veckor kunde jag inte gå utan att det gjorde ordentligt ont.
använder cykeln som vardagstransport vilket jag fortsatte med då. i uppförsbackar där jag behövde trampa på gick jag istället. det var skönt att håla igång benen lite, stelnade lätt till annars varpå det gjorde ännu ondare. använde även zon gel rätt flitigt. tror inte det ger någon medicinsk effekt, men går man runt och har ont är det lätt att man går fel och får ondare eller ont någon annan stans.
när jag kunde gå utan att det gjorde ont började jag jogga i lugnt. ca 15 min kanske i luuugnt tempo. skippade då zon gelen för att kunna känna hur ljumsken kändes efteråt. tog basen i min ökning av träning i råd ag fick av en sjukgymnast efter överansträngning i knät ett år tidigare. det var att det är hur det känns efter passet som är avgörande, inte hur det känns under passet. om det efter ett pass inte kändes värre än innan kunde jag lägga på ca 5 min nästa pass. ökade lite snabbare än tänkt dock då jag var anmäld till midnattsloppet. var inte helt okej inför det, men ställde upp. gick ut i hyfsat tempo med tog mit förnuft till fånga då det gjorde lite ont och sprang loppet i behagligt tempo. stretchade ordentligt efteråt. dagen efter hade jag inte ont mer och sen dess har jag bara känt mig lite extra trött i ljumsken ibland.

lärde mig även (genom att prova) ungefär vilket tempo ljumsken klarade. så länge jag inte sprang snabbare än ca 5:20-tempo gick det bra. efter ca 5 min jogg stannade jag och stretchade, vilket jag även gjorde fler gånger om ljumsken kändes stel. funkade utmärkt. gav mig heller aldrig ut om jag inte hade ordentlig kraft i låret. enkelt att prova genom att hoppa på stället. gick det att göra med kraft lät jag mig springa, annars fick det bli vila.

slutsatser:
- aktiv vila funkade bäst för mig
- det är hur ljumsken känns efter ansträngning som är viktigast, inte hur det känns under (jag kunde springa, men efteråt kunde jag knappt gå).
1979 • Malmö
#5
27 december 2010 kl 19:27
Gilla
Fick också rådet att stretcha ljumsken till den gränsen då det "börjar kännas utan att det gör ont". Jag gör detta flera ggr per dag

Jag har även testat att vila innan - bestämde att ge mig ut på en löptur då jag inte kände av nåt efter några veckor - hög till direkt.
och det är som du säger Lisa, jag kan springa utan problem (måste bara värma upp - annars så känns det), men efter passet det är då smärtan börjar kännas ordentligt.

Enligt sjukgymnasten så måste man stärka upp muskeln då problemet kan uppstå igen om man bara väljer att vila bort den.
Har testat vila, men det hjälpte inte i mitt fall. Nu testar jag sjukgymnastens råd, o det verkar inte bli nån förbättring
1978 • Gävle
#6
28 december 2010 kl 13:41
Gilla
Hej Rani!
Du kanske har samma problem som jag: En låsning i höften. I början av oktober vaknade jag upp med ont i ljumskområdet dagen efter ett ganska hårt pass. Sen gick jag med det onda i ca 9 veckor och träffade en sjukgymnast som inte visste vad det var för fel. Jag åt även cortison, vilade - inget hjälpte. Till slut gick jag till en duktig sjukgymnast som var specialist på idrottsskador och för honom tog det typ 10 sekunder att se vad som var fel: Att högra sidan av höften hade vridit sig framåt och låst sig. Då blev vissa lårmuskler (uppe vid ljumsken) för korta och därför blev de spända och gjorde ont.
Det tog honom sen en halvtimme att massera lite och vrida tillbaks höften i rätt läge. Jag gick därifrån som en ny man! Men musklerna måste ändå stretchas en del eftersom de varit spända i 9 veckor.

Min teori är att... Det här problemet kunde inte den "vanliga" sjukgymnasten gissa att det var, för normala människor vrider inte till höften sådär. Det gör bara folk som idrottar. Därför är det viktigt att du går till en sjukgymnast som är duktig på just idrottsskador.
1978 • Handen
#7
28 december 2010 kl 18:15 Redigerad 28 december 2010 kl 18:22
Gilla
Hej!
Jag fick problem med ljumsken i mitten av augusti nu i somras. Efter egen diagnos var det troligtvis överansträngning. Jag besökte varken läkare eller sjukgymnast, men lyckades efter löpvila och alternativträning bli helt återställd i början på oktober.
Jag sprang dock Sthlm halvmarathon med ljumsksmärta i september och detta förlängde säkerligen återhämtningstiden.
För mig vände det först när jag avstod från löpning och annan träning som gav upphov till smärta helt och hållet. Jag tror det rörde sig om ca två veckor utan större belastning på ljumsken och efter det gick återhämtningen betydligt bättre.
Kolla gärna i löpardagboken (ljumskskadan 13 augusti) så ser du hur jag gjorde.
Hoppas du blir bra snart Rani! Så deprimerande att vara skadad.....

Edit: Kollade din löpardagbok och ser att du har vilat helt nu i ca en månad och sparsam jogging innan dess också. Din skada är alltså betydligt värre än mina problem. Har egentligen inga tips då förutom kanske extrem skonsam alternativträning. Simning?
1979 • Malmö
#8
30 december 2010 kl 09:35
Gilla
Det har som sagt varit total vila från löpningen ett bra tag nu (förutom de 2 rundorna,
1) när jag hade vilat i ett par veckor o kände mig bra
2) som sjukgymnasten rekommenderade .

@Linus:Tack för tipset, jag får kolla upp om det finns en specialist inom idrottsskador här i Malmö.

@Tomas: Ska även ta en titt på din dagbok för att kolla alternativträning

Det är som sagt lite störigt att inte kunna ge sig ut o springa
1974 • ÖREBRO
#9
30 december 2010 kl 15:06
Gilla
Jag har haft problem med båda ljumskar pga överbelastning. Första gången sommaren 2009 då jag satt igång att träna ordentligt och var enormt sugen på att "samla mil". Skadan gjorde mig otålig och bedrövad, och jag försökte flera gånger att starta upp "litet lättare". Det visade sig vara enfaldigt, och det tog över 2 månader innan jag kunde sätta igång att träna igen.
Andra gången var nu i somras, precis samma känsla fast på motsatt sida. Också i ett skede när man trappat upp träningen rejält och tyckte allt funkade fint. Den gången var jag dock mycket mer lyhörd och gjorde inga försök att vare sig springa eller stretcha - istället började jag försiktigt med promenader. Successivt blev det bättre och bättre, när jag kunde gå normalt igen fortsatte jag med promenaderna och alternativträning (styrka och cykel) och ökade takten på gången. Då försvann problemet på drygt en månad istället för två.

Summering: ljumskar kan vara j*ligt jobbiga och det är definitivt värt att ta det extra försiktigt och vänta några veckor längre innan man börjar pröva träna igen. Hoppas det ger med sig snart!
1982 • Norrhult
#10
30 december 2010 kl 16:49
1 Gilla
Jag har haft problem med mina ljumskar i flera år, i perioder har det varit så illa att jag inte kunnat springa alls och om jag ändå försökt så har jag fått gå och halta i ett par dagar.
Jag har fått veta av läkare och sjukgymnaster att det beror på att den nedre bukväggen är för tunn, alltså de magmuskler som sitter under navlen typ.
Nu i vinter har jag kört mycket Core träning och magövningar och det verkar verkligen ha gjort susen. kan fortfarande få känningar om jag springer långt men inte alls som innan. Kan vara värt att prova.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.