Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 15810 visningar

Ljumskproblem - sportbråck?

1952 • Varberg
#1
9 juli 2012 - 11:44
Gilla
Startade för tre månader sedan som en sträckning i nedre delen av vänster bukmuskulatur (golfsving). Underskattade problemet i början så det fick inte den vila det kanske behövt. Har kunnat springa eftersom det inte sitter i den drivlinan, men blir lite sämre dagen efter så det har blivit att ransonera. Vanliga dagliga aktiviteter OK.
Smärtor i ljumskregionen kan ju bero på rätt så mycket, men jag tycker jag har kunnat lokalisera det till den sneda bukmuskeln och det skulle tala för ett sk sportbråck. Smärtar typiskt i vissa vinklar t ex när man vänder sig på natten och kan stråla ned längs lårets insida. Kör nu rejäl coreträning för att om möjligt påverka det hela. Man bör undvika att sträcka det hela och situps är kanske inte så bra.
Ofta är det så vid löpning att det känns mest första 2-3 km vilket jag ändå tolkat som positivt och kännt att det inte gör ytterligare skada i alla fall.
Finns ju en hel del erfarenheter om ljumskskador på forumet så jag är tacksam för input.
1981 • Örebro
#2
9 juli 2012 kl 12:37
Gilla
Hur fungerar det att hosta/nysa? Tunga lyft?
1952 • Varberg
#3
9 juli 2012 kl 14:03
Gilla
När man kört lite hårdare som t ex längre distans vilket gör området mera irriterat kan man känna lätt smärta vid nysning - annars när det vilat ett tag känns inte mycket. Körde sneda situps imorse ochy det blev väldigt tydligt att problemet sitter i den sneda bukmuskeln längst ned.
1981 • Örebro
#4
9 juli 2012 kl 14:11 Redigerad 9 juli 2012 kl 14:13
Gilla
Just host/nyssmärta brukar vara ett tecken på bråck. Problemet kring ljumsken är att det är så många saker som liknar varandra i symptomen.

Annars stämmer det rätt bra att det ofta kan försvinna under passen för att sedan återkomma efteråt.

Gör det ont hela vägen ner mot infästningen, eller mer i själva muskelbuken? En bild med en cirkel brukar vara underbart för internetdiagnoser :-)
1952 • Varberg
#5
9 juli 2012 kl 16:36
Gilla
Jag har haft vanligt ljumskbråck som en av möjliga diagnoser, men nästan kunnat utesluta det liksom orsaker i höftleden, andra muskler mm. Minns när det debuterade som en sträckning/överansträngning vid ivrigt svingande då det satt tydligt i nedre delen av bukmuskulaturen. Stämmer perfekt med att lårets adduktorer vinner dragkampen mot de sneda bukmusklerna vid vridande riktningsförändring. Idag kändes det mycket tydligt när jag kunde aktivera just den muskeln med sneda situps. Blev lite deppad när det tom gjorde ont vid vanlig gång efteråt, men det gav iaf en säkrare diagnos. Desto gladare just nu när jag kunnat springa utan att det gjorde ondare. Talade faktiskt med en person idag som har exakt samma symptom från tennis och man kan inta den position som tydligt utlöser skadan. T.o.m. smärtan i vissa vinklar när man vänder sig i sängen stämmer exakt.
Med grundkunskap och god kroppskännedom tror jag mig vara 98 % säker på diagnosen. Tyvärr kan man ju inte göra någon riktigt effektiv rehabträning och operation är inte aktuellt som det är nu. Får fortsätta coreträningen som ett skydd mot det känsliga området. Dessbättre går det att springa hyfsat om man ransonerar det lite.
Detta är ju relativt vanligt så erfarenheter från det är mycket intressant.
1981 • Örebro
#6
9 juli 2012 kl 16:51
Gilla
Jag lyckades göra illa de raka magmusklarnas infästning då jag körde sit-ups för ett tag sedan, det är min egen erfarenhet. Sen har jag behandlat en del ljumskbesvär, men mage är definitivt ovanligare.

Hade samma tur som dig, det gick att springa relativt obehindrat. Själv körde jag all träning som var smärtfri samt laserbehandling för att försöka påskynda läkningen och det gick över förväntan Hade ställt in mig på en lång rehab men det tog mer eller mindre bara en vecka. Visserligen massor med laserbehandlingar då jag hade tillgång till en apparat, men ändå.

Hoppas någon annan som har lite mer erfarenhet kan komma med tips.
1952 • Varberg
#7
9 juli 2012 kl 17:17
Gilla
Misstänkte faktiskt den raka bukmuskeln först, men detta stämmer helt perfekt. Blir ju nästan aldrig ett riktigt bråck utan mer en svaghet och ett smärttillstånd som hindrar ens favoritidrotter. Blir ju ingen riktig läkning på detta utan man får mer hoppas på att inflammationstendensen lägger sig efter tillräckligt mycket ärrbildning. Detta är dessutom något som absolut inte ska stretchas som ett litet tillägg till en tidigare lång tråd :-)
Annars är jag en prostretchare :-)
Tror det finns många på detta forum som har/har haft samma så jag hoppas på att få höra om lite erfarenheter.
1981 • Örebro
#8
9 juli 2012 kl 17:39
Gilla
Har medvetet inte läst den tråden och vill egentligen inte lockas in i det är heller. Men personligen så stretchar jag inte :-)
1956 • Stockholm
#9
8 oktober 2013 kl 23:09
Gilla
Hej!
Här kommer en till som fastnat för diagnosen sportbråck. Har nu hållt på i snart sex månader med en nedre magmuskel som inte vill bli bra. Jag kan hoppa på ett ben utan smärta så jag har uteslutit osteitis pubis. Symptom: Känns i adductorerna då jag sparkar undan ett föremål snett åt sidan. Känning i nedra magmuskel då jag pressar insida lår inåt. Känns då jag vänder mig i sängen. Springer oftast utan problem men det känns efteråt. Känningar då jag reser mig ur sängen. Ibland känns det ner i testikel då jag lyfter något. Har varit på ultraljud och uteslutit vanligt ljumskbråck och fick syn på detta med sportbråck. Kan ibland efter lite löpning känna smärta i insida lår bakåt skinkan. Efter skidsäsongen sprang jag ganska hårt i april, bl a några hårda och snabba intervallpass.

Det är mycket intressant att komma i kontakt med andra som haft samma problem. Ingen jag tagit till hjälp hittills (läkare, sjukgymnaster och naprapater) har lyckats hitta nyckeln. Naprapaten kom allra längst men problemen består och jag har anmält mig till maran nästa år.
1952 • Varberg
#10
9 oktober 2013 kl 10:53
Gilla
Liknar sportbråck tycker jag. Symptom från adduktorerna samma sida stämmer också då det är en dragkamp däremellan. När det är som sämst kan man känna smärta vid hosta/nysning och smärta vid vändning i sängen är typisk.
Situps är snarast skadliga, men du kan testa försiktigt speciellt med sned situp om du kan lokalisera smärtan till nedre buk. Jag är helt besvärsfri nu, men det satt i närmare ett år. Har kört core(rygg) och mycket stretch av höfterna i alla vinklar. Viktigast är att inte belasta det skadade området och tålamod. Dessbättre har det gått bra att springa då det inte sitter i den direkta drivlinan och rehabträningen har varit bra för löpstyrkan.
Jag är övertygad om att det är massor som har detta okänt eller feldiagnosticerat.
1972 • segeltorp
#11
9 oktober 2013 kl 13:18
Gilla
Hej

Jag är ingen expert men har fått diagnosen sportbråck av en Naprapat med ljumskar som specialistområde.
I mitt fall fick jag löpvila tre veckor men övriga aktiviteter som inte på något som helst sätt belastar bukmuskulaturen var ok. Dagliga styrkeövningar som inleddes med pyttesmå övningar till att med tiden omfatta mer och mer muskler. Efter 6 veckor tränar jag nu nästan som vanligt men kör ett prehabprogram och enormt mycket styrketräning för bål och buk.

Har ett par tips...
-Gå till en klinik/person med idrottskunskaper.
-Är det någon gång i livet man inte ska göra en egen diagnos är det när det gäller ljumskar
-Gör det ont eller känns "fel"..Sluta! Du kommer att förlänga skadeperioden avsevärt!
-Får du diagnosen sportbråck så acceptera omgående att du är borta ett längre tag...

Lycka till och håller tummarna för att det inte är något allvarligt..
kjell pettersson
1964 • nossebro
#12
9 oktober 2013 kl 18:35
Gilla
hej jag har haft lite smärta i höger höftområde en tid problem vid längre löpning gått en del på massage som minskade problemen den sista tiden ont när man hostar fick remiss till kirurgen som ville göra en titthåloperation för att se felet i mitt fall var det 4 st små ljumskbråck 2 på varje sida som han rättade till 10/9 2013 sjukgymnastik o naprapater uteslöt ljumskbråck.
mitt råd gå till en kirurgläkare som kan sin sak.
1952 • Varberg
#13
10 oktober 2013 kl 08:38
Gilla
Re Kjell:
Berätta gärna framöver om ditt problem blev löst.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#14
20 oktober 2013 kl 00:39
Gilla
En fråga. Känner ni av ljumsken under träning, efter träning eller vid tryck?

Jag fick ordentliga känningar i ena ljumsken efter Hässelby-loppet förra söndagen. Genomförde ett stationspass på tisdagen där jag inte kunde göra alla övningar fullt ut pga av smärta. Dagen efter helt smärtfri. Smärtfri fram tills idag. Sprang på löpband idag lördag och fick ont direkt igen. Dock känner jag inget när jag trycker på området, utan bara vid vissa rörelser.

Tankar om det?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.