Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 15819 visningar

Ljumskproblem, tendinos?

joc
1986 • Nyköping
#1
14 juni 2016 - 20:39
Gilla
Hej alla kunniga,

Hoppas någon kan hjälpa mig med min förbannade ljumske.

Började med kraftig smärta under en hockeyträning i mitten av december 2015. Smärtan kändes som knivar rakt in i ljumsken ungefär vid fästet långt upp.
Troligtvis en bristning..
Vilade några veckor fram till ungefär mitten av januari då jag var så dum att jag provade spela match igen, samma knivsmärta uppkom då och jag avbröt direkt.

Vilade några veckor men fortsatte träna benböj etc sporadiskt, smärtan blev värre efter passen..
Sedan har jag varit hos sjukgymnaster, kiropraktor, läkare. Provat med rehab för just ljumsken men det blev bara värre av det.
Träffade en kiropraktor för 2 månader sedan som gav mig ett program för säte och höft. Har blivit lite bättre men känslan är fortfarande att om jag skulle tex halka så skulle knivsmärtan komma tillbaka.
Har tänkt att börja löpa men där känner jag även av smärta efter ca 10 min..
Smärtan känns mest då jag pressar ihop benen mot motstånd. Långt upp i ljumsken ungefär där benen möts högst upp. Även smärta sporadiskt rakt in i höftböjarmuskeln.

Har nu haft ont i 6 månader.

Någon som har något tips på vad jag ska göra för att bli av med skiten? Nån behandling som biter bra? Provat 3 kurer Voltaren som jag nu senare förstått inte biter på just såna här skador.

Väldigt tacksam för svar! Vill ut och prova mina nya löparskor. :)

Trevlig sommar!

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
14 juni 2016 kl 21:01 Redigerad 14 juni 2016 kl 21:02
Gilla
Jobbigt läge! Jag kan inte mycket om ljumskar men mitt allmänna intryck är att du inte är färdigrehabiliterad efter det som låter som en bristning. Vila räcker ju inte, när muskeln läkt behöver den stärkas med ett väl avvägt styrketräningsprogram, annars är risken stor att skadan kommer tillbaka. Om du får ont av rehabträningen tror jag att träningsprogrammet är fel - antingen bara för mycket för ditt tillstånd just då eller så är det någon övning som inte passar just dig. Jag har haft såna övningar som jag fått hjälp att byta ut (inte för ljumsken utan nåt helt annat).

Hoppas nån kan ge dig mer konkreta svar. Annars blir det till att leta runt efter någon naprapat eller idrottsskadeinriktad sjukgymnast som hittar just det du behöver.

Tendinos tror jag alltså inte att det är men jag kan ju inte veta.
Marcus Lagerkvist
1975 • Strängnäs
#3
14 juni 2016 kl 22:07
Gilla
Har sjukgymnasten kollat höfterna?
joc
1986 • Nyköping
#4
14 juni 2016 kl 22:42
Gilla
Tack för snabba svar! Uppskattat!

Ingen sjukgymnast har sagt något om höfterna. Dock sa den senaste kiropraktorn att mitt bäcken var lite vridet pga av att ena sätet inte var "påslaget" och då fick ena ljumsken jobba för den muskeln. Därav rehabprogrammet med sätesträning.

Men ska en sån här skada ta sån här tid?
Läkaren snacka om 6-12 månader innan man är återställd.. Känns sjukt isåfall
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
14 juni 2016 kl 22:49
Gilla
Jo, det tar lång tid. Jag håller fortfarande på med rehab för en axelskada efter ett fall i juli i fjol. Nästan återställd, men det fattas lite, bara att kämpa vidare.
Marcus Lagerkvist
1975 • Strängnäs
#6
14 juni 2016 kl 23:04
Gilla
Jag fick löp förbud i ca 3 mån när jag fick min diagnos höftartros vid 40 års ålder.
Hade också problem med mina ljumskar trodde jag men det visade sig att det satt i höften.
Finns rätt bra forum om du söker på höft eler liknanade.
Dom flesta upplever att dom har ont i ljumsken, men det visar sig vara höften.
Är också en gammal hockeyspelare.
joc
1986 • Nyköping
#7
15 juni 2016 kl 08:21
Gilla
Ja det är väl bara det som gäller.. Finns ju värre saker i livet som man kan råka ut för.. Men ändå segt.

Okej trist.. Men hur kom dom fram till just artros? Röntgen? Sjukgymnast och läkare testade min rörlighet i höft, som vad jag kan minnas inte var stel.
Dock sa en kiropraktor att min ena höft var lite mer "sliten" än den andra.

Kanske ska boka tid hos läkare igen och försöka få en tid på röntgen?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
15 juni 2016 kl 08:41 Redigerad 15 juni 2016 kl 08:50
1 Gilla
Under de år jag tränade som mest fick jag ljumskskador i ett par omgångar som varade månader, och i mitt fall var det högst sannolikt bäckenledproblem, ena sacro-iliaca-leden roterad, i kombination med en rätt stel höftböjare och svag sätesmuskel gluteus medius (pga skadad, enligt honom medfödd, innervation enligt en specialistläkare som utförde EMG).

I ditt fall tyder "bäcken var lite vridet pga av att ena sätet inte var "påslaget" på att du kan ha delvis samma orsaksfaktorer bakom skadan.

Jag tror det är viktigt att försöka varaktigt normalisera bäckenlederna sacro-iliaca dels genom kiropraktik men dels genom träning för hela muskelkorsetten kring bäckenet genom lämplig styrketräning och hållningsträning "ländkontroll", och dels se till att både adduktorer och höftbörjaren iliopsoas är väl stretchade.

Sedan jag fick kontroll över iliopsoas som är väl stretchad har jag sluppit ljumskproblem, men sacro-iliaca-lederna i bäckenet verkar ha blivit lite varaktigt överrörliga vilket kan leda till rotation och låsning där i t ex ena leden och därmed snedställning och fel kroppshållning i löpning och ge skadesymptom sekundärt, t ex i just ljumskar men hos mig i veteranåldern snarare på baksidan lår m m.
Träning för muskelkorsetten är varaktigt viktig i dessa fall.


Jag kan tillägga att vid en skadeomgång i ljumske bytte jag sida av vägen i löpning och ändringen i doseringens riktning i sidled medförde att skadan verkade gå över...
Marcus Lagerkvist
1975 • Strängnäs
#9
15 juni 2016 kl 08:49
Gilla
Det var sjukgymnasten som tyckte att jag var frukansvärt stel i höftleden.
Sedan remiss upp till Capio Artro Clinic i Stockholm.
Det tog ca 10 min hos läkaren och sen ner till röngten.
Lycka till
1952 • Varberg
#10
15 juni 2016 kl 09:42
1 Gilla
Jätteviktigt att komma fram till en säker diagnos. Höftleden kan ha pålagringar som ställer till det och den orsaken går bra att undersöka. Ljumsken är mycket komplicerad med många strukturer som kan ställa till det.
Det finns några viktiga ledtrådar i din berättelse. Smärtan kom plötsligt och intensivt vilket talar för en bristning. Den kom vid ishockey. Den sitter medialt snarast högt upp insida lår som jag förstår det. Den kan provoceras genom adduktion mot motstånd (inåtpress av benet). Det talar mycket starkt för en skada på adduktormusklerna. Tyvärr har den stått länge nu vilket förstås gör rehab svårare, men som sagt utan säker diagnos kan man inte heller få en effektiv rehab. Prova belastning i alla plan och kolla om du kan få fram smärtan som intensivast vid renodlad adduktion. Du kan även känna igenom adduktorerna och jämföra sidorna och kolla rörelseomfånget. Kolla anatomibilder för vägledning.
joc
1986 • Nyköping
#11
15 juni 2016 kl 13:46
Gilla
Tack igen för alla svar! Riktigt bra forum det här.

Har provat och stretcha höftböjarmuskeln dagligen under några veckor men kunde då efter stretch få ondare i den drabbade ljumsken. Som dock sedan gick över.
Som du säger Bo så känns det som att du har haft en liknande skada som mig. Höften på samma sida som den drabbade ljumsken kan ibland kännas stel och jag får även känslan av att man vill "knäcka" till den så något släpper.

Tage det stämmer det du säger att man behöver få en definitiv orsak till skadan så en röntgen borde ju utesluta eller visa orsak till skadan?
Exakt, smärtan sitter högt upp i vänster adduktor som gör ont när man pressar ihop benen. Dock i en speciell vinkel på ben/höft. Kan även känna smärta långt ner i magmuskulaturen på samma sida som den drabbade ljumsken. Den smärtan uppkommer vid tex stående tricepspress då magen spänns och vid magträning med typ roller. Då man rullar ut med rak rygg..
Kan tillägga att jag opererat ett ljumskbråck på den skadade sidan. Det gjordes för ca 8-10 år sedan.
Så vad tror ni? Ska jag boka ett nytt läkarbesök för att få tid för röntgen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
15 juni 2016 kl 14:39
Gilla
Röntgen är bra på skador i ben (utom stressfrakturer) men inte på mjukdelar, där är det vad som lite felaktigt kallas magnetröntgen, MR, som brukar ge mest, ibland ultraljud. Och kliniska undersökningar.
1952 • Varberg
#13
15 juni 2016 kl 16:17
Gilla
Du bör absolut se till att få en kompetent undersökning. Den tidigare operationen komplicerar förstås bilden, men jag tror adduktorerna är huvudproblemet. Den diagnosen bör en idrottsmedicinare kunna ställa kliniskt. Sedan ska man veta att det finns ett samband mellan adduktorerna och sk sportbråck som är en återkommande bristning i nedre delen av bukmuskulaturen. Typiskt vid detta är att det gör ont när man ska vända sig i sängen t ex.
joc
1986 • Nyköping
#14
14 augusti 2016 kl 15:14
Gilla
Hej!
Har nu gjort en vanlig slätröntgen för att se om det skulle vara något problem med höft osv.. Visade inga förändringar.
Däremot har jag varit hos läkare och en sjukgymnast som har gett mig diagnosen tendinos/tendinit i ena senan vid adduktorerna.
Så håller på med ett rehabprogram där fokus ligger på just ljumsken.
Många exentriska övningar tex pressa ihop benen mot en boll osv.
Har hållt på en månad ungefär och kännt lite förbättring. Kan tex köra knäböj nu utan problem.
Ska tillbaka igen till sjukgymnast om 3 veckor. Har det inte blivit någon förbättring då sa sjukgymnasten att hon skulle starta igång inflammationen på nytt igen genom nån metod, typ massage. Och då skulle kroppen fatta att den skulle göra något åt denna skada..
Vad tror ni?

Med vänlig hälsning
1991 • Vasa
#15
23 juni 2020 kl 17:00
Gilla
Hej!

Gammal tråd men jag gör ett försök...jag tror jag har drabbats av samma skada som dig. Har haft liknande problem i 5 månader nu.

Fick du ordning på din skada? Hur länge tog det och vad gjorde du för att bli återställd?

Mvh
Tommy
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.