Löpning Träning 13 inlägg 5127 visningar

Fettförbränning, kost och motion,

Carina Edström
1971 • Sundsvall
#1
26 maj 2010 - 23:45
Gilla
Jag är ganska ny på att springa/jogga. Tycker att det är en bra träningsform när man har svårt att få tiden att räcka till. Ut genom dörren, kör en runda och hemma på 30-60 min.
Jag håller på att jobba upp min kondition, jag har endast joggat i några veckor men märker att jag orkar mer och mer.
Jag skulle vilja gå ner några kilon och undrar om någon har några bra förslag på hur jag ska lägga upp löpningen för maximal effekt. Vad ska jag tänka på och hur ska jag äta på ett ungefär?
Tips någon?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
27 maj 2010 kl 00:04
Gilla
Enkelt.
At INGENTING som ar onyttigt. speciellt socker, mjolprodukter och kemikalier.
Enligt mig finns det inga nyttiga produkter som innehaller kemikalier (E-nummer)

Sen ar det bara att springa :-)
Manga forordar lagpuls traning (MAF) som fettforbranning, men det funkar inte pa alla.
1961 • Göteborg
Administratör
#3
27 maj 2010 kl 00:54
Gilla
När det gäller löpningen är det viktiga att du får en regelbundenhet i träningen, och att du som nybörjare inte går ut för hårt. Första halvåret tycker jag inte man ska göra några pass alls över "prat-tempo", alltså inte snabbare än att du kan prata i stort sett obehindrat medan du springer. De dagar du inte springer, cykla eller ta en promenad på 30 minuter.

När det gäller maten:
• Ät som vanligt (om det är en hyfsat varierad kost), men ta mindre portioner än du brukar. I början kommer du att vara hungrig mellan måltiderna, men kroppen vänjer sig.
• Drick vatten till maten.
• Inget godis, chips etc.
• Minimalt med alkohol.

Dessa enkla knep funkade på mig, jag gick ner 13 kg på fyra månader. Lycka till, och välkommen till jogg-gemenskapen!
1988 • Ronneby
#4
27 maj 2010 kl 07:52
Gilla
Ja önskar också ner några kilon, inte så många men de där sista som är så svåra att bli av med. Har hållt på med löpning i två-tre månader men min vikt är oförändrad.. Lite ledsen över det. Kanske gör jag något fel? Men är ute tre gånger i veckan på löppass och de andra dagarna försöker jag ta en promenad eller göra lite arm-ben-mag övningar. Kansk äter jag för mycket, eller för lite om det ens är möjligt.
Tycker annars att jag följer Dj Trickys råd ganska bra. Okej, lite godis har väl ätit på helgerna. Får väl ta mig i kragen och sluta helt med det och se om det hjälper.
1963 • Bromma
#5
27 maj 2010 kl 08:33
Gilla
Jag tror att jag hittat nyckeln för mej, o kanske för några fler...
När jag i perioder har misskött mej så hamnade vågen på ca 85. Därifrån kom jag lätt ner till 80-81kg mha träning o enkla justeringar av maten. Men sen har det varit tvärstopp oavsett träningsmängd o dieter, och jag tror det berodde på att aptiten ökade i takt med ökad träningsmängd. Men vid årsskiftet så bestämde jag mej för att kraftigt öka på grönsakerna o minska på pasta/ris/potatis. Väger nu 76-77 o mår toppen. Visst äter jag ganska strikt, men unnar mej en hel del onyttigt oxå. J

Det var maten. Hur man lägger upp träningen tror jag inte spelar nån roll, bara man har ett upplägg som man trivs med o som funkar i längden.
1977 • Runhällen
#6
27 maj 2010 kl 09:43
Gilla
Det finns bara ett sätt som bevisat gör att du går ner i vikt - bränn mer energi än du fyller på med. Tricket är att hitta en nivå som passar dig. Om du inte vill räkna kalorier så är DJ Trickys råd där uppe precis rätt, mindre portioner och ta bort (eller minska kraftigt) på "onödiga" saker som godis, chips och liknande. En enkel start är att bestämma sig för att bara äta en portion, hur god maten än är. :) En massa sallad på sidan om maten (utan fet dressing) hjälper till att fylla matsäcken utan att fylla på kalorimängden :)

Hitta en livsstilsförändring som funkar för dig så kommer du inte bara att tappa dom där kilona utan också behålla dom borta. Lycka till!
1960 • Skåne
#7
27 maj 2010 kl 09:58
Gilla
Vikten är oftast enklast att justera med hjälp av kosten. Äter du mer än vad som krävs för att vara viktstabil så går du upp i vikt, och tvärtom gäller också. I regel fungerar det på det viset. Någonstans har de flesta en brytpunkt för upp och ner efter den kost de äter.

Men, sedan finns det lustigkurrar som svälter sig samtidigt som de tränar länge och hårt. Och tycker givetvis de är duktiga - men det är lätt att bryta ner kroppen, och när man gör det så är det lätt att få mental soppatorsk. Ett kaloriunderskott måste ibland göras varsamt. Mat är inte någon fiende (som gör dig tjock) utan din bundsförvant för att du ska må bra, att du ska orka, maten bygger och reparerar din kropp - vilket är viktigt att komma ihåg.

Det går också att öka energiomsättningen med hjälp av träning, istället för att mala på i ett och samma tempo (speciellt om du bekvämlighetsspringer, kroppen är ekonomisk och den lär sig att göra av med mindre energi för att röra dig samma sträcka på samma tid) så provar du olika sorter av intervaller, tempo, fartlek. Styrketräning är inte att förakta (problemet med den mesta löpträningen är att det knappast sker nån muskeltillväxt, de flesta förbättringar är i din kondition och i det neuromuskulära, tex muskelfibrernas kontraktionsförmåga), därför att ju mer muskler du har desto större blir din energiomsättning. Muskler får dig också att se slankare ut, jämfört med fett.

Mitt råd är att börja föra matdagbok (med träning, vikt och allt) - en bra köksvåg, mät och väg precis allt, inget fusk. Gå igenom vilken mat som ger dig bra mättnadskänsla och bygg upp dina måltider på det, ät ordentligt med proteiner (2gram eller mer per kilo kroppsvikt) eftersom du tränar. Din egna matdagbok blir med tiden som en perfekt uppslagsbok för att se hur och vad du fungerar.

Givetvis håller jag med om de ovan som menar att man ska skippa det sämsta, det som inte är mat - allt du inte lagar själv från grunden från rena råvaror är inte riktig mat. Ju mer du skippar av detta desto bättre är det. Men det behöver inte betyda att du måste leva som en fakir och alltid säga aldrig till sådant du gillar. En del klarar att låta bli allt onödigt hur lätt som helst, men de flesta har svårt att göra det i längden. Och då gäller det att hitta sina egna vägar.

När jag ska gå ner i vikt så kan jag gå ut och äta nångång, jag kan äta godis, jag kan dricka vin (dvs alkohol) varje kväll, och jag behöver inte gå omkring och vara hungrig även om jag kapar kalorierna med 1/3 från att hålla viktbalans. Jag går ner i vikt, jag kan träna som vanligt (6-7 mil löpning per vecka) och jag går inte omkring och är hungrig. Det funkar för mig därför att jag lagar det mesta själv från råvaror och äter mest sådant som ger mig stor mättnadskänsla, och gör i princip dagligen något som många menar är slarv (socker i kaffet, vin på kvällen, dricker läsk & äter godis vid tillfällen). Men så länge jag håller mig i kaloriunderskott så fortsätter viktnedgången.

Med matdagbokens hjälp kan du se hur och vad du äter, kanske också varför du äter (mat är tröst), eller om du slentrianäter (framför datorn, tv:n). Men kanske slarvar du inte alls, och då får du leta vägar i din träning, variera mer - träna hårdare, intervaller typ HIIT. Det är bara att prova dig fram.

Lycka till.
1992 • Röke
#8
27 maj 2010 kl 10:15
Gilla
Hinner inte skriva så mycket nu, men den här länken är guld värd: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881
Carina Edström
1971 • Sundsvall
#9
27 maj 2010 kl 22:31
Gilla
Tack alla för tipsen! Jag försöker äta enligt viktväktarna, men blir lite fixerad vid att hålla på att räkna points. Det är lite tröttsamt. Äter alltid hemlagad mat och tänker enligt vv. Däremot är jag en livsnjutare och tycker om god mat och gott vin. Och nog händer det att det slinker ner några godisbitar på helgen. Jag har svårt att avstå helt och hållet, då kommer jag till en period när jag inte kan hejda mig.
Tre gånger i veckan är rimligt för mig att hinna med löpningen. Jag satsar på fyra gånger, men det är inte alltid jag lyckas få in det.
Sedan blir man ju hungrigare av att träna med.

Tack!
1980 • Gustavfors
#10
18 juli 2010 kl 19:05
Gilla
Vill bara morra lite E tallibanerna och upplya dem om att alla enummer inte är kemikalier eller så är alla det, ta E1540 t.ex som är vanligt koksalt E330 är naturlig citronsyra bara för att ta två.

Finns lite info om det, finns även en "bok" man kan beställa med alla e-nummer i.

Men kort och gott ät med hjärnan och inte ögonen ;) du vet skippa sista portionen bara för att det är gott..... vet själv hur det är bara lite till det är ju gôtt

Ställ bilen typ 30m ifrån ingången till affären istället för precis utanför dörren, det gör mycket mer än man tror.

PS. Jag äter vad jag vill men försöker tänka på mängden istället, allt är ofarligt i måttliga mängder som det heter.
Ali Habibi
1980 • Göteborg
#11
18 juli 2010 kl 19:43 Redigerad 18 juli 2010 kl 19:45
Gilla
Jag är ny på det här men jag kan berätta hur det har varit för mig om det hjälper dig.

När jag vägde som mest var jag uppe i 95 kg till mina 176 cm, mycket fett och lite muskler. Lyckades så småningom ta mig ner till ca 88 kg innan jag började med löpningen.

Försökte till en början gå 15 - 20 000 steg om dagen och började så småningom att springa de rundor jag brukade gå för att nå upp till mina stegmål. Till en början fick jag varva gång och löpning för att orka men det dröjde inte länge innan jag orkade springa hela rundor.

Kosten fick jag också anpassa för att gå ner i vikt.
1. mer kostfibrer = grovt bröd, fullkorns pasta, fiberrik musli etc.
2. mindre socker och alkohol, ingen läsk och inga snacks.
3. mindre men fler portioner, stadig frukost och mindre måltider ju senare på dagen.

Soppor har visat sig vara bra bantningsmat för mig, man blir mätt utan att få i sig alltför många kalorier. Samtidigt så blev jag mindre sugen på att äta lika mkt/ofta när jag hade kommit igång med träningen.

Jag kom in i olika platåer, gick ner några kilo men stannade på en vikt ett tag för att gå ner ytterliggare ngt kg efter ett tag. Jag tror att det beror på att fett ersätts med muskler som väger mer, så det är inte alltid negativt. Idag nästan 4 månader från min första löprunda väger jag 78 kg och har gått ner 2 jeans-storlekar.

Samtidigt så tror jag att man måste unna sig lite småsaker för att klara av att ha kontinuitet i det hela.

Jag hoppas att det här är till någon hjälp.
1971 • Halmstad
#12
18 juli 2010 kl 19:51
Gilla
Enkelt: Spring på morgonen innan frukost 45-60min 3ggr/v och kilona kommer att rasa av dej. Ät som vanligt, utan att överdriva snabba kolhydrater.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
18 juli 2010 kl 20:21
Gilla
Carina och Annemie:

Om ni vill gå ner i vikt ät som DJ Tricky säger. Och lyssna på Ali Habibi. Att som nybörjare springa sig ner i vikt fungerar inte så bra, eftersom det inte blir så långa rundor (för en löpare som orkar springa tre timmar eller mer och stenhårda intervallpass så är löpning dock ett bra sätt at gå ner i vikt)

Det bästa är att gå mycket. Alla orkar gå ett par-tre timmar om dagen. Gör det så blir vikten mindre. Garanterat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.