Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1054 visningar

Skadad - men vill vara i form tills april

1991 • Oskarshamn
#1
7 februari 2010 - 11:15
Gilla
Hej!

1:e december stukade jag foten ordentligt och skadade då ligamentet i foten. Än så länge får jag inte springa. Har givetvis provat lite ändå (beroende som man är) och det går att jogga riktigt korta sträckor. Dock finns det en lokal tävling som jag väldigt gärna skulle vilja delta i som går av stapeln 2:e april. Förhoppningen är att jag då är tillräckligt bra i foten för att kunna springa för fullt, det är ett lopp över 5,8 km f.ö.

Nu är frågan hur ni tycker att jag ska träna, utan att löpträna, och ändå kunna prestera ett okej lopp. Givetvis så kommer jag inte delta i loppet om jag inte kan testa med löpning ordentligt någon/några ggr innan för att känna att allt är ok.

I hemmet har jag tillgång till träning genom crosstrainer, trainer (cykel) och pilatesboll. Har dessutom tillgång till gym. Så fort det blir lite mildare har jag också mtb och racer jag kan köra med ute.

Tack på förhand!
/Carl
2006 • Alingsås
#2
7 februari 2010 kl 14:01
Gilla
Om foten tål det så skulle jag omedelbart köra ingång med träning med crosstrainer och trainer. Tränar du på flitigt kommer det att gå ganska snabbt att komma i form när du väl kan börja springa igen. Jag skulle låta bli att jogga tills jag var helt hundra, i synnerhet när det är halt ute är det lätt att förvärra skadan.
Lämpliga träningsprogram kan du kanske hitta om du söker på nätet, annars är det väl lämpligt att varva längre pass i lägre tempo med intervaller i högt tempo.
1985 • Halmstad
#3
7 februari 2010 kl 15:16
Gilla
Jag stukade min vänstra fot i april 08 riktigt illa. Jag kunde inte sätta ner tårna i marken på en vecka ens. När jag kunde sätta ner foten i backen så försökte jag att komma igång så fort som möjligt. Hade aldrig foten lindad heller. Fick höra av flera olika idrottare mm att det viktigaste är att röra på den så mycket som det går, vilket inte är så mycket i början. Sen köpte jag även en balansplatta, och det var nog den som fick tillbaka rörligheten i foten skulle jag tro. Så mitt tips är att försöka springa i den mån det går, det funkade för mig, även om det tog ca: 3 månader innan jag kunde springa fullt igen
1961 • Kalix
#4
7 februari 2010 kl 20:57
Gilla
Hej Carl. En annan alternativ träningsform just vid olika skador i rehabiliteringssyfte som rekommenderas av många är-Djupvattenträning med våtväst.Vatten ger motstånd och minskar belastning på leder,skelett,ligament och är en effektiv metod för att bibehålla kondition,styrkan och att de flesta löpmusklerna tränas ändå.Samtidigt som man undviker stötkrafterna kring de skadade området.Kolla upp med simhallen där du bor om dem kan erbjuda denna typ av träning.Rekommenderar den varmt.Du kan även gå in på www.marathon.se och läsa om den här träningsformen.Lycka till.
1991 • Oskarshamn
#5
7 februari 2010 kl 21:46
Gilla
Tack för alla tips!

RosMarie: Den träningsform som du nämner har jag faktiskt ägnat mig åt i åtaliga timmar då jag haft 2 knäskador som behövt lång rehabträning, bl.a. just ett ligament. Hade inte tänkt på det själv men jag ska undersöka möjligheterna omgående. Tack än en gång!
1961 • Kalix
#6
8 februari 2010 kl 09:51
Gilla
Tack, alltid roligt att kunna ge råd och tips till andra likasinnade.Hoppas att det går bra under din rehabiliteringsträning,så du kan delta i tävlingen i april.
Triax runner
1976 • Stockholm
#7
8 februari 2010 kl 11:07
Gilla
Så länge inget ben i foten är brutet så är det bästa att fortsätta springa så gott det går. Jag förmodar att "löpförbudet" kommit från någon allmänläkare utan specialkompetens kring idrottsskador. Jag har många gånger vrickat foten kraftigt själv, vid något tillfälle var en stor del av ledbandet av. Det som oftast hindrar från löpning är inte smärtan utan rädlsan eller reflexen att inte belasta foten. Min erfarenhet är att smärtan och svullnaden går ner desto mer du springer på foten. Det är dessutom lätt att du får mer långtgående problem om du struntar i att springa på foten......Det finns om du behöver speciella skenor som är bra för att "spjälka" foten och ge stöd under träningen.
1960 • Skåne
#8
8 februari 2010 kl 12:48
Gilla
Jag stukade/vrickade foten rejält i mitten av november. Kunde med nöd och näppe gå på den, det blev sjukhusbesök och röntgen - men allting såg helt ut - även om fotleden svullnad rejält. En länk till bild av båda fötterna; http://badgear.files.wordpress.com/2009/11/vrickad_fot.jpg?w=500&h=250

Jag fick inga speciella råd, förutom att vila i högläge för att få ner svullnaden. Men jag försökte gå lite varje dag, tvångsgång till toan några gånger per dag :).

Efter några dagar var jag faktiskt ute och gick, väldigt långsamt. Efter en vecka så fixade jag en promenix på 4 km. 17 dygn efter fallolyckan så var jag ute på min första löptur på 5k. Och har sedan dess sprungit varannan dag.

Det som jag anser hjälpt mig bäst var att gå med överdriven fotvridning, att gå riktigt sakta och arbeta med den vertikala rörligheten.

Nu är det snart tre månader sedan olyckan, alla problem är inte borta. Jag har fortfarande problem med ömmande/smärtande senfästen i knävecket. Känns inte när jag springer, men när jag går och står längre perioder.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.