Löpning Kost & Näring 25 inlägg 7485 visningar

Vill inte gå ner i vikt

johann
1986 • Sverige
#1
12 december 2009 - 09:43
Gilla
Har gått ner rätt mycket senate halvåret och nu vill jag inte gå ner mer. Är 180 cm lång och väger runt 70 kg sist jag vägde mig. Jag äter rätt mycket, blir snabbmat nån gång i veckan men jag vet inte inte heller äta mer onyttig mat för att inte gå ner i vikt och jag vill inte heller träna mindre.
< < < 1 2 > > >
Patrik Andersson
1971 • Söderhamn
#2
12 december 2009 kl 09:45
Gilla
Då återstår bara att trycka i sig ännu mer "nyttig" mat. Leta energitäta "nyttiga" produkter.
johann
1986 • Sverige
#3
12 december 2009 kl 09:47
Gilla
Ge gärna tips på billiga och energitäta produkter. Jag är student och lever på en rätt tight budget.
1985 • Göteborg
#4
12 december 2009 kl 10:27
Gilla
Böner, ärtor och linser!
Mikael Björk
1973 • Oxie
#5
12 december 2009 kl 10:54
Gilla
Bönor, ärtor och linser är väl inte så energitäta?

Satsa på oliv- och rapsolja, nötter, torkad frukt. Pasta och ris. Avokado...
1983 • Linköping
#6
12 december 2009 kl 20:36
Gilla
Grädde och smör är bra produkter också. Äta gärna mycket fett tillsammans med kolhydrater.
Mikael Björk
1973 • Oxie
#7
12 december 2009 kl 22:23
Gilla
Fast just grädde och smör bär kanske inte på de nyttigaste fetterna...
Astri F
1978 • Trondheim
#8
12 december 2009 kl 23:00
Gilla
Tren mer styrke! Jeg har samme problem som deg, og har faktisk byttet ut noe av løping med eh..ny og mer krevende jobb.. og styrke. Muskler veier mer, og min erfaring er at man også blir en bedre løper av differensiert trening. Når det gjelder mat- havregrøt, pasta, smør, ost etc. Fett skal visstnok hjelpe mot inflammation i musklene også..
1981 • Jönköping
#9
13 december 2009 kl 12:55
Gilla
Alla fetter är bra fetter så länge de består av mättade, enkelomättade och fleromättade fetter. De mättade fetterna har en del negativa effekter på kroppen, men så länge man inte överstiger 10 energiprocent av det dagliga intaget är det ingen fara.

Vad som ger bra fetter är fet fisk (lax, strömming, makrill och sill), olja vid matlagning, margarin(istället för smör) och avokado, nötter och frön.

Källa: Ät bäst av Broholmer, Karlsson, Leijding. Sisu idrottsböcker.

En lite seg bok att läsa och har bara läst halva(ung. 80 sidor) på någon dryg månad. Innehållet i boken är riktigt bra och är skriven med en inledande konversation där läsare har skickat in frågor till författarna med en efterföljande teoretisk del.

1960 • Skåne
#10
13 december 2009 kl 19:29
Gilla
Allmänt; Vikten går ner för att du äter för lite, alltså bör du äta mer. Du måste äta dig i viktbalans. Att du säger att du redan äter mycket, kan ju vara så att du faktiskt äter mycket, eller så är det bara så att du har lätt för att känna mättnad.

Om du redan äter dig mätt och glad och går ner i vikt, då betyder det att maten du äter har för hög mättnad, du bör välja annat som du kan äta mer av (vad gäller mängden kalorier) innan du blir alltför mätt, eller har för lång mättnad.

Försök även att öka intaget av protein. Styrketräning?

Fast mår du bra i övrigt, trots viktnedgången, då är det ju inga problem i sig. Fast det kan ju vara tråkigt att bli för tunn om man inte vill bli det. vid din ålder så vet jag att jag aldrig vägde över 72 kilo, min matchvikt var 72 kilo när jag var som mest vältränad.

Lite allmänt alltså. Men för att veta mer säkert vad exakt du behöver göra för din egen del är att börja föra matdagbok för att få en god uppfattning om vad och hur du äter. Du kan tex använda dig av http://minmat.net/counter.php eller ta hem ett program som heter Formfixaren; http://www.formfixaren.com/download.asp

Lycka till vid julbordet :)
1983 • Linköping
#11
13 december 2009 kl 19:30 Redigerad 13 december 2009 kl 19:32
Gilla
Om vi ska gå in på fettdebatten så finns det inga vetenskaplig bevis för att mättat fett är farligt, även om man äter mer än 10 energiprocent.
Att byta ut smör mot margarin är inte heller någon bra ide då det tyvärr kan finnas kvar extraktionsbensin, nickelspån mm efter alla processer det går igenom.
Så ät mer grädde och smör med gott samvete istället för att byta ut det mot lightprodukter som inte smakar någonting utan massa konstiga tillsatser.

Som sagts tidigare kan jag rekomendera styrketräning, det om något ökar hungern väldigt mycket.
1965 • Göteborg
#12
14 december 2009 kl 07:27
Gilla
Jag har samma problem som dig. Har alltid vägt lite. Jag fick massa bra råd när jag besökte en dietist. Jag skulle bland annat ha olivolja i maten både lunch och middag. Men mitt råd är besök en dietist. Denna kan ge dig personliga råd.

Lycka till
1971 • Nykvarn
#13
14 december 2009 kl 13:50 Redigerad 14 december 2009 kl 14:15
Gilla
Intressant, lånar Johans tråd för en kompletteraden fråga, sorry, hoppas det är OK...)

Finns det en ungefärlig ålder där tidigare smalisar plötsligt börjat lägga på sig, när ämnesomsättningen avtar markant? 40? 50?

Trots att jag är femton år äldre än Johan så liknar jag honom, 183cm och 67kg. Visst är jag smal men jag tycker inte jag är mager, jag har ändå en del muskler, men fettreserverna är väl inte så stora... Jag vill såklart inte gå ner, snarare skulle väl en +5 kg muskler sitta fint, men styrketräning har jag svårt för, tycker det är tråkigt, nöjd om jag får in lite bålstyrka då och då.

Jag funderar på om inte jag har "hög ämnesomsättning" (finns det ens...) för jag är hungrig för det mesta. Jag försöker äta sunt och varierat och en dag kan se ut såhär: äter rejäl frukost, fil/müsli, juice, ca 3 mackor grovt bröd med pålägg, frukt till mellanmål, stadig lagad lunch (fisk, kött eller vegetariskt) med sallad och bröd, frukt igen på eftermiddagen, stadig lagad middag och sedan kvällsmacka senare. Det blir en hel del kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, bröd. När andra är proppmätta efter middagar är jag oftast lagom mätt eller knappt mätt trots att jag ätit lika mycket. Jag har alltid fått höra, vänta du tills du fyller 30...35. Nu är jag 38 och det är fortfarande samma sak.

När jag tränat ser jag alltid till att få i mig energi direkt när jag kommer hem och sedan något mera rejält någon timma senare.

Vad övrigt, normalviktiga föräldrar, en yngre bror, något kortare och något tyngre än jag...

långt inlägg...all input välkommen
#14
14 december 2009 kl 16:06
Detta inlägg har raderats
Leif A
1946 • Sigtuna
#15
15 december 2009 kl 15:40
Gilla
@ Johan, tyvärr är det nog pizza i soffan som gäller ;-/ Jag äter ungefär som Staffan, springer några mil i veckan större delen av året och tränar några timmar på det. Och kilona om inte rasar så har jag iaf svårt att behålla dem.
77-78 kg, 189 lång, 63 år. Började springa för fem år sen. Mer muskler, visst men än mindre fett också.
Var en vecka i Tyskland härom året, tysk frukost, lunch, middag och mellanmål i kombination med mycket stillasittande i bilen. Vips upp 4 kg!
Så det är nog som så att energibalans gäller, gilla läget alltså!
Niclas Källqvist
1989 • Borås
#16
15 december 2009 kl 16:40 Redigerad 15 december 2009 kl 16:42
Gilla
20 år
181
72kg

Jag vägde cirka 75-76 för två år sedan(gymmade mesta dels o lite kondition).. sedan började jag löpa kanske 10-12 mil/månad, och gick ner till 69 kg på cirka ett halvår. Kände som du att jag inte ville gå ner i vikt mer, jag åt ändå mycket tyckte jag. frukost+ 1-2 mål lagad mat per dag o kvällsmat. Fast det är ändå för lite om man går ner i vikt.

Då började jag trappa ner på löpningen o gymma mer, och gick ändå ner till 67. Då insåg jag att jag åt på tok för dåligt. Efter det så började jag käka 2-3 mål lagad mat varje dag. Med mycket pasta ris o potatis, o ordentlig frukost. Flingor, 2 äggmackor + kaviar. Samt Kesella (1%) fetthalt som mellan mål 2-3 per dag. (11kr/st) innehåller riktigt mkt protein 32g och 10g kolhydrater (motsvarar en kycklingfile proteinmässigt). Kunde även klämma någon burk keso med macka på kvällen.

Perioden ovan höll jag väl på med ett halvår, gick upp från 67 till 74 på den tiden utan att bli "plufsig".

Vill du gå upp i vikt så borde du köra mer styrka, lättaste är väl att byta ut några pass löpning mot styrketräning. Du kan ju givetvis göra både och, fast man får käka otroligt mycket, och mat är ju inte gratis! Plus att det tar riktigt mycket tid med all träning. Kort o gott så behöver man äta mycket mer än man tror!

Tips på nyttigheter man kan äta som mellan mål, eller utöver allt annat!

En Kesella burk(1% fetthalt) med Yoggi Madagaskar vanilj, (2% fetthalt), brukar blanda 1 burk kesella + 1/3 av yoggin i en skål sedan är det bara slafsa i sig! Går även bryta ner kanelknäckebröd som "flingor" om man tycker det smakar äckligt, men man vänjer sig!

Smoothie, blåbär, hallon, mjölk o naturell fil, bara att köra i mixern.

En burk chilikeso, med en skivad banan med gurka/tomat + rostbiff eller kycklingfile, med ett stort glas grön mjölk.

En gainomax, en banan och två kokta ägg.

Det är relativt mycket protein i det ovanstående så vill man gå upp i vikt kan man ju käka detta utöver den vanliga maten. Fast allt handlar ju givetvis om att du hamnar på ett + kalorieintag annars kan du omöjligt gå upp i vikt!

Personligen tycker jag det är viktigt att få i sig något direkt efter träningen för att stoppa muskelnedbrytningen.



andreas johansson
1979 • Södra Vi
#17
15 december 2009 kl 16:51
Gilla
johan.

Du behöver inte äta onyttigt för att gå upp i vikt. Det handlar om att äta mer av basfödan. Som potatis,pasta,ris mm. Mycket kolhydrater. Ta bort snabbmaten om det går så att du inte äter för lite. En snabbrätt innehålller oftast inte tillräkligt med det man behöver pluss att det är en masssa konstigta E-tillsatser. Ersätt gärna vanligt lätta med bregott eller nått liknade fetare smör.
Du behöver inte vara så noga att du äter nyttigt jämnt. Du verkar förbruka det ändå.

Jag rekomendera att styrketränna och motionsgyma lite mer. Alltså inte köra förbränna fett pass hela tiden. Oftast löper man ju mer än 25 minuter och då börjar man förbränna lite mer fet och även lite av musklerna. Har man inte tillräckligt med lagrad energi till hela passet. Så börjar man ta av reserverna.
Prova att köra några korta pass iställte hellst inte mer än 16 minuter. (intervall och snabba rundor.) Detta ska enl vad jag läst inte påverka förbränningen så mycket att man tar av reserverna. Sedan som de nämnt tidigare är det viktigt att få i sig något efter passet och inte låter det gå en timma innan man äter.

Lycka till .. /från en som har samma problem.
Johan Möller
1974 • Göteborg
#18
16 december 2009 kl 08:22
Gilla
En liten fråga bara: Varför vill du/ni inte gå ner i vikt?

Ur ett löparperspektiv är det bara positivt, ju lättare du är desto snabbare och skönare löpning (förutsatt att du tränar och äter tillräckligt för att bygga upp de muskler du behöver för löpning). Det minskar även belastningen på kroppen och därmed risken för skador.
1971 • Nykvarn
#19
16 december 2009 kl 10:53
Gilla
Johan: För min del handlar det om en fåfäng utgångspunkt. Jag vill se så bra ut som jag kan kan och också se ut och känna mig hälsosam.

Jag är inte en sådan hardcorelöpare att jag vill bli trådsmal och se helt utmärglad ut även om jag blir jättesnabb på köpet. Mitt BM;I är redan i nedre gränsen för normalviktig och jag vill helst inte ramla ner i underviktig.

Tack förresten också till K-G för din input!
Johan Möller
1974 • Göteborg
#20
19 december 2009 kl 10:33
Gilla
Staffan: Ok. Smaken är som... Själv vet jag inget snyggare än en mager löparkropp.

Men på gränsen till underviktig (BMI 18,5) är du ju inte, då måste du väga 62 kg.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.