Foruminlägg av Sören Crofts

< < < 1 2 > > >
#1
31 maj 2022 kl 21:57 Redigerad 31 maj 2022 kl 21:59
Gilla
Pulszoner eller upplevd ansträngning eller gå efter tid och sträcka på passen, spelar mindre roll. Det viktiga är att det är en tillräcklig mängd, men att du ändå kan återhämta dig. Näst viktigast att tempot varierar. Tycker att löpskolans program ser bra ut och hyfsat enkelt. Har sett ett par av Szalkais program och tycker att det är för komplicerade. Speciellt på ren motionsnivå.

Jag undrar vilken nivå du är på nu. Är du det minsta ansträngd, när du springer 8,9 km på 58 min? Om du är ganska ansträngd, då har du en bit kvar till ditt mål. Om inte, så undrar jag om pulszonerna stämmer särskilt bra för dig. Vilket leder till nästa stycke.

Pulszoner, upplevd ansträngning (ex Borgskalan), tid och sträcka funkar bra, om man gör det korrekt. Pulszoner där man använder en grov formel för att få fram de egna zonerna, blir oftast inte så bra. Sämre ju äldre du blir. Löpskolan har en bra men lite komplicerad guide för det där. Kräver bl.a. att du testar maxpuls, vilket är ganska hemskt. Själv använder jag upplevd ansträngning. Tänker att det är egentligen det som gäller. Det spelar ingen roll vilken puls jag har. Är det mycket ansträngande, så är det ett intensivt pass. För att ta ett exempel. Att skatta ansträngning är förstås ingen exakt vetenskap, men ingenting är exakt eller fullständigt.
#2
1 juni 2022 kl 22:06
1 Gilla
Om din maxpuls är 183, så är det nog ganska jobbigt att springa eller jogga med puls över 150 i över en timme, för dom allra flesta. Jag tycker att zonerna och träningen i dom verkar rimliga. Nu uppfattar jag att blå zon är zon 2, grön zon, zon 3 o.s.v.

Du verkar vara frustrerad över att det inte går fortare, men du upplever att det blir jobbigt i 5:30 fart någonstans och det ska du nog acceptera för ögonblicket. Ska du springa genomgående snabbare, än förslagen på zonerna, så kanske du gör en formtopp i början, men skaderisken är stor och formtoppen brukar inte hålla i sig så länge. Om du kämpar på en längre tid. borde det bli bättre. Annars kan du ju fundera vad det beror på. Hur viktigt är det att nå ditt mål? Hur många 49 åringar kan springa överhuvudtaget längre än 10 min i sträck? Är det konditionen det beror på. Eller är tekniken sämre än formen.
#3
5 juni 2022 kl 15:01
1 Gilla
MAF puls bygger på en mycket grov o generell formel, som stämmer hyffsat för en majoritet av lite yngre löpare. Ju äldre desto sämre stämmer formeln och för dom som har ovanligt hög eller eller ovanligt låg puls stämmer det inte alls. Du har ju ovanligt hög puls så du får göra på något annat sätt. Pulszoner där höga zon 2 av 5 är samma sak eller använd snacktestet. Du ska kunna prata i stort sett obehindrat, men om du höjer tempot en aning, då blir det svårare. Då blir det lite fler andningspauser och så. Svårare behöver det inte vara.
#4
5 juni 2022 kl 15:26
1 Gilla
Jag tycker följande artikel förklarar nyttan med lågpuls väldigt bra https://www.angio.net/personal/run/hadd.pdf I korthet går det ut på att lagom låg puls stimulerar de långsamma muskelfibrerna, men framför allt bildas fler mitokondrier, cellernas energifabriker. Fler mitokondrier ger högre kapacitet för syreförbränning. Du slipper mjölksyra eller gränsen där mycket mjölksyra bildas skjuts uppåt.

Sanningen är att de långsamma muskelfibrerna alltid blir stimulerade, till och med, om du sprintar, men det blir inte många många minuter och dom hinner knappt att vakna förrän det är över. Allt det där med mitokondrier och högre mjölksyratröskel hinner inte hända. Däremot blir dom snabba muskelfibrerna stimulerade bara vid hårdare arbete.

En annan nackdel med stor del intensivt arbete är att du inte orkar så lång tid. Varken på passet eller totalt per vecka. Med ganska måttlig intensitet kan du få mycket mer tid och stimulans för just långsamma fibrer och sänka mjölksyratröskeln mer.

Den intensiva träningen har ändå sin plats, men det ska inte gå ut över mängden. Inte mycket i varje fall. Du kan förbättra tekniken, öka konditionen med intensiv träning. Det sista säger väl emot lågpuls förespråkarna, men så har jag förstått det.
#5
17 juli 2022 kl 08:42
Gilla
Det viktigaste är att springa mer. Vilket antagligen innebär att cykla mindre, om du inte har väldigt gott om tid. Är det viktigt att springa snabbt, så måste löpningen rimligen prioriteras. Cykelformen tror jag du kan behålla någorlunda ändå, men tvärtom är svårare.

Sen att variera passen. Lite distanslöpning kan ersättas av cykel, men även det inslaget måste finnas. Backintervaller är suveränt för att utveckla både kondition och spänst. Speciellt om du springer med lite olika steg se https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=54381 Tore Axelssons inlägg. Tempolöpning eller tempointervaller, så du kan hålla hög fart lite längre tid.

Slutligen kan du anlita löpcoach för att förbättra tekniken, om du verkligen är angelägen. Många kan förbättra sig mer än 10 % på bättre spänst + teknik.
#6
8 mars 2023 kl 22:35
2 Gilla
Hej!

Förut när du varvade lätt och intensiv träning. Hur lätt var det lätta tempot. Det är vanligt att springa distans strax under tröskel och det är för hårt. Distans ska vara såpass lätt att du är fullt återhämtad nästa dag. Eller att det går lika enkelt nästa dag. Det kanske blir rask promenad och då är det så. För din del låter det, som det i varje fall blir löpning. Minst 30 % längre tid för distans 10 km, jämfört med ditt PB på 10 km, är bra för många. Det är ju väldigt mycket lättare än strax under tröskel tillexempel.

Tre intisiva pass per vecka tror jag i varje fall blir för mycket i längden. Ett sätt är att bara byta ett intensivt pass mot ett distanspass. Kanske en timme långt eller drygt.
#7
16 mars 2023 kl 11:53
Gilla
Praktiken är till slut det som bestämmer. Mår du bra, prestationen är konstant eller ökande över flera månader och du inte blir skadad och sällan får känningar, då är det bra. Sen är det ok att försiktigt experimentera. Blir det bättre med mer lugn distans eller fungerar det med större del intensiv träning.
#8
18 mars 2023 kl 17:23
Gilla
När jag gick på högskolan, så gjorde jag ett slags experiment kan man säga. Under 9 veckor, så sprang jag 3 ggr/vecka antingen intervall eller snabbdistans och cykelintervaller 2 - 3 ggr/vecka. Det gick bra att kombinera då, men idag skulle jag gått sönder tror jag. Men betydligt lindrigare än bara löpning.

Hur gick det då. Jo min kondition ökade över 12 % från en redan rätt hög nivå. Samma testmetod båda gångerna. Däremot blev jag möjligen 5 % snabbare på att springa. Det är väl också vad andra har dokumenterat. Jättebra sätt att höja konditionen, men ökningen är mindre i respektive idrott. Sen är det väl frågan vad du vill med en sån satsning.

Är det löpning du vill bli bättre på ska du nog springa mer, men 2 undagsvis 3 pass med högre intensitet per vecka. Resten lugnt verkligen lugnt. Gör du en mil på 40 min, så kan den mesta distans gå ca 55 min/mil. Då vänjer du succesivt kroppen vid belastningen. Men visst kan du byta ut en löpdistans med cykel eller lägga till. Det blir knappast sämre, men inte garanterat bättre.
#9
26 april 2023 kl 12:52
3 Gilla
Är inne på samma tankegångar, som Jens Sandahl. Det är nog där skon klämmer. Dina polare kanske inte gillar det ena eller det andra. Testa så får du se. Dom som inte accepterar dig som du är kan du lika gärna mista. Det handlar ju om att du har ett intresse du gärna vill göra något med. Hade du varit taskig och struntat, dissat dina kompisar och så då hade det vara en annan sak. Du vill springa maraton och någon annan vill skruva med sin motorcykel och en tredje gillar dataspel och om ni bara är en smula tillåtande tror jag att ni kan umgås hur bra som helst.
#10
9 maj 2023 kl 16:40 Redigerad 9 maj 2023 kl 16:41
Gilla
Enligt klockan har alltså VO2 max sjunkit ca 10 %. Både i början och nu på slutet så det bör ha varit barmark om du inte bor längst norrut. Den här skillnaden måste kännas ganska tydligt. 40 eller 44 på milen exempelvis. Känner du ingen eller lite skillnad, så strunta i det. Klockan är knäpp.

Upplever du däremot en påtaglig skillnad, så är det dags att fundera. Du säger att du har gjort rätt små förändringar i träningen, så det tror jag inte att det är. Gå till vårdcentral är en bra idé. Kolla hemoglobinvärdet framför allt. Det är ungefär i proportion till VO2 max. Jämför med dina egna värden. Andras kan du strunta i. Som sagt känns det påtaglig skillnad börja här.
#11
10 maj 2023 kl 07:46 Redigerad 10 maj 2023 kl 07:49
2 Gilla
Jag brukar lägga upp lopp så här. Jag går ut något långsammare än min beräknade idealtid första halvan. Exempelvis anser jag att det är rimligt att springa halvmaran just under 1:40, så försöker jag klara milen på ca 48 minuter. Alltså lite långsammare än strikt 1:40 tempo. Sen ger jag järnet om det känns bra. En bra dag klarar jag målet ganska enkelt, en sämre dag hjälper ingenting ändå. Allt är inte bara fysiskt utan det känns väldigt bra mentalt att känna sig stark efter mitten och ännu bättre att dra om alla löpare, som har feldisponerat sitt lopp. Dom är många kan jag säga.

Förutsättningen är förstås att jag känner min form ganska väl inför aktuellt lopp och att jag vet någonting om hur kuperat det är. Mer kuperat gör det svårare att hitta rätt tempo. Då kan det till slut bli fråga att helt gå på kännsla. Det ska inte kännas svårt första halvan.
#12
11 maj 2023 kl 08:04
Gilla
Låter lite märkligt.
Jag är mer van vid att vilopulsen dröjer sig kvar över det normala efter träning. Ju mer intensiv träning, desto högre och längre är pulsen förhöjd. Så har jag också hört andra säga.

Om det bara har hänt en gång var det väl någon form av mätfel. Det kändes ok annars eller?
#13
13 maj 2023 kl 12:28 Redigerad 13 maj 2023 kl 12:28
Gilla
Du (John Jensen) menar att det skulle till exempel vara mer fördelaktigt med neutral eller positiv split för att det är varmt. Vet inte. En sak är dock säker. Det går långsammare, så första halvan bör vara långsammare än då du planerade och det kanske var mer svalare väder. Andra halvan lär också bli långsammare av samma orsak, om du inte är i sällan skådad form.
#14
4 september 2023 kl 10:14
15 Gilla
Visst har doktorn en poäng. Det är knappast meningsfullt att träna för hårt och med för lite återhämtning och det är förstås lätt hänt när du blir äldre och förmågan går ner och du kräver mer återhämtning.

Jag känner också igen vårdgnället om idrott. En massa idioter, som tränar sönder sig sönder och samman och sen ska doktor och syster lappa ihop dom. Ja en del såna fall finns det, men fler är de flitiga motionärer, som inte kommer till vården med hjärt, kärlsjukdomar och diabetes. Det är jag rätt säker på. Kan vården aldrig tänka från andra hållet, så att säga.

Det vore väl bra om dom gav äldre välmenande råd med en positiv ton i stil med "Är du oftare skadad, utvärdera din träning och försök att justera den efter din nuvarande förmåga. Här är några tips och vi hjälper dig gärna" Då skulle jag gärna lyssna. Ingen lyssnar på en gnällspik, så doktor och syster om ni vill lappa ihop färre motionärer, så uppskatta att vi belastar vården mindre med andra sjukdomar och ge oss gärna råd, men också uppskattning, så ska ni se att idrottsskadorna i varje fall minskar. Kanske fler kan fortsätta att motionera, vilket vore väldigt bra.
#15
4 september 2023 kl 13:46
Gilla
#16
7 oktober 2023 kl 15:43
1 Gilla
Jag tycker du i stort sett svarar på frågan själv. 5 km först. Det är ju viktigast för dig. Det är också kortare återhämtning. Om du gör tvärtom, så ge inte riktigt allt på 10 km, så att du säkert kan göra dig rättvisa på 5 km. Då skulle ett 10 km lopp kunna fungera, som ett formbesked och skärpa formen en aning.
#17
7 oktober 2023 kl 16:51
1 Gilla
Jag håller med det mesta. När så många anlitar P.T eller Caoch, känns det lite ängsligt. Så länge det går framåt och du inte blir stoppad av besvär och skador, så kommer det inte göra någon större skillnad. Jag tror de flesta vet att det är bra att springa minst ett pass lugnt och länge och ett pass lite kortare fortare i varje vecka och det räcker ganska långt. När du känner att du stagnerar och vill komma längre eller har oväntat mycket skadeproblem, då är det kanske läge för hjälp utifrån. Kan också vara en klubb där det finns bra tränare. Kunskap finns i övermått för en billig penning eller gratis. Kan dock vara förvirrande. Det håller jag med om.

Motivationen måste komma innifrån och kan visst behöva lite hjälp, men det räcker väl med att ha ett lopp eller en tid och sträcka som mål och kompisar eller klubbkompisar, som social stimulans för det. Om inte det räcker, så är det kanske något annat du ska göra. Kanske är det då bättre att du trivselspringer varje lördag och golfar eller vad du nu egentligen vill göra.
#18
8 oktober 2023 kl 11:25
Gilla
Till en del kan jag hålla med om att lite kunskap är bra att tillföra löpträning också. Mer om det senare.
Jämförelsen med golf haltar lite tycker jag. För mig är det inte alls självklart hur jag ska svinga klubban bara genom att titta på. Allt känns ovant och jag tar tacksamt emot alla instruktioner jag kan få. Löpning kommer mer naturligt och som exempel kommer ju nästa alla barn på alldeles själva hur de ska springa.

Tyvärr håller det där ofta inte i sig genom åren och visst ser jag många som springer med uppenbart dålig form. Jag tycker dock att en bättre lösning vore att föra ut kunskapen till föreningar som har löpning i sin verksamhet. Den här området får löparcoacher gärna bearbeta, tycker jag. Friidrottsföreningarna redan en bra kunskapsnivå i högsta grad, men en hyffsad nivå kunde ju även finnas hos F&S, löparklubbar mm. Tänk vilket lyft om de som deltar där gör några grundläggande övningar för hållning och teknik i sin uppvärmning.

Individuell coachning ser jag mer som något du tar till när mer allmän teknikträning inte tar dig längre eller du helt enkelt inte går särskilt bra trots grundläggande teknikträning och fast du känner att din form har förbättras. Bättre form ska ju också göra att du kan springa exempelvis milen snabbare. Annars är det något som är fel.
#19
23 oktober 2023 kl 12:36
Gilla
Jag ska springa. Det blir faktiskt mitt första.
#20
29 oktober 2023 kl 19:48 Redigerad 29 oktober 2023 kl 19:51
4 Gilla
Det var bra förhållanden med uppehåll, lätt vind och några få plusgrader.
Upplevde att kuperingen var ganska måttlig förutom den sista kilometern upp till slottet.

För min del gick det som förväntat. Jag drog på lite väl mycket i början och fick lida en del på slutet men tiden ändå ok.

Jag blev lite irreterad av att vi och halvmaraton skulle springa i båda riktningar flera kilometer på en cykelväg. Trångt var det och det var inte helt lätt alla gånger att hålla sin position och en och annan knuff blev det.

Det var också vackra omgivningar och bra arrangemang och jag gillade inslagen av grusväg och en jättelång tråspong bland all asfalt.
< < < 1 2 > > >