Foruminlägg av Jörgen Nilsson

< < < 1 2 > > >
#1
11 juli 2012 kl 15:07 Redigerad 11 juli 2012 kl 18:44
Gilla
Undrar om det är någon som känner igen skadan som jag har. Är som rubriken lyder, när jag landar på höger fot så ilar/ömmar det till i vaden. Jag har gått hos sjukgymnast i lite mer än en månad och tränat och stretchat. Var nu ut en liten kort sväng på knappt 4km och det kändes inget. Var ut på en ny tur och nu så känner jag det är på väg tillbaks. Då kan man ju undra hur mycket nytta det varit med sjukgymnastiken när det kommer tillbaks så jäkla fort. (Eller är det månne jag som är för otålig..)
Till bakgrunden hör så tränade jag som en tok en månad innan Göteborgsvarvet, inga 10% ökningar per vecka där inte...Har till viss del ont i ryggen med så det hänger nog ihop. Besökte sjukgymnast som konstaterade låsningar så han tryckte till dom och sen stretchade vi 2 omgångar innan varvet. Varvet kände jag inte av nåt men sen efter blev det värre. Jag har ingen diagnos på det förutom att "det är en disk som är lite i kläm". Börjar kännas oerhört deprimerande att inte få springa för så många ggr som jag börjat o slutat för att nu fått sån blodad tand för det.:( http://www.dintraning.se/muskel/43/M.-Gastrocnemius.html syns det tydligt vart det gör ont.
Vad kan man göra för att det ska bli bättre?
#2
2 augusti 2012 kl 00:40
Gilla
Jag upplevde att jag fick håll väldigt lätt i början av min träning, vad det kan ha berott på törs jag inte svara på. Men jag har inte upplevt ett "håll"("mjälthugg") förrns jag sprang härom dagen knappt två timmar efter jag ätit. Mina håll har alltid kommit på vänstra sidan när jag väl fått,aldrig på högra. Det gick över men jag är rätt övertygad att det handlar om att man har ätit för tätt inpå träningen.
#3
2 augusti 2012 kl 01:04
Gilla
Jag la till en kompis på ett pass som vi genomförde tillsammans. Tog för givet att min registrerade träning reggades på hans sida med men icket! Hade varit så enkelt att bara kunna regga träningen sen så får kompisen godkänna träningen så slipper han/hon lägga in den manuellt själv.
#4
12 augusti 2012 kl 22:14
Gilla
..när du längtar till måndag fast semestern är slut bara för att det är träningsdag just då.
#5
27 december 2012 kl 23:51
Gilla
Boken Löpträning mitt i livet av Marcus Nilsson. Väntat och otroligt uppskattat!
#6
1 januari 2013 kl 11:11
Gilla
Var ute på ett långpass för ett tag sen, får för mig att kolla in i bilarna som man möter för att se om det är nån man känner igen. Döm om min förvåning när jag ser en bilist som sträcker sig framemot rutan, skiner som en sol och vinkar glatt! Ingen aning om vem människan var, men jag hann vinka tillbaks iaf och snacka om att det gav mig energi resten av det passet!
#7
24 januari 2013 kl 14:46
Gilla
Har läst om koffeinets fördelar men hittar inte åt vart jag läste det. Hittade lite info om det på en annan sida dock som kan vara intressant. Kopierar in en del av texten så kan ni kika på länken för resterande.

"En fördel med koffein som diskuterats under träning är dess glykogenbesparande effekt p.g.a. ökad fettanvändning när fettsyrorna frisätts. Med lite enklare ord så leder alltså koffein till att mer fett kan utnyttjas som energikälla under fysisk ansträngning och ju mer fett man kan utnyttja desto mindre kolhydrater förbrukas. Det tar alltså längre tid för kolhydratdepåerna att ta slut ju bättre fettförbränning du har (5)."
http://traningslara.se/koffein-ett-tillskott-som-fungerar/
#8
15 februari 2013 kl 09:15
Gilla
Har samma mål på milen då jag gjorde 49.49 på Blodomloppet i höstas. Hade efter det en plan att sätta 45 nu under 2013. Är nära nu dock, gick på 45:53 på Sylvesterloppet. Har just nu drabbats av löparknä som jag hoppas jag ska komma till rätta med så snart som möjligt.
#9
28 mars 2013 kl 12:18
Gilla
Dras själv med ett löparknä just nu och senast kom jag inte längre än 3 km själv. Däremot fick jag inte ont av att köra korta backintervaller, ca 150-200 m eller kanske 30 sek om du går på tid. Klart att det inte är samma sak som att dra ett längre distanspass men man får åtminstone springa! Dessutom hjälper backen till att ge en ett bättre steg. Testa om inte annat. Även om det kanske är bara ett kort pass så ger det rätt mycket mentalt att man åtminstone har fått springa utan smärtan.
#10
13 april 2013 kl 15:24
1 Gilla
Mina tankar har varit till större del mot varvet senaste tiden.
Mycket tack vare varvet 2012 så fick jag blodad tand för löpningen och har nog för första gången i mitt liv lyckats träna så kontinuerligt och ihärdigt. Klarade det då på 2:08.33.
Mitt stora mål var att klara det 2013 på 1:40. Ganska rimligt kändes det som. I min iver att springa så var jag alltför ambitiös med mängden i en period. Tänkte att "jag springer sakta" så håller nog kroppen. I vintras så kändes det som man nästan stod på topp och jag var nästan god för att klara halvmaran då på utsatt mål. Ett löparknä kom som ett brev på posten vill jag nästan påstå och tills precis nyligt två månader senare så har jag äntligen kunna börja springa igen. Nu har man dock tappat så mycket uthållighet då jag inte hade motivationen att träna alternativt under skadeperioden. Snacka om att man har varit deprimerad när det är ett enda stort mål man har med sin träning och så grusas det..
Tänkte försöka få till ett långpass rätt snart för att se om knäet håller.
Men tiden kan man ju glömma,får försöka se detta år som ett tillfälle att försöka njuta av atmosfären och förhoppningsvis komma in under 2h iaf. Det är ganska så svårt att lägga prestation åt sidan trots allt. Så det är med blandade känslor man ser framemot varvet. Ska jag klara det, eller inte klara det. Om inte så får man väl tänka på att det kommer fler lopp.
#11
24 april 2013 kl 22:30
Gilla
Ganska vettig lista som finns här kan jag tycka om man vill veta egentligen hur stark man är för respektive vikt, träningsnivå osv.
http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/BenchStandardsKg.html
#12
25 april 2013 kl 19:13
Gilla
Jag har haft lite problem med ländryggen och efter att jag körde några backiga rundor i vintras så var jag så jäkla nära ryggskott.. tror det har och göra med att man tappade hållningen i backarna och föll framåt som påfrestade onödigt mycket. Nu med mer styrketräning så här jag märkt att bålen blivit starkare och att frånskjutet i stegen uppför blivit bättre.
#13
23 maj 2013 kl 13:14
Gilla
Lite så här sista-minuten tips tycker jag är att köpa ett knästöd från ex Rehband och testa springa ett långpass med. Denna köpte jag: http://www.sportamore.se/produkt/rehband-basic-line-knee-support-flerfargad
Jag tog mig max 7 km utan men med så. Ja betydligt längre:)

Jag ville verkligen springa Göteborgsvarvet och klarade att ta mig runt utan nån känning från knäet! Jag tänkte att det skulle kunna funka efter jag sprungit i mina långa kompressionstights och märkte att "fan jag kommer ju längre med dessa på". Fast då det är skönare att springa i korta tights i värmen så ville jag testa knästödet. Jag misstänker att det funkar iom att blodgenomflödet ökar, senan kanske hålls upp bättre,värmen lindrar lite kan ha betydelse.
#14
27 maj 2013 kl 21:07
Gilla

Ett förslag har jag iaf. Om det är vettigt eller inte får du avgöra.
Jogg i prattempo i 10 min är lämpligt som uppvärmning.

Lite löpskolning kan nog många tycka vara kul. Det ser om inte annat lite lustigt ut kan man kanske tycka..:) Det har dock ett syfte och går snabbt att göra. Googla på löpskolning så får du några förslag.
5 minuter.

Intervallerna skulle jag nästan tycka vore kul o köra i backe med tanke på att det är så många som har olika förutsättningar. Då möts ni hela tiden fram och tillbaks. Ca 30-40 sek rask fart uppför med bra hållning och lugn jogg tillbaks till start. 20 min för detta kanske kan vara lämpligt.

Nerjogg ca 2-3 km. Välj utefter hur mkt tid du har kvar av lektionen. Prattempo tillbaks.
10-20 min

Stretch 5-10 min
Lycka till!
#15
18 augusti 2013 kl 14:58
Gilla
Jag tror det är ett bra upplägg. Jag försöker själv träna så. Att separera konditionspassen till en enskild dag och likaså styrketräningen är det mest optimala.
#16
18 augusti 2013 kl 23:08
Gilla
Jag håller med dig, att springa på ett löpband är verkligen ingen höjdare. Då springer jag hellre ute om det så är -20. Vinterlöpningen är riktigt skön däremot. Lite bra kläder så funkar det:) Men byt du ut löpningen mot att simma om det är flåset du främst är ute efter. Om du saknar löpningen allt för mkt så kan du trots allt hyra en väst i simhallen att springa i vattnet med..:)
#17
20 augusti 2013 kl 07:50 Redigerad 20 augusti 2013 kl 07:55
Gilla
Att köra ett dubbelpass för att få till fler vilodagar ter sig för mig väldigt märkligt. Skulle gärna vilja läsa om den studien.
Är man ute efter att kunna prestera max så är det nog inte helt perfekt att dra på sig skorna efter ett tufft styrkepass plus att du förlänger återhämtningen.
Detta är en bra sida som tar just upp detta att kombinera styrkerträning och kondition. http://traningslara.se/muskelbyggning-med-konditionstraning-funkar-det/
#18
21 augusti 2013 kl 10:32
Gilla
Att träna på fastande mage som det blir i det fallet är egentligen inga bekymmer. Själv tränar jag gärna innan frukost. Och då äter jag sista målet på kvällen vid 21.00. Tränar runt 8-9 tiden på morronen. Ibland lite senare. Man har den energi man behöver redan lagrad i levern.
Men däremot så äter jag mycket under dagen. Mitt dagliga energibehov plus minst 500 kalorier extra. Jag orkar betydligt mer sen jag började lägga mig på ett kaloriöverskott. Fast det beror ju på vilket mål du har med din träning.
Lägg gärna också din största måltid för dagen efter ditt träningspass då kroppen är som mest mottaglig. Men då måste du få i dig mer än det du äter som kvällsmat.
En som inspirerat mig är Martin Berkham som driver http://www.leangains.com/. Handlar om periodisk fasta och där så finns det mycket matnyttig information.
#19
21 augusti 2013 kl 11:03
1 Gilla
Mikael. Ja jag vill gå upp i vikt. Som jag sa så beror det på vilket mål man har med sin träning. Om hon vill förbättra sina resultat som är hennes mål så ska det nog till en hel del mer mat. Det jag vill säga är att ligger man i energibalans så är det mycket lättare att få ut mer av sin träning. Alltså bör hon äta mer än det hon gör nu.
#20
19 juni 2014 kl 22:36
Gilla
Jag har tränat rätt kontinuerligt nu i över en månad, med uppehåll över en längre tid, nu när jag börjat om att löpträna så tycker jag att nästan varenda pass som ska gå i ett behagligt tempo känns inte just så behagligt även om jag tycker att jag springer riktigt långsamt. Springer jag däremot i ett tröskeltempo eller t om intervall tempo kan det kännas behagligare även om man flåsar betydligt mer. Låter motsägelsefullt men jag blir inte lika seg i benen.

Är det så enkelt som jag tror att om man springer allt för sakta för sin kapacitet så blir löpekonomin lidande och därmed går det åt mer energi till att genomföra passet?

Ska kanske tillägga att jag styrketränar tre ggr i veckan och det kan ju ha en effekt.
< < < 1 2 > > >