Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 6247 visningar

Nerförsbackar med löparknä?

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
18 mars 2013 - 18:32
Gilla
Jag dras med löparknä sedan ca ett år tillbaka. Jag har ganska bra koll på hur jag ska träna/springa/stretcha osv men lyckas inte bli av med det helt:( . Jag har dock en undran ang löpteknik i nerförsbackar. Hur ska jag springa? Innan löparknät lät jag benen rulla på och det gick snabbt nerför. Nu kan jag inte det, jag va tydligen inte Superwoman. Det känns inte heller bekvämt att springa på framfoten, känns som det belastar för mycket. Tempot måste vara i lunkartakt. Finns det något jag bör tänka på?

Tack på förhand!!
Micke Myhrberg
1980 • Nacka
#2
18 mars 2013 kl 22:09
Gilla
Har man löparknä så ska man väl inte springa överhuvudtaget utan välja alternativ konditionsträning tills det läkt , och även under tiden träna upp muskler mm som troligen orsakat skadan från början. Det är iaf min uppfattning.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#3
19 mars 2013 kl 08:26
Gilla
Ultralöpartips: Spring baklänges i de brantaste nedförsbackarna.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#4
19 mars 2013 kl 09:12
Gilla
I mitt fall finns det ingen skada att läka och som jag skrev jobbar jag redan med styrka/stretch/massage. Jag springer självklart inte när det gör ont. Har jag en bra teknik kan jag springa längre utan känningar, förutom i nerförsbackar... Jag ska prova att springa baklänges. Löparknä har ju en tendens att komma i nerförsbackar så man kan ju alltid gå för att vara på den säkra sidan.
Tack
John
1965 • Stockholm
#5
19 mars 2013 kl 10:18
Gilla
Jag har dragits med löparknä till o från i tre-fyra år, nu verkar det vara botat med skor som har drop mellan 4-8 mm istället för 14 mm. Alltså landar lite mer på mellanfoten, så knät blir lite avlastat vid fotnedslaget. Kör även Reynolds styrka/stretch för löparknä, mycket bra övning! Lycka till med botningen av löparknä. Rekommenderar oxå at undvika nedförslöpning tills styrkan är tillbaka. Styrketräning för höftböjare och ben o knä behövs.
HR
1972 • Stockholm
#6
19 mars 2013 kl 10:23
Gilla
...och säte/rumpa. Glöm aldrig rumpa. :-)
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#7
20 mars 2013 kl 10:09
Gilla
Om du inte blir av med löparknät så är jag tveksam till att du har bra koll på hur du ska "träna/springa/stretcha". Hade du haft det, hade dina besvär försvunnit. Jag tror du får ändra din löpteknik om du vill springa utan besvär. Och hällandning i nedförsbacke är ju inte speciellt bra för varken för knän, höfter eller rygg.
Fokusera således på löpteknik och höftstyrka (superviktigt för löparknä), då kommer du långt.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#8
20 mars 2013 kl 14:52
Gilla
Då kanske Leif kan beskriva den vinnande löptekniken för att bli av med problemen och tipsa om de rätta höftövningarna. Är det så lätt är jag dig evigt tacksam...
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#9
20 mars 2013 kl 15:07
Gilla
Javisst.
Här har du en hel drös bra höftövningar: http://www.youtube.com/watch?v=2GLrKr54yA0&w=560&h=315

Vad gäller löpteknik så finns det några som lär ut detta. Personligen har jag mycket goda erfarenheter från Markus Stålbom på BGMS Analys. http://www.bgmsanalys.se/
Han är sportbiomekaniker med ett digert CV och vet precis hur kroppen fungerar och hur den inte fungerar.
1971 • Sala
#10
20 mars 2013 kl 19:29
Gilla
Fick alltid ont i knäna av nedförsbackar tidigare och blev det illa nog så blev det till att gå baklänges ner för de sista backarna så man kunde ta sig hem. Problemet minskade efter övergång till minimalistiska skor och efter lite nötande med diverse övningar så har jag inga känningar av detta.

Tror grundproblemet är att man försöker hålla farten nere genom att bromsa vid isättning av foten (d.v.s. man landar långt framför kroppens tyngdpunkt). Precis som vid övergång från hällandning till mit/fram-fotslandning så är det mest frågan om att snabba upp stegfrekvensen.

Började med att öva utförslöpning barfota på asfalterad väg under sommaren (försöker man bromsa när man sätter ner foten så gör det ont efter ett tag). Dock så insåg jag efter att ha skippat löpbandet och envisats med att ta mig ut i vinter, att löpning på samma vägtyp när den är täckt av is och helt osandad är oslagbart om man vill jobba på att bli av med den fula vanan att punktbromsa vid fotisättning, eftersom man då inte har mycket friktion att nyttja. Det enda problemet är att det går snabbare och snabbare och att det inte går att sakta ner förren man nått slutet av backen eller springer ut i snön vid sidan av vägen :o)
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#11
28 mars 2013 kl 08:50
Gilla
Ger snart upp!! Den här veckan har jag inte ens klarat att springa 3km, på löpband också. Förut kunde jag iaf springa på löpband utan att få ont i knät, men inte längre. Jag börjar tro att jag måste lägga ner löpningen? Men ett löparknä ska man väl ändå få bukt med?? Jag ska kontakta en idrottsklinik, kanske kan de mer än vårdcentralens sjukgymnast. I helgen ska jag prova att tejpa ITB senan, enligt en blogg. Det ska tydligen göra att senan/bandet/muskeln ligger still å inte gnuggar mot knät. Annars kör jag vidare med annan träning, styrketräningen går bra.
Glad påsk å njut av vädret under en löprunda, ni som kan! Bittert va:)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#12
28 mars 2013 kl 10:59
Gilla
Om du har tjocka skor, prova byt till tunna. För mig funkade det att gå över till minimalistiska skor samt att öka hastigheten på löpningen-->ökad frekvens. Bägge leder till mindre belastning på knäna. Det kan vara döden för knän att "jogga" i lugnt tempo med tjocka skor.

Jag rullade med hela min tyngd på en PET flaska varje kväll också för att stretcha senan. Som tidigare sagt, ta gärna ett pass med Markus för att filma ditt steg och hitta förbättringsområden, jag tror nyckeln ligger här.
1974 • Bor
#13
28 mars 2013 kl 12:18
Gilla
Dras själv med ett löparknä just nu och senast kom jag inte längre än 3 km själv. Däremot fick jag inte ont av att köra korta backintervaller, ca 150-200 m eller kanske 30 sek om du går på tid. Klart att det inte är samma sak som att dra ett längre distanspass men man får åtminstone springa! Dessutom hjälper backen till att ge en ett bättre steg. Testa om inte annat. Även om det kanske är bara ett kort pass så ger det rätt mycket mentalt att man åtminstone har fått springa utan smärtan.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#14
28 mars 2013 kl 19:41
Gilla
Ge inte upp Mikaela! Gå till en riktig knäspecialist, tror knappast att vårdcentralen kan hjälpa till. Jag hade problem med löparknä för ett år sedan. Gick till Hans Andersson http://www.löparknä.org/ tre gånger, har inte haft några knäproblem sedan dess.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#15
28 mars 2013 kl 20:43
Gilla
Har löparknäkänningar under rena asfaltspass från och till.
Jag säger helt tvärtom, springer i mina absolut tjockaste skor och får inga känningar då. Inte heller om jag joggar och springer lugnt. Hjälper också om man springer på mjukare underlag grusvägar eller stigar och inte enbart på asfaltsvägar utan varierat.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#16
2 april 2013 kl 13:22
Gilla
Igår tejpade jag mitt knä med Kinesiotejp och sprang till gymmet! Gissa hur det gick? BRA! Kände ingenting, det var ingen längre sträcka, 3,3km, men ändå jag blev lycklig. Nu är jag ivrig att springa längre så det blir en löptur med mannen ikväll. Apropå skor, jag har ett par Asics Excel33 med 10mm häldropp, så det är ju inte platåskor direkt, men efter att ha läst mkt här på forumet om hur knäproblemen försvinner är jag villig att prova ett par tunnare skor. Kan jag köpa ett par med 4mm trots att det har blivit lite löpning på sista tiden? Kommer jag behärska såna skor? Jag funderar på ett par Saucony Progrid Mirage 3, enligt löplabbet har jag ett neutralt löpsteg...?!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#17
2 april 2013 kl 13:48
Gilla
Jag drabbades av löparknä -87 efter Stockholm Marathon. Efter ca 15 minuters löpning kom smärtan, fick då tipset av min läkare att dela upp löpningen i kortare sträckor och kombinera med stretch för utsida höft/lår. Efter ett par veckors vila körde jag 2,5 km med vila 4-5 minuter mellan varven. Ett varv jogg sedan riktigt tufft tempo resterande varv ( för att få ett aktivt steg med full belastning ). Efter en månad var knät ok - och jag var snabbare än någonsin tidigare då i princip all löpning gått i tävlingsfart.
Vad gäller utförslöpningen är mitt råd att trycka fram höften och vara aktiv i avvecklingen av steget ( hälen ska upp nära baken ) och rulla nedför utan att bromsa farten.
Lycka till och hoppas dina besvär klingar av.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.