Löpning Kom igång 30 inlägg 7729 visningar

Håll - Hur tränar man bort det?

Stefan
1977 • Skåne
#1
24 juli 2012 - 18:32
Gilla
Efter en start i livet med drygt 20 år aktivitet har jag de senaste 10-15 åren mest ägnat mig åt navelpill och dylika soffpotatisaktiviteter. Detta fram tills för drygt två månader sedan då jag helt plötsligt fann oväntad motivation och började ta tag i min usla lekamen genom först inlinesåkning medelst stav för att sen avancera till ren löpning.

Mitt problem är dock att jag väldigt lätt får håll så fort jag ökar tempot.
I ett tempo på 6min/km känns det som att jag kan springa hur långt som helst (stannar dock efter ca10k för att jag inte vill fördärva min otränade kropp, samt att jag helst inte tränar mer än ca 1h åt gången), men i ett tempo på 5min/km får jag håll direkt efter bara ett par 100m.
Börjar jag ett par km i lugnt tempo för att sedan höja så kommer hållen så fort jag ökar.
Detta känns oerhört surt eftersom jag känner att jag har mycket kraft kvar i benen. Som dagens runda på 7km i tempo 5min/km (och min senaste 10k-runda i samma tempo) så får jag håll direkt och sen biter jag ihop och har håll hela vägen samtidigt som benen känns hur pigga som helst och klarar av en spurt.

Så, finns det något sätt man kan träna bort håll på?
Är det bättre att nöta km i lugnt tempo, eller är det att föredra att kämpa mot smärtan i högt tempo? (när det gäller att träna bort håll)

Alla tips mottages tacksamt, men kan ju tillägga redan att det jag gör för att motverka (utan framgång) i dagsläget är:
* Ingen mat i närhet av träning
* Spänner ut bröstkorg under löpning
När håll slår till:
* Tänker än mer på att spänna ut bröstkorg
* Klämmer något hårt i motsatt hand

< < < 1 2 > > >
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#21
25 juli 2012 kl 10:36
Gilla
Har likartade erfarenheter som Hans Palm, i början av min s k löparkarriär hade jag ofta håll men den försvann helt efter något är med löpträning.
1977 • Göteborg
#22
25 juli 2012 kl 11:44
Gilla
Vilka bra tips! Fick sj tips att jag skulle slappna av TOTAL AVSLAPPNING och skaka på armar o även låta precis som att jag sjöng ut hållet! Det fungerade sådär! Jag blev av med det en stund och det lättade. Har provat detta båda gångerna jag fått håll o båda gångerna har det gett sig en stund.. du kan ju alltid testa!

Lycka till!
1992 • Jönköping
#23
25 juli 2012 kl 11:54
Gilla
Jag har själv stora problem med min håll även om jag är vältränad (tränar sport ca 5 ggr/veckan). Men jag har löst det genom att få hjärnan att fokusera på något annat. Det som har funkat bäst hitills är att tänka på mina händer, de ska vara knytna så att en sten precis inte skulle falla ur.
1958 • Tullinge
#24
25 juli 2012 kl 12:37
Gilla
Jag vet att det är ganska mycket frågetecken omkring håll.
Jag har för mig att jag för många år sedan läste om håll och att det fanns funderingar om lite olika varianter.
Vänstersidigt håll kunde förknippas med mjälten och nedbrytningen av röda blodkroppar
Högersidigt håll kunde ha med levern att göra och kunde bero på alltför sent matintag före löpning.
Jag är en långsam löpare som snittar ca 4 timmar på maraton, så jag har ytterst sällan problem med håll.
När jag kört riktigt tuffa intervallpass har jag kunnat få håll och då får jag mest på vänstar sidan och då verkar det vara som att jag inte räcker till. Då får jag helt sonika stanna upp och avvakta tills det släpper.
Någongång har det hänt att jag joggat för nära en måltid och då fått håll på höger sida. Då har oftast djupandning och ytterligaer sänkt fart hjälpt-
Tyvärr inte så många tips.
Lycka till i alla fall
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#25
1 augusti 2012 kl 13:19
Gilla
Precis som andra i tråden hade jag håll ofta när jag började springa, för en sisådär 4 år sedan. Nu får jag aldrig håll längre. I viss mån har det väl att göra med att jag lärt mig att inte äta för tätt inpå träning och inte heller vräka i mig vatten innan, men mest tror jag att jag tränat bort det.

Ett knep för att bli av med håll när det väl är där som funkar för mig, är att stanna, böja mig fram och andas ut så mycket luft som det bara går ur lungorna. Tomt ska det vara! Då känner jag hur hållet släpper. Sen ta första andetaget in mycket långsamt och sakta räta ut kroppen igen.
Camilla
1976 • Björklinge
#26
1 augusti 2012 kl 14:36
Gilla
Jag kan ju berätta vad jag gör....Oftast har jag fått håll efter längre träningsuppehåll, eller om jag ätit för nära träningen. Det kan också vara om man ätit mkt.... Läste någonstans att det kunde vara så att syret inte räcker till att bryta ner de som finns i magen, eller om det är prioriteringsordningen som gör att det prioriteras efter...hur som helst...så jag brukar djupandas genom näsan...typ lite profylax....rejäla djupa andetag in genom näsan och sen....även blåsa ut några ggr för att göra av med koldioxid. Alt. hålla nåt hårt i den hand som hållet är på dvs inte motsatt :-)

Eller peta mig hårt ett tag i sidan...men andningen brukar fungera snabbast..... :-)
1976 • Segeltorp
#27
1 augusti 2012 kl 18:26
Gilla
Det är lite konstigt det här med håll tycker jag, jag har fått håll två gånger nu på senare veckan men först på nerjoggen efter kvalitetspasset, ena gången joggade jag upp och sedan backträning i 25min sen på vägen hem fick jag håll, vad sjutton? veckan innan sprang jag 16x300m och samma sak, på vägen hem i lugn jogg fick jag håll. Kanske aldrig ska springa långsamt? :)
1963 • Bromma
#28
1 augusti 2012 kl 22:35
Gilla
Stefan: vad innebär mat nära inpå träning? Frukost brukar ofta vara mer lättsmält än en lagad lunch/middag. Jag brukar låta det gå 2 timmar efter frukost resp 3 timmar efter lunch/middag. Fast oftast tränar jag före middag, med ett lätt mellanmål i magen (ofta frukt 1-2 timmar innan).
Rytmisk andning upplever jag också motverkar håll.
1974 • Bor
#29
2 augusti 2012 kl 00:40
Gilla
Jag upplevde att jag fick håll väldigt lätt i början av min träning, vad det kan ha berott på törs jag inte svara på. Men jag har inte upplevt ett "håll"("mjälthugg") förrns jag sprang härom dagen knappt två timmar efter jag ätit. Mina håll har alltid kommit på vänstra sidan när jag väl fått,aldrig på högra. Det gick över men jag är rätt övertygad att det handlar om att man har ätit för tätt inpå träningen.
1975 • Kiruna
#30
2 augusti 2012 kl 00:58 Redigerad 2 augusti 2012 kl 01:06
Gilla
Gabriel verkar klok. Det tar tid att få kroppen att gilla löpträningen.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.