Foruminlägg av Mats Svensson

< < < 1 2 > > >
#1
29 augusti 2012 kl 16:01
Gilla
Hej,
Jag är 49år och började jogga för första gången i livet för ca 1 år sedan fast under lång tid ganska korta sträckor på 3-4km och därmed blev jag aldrig direkt bättre, utan sniglade mig fram i 7-8 min/km. Kändes ganska trist men jag fick igång motivationen genom att gå ned 10kg till dagens 83kg och började därefter att följa Ulf Fribergs program för milen på 60min.

Programmet har funkat klockrent på mig och har nu bara dryga veckan kvar till slutprovet. Jag tror det ska gå bra då jag klarade programmets 8km snabbdistans på 47min med mycket kraft kvar och idag gick 5x1km intervallerna i 5:30 fart.

Det var lite om min bakgrund och dagens status, nu till min stilla undran hur jag bör fortsätta på bästa sätt?
Jag har som målsättning att springa en halvmara i april nästa år och tänker nog även i detta fall följa Ulfs program. Men då det är lite tid kvar till halvmaran så undrar jag om jag först ska försöka att förbättra tiden på milen innan jag hoppar på ett halvmaraton program eller.....?

Skulle behöva några goda råd om lämpligt upplägg och även vilken ambitionsnivå jag bör kunna ha på ovan nämnda halvmara, (ska även försöka få ned vikten till 75kg).
Tack på förhand.
#2
30 augusti 2012 kl 08:23
Gilla
Tack för svaren. Då hoppar jag nog direkt in på Ulfs program för halvmaran på 2 timmar istället för att köra ytterligare program för milen. Vad jag förstått så ger även långpassen resultat för miltider. Kul att se hur långt man kan komma med noll bakgrund och man har ju inte direkt något gratis längre.
#3
30 augusti 2012 kl 12:17
Gilla
Tack Oldboy för input. Det kanske är så att jag ska våga jobba lite mer utifrån egen känsla nu när jag väl har kommit igång mer på riktigt. Men samtidigt snegla lite på programmen och hämta inspiration därifrån.
Än så länge har jag faktiskt inte tyckt något av passen varit tråkiga men de långa passen, (dock bara 12km som längst hittills), tycker jag är utmanande på ett positivt sätt som lockar mer och mer. Vi får se var det landar, men en sak i taget.
#4
7 september 2012 kl 08:44
Gilla
Bra tråd tack Anna för att du startade den!

@ Stephan
Klockrent jag behövde höra dom orden. Jag är nybörjare som började springa först för ett år sedan, dock bara korta sträckor 3-5km och väldigt sporadiskt. I våras drog jag på mig en muskelbristning i vaden och bestämde mig för att gå ned i vikt och kunde starta att träna igen runt midsommar. Allt gick nu så lätt så det var bara att köra på. Jag har m.a.o. gått från <0.5mil/vecka till 3mil/vecka på dryga 2 månader. Jag har gått från att springa i 7-8min/km tempo till 5:30 tempo åtminstone på kortare distanser. Jag klarade milen på 58 min. Genast kollar man hur snabbt springer andra och oj vad dålig jag är jag måste bara öka fort fort....

Men lyssnar jag på kroppen näää! Jag har hela tiden lite ömma benhinnor, ömma knän, ont i en ljumske. Kanske dags att ta det på allvar, minska mängden ett tag innan jag går sönder helt. Köra lite mer löpstyrketräning (så tråkigt bara), stretcha, cykla...

Jag vill ju inte sluta springa nu när jag äntligen hittat en träningsform jag gillar och jag vill ju springa den där halvmaran nästa år. Så dags att lyssna på devisen skynda långsamt.
#5
9 september 2012 kl 13:31
Gilla
Jag tror inte det. Garmin Connect registrerar bara ett PB om sträckan är väldigt nära PB sträckan.

Jag har en 405cx och ett sätt att uppnå det du frågar efter är att använda autovarv som sparar data efter ett förvalt intervall t.ex. varje km. Om du har sprungit 6km och du vill att bara de 5 sista ska registreras så kan du i klockan radera det första varvet (första km). Om du gör raderingen före överföring till Garmin Connect så får du en registrering av ett eventuellt PB.
#6
9 september 2012 kl 13:32
Gilla
Roland skrev snabbare :)
#7
10 september 2012 kl 13:32
Gilla
Försökt mig på att föra över mina data från Garmin connect till jogg.se. Jag lyckas få över rapporter från de senaste 30 dagarna men inte data som är äldre än så, trots att jag satt filtret till att ta med allt. En bugg eller jag som gör nått galet? Alternativ?
#8
22 september 2012 kl 13:38
Gilla
Grymt jobbat och inspirerande, jag sitter lite i samma båt och funderar på halvmaran nästa vår, (sydkustloppet). Jag har bara kommit till 13km än men klart vi fixar det. Jag hejar på dig! Nää nu drar jag ut i regnet, men det blir nog inga 15 idag.
#9
24 september 2012 kl 13:05
Gilla
#10
5 oktober 2012 kl 16:19
Gilla
Gjorde mig riktigt illa i fotleden för en vecka sedan. Jag började känna lite smärta i fotleden efter ca 3km men små känningar har jag haft på alla andra möjliga ställen tidigare, som ofta brukar försvinna efterhand, så jag fortsatte. Men den här gången försvann inte smärtan utan tilltog och efter dryga 10km så linkade jag hem. Dagen efter gick det inte att stödja på foten, dock ingen svullnad eller blåmärke. Konstigt nog har jag inte haft några symptom från fotleden tidigare. Jag gick till min vårdcentral och fick tid hos sjukgymnast. Han konstaterade att jag överpronerade kraftigt på denna fot och hans teori är att ledbanden till sist troligen inte orkat med överbelastningen. Jag har fått foten tejpad för att stödja upp och underlätta läkningsprocessen. Jag har tyvärr bara blivit marginellt bättre än så länge. Någon som varit med om något liknande och hur lång tid det kan ta att läka?
Jag springer i ett par Asics GT2160 men tydligen räcker inte stödet i dessa skor för mig, eller kan det vara andra orsaker?
Det känns så tråkigt när man väl kommit igång. Jag tycker inte heller att jag har gått för snabbt fram, min träning finns i dagboken (körde mil programmet 60min) . Min målsättning är självklart att kunna fortsätta springa och jobba mig ned till sub50 på milen och kunna köra åtminstone halvmara. Förhoppningsvis ger dessa problem med sig men finns det något jag ska tänka på då jag kan börja springa igen? Tacksam för alla synpunkter.
#11
6 oktober 2012 kl 10:12 Redigerad 6 oktober 2012 kl 10:17
Gilla
Tack Henrik, för ditt svar. Jag har läst en hel del om dina skadeproblem här på forumet och är väldigt imponerad över hur du har lyckats tagit dig igenom dessa. Så bara det är en motivationsfaktor.

Smärtan i foten är som tydligast strax nedanför/bakom inre fotknölen ganska långt in på djupet. Då man trycker på området måste man trycka ganska hårt och djupt för att känna riktig smärta. Är för övrigt lite öm precis i övergång mellan fot och smalben på ovansidan. Har konstigt nog även en ganska ilande smärta i underbenet som strålar ned mot foten. Den känns tydligast om jag sitter ned och lägger upp höger smalben på vänster knä/lår. Smärtan är även tydligast då jag jag belastar foten genom att stå på framfoten med hälen ett par centimeter över golvet.

Tidigare känningar jag har haft har varit höger höft, muskelbristning höger vad, Känns som jag har en taskig högersida. Har även haft problem med stumma ömmande underben fast det har nog varit likvärt på båda sidor och har väl mer varit en tillvänjningsfråga.

Jag får så klart prova med inlägg och tack för tipset om Runners Store, jag är ursprungligen från Stockholm och är uppe i November så kanske ska planera ett besök.

Ytterligare en liten fundering, nu när foten är upptejpad så knäpper det i den för varje steg jag tar.

Oj det blev ett långt inlägg....sorry. Men jag tar gärna emot fler konstruktiva råd. Rätt trött på att bara höra typ "Vad var det jag sa", "Är karriären slut nu" från folk i min omgivning.

#12
13 juni 2013 kl 17:35
Gilla
Jag är en 49-åring som började jogga för ca 1.5 år sedan. Då jag inte tränat nämnvärt tidigare i livet så har det varit en ganska skakig resa med en del småskador och en massa känningar. Sensommaren förra året så var jag så glad att jag fixade milen på 58.04, då trodde jag att man snabbt kunde göra sub50 och längre distanser. Men ett fotproblem kom som ett brev på posten och fick mig att inse att kroppen nog inte anpassar sig så snabbt. Förhoppningsvis försöker jag nu känna av och balansera lite bättre.

Hur som helst så försöker jag nu hitta en rimlig målsättning för att förbättra min miltid till september. Men jag har inte en aning om var jag ska sätta ribban och om jag tränar på rätt sätt. Jag har börjat försöka öka tempo och köra lite intervaller men jag vet inte ens om jag kör intervallerna tillräckligt hårt eller på rätt sätt för att ge önskad effekt. All träningsdata finns upplagd så om någon har tid, kolla gärna och ge konstruktiv kritik. Jag har inte gjort ett maxpulstest men då jag gjorde ett eget coopertest i januari lyckades jag skrämma upp pulsen i 186 men det finns kanske några slag till.

Som sagt jag är nybörjare och vill gärna förbättra mig snabbt men vill samtidigt inte få långvariga skadeproblem, men känningar är okay. Jag behöver mål för att motivera mig att träna men jag har inte en aning vad som är ett rimligt mål för i år. Detta kanske är helt omöjligt att ge ett svar på men tacksam för all input då jag famlar lite i mörker och har lite motivationsproblem just nu.
#13
13 juni 2013 kl 20:10
Gilla
Med mängdökning antar jag du menar lite längre pass och lite oftare. Ska försöka med det igen. Tidigare i våras så började jag öka på med lite längre distans men efter ett 12km pass i mycket lugnt tempo som inte gjorde mig nämnvärt trött så fick jag en rejäl känning i ett knä som gjorde att mängden efter blev väldigt låg i april. Men kanske jag har stärkt upp mig tillräckligt för att öka på igen.

Ytterligare en notering från dagens 7.5km pass är att det var tänkt att bli runt 10km. Men kände mig väldigt ansträngd redan efter 4km då jag bestämde mig för att korta av. En efteranalys av puls under passet visar dock att pulsen var relativt låg inte ens ett ökat tempo och slutspurt gjorde att jag var i närheten av maxpuls. Varför kändes det så? Är jag bara lat eller?
#14
14 juni 2013 kl 12:14
Gilla
@Lars: Styrketräning ska jag ta tag i. Jag känner att vid distanser runt 10km och däröver att kroppen börjar bli trött, dålig hållning, även fast jag konditionsmässigt skulle orka mer.

@Peter: Förra sommaren låg jag på 20-30km/v utan att känna mig det minsta sliten tills dess jag olyckligt skadade foten. Nu har jag kommit tillbaks till ungefär samma mängd som jag ska försöka hålla ett tag utan att öka på ytterligare för att minska skaderisken. Jag förstod inte riktigt vad du menar 2x 10km + 20km?
Konstigt nog så känner jag mig mindre sliten när jag kört intervaller eller korta lite snabbare distanser än när jag håller igång längre fast lugnare. Kanske styrkan som saknas.

@Christian: Ja, jag vill gärna behålla lite intervaller i träningen, jag tycker det är roligt och motiverande. Men jag är medveten om att det ökar risken för skador om man går för fort fram. Men jag vill ändå sätta upp små delmål för varje säsong. Förra året var att kunna springa en mil under 60 min vilket jag uppnådde (58.04). Vad kan vara en rimlig målsättning för i år är 55min ett för tufft mål?
#15
14 juni 2013 kl 13:43
Gilla
@Peter: Oj, längsta jag sprungit hittills är 13km, så det lär jag nog få öka på med sakta. Spontant känns det som ett 20km pass skulle slita hårdare än ett snabbt 5km pass om man inte är tillräckligt tränad.

Men om jag vill prioritera milen för i år framför eventuella längre distanser i framtiden och har 3 pass/ vecka hur långt bör jag springa mitt längsta pass och hur snabbt/långsamt i förhållande till mitt pb bästa miltempo?

Allmänt om styrketräning: Räcker det att göra typ plankan, tåhävningar, utfallssteg 2-3 gr i veckan eller är det gym som gäller i min ålder?
#16
15 juni 2013 kl 09:22
Gilla
Ja det låter ju uppenbarligen som jag ska backa lite i tempo och gå lite mer på mängd och längd. Men jag är ändock lite orolig för dom längre lugna passen det är just efter dessa som jag konstigt nog fått mina känningar senast fick jag riktigt ont i ett knä efter löpt 12km i 6:43 tempo. Möjligen beror det på dålig uthållighetsstyrka och att styrketräning skulle hjälpa detta.

Funderade lite själv på följande upplägg för att försiktigt gå från dagens ca22km/v till 35km/v uppdelat på 4 st 3 veckors perioder
7+7+10-12,
8+8+11-13,
9+9+12-14,
10+10+13-15.

@Peter: Tror du denna upptrappning är lagom eller? Funderade även lite kring tempo. Anta att jag kan hålla 5:45 tempo som bäst på milen idag. Om jag då på de kortare passen håller 20-30 s långsammare 6:05-6:15 och det längsta passet 45-60s långsammare 6:30-6:45 är det okay eller är det fortfarande för snabbt för att ha rätt effekt?

Tack för alla råd!
#17
15 juni 2013 kl 17:24
Gilla
Tack Peter och alla andra.

Angående tempot, nja kanske lite optimistiskt körde 7.5km i 6:26 i och för sig i lite motvind. Kände mig inte jättetrött, väldigt lätta första 4a då jag verkligen fick bromsa mig själv, (väldigt lätt att glida iväg i ett högre tempo), sen lite tyngre och jag antar att man ska ha ungefär samma känsla hela vägen. Nu villa 1-2 dagar sen 10 ska försöka hålla planen så får vi se sen.

Tack igen, känner mig mer motiverad igen!

PS Jag får inte glömma styrketräningen, brukar alltid förtränga den. DS
#18
20 juni 2013 kl 15:15
Gilla
Samma problem med skavsår här. Jag fick gjutna inlägg av ortoped efter en fotskada förra hösten. Försökte verkligen att köra in dom lugnt och försiktigt men vad jag än gjorde så fick jag mycket stora sår i bägge hålfötterna. Ohållbart så jag slängde ut dom och fortsatte utan, jag får dock lite känningar ibland men har lyckats balansera dessa hittills. En sak som jag märkt nu är att en snabb barfota promenad och lite jogg i sand gör underverk med foten då jag får känning. Men då får jag skavsår på stortårna istället, aldrig får man vara riktigt nöjd ;-)
#19
12 september 2013 kl 08:27
Gilla
Jag skulle nog också ha kontaktat ortopeden igen. Kul att höra att det ordnade sig för dig Magdalena. Jag har fortsatt köra utan inlägg och det fungerar hittills men med det sagt menar jag inte att det alltid kommer kommer gå bra. Jag har en kraftig överpronation på höger sida vilket gett mig en del problem så om inlägg behövs senare igen så vet jag nu att skavsårsproblemen borde kunna åtgärdas.
#20
13 september 2013 kl 09:26
Gilla
@Mikaela

Min högerfot faller också in ganska mycket vid nedtramp, en kraftig överpronation som jag fått bekräftad av sjukgymnast och ortoped. Jag har blivit rekommenderad en sko med bra dämpning och stöd för överpronation i kombination med inlägg, använder nu Asics GT2000. Om man använder inläggen så tar man ut existerande innersulor och byter ut mot inläggen.

Jag tror inlägg kan göra stor nytta för många inklusive mig själv, men jag är samtidigt lite rädd för att man avlastar för mycket och därmed försämrar stabiliserande muskler och därmed blir helt beroende av att alltid använda inlägg. Men det är bara min rädsla och kanske inte alls ett problem.

Utlåtandena från din sjukgymnast resp löplabbet låter lite motstridigt. Jag skulle kolla upp igen eller skaffa en "second opinion".
< < < 1 2 > > >