Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1642 visningar

Skada av överpronering?

1963 • Beddingestrand
#1
5 oktober 2012 - 16:19
Gilla
Gjorde mig riktigt illa i fotleden för en vecka sedan. Jag började känna lite smärta i fotleden efter ca 3km men små känningar har jag haft på alla andra möjliga ställen tidigare, som ofta brukar försvinna efterhand, så jag fortsatte. Men den här gången försvann inte smärtan utan tilltog och efter dryga 10km så linkade jag hem. Dagen efter gick det inte att stödja på foten, dock ingen svullnad eller blåmärke. Konstigt nog har jag inte haft några symptom från fotleden tidigare. Jag gick till min vårdcentral och fick tid hos sjukgymnast. Han konstaterade att jag överpronerade kraftigt på denna fot och hans teori är att ledbanden till sist troligen inte orkat med överbelastningen. Jag har fått foten tejpad för att stödja upp och underlätta läkningsprocessen. Jag har tyvärr bara blivit marginellt bättre än så länge. Någon som varit med om något liknande och hur lång tid det kan ta att läka?
Jag springer i ett par Asics GT2160 men tydligen räcker inte stödet i dessa skor för mig, eller kan det vara andra orsaker?
Det känns så tråkigt när man väl kommit igång. Jag tycker inte heller att jag har gått för snabbt fram, min träning finns i dagboken (körde mil programmet 60min) . Min målsättning är självklart att kunna fortsätta springa och jobba mig ned till sub50 på milen och kunna köra åtminstone halvmara. Förhoppningsvis ger dessa problem med sig men finns det något jag ska tänka på då jag kan börja springa igen? Tacksam för alla synpunkter.
HR
1972 • Stockholm
#2
5 oktober 2012 kl 18:21 Redigerad 5 oktober 2012 kl 18:21
Gilla
Är det fotleden som i ovandelen av foten, "under foten" eller fotens "sidohalvor" som ger dig problem? Eller "ena sidan" kanske?

Har man genom åren stelnat till sig i fotleden så kan överbelastning ge problem och man kan behöva mjuka/knäcka upp dem, det är en del muskler som fäster där och som har ursprung längre upp på benen som kan stöka till det och orsaka en felställning med tiden.
Så, din fotled kanske har sin problemorsak annanstans än själva foten - men att det manifesterar sig där.

Tänkte att i ditt fall där du säger att du har känningar lite överallt så kan det vara så. Och då kan det vara som så att pronationsstödet varken gör till eller från. De flesta som pronerar klarar att springa i normala skor, i ditt fall med överpronation - om den är konstaterad - så är det ju kanske på sin plats med sula eller pronationstödssko.

Om du någon gång kommer till Stockholm så kan du i förväg boka tid hos Ortopeden på Runners Store, han har jag hört gott om och pratat lite snabbt med men jag har själv inte behov av något så jag ar inte beställt av honom själv. Han vet vad han sysslar med iallafall. :)

Att tänka på är ju att se till att du har/återfår normalt rörelseomfång i muskulatur och leder genom basövningar och stretch samt riktad träning som din sjukgymnast eller naprapat kan hjälpa dig med.

Läketiden varierar kraftigt och en del med snarlika symtom har tyvärr återkommande besvär. Men, det finns ju de som blir problemfria och du kan ju se till att du blir en av dem. :)
1963 • Beddingestrand
#3
6 oktober 2012 kl 10:12 Redigerad 6 oktober 2012 kl 10:17
Gilla
Tack Henrik, för ditt svar. Jag har läst en hel del om dina skadeproblem här på forumet och är väldigt imponerad över hur du har lyckats tagit dig igenom dessa. Så bara det är en motivationsfaktor.

Smärtan i foten är som tydligast strax nedanför/bakom inre fotknölen ganska långt in på djupet. Då man trycker på området måste man trycka ganska hårt och djupt för att känna riktig smärta. Är för övrigt lite öm precis i övergång mellan fot och smalben på ovansidan. Har konstigt nog även en ganska ilande smärta i underbenet som strålar ned mot foten. Den känns tydligast om jag sitter ned och lägger upp höger smalben på vänster knä/lår. Smärtan är även tydligast då jag jag belastar foten genom att stå på framfoten med hälen ett par centimeter över golvet.

Tidigare känningar jag har haft har varit höger höft, muskelbristning höger vad, Känns som jag har en taskig högersida. Har även haft problem med stumma ömmande underben fast det har nog varit likvärt på båda sidor och har väl mer varit en tillvänjningsfråga.

Jag får så klart prova med inlägg och tack för tipset om Runners Store, jag är ursprungligen från Stockholm och är uppe i November så kanske ska planera ett besök.

Ytterligare en liten fundering, nu när foten är upptejpad så knäpper det i den för varje steg jag tar.

Oj det blev ett långt inlägg....sorry. Men jag tar gärna emot fler konstruktiva råd. Rätt trött på att bara höra typ "Vad var det jag sa", "Är karriären slut nu" från folk i min omgivning.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.