Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 20765 visningar

Inlägg / Gjutna inlägg

1962 • Göteborg
#1
26 maj 2013 - 18:07
Gilla
Hej!
Vill höra med dem som har använt gjutna inlägg vad ni tycker om dem. Varför skaffade dem och hjälper dem? Är det skillnad mot såna inlägg man kan köpa på InterSport och Stadium som de värmer upp och formar efter foten som är billigare än gjutna inlägg.

Något bra ställe som gör bra gjutna inlägg i Göteborg?

Alla andra tips och råd mottages tacksamt.

Hälsningar
Michael
< < < 1 2 > > >
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#2
26 maj 2013 kl 20:06
Gilla
Har gjutna inlägg i oktober. Hade ont i framfoten o mina främre fotvalv var nertrampade av allt kubbande. Vilket resultersde i en nervinklämning. Och sen lite annat (hammartår, början på halux valgus, höga fotvalv som ofta var " trötta"). Mina inlägg har hjälp mig o det onda har försvunnit. Fick dom på remiss efter besök hos fotspecialist. Annars vet jag inte....
1962 • Göteborg
#3
26 maj 2013 kl 22:38
Gilla
Hej Emma!

Tack för ditt svar. Det var bra tips det där med remissen, det hade jag inte tänkt på. Så var fotspecialisten en läkare eller hur kan man komma till en sån. Jag blev remitterad till en ortoped och han har inte gjort mycket tycker jag. Jag kanske kan fråga honom om såna gjutna inlägg.

Hälsningar
Michael
kortben
1966 • GÖTEBORG
#4
27 maj 2013 kl 06:21
Gilla
Jag hr gjutna inlägg sedan ca 5 år tillbaka, kommer knappt ihåg vilka problem som gjorde att jag skaffade dem från början, men jag belastar väldigt olika på fötterna och har haft en del småskador. Senast jag skaffade nya behövde jag hjälp med både Mortons neurom och tendens till hälsporre vilket funkat bra. Senaste inköpet gjordes på Löp & Sko på Plantagegatan, vilka jag känner störst förtroende för av de jag provat och, kommer att anlita även nästa gång!
1962 • Göteborg
#5
28 maj 2013 kl 11:38
Gilla
En fråga till för er som använder gjutna inlägg. Använder ni dem på samma typ av skor som ni använt innan eller man kan köra med skor utan så mycket stöd och dämpning för annars blir det kaka på kaka?

/Michael
Johan K
1974 • ÖREBRO
#6
28 maj 2013 kl 12:18
Gilla
Jag köpte gjutna inlägg av en högst kunnig och väl ansedd man inom ämnet för några år sedan, då han menade att jag hade extrem pronation och kunde dra nytta av sådana. I mitt fall blev omställningen dock inte lyckad, då jag fick skador i båda vaderna efter en månads användning. Det kan mycket väl bero på att jag fortsatte träna i samma omfattning och tempo som tidigare, och skulle behövt vänja in fötter och ben under en tid - men kontentan av det hela är att det för mig blev en dålig affär. Sulorna ligger oanvända sedan dess.

Jag använde dem aldrig i mina mer uppbyggda skor utan på neutrala, både lättvikts- och mängdskor.
1978 • Malmö
#7
28 maj 2013 kl 16:09
Gilla
Jag fick ont under ena foten av min. Så till den grad att jag inte kunde springa på över 8 månader. Så om du ska köra på den lösningen skulle jag säga att det förmodligen är vettigt med samma tillvänjning som när man ska gå mot minimalistiska skor. Börja lugnt och känns efter.
1962 • Laholm
#8
28 maj 2013 kl 18:10
Gilla
Fick inlägg på inrådan av sjukgymnast pga löparknä. Dessa + en hel del timmar med rekommenderat träningsprogram hjälpte mig att bli av med problemen på ett par månader. Fick problem efter Stockholm M 2010 och kunde springa Lidingöloppet samma år i september. Hade sedan dessa inlägg till dess att de var helt nerslitna och skaffade nya i höstas i november. Har efter intryck av en diskussion här på forumet fasat ut dem ocjh springer nu utan igen, då jag tycker att de är lite klumpiga och jag vill aktivera foten och träna upp den muskulatur jag behöver för att ej bkli skadad igen. Jag har oxå kortat ned löpsteget. Jag försöker nu köra ett enkelt styrketräning/prehab program riktat mot löpning. Så sammantaget har inläggen nog bidragit till att jag kunna fortsätta löpträna under en tid och fyllt sin funktion.
Anna
1987 • London
#9
1 juni 2013 kl 14:25
Gilla
I januari förra året började mitt vänstra knä strula, jag gick till en idrottssjukgymnast som gav mig en remiss till en ortoped som kunde fixa ilägg. Jag körde med iläggen i mina gamla pronationsskor och varvade dessa med ett par Adizero Boston som jag inte hade ilägg i (de passade inte i skorna och jag ville komma åt den lätta känslan). Problemet försvann helt efter en månad och jag har varit skadefri tills för några veckor sedan.

För två månader sedan köpte jag nya skor att ha sulorna i. Jag gick till en löparbutik och provade ut ett par skor som passade sulorna och mina fötter. De första rundorna var fantastiska, så bra att jag tenderade att bara använda skorna med ilägg. Efter att ha använt skorna frekvent i två månader fick jag problem med min häl, jag tror det var en begynnande hälsporre. Jag vilade i en vecka, gjorde några övningar och stretchade sedan testade jag på att springa ett kort pass i mina Boston och jag kände inte av någonting efteråt. Jag har en känsla av att även om ens fötter är sneda och vinda och ens ben olika långa så är det ändå bra för fötterna att jobba ibland. För mycket fluff och stöd är kanske inte alltid så bra som man tror.

Alla är ju olika så det gäller att testa sig fram, för mig har en blandning mellan ilägg och ett par lättare skor fungerat utmärkt.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#10
9 juni 2013 kl 05:21
Gilla
Mina problem är borta, förvan efrer 1 mån med inläggen. Har alltid inlägg vid träning (cykling, löpning, jympa mm). Kör dock vissa pass i fivefingers...dock ej löpning. Men.lite styrka, spänst. Tar alltid ut innersulan i skon, annars blur det för mycket dämpning o "tappar" kontakt med mark/pedaler mm. Blir bulligt o klumpigt. Dämpningen sitter i skons yttersula, innersulan är bara en komfortsula. Oär inläggen rätt, så ger dom tillräckligt med stöd!
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#11
9 juni 2013 kl 09:53
Gilla
Gjorde mina på löplappet, dyra som skam men tydligen gjora i nåt lättviktsmaterial :)

Jag springer i ganska tunna skor men har problem med överpronering och är också lite hjulbent. För mig har inlägg varit räddningen 2 gånger det senaste året, jag har dock försökt fasa ut dom så fort jag blivit bra.

1985 • Göteborg
#12
9 juni 2013 kl 16:36
Gilla
Jag gjorde mina på Ortopedi Väst som ligger på Spåntorget vid Östra Sjukhuset.
Väldigt proffsigt bemötande. Inläggen väger nästan ingenting.

Jag fick två par betalda via privat sjukvårdsförsäkring.
1962 • Göteborg
#13
15 juni 2013 kl 16:47
Gilla
Tack så mycket för att ni delat med av er tips och erfarenheter när det gäller inlägg. Nu har jag beställt mina inlägg så jag får se hur det kommer att gå. Kanske kommer jag tillbaka hit och berättar om det om ett par månader.
Tommie
1976 • Stockholm
#14
20 juni 2013 kl 14:25
Gilla
Jag har sprungit med inlägg i olika omgångar. Proneringen blir som bortblåst, men dock kommer det skavsår på min stackars fötter. Jag tampas mellan stora problem med skavis för tillfället. Ska inte gå in på detaljnivå, men det blir sår som blöder. Dock slipper jag ont i knän och fotleder, samt att mitt tejpkonto är nu i klass med en hel hockeyliga. Under perioder har jag sprungit i skor som passat bättre och då skippat inlägg, resultaten har varit ont i knän som knastrar och knakar. Det gör dock mina knän fortfarande, låter som man hoppar på en paket vasasport knäckebröd, första timmen varje morgon.
1963 • Beddingestrand
#15
20 juni 2013 kl 15:15
Gilla
Samma problem med skavsår här. Jag fick gjutna inlägg av ortoped efter en fotskada förra hösten. Försökte verkligen att köra in dom lugnt och försiktigt men vad jag än gjorde så fick jag mycket stora sår i bägge hålfötterna. Ohållbart så jag slängde ut dom och fortsatte utan, jag får dock lite känningar ibland men har lyckats balansera dessa hittills. En sak som jag märkt nu är att en snabb barfota promenad och lite jogg i sand gör underverk med foten då jag får känning. Men då får jag skavsår på stortårna istället, aldrig får man vara riktigt nöjd ;-)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#16
6 september 2013 kl 21:27
Gilla
Aldrig haft problem med mina inlägg. Men däremot uppmanade ortopeden mig att återkomma om jag fick problem med inläggen. Då skulle dom.hjälpa till o fixa om dem. Träffar inte alltid rätt första gången....Enligt deras erfarenhet.
Magdalena
1972 • Tumba
#17
11 september 2013 kl 13:58
Gilla
Skaffade gjutna inlägg för ett år sedan, hade innan dess jätteont i hålfötterna & stortåknöl pga Hallux valgus, och det blev bara värre hela tiden.... Har blivit mycket mycket bättre med inläggen, MEN när jag efter ett tag ökade på längden på mina pass så fick jag ett hemskt skavsår i ena hålfoten. Då kontaktade jag ortopeden som kunde slipa lite på inlägget, och vips så försvann problemet med skavsår. Nu är inläggen helt perfekta, och jag slipper få ont i fötterna när jag springer.
1963 • Beddingestrand
#18
12 september 2013 kl 08:27
Gilla
Jag skulle nog också ha kontaktat ortopeden igen. Kul att höra att det ordnade sig för dig Magdalena. Jag har fortsatt köra utan inlägg och det fungerar hittills men med det sagt menar jag inte att det alltid kommer kommer gå bra. Jag har en kraftig överpronation på höger sida vilket gett mig en del problem så om inlägg behövs senare igen så vet jag nu att skavsårsproblemen borde kunna åtgärdas.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#19
12 september 2013 kl 16:37
Gilla
Vilken bra tråd, väldigt hjälpsam! Har löparknä och min sjukgymn vill att jag skaffar inlägg, min fot faller tydligen in och efter följer knät. Jag har dock varit lite tveksam till inlägg, vet inte hur jag ska göra. Enligt Löplabbet ska jag ha neutrala skor men sjukgymn vill att jag ska ha skor med mkt stöd och uppbyggnad. Min fråga blir då; ska jag köpa ett par neutrala skor och bygga upp med inläggen, lr ska jag köra kaka på kaka, som nån uttryckte sig?

Mikaela
1963 • Beddingestrand
#20
13 september 2013 kl 09:26
Gilla
@Mikaela

Min högerfot faller också in ganska mycket vid nedtramp, en kraftig överpronation som jag fått bekräftad av sjukgymnast och ortoped. Jag har blivit rekommenderad en sko med bra dämpning och stöd för överpronation i kombination med inlägg, använder nu Asics GT2000. Om man använder inläggen så tar man ut existerande innersulor och byter ut mot inläggen.

Jag tror inlägg kan göra stor nytta för många inklusive mig själv, men jag är samtidigt lite rädd för att man avlastar för mycket och därmed försämrar stabiliserande muskler och därmed blir helt beroende av att alltid använda inlägg. Men det är bara min rädsla och kanske inte alls ett problem.

Utlåtandena från din sjukgymnast resp löplabbet låter lite motstridigt. Jag skulle kolla upp igen eller skaffa en "second opinion".
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.