Fredrik med Babyjoggern som trogen följeslagare Foto: Jonas Lind

630 mil på 100 dagar

ReportageFredrik Lagerholm är verksamhetschefen som tagit tjänstledigt 100 dagar för att springa 630 mil, en sträcka som motsvarar den kinesiska murens längd. Syftet med löpturen är att synliggöra människor med funktionsnedsättning. I förra veckan passerade han joggkontoret och inspirerade oss mycket.

Fredrik har tidigare genomfört flera extrema prestationer. 2005 cyklade han från Ystad till Haparanda för att samla in pengar till Tsunamikatastrofens offer. En imponerande bedrift i mitt i smällkalla vintern. Två år senare genomförde han det han själv refererade till som "Klassikern". Klassikern för Fredrik innebar att genomföra alla klassikergrenarna i rad, utan vila, på plats i Mora, Motala, Vansbro och på Lidingö dvs 4 komprimerade klassiker under ett år.

Resan Fredrik är ute på nu kallar han för Springa 630 mil genom Sverige och målet är att göra det på 100 dagar. Projektets syfte är att bidra till en ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning. Under resans gång samlar han in pengar och informerar om projektet. Han stannar även till på olika gruppbostäder och evenemang för att skapa delaktighet.

Starten gick i Malmö den 25 juni och han sprang sedan utmed ostkusten upp till Kiruna. Därifrån har han sedan jobbat sig ner i landet i sick sack. Under tiden som nu återstår har han bara några få fasta stop i bland annat Lidköping och Växjö. Annars handlar det mest om att samla ihop den sista distansen tills han 2:a oktober skall vara framme i Västerås. Om han lyckas har han vunnit ett vad och 5.000:- till projektet.

När vi möter upp har han avverkat 79 av sina 100 dagar. Han ligger lite efter i schemat och behöver nu plocka närmare 8 mil per dag. Vi springer med honom dryga fem mil och lär oss hur han tänker för att klara av att gå upp varje morgon och springa mellan 6 och 8 mil. "Det handlar mycket om att acceptera de yttre förhållandena. Det går inte att hela tiden bli arg på motluten eller på regnet. Sen kan det ibland det vara skönt att bygga upp ett litet motstånd mot ett annalkande oväder för att sedan få en liten skjuts när man besegrar det".

Överlag hittar Fredrik styrkan i de rutiner han byggt upp och tryggheten finns i babyjoggern, tältet och övrig utrusning. De är hans trogna följeslagare som han ogärna släpper. När han inte sover i tält utan fått rum på ett vandrarhem eller hotell blir det problem. "Helt plötsligt så slutar jag ha ordning på packningen, rummet blir en enda röra och dessutom kan jag knappt sova inne".

De första veckorna var jobbigast rent fysiskt för Fredrik. Han hade inflammationer i knän och hälsenor och en förkylning som botades med 3 mil lugn löpning några dagar i rad. Men sedan Luleå, i början av augusti, har kroppen hunnit ikapp. Nu pratar istället Fredrik om hur tungt det börjar bli mentalt. Han saknar familj och vänner och det sliter på psyket att hela tiden behöva säga adjö till alla människor han träffar utmed vägen. Samtidigt utgör mötena en stor del av hans behållning av projektet. Han berättar lyriskt om Kasper 11 år som hängde med på 15 km en dag, de nyblivne pensionären Göran som flera gånger slagit följe på en militärcykel och möten på gruppbostäder och hemma hos privatpersoner.

När vi närmar oss Borås och slutet på umgänget med Fredrik ropar en kvinna "Lycka till!". Hon har sett texten på Fredriks linne. Han stannar förklarar syftet med projektet. Precis här förstår man storheten i det hela. Med hjälp av löpningen kommer han nära folk, babyjoggern gör folk nyfikna och det är legitimt att komma fram och fråga något. Hans resa öppnar för möten.

7 kommentarer till artikeln

1960 • Borlänge
#1
17 september 2012 - 09:50
Fantastiskt prestation i "det tysta". 630 mil på 100 dagar, det är grymt att ens testa!
Vi har för övrigt Elisabeth Karlsson hemma i huset idag för en vilodag under hennes löpning genom Sverige. http://springerforlivet.blogspot.se/
1970 • Lerum
#2
17 september 2012 - 10:26
Man kan inte bli annat än 'väldigt' imponerad av dessa insatser.
Att just hitta rutinen och göra om det dag efter dag
Det mentala måste stundtals vara ett monster att slåss mot
1957 • Halmstad
#3
17 september 2012 - 17:46
Jag är också djupt imponerad av denna bedrift med syftet att hjälpa andra. Hoppas att det blir mycket medvind resten av färden.
Johan Lindahl
1977 • Stockholm
#4
17 september 2012 - 17:46
"Om han lyckas har han vunnit ett vad och 5.000:- till projektet."

Jag hoppas att det är tryckfel och att det egentligen ska vara ytterligare ett par nollor?!
1962 • soest, nederländerna
#5
17 september 2012 - 19:04
Beundransvärt!
Beloppet, 5000:-, är inte så sort. Men alla mötena under vägen. Att hos den enskilda människan väcka medvetande!
1972 • Sjövik
#6
18 september 2012 - 10:44
De 5000 är nog inte speciellt viktiga för Fredrik han har helt andra drivkrafter som är starkare. Men det är klart att det är ett välkommet tillskott till projektet.
Jogg.se har dock inget med vadet att göra, det är mellan Fredrik och en kompis till honom.
Christian Ritella
1972 • Spånga
#7
18 september 2012 - 15:36
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.