Foto: Hasse Eliasson

Träning & integration

InspirationUnder det senaste åren har det dykt upp ett antal projekt där idrottsklubbar anordnar träningar i syfte att få nyanlända och mer rotade svenskar att mötas. Syftet är ofta dubbelt, för oss som bott här länge finns det såklart en vinst i att lära känna våra nya grannar och för de som nyss kommit kan det vara en bra anledning att träna på svenskan och lära sig något om vår kultur och våra seder.  

Sjöviks SK som bl.a. arrangerar Risveden Terräng har i samarbete med Icebug kört löpträning för ensamkommande med Marcus Torgeby som tränare. Vi passade på att ställa några frågor till Mattias Balkander, tävlingsledare för Risveden Terräng och ansvarig för projektet.

Varför har ni kört igång med löpträning för just ensamkommande flyktingbarn?
För att vi vill hjälpa till, dra vårt strå till stacken och ge dem en möjlighet till träning och hjälpa dem att komma in i det svenska samhället. Det handlar mestadels om killar mellan 14 och 18 år.

Vad är ert mål med träningarna?
Egentligen har vi inget uttalat mål. Vi är bara glada om vi på något sätt kan bidra för att göra deras första tid i sitt nya hemland så bra som möjligt. Vi välkomnar även lokal ungdom och andra träningsvilliga att delta. Vill de bjuder vi på startplatser till loppet i höst. Och som jag har uppfattat saken har det blivit en sporre.

Ni har kört tre gånger nu, hur har responsen varit från boendena och lokalbefolkningen i Sjövik?
Bara positiv. Det är många som har uttryckt uppskattning över projektet, eller vad man skall kalla det. Träning i alla dess former är bra och Marcus (Torgeby) var mäkta imponerad över deras träningsvilja och utveckling vid senaste passet. Det som också har varit roligt är att det här har blivit en del av Sjöviks SK:s vardagsverksamhet. Samtidigt som vi kör löpträning pågår fotbollsträning på IP:ns övriga planer. Därmed känns det som att allt hänger ihop, vilket är kul.

Är du  sugen på att hänga med är nästa träningstillfälle är kl 18:30 torsdag 2 juni på Sjöviks IP läs mer här

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.