Löpning Övrigt 235 inlägg 20247 visningar

Abeba Aregawi fast för doping!

Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#1
29 februari 2016 - 19:14
1 Gilla 
Löparstjärnan Abeba Aregawi har testas positiv för doping och stängs nu av tills vidare, skriver friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Jag är bara arg och förbannad. Skulle behöva ett klagoplank om hur mycket jag inte gillar doping.
http://www.svd.se/aregawi-avstangd-for-dopning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Christer Carlsson
1972 • Borås
#2
29 februari 2016 - 19:28
Gilla 
Klaga på bara.....tyvärr får vi nog bara tugga i oss sånt här. Om och om och om igen.....

Jag ser bara en sak som möjligen skulle - iallafall - minska dopingen något , och det är livstids-avstängning om man fälls.

Ska då gälla nationellt , internationellt samt även i alla övriga idrotter.
Ev rekord skall naturligtvis strykas från listorna.

Sen brukar det ju bli en pseudo-diskussion ang ev prispengar , men det är egentligen irrelevant.
Pengarna finns sällan kvar - och att i efterkant kräva tillbaka dem från utövaren lär knappast ge resultat iallafall, men visst , skriv gärna in i kontrakt med galor , arrangörer och sposorer (där det inte redan finns) att ev pris o sponsorpengar skall återbetalas ?
Mattias
1974 • Borås
#3
29 februari 2016 - 19:37
1 Gilla 
Mer resurser till antidoping-arbete, livstids avstängning från allt tävlande i alla idrotter om man fälls, och återkrav av pris- och sponsorpengar. Kanske blir svårt att återkräva pengar som inte finns, men det går ialla fall att låta hotet av att skicka kronofogden på dig bli avskräckande.
1971 • Nykvarn
#4
29 februari 2016 - 19:55
4 Gilla 
Extra tröttsamt efter alla turer runt henne. Vad vill hon egentligen? Fuska sig till titeln "bästa-svenska-som-aldrig bott-i-Sverige"? Ja vi får väl vänta på B-provet som ju i princip alltid visar samma som A-provet. Stäng av henne länge och meddela att hon inte längre är välkommen i landslaget mera!
1974 • Arvika
#5
29 februari 2016 - 20:00
Gilla 
Jag reagerar inte ens längre...
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#6
29 februari 2016 - 20:50
3 Gilla 
Staffan, det hon vill är vad alla fattiga östafrikaner vill: Tjäna pengar och försörja sig själv och sin familj. Det är den enda löpningen handlar om för kenyaner och etiopier, och det är inget konstigt med det.

Det är bara vi västerlänningar som kan unna oss lyx som "sportsmanship" och "fair play". För östafrikanerna handlar det om att överleva.
1971 • Nykvarn
#7
29 februari 2016 - 20:55
Gilla 
Jo naturligtvis är det så Gabriel. Så tröttsamt bara...
1975 • Göteborg
#8
29 februari 2016 - 21:01
3 Gilla 
Förhoppningsvis får affären kring Aregawi åtminstone någon framtida återverkan på diskussionen kring medborgarskap och brevlådelöpare.

Jag var en av många som tvekade när det kom fram att hon skrivit sig i Etiopien dagen innan hon blev klar för landslaget. Jag är en av många som tyckte det luktade rejält illa när det kom fram att hon fejkade intervjun tillsammans med Henok Weldegebriel och att dom skilt sig redan fyra månader innan. Jag var en av många som reagerade över att hon aldrig var i Sverige och enbart visade sig här när det var tävling (om ens då).

Men senaste dagarna har stjärnan fallit ordentligt lågt på himmeln. Att hävda att hon aldrig bott i Sverige gör att hon beviljades medborgarskap på en lögn, även om jag personligen tror att hon hävdar det (enbart?) på grund av skatteekonomiska skäl. Och nu positivt dopingprov.

Jag hoppas att hon aldrig tävlar i svenska landslagskläder igen, och jag hoppas hon håller sig långt härifrån. Det enda vi sett av henne är en väv av lögner, och nu detta. Nej tack. Vi klarar oss utan det. För henne är det mission accomplished - Hon har sitt pass, fribiljetten till att enkelt åka runt i världen och tävla utan att behöva särskilda visum. Samvetsfrågan väger nog rätt lätt i sammanhanget.

Det enda man kan hoppas på i slutändan är att dom som är ansvariga åtminstone drar rätt lärdomar. Eller några lärdomar alls. Dvs att vi slipper se det upprepas fler gånger.

Avslutar med att önska Abeba lycka till i framtiden. Det verkar kunna behövas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
29 februari 2016 - 21:04
Gilla 
Större transparens. Vartenda preparat - från hälsokost, vitaminer mm till medicin som förmedlas, skrivs ut eller ges till elitidrottare ska läggas in i ett register som WADA eller annat lämpligt organ förfogar över. De idrottare som är rädda om sin hälsa tar ändå inte emot ens en halstablett av kompisar eller andra, kanske av familjen - låt dem då skriva in det. Före tävlingar.
En förbjudet-lista och en tillåtet-lista över vissa astmamediciner mm som enligt "huvudregeln" skulle vara förbjudna. Sen får experterna slåss om listorna men det går inte längre att skylla ifrån sig.

Det enda som sen återstår är väl bloddoping, där är det lite knepigare, somliga kan fuska lite grand medan enstaka kanske har anlag för "alltför bra blod".

Eller har jag glömt nåt?
Mille
1987 • knivsta
#10
29 februari 2016 - 21:06
1 Gilla 
Så länge det finns stora pengar att tjäna så kommer det alltid finnas människor som är beredda att ta genvägar till framgångarna. Mörkertalet i hockeyn och fotbollen är garanterat enormt då testerna är knappa. Gäller för övrigt inte bara idrotten utan även allt annat i samhället som jobb m.m.m.
Just Aregawi storyn tycker jag personligen känts tveksam från dag 1. Mest förvånad över att folk generellt är så naiva.
Mille
1987 • knivsta
#11
29 februari 2016 - 21:16
Gilla 
Dessutom är jag övertygad om att fel personer dvs stjärnorna tex Bolt mo Farah mfl skulle skyddas till varje pris även om de skulle testa positivt. För att pamparna har så mycket att förlora på dålig publicitet.
Menar Carl Lewis o co doping kom ju fram 15år efter avslutad karriärer när det redan är preskriberat. Lance Armstrong i cykeln m.m.m.m. mycket elitidrott är rutten på toppen. Nej tacka vet jag bridge och boule knappast utspridd doping :-)
1986 • Lund
#12
29 februari 2016 - 22:03
Gilla 
Mille muffen: Flera starka bridgespelare har åkt dit för fusk på sistone.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#13
29 februari 2016 - 22:20
1 Gilla 
Oldboy, på vilket sätt skulle det hjälpa mot att kenyaner och etiopier sitter uppe på något avlägset berg dit inga dopingkontrollanter hittar och microdoserar EPO och tar tillväxthormoner som dom köpt från underjordiska laboratorier?

Och om nu dopingjägarna hittar dit och lyckas få ett positivt prov, så är det ju bara en kostnadsfråga huruvida det blir en fällande dom eller inte:
http://www.usatoday.com/story/sports/olympics/2016/02/10/kenya-athletes-doping-bribes/80176410/
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
29 februari 2016 - 22:42
Gilla 
Jag kanske ligger lite efter i nyhetsbevakningen men jag reserverade mig ju just för bloddopning och något jag glömt, kanske det finns naturliga ämnen som tillväxthormoner som inte kan spåras än.

Men fortfarande dyker det ju upp fall där tränaren eller landslagsläkaren påstås ha försett tävlande med mediciner mot något eller där den aktive skyller på "nåt dom fått i drinken" osv, alla såna fall skulle bli mycket enklare.
Sen behövs nog livstids avstängning osv för dem som blir påkomna med "annat". Och kanske att prispengar betalas ut som livränta som kan dras in osv. Men att bli av med mutkolvarna kan vara ett större problem.
1975 • Göteborg
#15
29 februari 2016 - 22:49
1 Gilla 
Enligt senaste uppgifterna (vilka alltid bör tas med en liten nypa salt innan dom bekräftas eller dementeras) handlar det om meldonium, ett ämne som tydligen togs fram på 70-talet för att förbättra tillväxten hos boskap. Det förbjöds av WADA först nu den 1 Jan 2016, så innan dess har det inte varit olagligt att använda.

Skulle det stämma blir det rätt svårt att bortförklara det som något hon fått i sig av misstag, eller via kosttillskott.

Prognosen ser dyster ut. Om b-provet stöder a-provet innebär det slutet på hennes karriär.

Synd att hon hann sätta ett svenskt rekord innan dess.
1973 • Habo Furusjö
#16
1 mars 2016 - 00:11
Gilla 
Givetvis ska det svenska rekordet strykas. ..
1981 • Vegan Runners
#17
1 mars 2016 - 08:11
1 Gilla 
Det blir väl ett i raden av smutsiga rekord. Linda Haglund har ju kvar sina svenska rekord trots att hon testade positivt för anabola steroider.

För övrigt känns bilden att löpning bara handlar om överlevnad för alla östafrikaner lite onyanserad. Klart att det är enda vägen till ekonomiskt oberoende för många och att det leder till en annan syn på vilka risker som är okej att ta vad gäller doping. Det finns ju ett helt annat underlag än här att locka med ett bättre liv, snabba pengar osv. Men det känns samtidigt lite väl svepande att säga att löpning bara handlar om överlevnad för östafrikanerna, den bilden släpar efter hur verkligheten ser ut. Kenya har haft en ganska bra ekonomisk utveckling även om BNP per capita är långt efter Sverige.

Citerar Hans Rosling i en DN-intervju nyligen: "När vi frågar cheferna för nyhetskanaler i tv eller professorer om vad de vet om världen ligger deras kunskap i snitt back 40 år. De som är riktigt duktiga, som Carl Bildt, deras kunskap ligger femton år efter utvecklingen." Känns som att vi lätt gör samma misstag när vi diskuterar löpning?
1978 • Stockholm
#18
1 mars 2016 - 08:46
Gilla 
Lite off-topic men jag är bara nyfiken.

Enligt uppgifter i Sportbladet (och andra medier) har Aregawis positiva dopingprov tagits i Etiopien.

I några trådar här på jogg.se samt i en del medier har det framställts som att dopingkontrollerna i Etiopien och Kenya är obefintliga. Har det skett en förändring eller hade Aregawi bara extrem ”otur” (alt. hade wada extrem tur)?
JB
1977 • Vendelsö
#19
1 mars 2016 - 08:58
Gilla 
Tråkigt för sporten med doping men jag är optimist och hoppas att prov 2 inte är
positivt.
1971 • Nykvarn
#20
1 mars 2016 - 09:08
Gilla 
JB, det kommer nog tyvärr inte hända:

Från Riksidrottsförbundets hemsida: http://www.rf.se/Antidoping/Fragorochsvar/

Vad är skillnaden mellan ett A- och ett B-prov vid en dopingkontroll?

Det tas endast ett urinprov vid en dopingkontroll. Man kissar i ett uppsamlingskärl. Urinet fördelas sedan i två flaskor som kallas A och B prov. Det är alltså samma urin i A-provet som i B-provet. Det borde således inte vara någon skillnad mellan dessa prov.

I Sverige så analyserar vi först A-provet men ger den aktive chansen att begära att B-provet ska analyseras. Om detta inte begärs så döms den aktive utifrån A-provets positiva provsvar.

Internationellt så kräver man oftast att båda proven ska vara analyserade. En orsak till att B-provet skulle kunna visa avvikande resultat är att flaskan förvarats för varmt eller att det gått för lång tid innan B-provet analyserats. Det hinner då ske en bakterietillväxt i provet som försvårar eller helt omöjliggör analysen. Om B-provet förstörs på detta sätt så betraktas det som ett negativt provsvar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.