Löpning Tävlingar & Motionslopp 32 inlägg 5749 visningar

VM GULD för Abeba Aregawi!

1968 • Ekerö
#1
15 augusti 2013 - 22:46
Gilla 
Stort grattis och Abeba kommer att ta fler medaljer framöver var så säkra!
< < < 1 2 > > >
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#2
15 augusti 2013 - 22:48
Gilla 
Claes, härligt av dig att starta en hyllningtråd till henne här på Jogg.

Jag började själv nästan gråta. Det har varit en stark dag, med Isinbayevas galenskap och sedan Aregawis fantastiska överlägsenhet.

Jag har en känsla av att vi kommer få njuta av Abebas fantastiska löpning under många år framöver. Helt underbart för oss svenskar som är helt utsvultna på framgångar när det gäller medel och långdistans.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
15 augusti 2013 - 22:53 Redigerad 15 augusti 2013 - 22:54
3 Gilla 
Grattiset ger jag främst till löperskan Abeba Aregawi för att ha infriat förväntningarna även om jag håller med A Lennart Julin att hon borde ha kapacitet att avgöra tidigare för att minska risken för strul eller bli omspurtad.

Sedan borde nationsfanatism tonas ned i t ex friidrott när en del toppidrottare från t ex Afrika t o m "värvas" till Bahrein, Turkiet etc.

Det är ju inte SÅ mycket Sveriges förtjänst att Abeba lyckas :-)

Jag håller mer på Dibaba den äldre än en och annan svensk idrottare.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#4
15 augusti 2013 - 22:59
Gilla 
Nationsfanatism behöver man ju inte kalla det, man kan väl se det som att hon spelar i vårt lag nu och därför hejar vi på henne. Det funkar ju utmärkt i alla andra sporter.

Men hon är ju faktiskt svensk, precis som Bernad Lagat är amerikan.
Magnus
Stockholm
#5
15 augusti 2013 - 23:07
Gilla 
Ja hon är svensk medborgare, men knappast en produkt av svensk friidrottsträning. Likväl kul med ett guld.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
15 augusti 2013 - 23:08
1 Gilla 
Men jag gillar Lagat, men inte för att han har bytt till USA nu. Jag tycker det är rätt ointressant vilket land man tävlar för och värdesätter individen mer.

Fast tänk om DiBaba flyttade hit :-)
1971 • Ystad
#7
15 augusti 2013 - 23:17
Gilla 
Ja fasen vad lack man blir när hon ligger och såsar och blir gruffad och puttad på fast det känns som att hon har sån överkapacitet. Hon borde tänka på oss nervösa tv-tittare och döda loppen mycket tidigare! Sjukt stressande att se på!

Ja men det gick ju väl i alla fall så stort grattis!

Helt ot nu men vem fasen har designat landslagets makalöst fula clownkläder? Norge kör med svenska Craft. Finnarna kör Asics. Och vi har en jippodesignad kollektion som någon sponsor tagit fram? Fyra år ska vi dras med eländet!
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#8
15 augusti 2013 - 23:24
Gilla 
Jag tycker att man glädjs så mycket med alla fantastiska löpare runt om i världen hela tiden. Mo, Straneo, G Mutai, Desisa, Kiplagat, Symmonds och alla möjliga. Då kan man väl få gotta sig lite extra när det är en löpare som har en anknytning till våran lilla plats på jorden, och dessutom råkar vara gudabenådad på samma sätt som Haile, El G och Kenenisa Bekele.

Jag njuter iallafall i fulla drag, mer än jag hade gjort om hon sprungit för Ethiopien.

Men visst, det är känsliga frågor det här.
Johan Hansson
1981 • Gävle
#9
16 augusti 2013 - 08:00
1 Gilla 
Jag tyckte hon sprang väldigt otaktiskt och fick jobba väldigt mycket med att ta sig fram.

Vad gäller Isinbayevas idiot så verkar ju Aregawi hålla med henne så där är hon ju inte så mycket bättre.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
16 augusti 2013 - 08:10 Redigerad 16 augusti 2013 - 08:11
Gilla 
Man kan väl säga att man gläds naturligt nog ännu mer med löpare man har följt väldigt länge än kort tid, allt annat lika. Aregawi verkar sympatisk och skönlöpande att alla löpintresserade borde gilla henne, även om hon inte vore svensk.

När Anders Gärderud tog OS-guld på hinder i Montreal 1976 var det väldigt "stort" för många svenskar som följt hans utveckling under många många år.

När flerfaldiga mästaren, tränad av amerikanen och f d marathonstjärnan Salazar, och med genetiskt färskt ursprung från Afrika, den vackert löpande Mo Farah vinner 10 000 m efter ett lite Northug-liknande lurpassande och sedan i hettan krossar motståndet med sin överlägsna spurt på slutvarvet efter löpekonomiskt perfekt löpning på slutet när han har växlat upp till nära sin maxfart får det i alla fall mig att vara extra beundrande och glad inkl för hans skull.
Att Mo Farah råkar vara engelsk medborgare är på individnivå inte SÅ viktigt.

Ändå är förstås Finnkampen kul att se även som lagtävling, men överdrivet snack som "nu hatar vi finnarna" som väl nästan har förekommit är fotbolls--pöbelpublik-mentalitet tycker jag :-)

1965 • Kungsholmen
#11
16 augusti 2013 - 08:53
Gilla 
"Vad gäller Isinbayevas idiot så verkar ju Aregawi hålla med henne så där är hon ju inte så mycket bättre"

Jag tror inte det är någon som är idiot. I så fall var väl alla svenskar idioter på 50, 60-talet också. Det är väl snarare att de har växt upp med ett annat samhällsklimat än vad vi i Sverige har de senaste decennierna. Dessa länder ligger bara lite efter i utvecklingen.

På samma sätt finns det säkert massor med saker vi idag säger och gör som av framtidens människor kommer att kallas idioti.
KML
1975 • Luleå
#12
16 augusti 2013 - 08:56
Gilla 
Johan/
Angående Aregawis kommentar ang nagelmålning: Välkommen till den stora världen utanför sverige Johan ! Trodde någon att hon på något sätt skulle svara annorlunda med tanke på hennes bakgrund? Hur ser det ut i Etiopien i sådana frågor rent generellt? Just det. Hur ser det ut i Arabvärlden/muslimska länderna i världen, hur ser det ut i de kristna och då speciellt katolska länderna tex i sydamerika? Undra när någon kommer på att vi måste bojkotta fotbolls-VM i Brasilien nästa år liksom vi tydligen måste bojkotta vinter OS i Ryssland.
Johan Hansson
1981 • Gävle
#13
16 augusti 2013 - 09:01
Gilla 
Stora världen har jag redan upptäckt, men det som är intressant är att två stycken med samma åsikter bedöms så olika.

Men de har fler saker gemensamt, de är grymma på sina sporter.

Varför ska vi bojkotta VM i Brasilien?
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#14
16 augusti 2013 - 09:05
Gilla 
Bo, för min del så blir det definitivt en extra krydda när det går bra för en löpare som tävlar för Sverige.

Vore det inte på det viset så kan man väl lägga ner alla nationsmästerskap och bara låta idrottare tävla på olika galor och representera olika varumärken eller liknande.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#15
16 augusti 2013 - 09:11
Gilla 
Re Gabriel

Ja, men mest är det väl för att man "känner" mer med löpare man känner till, och det är ju närliggande att mer känna till svenskar för svenskar.

I en så superindividuell och superinternationell idrott som t ex löpning tycker jag nationalitet är av liten vikt.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#16
16 augusti 2013 - 09:26
Gilla 
Men ni måste väl hålla med om att det är problematiskt/trist när en person som Isinbayeva ställer sig bakom och försvarar lagar som kränker FN:s riktlinjer om mänskliga rättigheter: http://www.un.org/en/rights/

Sen att stora delar av världen fortfarande fölföljer, kränker, misshandlar och mördar personer med avvikande sexuella preferenser är inget nytt.

Jag tycker att det är stor skillnad på det Isinbayeva sa och det Aregawi sa. Men det kanske bara är jag?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
16 augusti 2013 - 09:30
Gilla 
Re Gabriel

Vad sa Aregawi ?
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
KML
1975 • Luleå
#19
16 augusti 2013 - 09:34
Gilla 
Johan/
Det har ju framförst åsikter att länder som ligger efter oss i utvecklingen ska bojkottas. Då måste vi väl prata om att bojkotta fotbolls VM? Situationen är förmodligen betydligt bättre än i ryssland, men ändå.

Gabriel/
Jo jag tycker att det är otroligt stor skillnad på de bägge uttalandena. Aregawi är det dumt att kritisera med tanke på bakgrund och det sätt hon gled ur situationen på. Hon fick ju faktisk en fråga om det och man kan ju inte kräva att hon ska ta avstånd till hela sin bakgrund, mm. Hon bor ju faktiskt inte i Sverige utan bor kvar i sitt hemland med vad som gäller där och har förmodligen NOLL koll på debatten.

Isinbayeva har ju däremot skitit i det blå skåpet. Hade hon nöjt sig med att konstatera att hon tycker att man ska respektera lagarna i det land man befinner sig hade det varit hänt. Men det kom ju så mycket, mycket mer...
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#20
16 augusti 2013 - 09:40
Gilla 
KML, ja precis. Isinbayeva är vad jag förstår rätt så nära personlig vän med Putin och kommer att ha en hög position inom IOK under OS i Sotji. Hon har bott i Monaco i många år och rör sig i världens fina salonger. Jämfört med bondedottern Aregawi.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.