Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5486 visningar

Framfotslöpning-blå tånaglar?

Irene
1968 • Åstorp
#1
19 september 2014 - 11:24
Gilla
Jag har börjat komma upp rejält på framfoten. I lördags sprang jag en halvmara ( på asfalt) och har nu fått två blånande tånaglar. Jag har tidigare känt mig öm över naglarna någon dag efter långlöp men nu har jag faktiskt fått en blå ton och ömheten har suttit i i flera dagar. Det var första halvmaran som jag kände att jag sprang extremt lite på hela foten. Är det så enkelt att detta har ett samband? Vad har ni andra för erfarenhet? Sprang i invanda skor och jag känner aldrig att jag slår i.
1965 • Täby
#2
19 september 2014 kl 12:30
Gilla
Nu vet jag inte hur fort du springer, men jag tror att springa på framfötterna kan vara ett misstag om man inte är snabb (mellan 3 och 4 min/km, beroende på hur snabb man är för övrigt).

När jag springer i mitt vanligt tempo (4:20 och långsammare) så landar jag med hela foten. När jag går snabbare (undantagsvis) och pressar på så gär jag upp mer på framfoten. För en duktig löpare kan du kanske dra av en minut på det där.

Jag hade själv ömmande tår tidigare, när jag landade på framfoten, trots att foten var mer framför mig. Resultatet blev att foten trycktes framåt i skon och naglarna fick lida. Jag har fått hjälp med löpsteget (över några år) och har idag ett mer avslappnat steg, landar mer under mig än tidigare. Och går som sagt bara upp på framfoten när jag trycker på (och lite mer på tekniskt underlag och "halvsnabbt" - men det kommer naturligt för mig).

Kontroversiellt ämne, men kanske att framfota inte är ett självändamål... :-)
Sven Gustafson
1966 • Lund
#3
19 september 2014 kl 13:12
Gilla
Tror inte det har med hastighet att göra, för inte tusan landar du på hälen om du joggar på stället?

Däremot gäller det att se till så att foten inte landar på tårna framför kroppen då tårna naturligtvis kommer att tryckas frammåt i skon vilket i sin tur är det samma som ömma naglar.
1977 • Eskilstuna
#4
19 september 2014 kl 13:58
Gilla
Blånaglar har nog mer att göra med hur fötterna/tårna är skapta, hur man klipper sina naglar och vilka skor man har (smala, låg tåbox etc)

Vissa, erfarna eller inte, drabbas alltid av blånaglar vid längre distanser, medan andra, som mig, aldrig haft en blånagel pga löpning.
Irene
1968 • Åstorp
#5
19 september 2014 kl 14:15
Gilla
Ömma naglar har jag som sagt också känt av tidigare men just att blånande faktiskt kom till denna gången har gjort mig lite förbryllad. Det var ändå min 8:e hm och har sprungit längre på träning. Springer i Asics GT2000, ett nummer för stora och upplever själv att tårna faktiskt får plats. Annars är jag mycket känslig för sånt och går t ex aldrig i högklackat.
Annika
1979 • Mölndal
#6
21 september 2014 kl 21:05
Gilla
Jag är en sån som lätt får ömma och blå tånaglar, och märker helt klart skillnad om jag snörar skorna på rätt sätt så foten hålls kvar baktill i skon och inte åker fram vid varje fotisättning. Hur jag sätter i foten spelar mindre roll; jag landar oftast på fram/mellanfoten numera men det var samma sak tidigare när jag hade en mer utpräglad hälisättning.
Irene
1968 • Åstorp
#7
21 september 2014 kl 22:38
Gilla
Har specialsnörning på skorna sen länge och upplever att foten håller sig riktigt still i skon. Jag är annars väldigt känslig för att foten rör sig med skavkänsla under foten direkt.
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#8
22 september 2014 kl 07:36
Gilla
Har för tillfället 2x2 blånaglar sedan Sthlm halvmara och en till sedan tidigare långpass. Håller på att prova snörningen men är en balans för mig. Hård snörning = mindre risk för blånaglar men samtidigt så får jag ont på ovansidan av foten om jag snörar för hårt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.