Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 8641 visningar

blå tånaglar

Jenny Gustafsson
1973 • Katrineholm
#1
2 oktober 2008 - 11:57
Gilla
Har vi ett par tillfällen, tävlingar, pressat mig till snabbare tider och som ett brev på posten kommer de, blå tånaglar. Det gör rätt ont kan man ju säga...vanliga skor är inte att tänka på. Har funderat på om det är skorna som spökar. Vad finns för tips och råd? Vad ska jag tänka på vid köp av skor, de jag har nu är på sista versen. Eller är det fel på mina tossar? Har inte varit ute sedan tjejmilen, dels pga tårna och dels pga återkommande dunderförkylningar. har även haft problem med hud som släpper under fötterna, det har blivit bättre under denna period, kan man knyta det till skora också? Tyckte de var bra men nu vet jag inte.....
< < < 1 2 > > >
1975 • Malmö
#2
2 oktober 2008 kl 12:12
Gilla
köp först och främst en storlek större skor än vanligt, få en modell som är anpassad efter din fot, smörj in tårna med typ vaselin innan hårdare lopp/träning...

Jag har alltid blåa naglar, men de gör inte ont så jag springer ändå. Ibland ramlar de av och ibland får jag till och med en ny. Just nu har jag bara 7 naglar på fötterna, varav tre är blåa.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
2 oktober 2008 kl 12:36
Gilla
Precis, köp hellre en aning för stora skor (utprovade hos kompetent butik) än tvärtom så minimeras risk för blå naglar.
Jag har tidvis sprungit i aningens för små skor, då kommer blånaglarna som ett brev på posten.
Även val av strumpor har betydelse.
Med för tjocka strumpor så känns skon trång.
Jag köpte några strumpor som hette "comfort" någonting (fabrikat ev. Seger?), klockrena mot skavsår och "hud som släpper".
Undersidan längs hela sockan (utsidan) är täckt av en grå beläggning liknande teflon som halkar mot skon istället för att strumpan halkar mor strumpan.
Under lidingöloppets 30km på dryga 3 timmar fick jag trots sprillans nya skor (!) endast en fjuttig blåsa på en tå, trodde det skulle bli mycket värre.
1971 • Göteborg
#4
2 oktober 2008 kl 13:38
Gilla
Kolla in tråden: http://jogg.se/?sida=forum&subid=2523&searchstr=Tånaglar

Jag har haft samma problem men har nu inga besvär.
*Köpte 1 strl större skor (inlägg i skon bidrar oxså till att tårna inte gnider mot och håller foten bättre på plats i skon.
*Använder Seger surertunna strumpor
*Knöt om skorna enl RW nr1/08.

Lycka till!
1982 • Värnamo
#5
2 oktober 2008 kl 15:10
Gilla
Bättre med blå naglar än Blåtunga i alla fall=)

Nä men...
Jag har två tips som hjälpe mig ialla fall.

- Se till att klippa naglarna kort innan tävling.
- Knyt skorna odentligt, d.v.s knyt dem ganska hårt så att inte foten kan flytta sig i skon och åka fram och så i tårna.

Särkilt det sista tycker jag är viktigt när jag ska springa fort.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#6
2 oktober 2008 kl 15:14
Gilla
Jag har också problem med blånaglar, men jag hittade ett sätt att knyta skorna som funkar för mig. Då det inte är stortårna som är problemet, iallafall inte numera sen jag köpt större skor, utan tån bredvid stortån och den i mitten (trots att de tårna är kortare än stortån) så hjälpte det inte mig att snöra enligt de tips som finns i olika artiklar.

Jag gör istället så att jag drar åt snörena hårt längst fram, de första två hålen, och sen gör jag en knut där innan jag fortsätter snöra resten. Det gör att foten inte glider fram, men jag kan ändå knyta lagom löst över fotvalvet för att slippa smärta där. Det får jag annars lätt om jag knyter skorna för hårt.

Det har hjälpt mig iallafall, så det är kanske värt att prova!
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#7
2 oktober 2008 kl 20:04
Gilla
Kolla denna länk.
http://www.newbalance.com/techcenter/#/lacing/

först gör du "toe problems" snörningen och avslutar med de två sista hålen i "heel slip". Utnyttja det sista hålet i skon, det jag kallar "extra hålet". Det har hjälpt mig jättebra! Hade förut roblem med min stortå men det är borta!

Lycka till!

Benny
Jenny Gustafsson
1973 • Katrineholm
#8
3 oktober 2008 kl 07:17
Gilla
Tack för era svar, jag provar allt! De tår som är mest utsatta är de bredvid lilltårna, vi får se om något av ovan kan hjälpa mig. Maris metod verkar överensstämma med mina problem.
Blåtunga, blä, har faktiskt får hemma, inget jag vill att de ska få.
Rebel
1972 • Linköping
#9
3 oktober 2008 kl 08:32
Gilla
Jag tycker det är snyggt. Lite obekvämt är det ju men vill man vara fin får man lida pin. Har själv en helblå stortånagel, min sån hjälpte mig på traven efter LL genom att stampa på den. Jag gillar barn.
Henning Looström
1973 • Lund
#10
5 oktober 2008 kl 20:08
Gilla
Ibland prickar övergången mellan mesh och skinnimitation på ovansidan precis där (stortå)nageln sitter. Detta kan vara värt att notera om man köper lite större skor... Inte så skönt att hacka i denna kanten vid varje steg.
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#11
9 maj 2009 kl 21:56
Gilla
Jag skaffade nya skor för ett par månader sen. Ett par Saucony Grid som enligt RW´s skotest förra året hade gott om utrymme för tårna. :)

Men för ett par veckor sen kom den första blåa tån. Sen några dar senare den andra. Idag kom det inte mindre än 3 till :o Inga av dom är stortår. Men på dom 2 första har naglarna lossnat, o jag misstänker att det kommer hända på dom andra tårna oxå. Känns inte alls när jag springer o jag har gott om utrymme i skorna. Men gör rätt ont annars några dar.

Menar ni alltså att det skulle räcka med att ändra snörningen? För nog tycker jag att jag drar åt ganska bra. Eller måste jag tejpa tårna varje gång?
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#12
10 maj 2009 kl 08:54
Gilla
Lars, det har hjälpt mig att ändra snörningen. kolla länken jag lämnat ovan
1972 • Västerås
#13
10 maj 2009 kl 09:17
Gilla
Två av tio är blå för mig, de bredvid stortåna. Själva blånaden är ett mindre problem. Betydligt värrre är att det blir liksom förhårdnader under/framför nagelstumpen vilket gör att den nya nageln växer fel. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Det blir rejält ömt och minsta istötning kan ge en fruktansvärd smärta.

Jag har inga problem med tåna när jag springer.
Per Lantz
1970 • TABERG
#14
10 maj 2009 kl 09:19
Gilla
Jag fick en blå stortånagel i samband med Stockholm maraton 2007. Först var den blå, sen ramlade den bort och sedan dess har kroppen försökt bilda en ny nagel. Hittills har den inte lyckats speciellt bra. Jag har en nagel men den är helt "fnöskig". Med fnöskig menar jag full av små sprickor. Ovanför denna kommer med jämna mellanrum försök till nya naglar. De har hittills alltid ramlat bort. Det gör inte det minsta ont och "problemet" får nog anses vara kosmetiskt. Tur att man inte är fåfäng. Hrmmmm. Det verkar som om SM 2007 gav mig ett "minne" för livet. :-)
1980 • Stockholm
#15
10 maj 2009 kl 09:45
Gilla
Jag upplever att det inte går att göra så mycket åt blånaglar.

Jag har provat bra strumpor, större skor, bättre knytning, osv.

Jag fick 2 nya igår efter Lidingö Ultra.
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#16
10 maj 2009 kl 10:23
Gilla
Ska testa snörningen nästa pass.
5 lossnande naglar e skitjobbigt .

Vad är det för tejp man ska ha?
1971 • Göteborg
#17
10 maj 2009 kl 20:47
Gilla
Som sagt tidigare i tråden så är det bra med större slo storlek. Annars gör ett par inlägg susen. Då glider inte foten fram-o- tillbaka så tårna tar i.
1972 • London
#18
11 maj 2009 kl 19:47
Gilla
Ni som tappat tånaglar: hur länge tar det innan de lossnar? Jag har en blånagel sedan Paris Marathon 5 april (trots lagom stora skor, kortklippta naglar, tunna strumpor etc) och funderar lite på hur den ska klara av Göteborgsvarvet nu på lördag. Tejpa fast den mot tån kanske?
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#19
11 maj 2009 kl 20:06
Gilla
Är nog en av de få som sprungit GBG-varvet i HELT nya skor... Under den våren tränade jag (utan egen vetskap såklart) i på tok för små skor. Detta resulterade självklart i en rejält sargad stortånagel (blå+inflammerad!). Lyckades häva inflammationen till veckan innan men rejält öm var jag... Träffade under mässan dagen innan en fantastisk kille från Adidas som hjälpte mig prova ut mina första (älskade!)supernova. När köpet var klart ställde jag den kritiska frågan. "Hur skulle Du gjort; sprungit i de gamla eller nya??". Karln, som sett mitt underverk till tå, svarade: "Nya! Utan tvekan!". Jag genomförde varvet i nya dojor, utan så mycket som en blåsa! Men... Siffermässigt skiljde inte mindre än 2 1/3 strl (!!) på de nya Adidas och mina beprövade, bevisligen ursmå Asics. Tiden var dessutom PB...

Helena: Jag skulle tejpa fast den om jag var Du. Alternativt låta någon som kan sin sak ta bort den...
Lycka till alla! Hoppas vi ses på lördag...
1972 • London
#20
11 maj 2009 kl 20:14
Gilla
Lisa: nog för att jag gillar att operera diverse saker vare sig det är dags eller inte tror jag nog den sitter nog lite för fast ändå. Fast jag vickar på den ibland :)

Får bli tejp. Så får jag väl skav av den istället...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.