Löpning Kläder, Skor & Prylar 37 inlägg 9087 visningar

Bomulls T Shirt underskattat

Oliver
1984 • Göteborg
#1
25 juli 2014 - 00:12
Gilla
Tja!

Tänkte bara kolla läget här.

Tycker som sagt att bomulls t shirten är väldigt underskattad som träningsplagg. Helt wunderskööön att ha på skinnet och följer kroppens rörelser väldigt bra. Naturligt helt enkelt.

NU när det varit tropisk värme tycker jag att det är överlägset alla sk funktionskläder. Jag kan förstå att vi måste bära material som andas när det är typ 22 eller mindre och det är lite kyliga vindar som blåser. Då måste man vara hyfsat torr men annars....bomulls t shirten yes yes. Vad tycker du?
< < < 1 2 > > >
1969 • Bara
#2
25 juli 2014 kl 01:13
Gilla
Nej. Gillar inte bomullströja alls. Svettas man rejält som jag gör så blir den tung och inte vidare skön. Syftet med svett är väl att kyla ner kroppen genom att dunsta från huden. Vilket är lättare med material som andas. Föredrar funktionströja. Kruxet är att den slits fort men gillar den luftiga känslan.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#3
25 juli 2014 kl 11:35
Gilla
I regel inte bomull, men om den är väldigt tunn och finvävd så kan den funka för mig.
1968 • Helsingborg
#4
25 juli 2014 kl 11:45
2 Gilla
Springer helst i rustning av stål. Luftigt och svalt!
1970 • Madrid
#5
25 juli 2014 kl 12:00
1 Gilla
Tar en +1 på det här.
I värme är det stor, långärmad, ljus, bomullsskjorta som gäller för mig.
Främst vid vandring men även för LSD ifall det blir sen start och jag kommer att springa i sol och värme. Genomblöt bomull kyler bra som attan och långärmat skyddar armarna från solen.
HR
1972 • Stockholm
#6
25 juli 2014 kl 17:49 Redigerad 25 juli 2014 kl 17:49
Gilla
Jag sprang alla mina "kvalitetsår" i bomull eftersom jag inte trivdes alls i syntet. Det funkade prima, nackdelen var förstås att plaggen saggade en hel del emellanåt. Luftig bomull funkade finfint och det händer att jag springer i det fortfarande. Merinoull har funkat prima när det är kyligare och det föredrar jag i de flesta lägen framför syntet.

Vintertid gick det också bra att springa i bomull - så länge man visste att man inte skulle stå stilla någon längre stund på passet och att man inte var "överklädd" så att man skulle svettas för mycket. Skalplagg var dock alltid typ GoreTex eller liknande.

Nu har jag vant in mig vid syntet och tunn Lycra/spandex funkar "bäst" för egen del. Väger typ ingenting, är tunt och luftigt.

Springer sällan i bomull numera men föredrar en fuktig bomullstischa framför en kladdig nylonstrumpa på kroppen. Känner mig mer instängd i syntet än i bomull.


1977 • Eskilstuna
#7
25 juli 2014 kl 19:32
Gilla
Jag är precis tvärt om, föredrar den kladdiga nylonstrumpan före en knappt fuktig T-shirt i bomull.

Till viss del kan det iofs bero på att den kladdiga nylonstrumpan är en triathlondräkt och jag håller på med ett härligt svettigt triahtlonpass, medan den knappt fuktiga T-shirten troligen betyder att jag sitter inne någonstans där det är lite för varmt för att inte vara ett träningspass.
1968 • Kållered
#8
25 juli 2014 kl 22:09
1 Gilla
Kristian W: En hauberk eller lorica hamata svalkar skönt.
Petersson
1980 • Linköping
#9
26 juli 2014 kl 08:15
1 Gilla
Vet inte... när det blir för varmt för mina vanliga tröjor, som är syntet eller merino, så tar jag av mig tröjan. Det är skönast utan när vädret tillåter.
Ingemar
1968 • Gislaved
#10
26 juli 2014 kl 09:34
1 Gilla
Intressant tråd. Svaren varierar, vilket förvisso är naturligt.
Min syn på saken är att jag har alltid förr om åren tränat i bomull, och det har funkat. Har dock under många år nu tränat i syntet, och det funkar också. Dock använder jag bomullsstrumpor och har aldrig haft de problem som strumpreklamen för syntetsstrumpor talar om; bl.a. skavsår. Tack och lov har jag aldrig haft det, inte när jag sprungit i alla fall.

Bomull kyler väl, som skrivits om tidigare, men det känns tyngre när det blir blött. Men alla nya syntetplagg till trots, inklusive de nya kompressionsprylarna, och alla andra prylar som pulsmätare, GPS, m.m., så springer vi inte fortare eller bättre än man gjorde för 30-40 år sedan. Skulle du som läser denna tråd springa lika bra i prylar från 1970-80 talen? Garanterat! Det har inte gjort oss snabbare, däremot har det kostat oss mera.
Känslan då? Ja, smaken är som baken. Dock vill vi nog anse att de nya plaggen är bättre, bl.a. för att rättfärdiga våra köp.

Jag kan lova var och en, att skulle ni (och jag med för den delen!) kuta runt i fotbollsshorts, bomullströjor, skor och med ett vanligt tidtagarur på handleden, så skulle ni springa precis lika bra som ni gör idag; ingen skillnad! Prova gärna förutsättningslöst under en tid så får ni se.
1965 • Täby
#11
26 juli 2014 kl 09:38
4 Gilla
Och om man tycker att det är bekvämare och roligare med dagens prylar?
Ingemar
1968 • Gislaved
#12
27 juli 2014 kl 08:42
Gilla
Mitt inlägg var medvetet aningen provokativt.
Visst, om man finner dagen kläder och prylar bekvämare och roligare och att det i sin tur tillför träningen något, då är det väl bara positivt. Allt som kan få en person att genomföra ett träningspass är bara bra, men min poäng är att alla dessa prylar och kläder egentligen inte tillför något speciellt, och att det inte gör oss till bättre (snabbare och mera uthålliga) löpare. Däremot vill tillverkarna få oss att tro det. Och för att rättfärdiga våra köp så vill vi tro att vi blir bättre av dagen grejer och kläder. Ett exempel är kompressionskläderna.
En del tycks tro att bara för att vi spenderar pengar på allt så kommer benen att gå av sig själva; det är ju faktiskt vårt eget hjärta och våra egna muskler som ska göra jobbet, och då har varken den ena eller andra grejen någon betydelse. Det är träningen och träningsmetoden som gör oss bättre, inte kläder och tillbehör. Märk väl att de bästa maratonlöparna var aktiva under 1970- och 1980-talen, inte idag, trots alla vetenskapliga träningsmetoder, alla tillbehör och alla kläder.
Provokativt? Kanske. Konstaterande? Ja.
1968 • Kållered
#13
27 juli 2014 kl 10:20
Gilla
Hur många lag i fotboll, handboll, innebandy etc spelar eller ens tränar i bomullströjor?
1965 • Täby
#14
27 juli 2014 kl 11:18
1 Gilla
Jag tycker, Ingemar och Jan, att ni blandar ihop träningseffekt/prestanda med bekvämlighet/roligt.

Jag tror inte att ett par tights gör mig snabbare.
Är dom bekvämare? Ja.
Vad väljer jag? Enkelt!

Till exempel meningen:

"Allt som kan få en person att genomföra ett träningspass är bara bra, men min poäng är att alla dessa prylar och kläder egentligen inte tillför något speciellt, och att det inte gör oss till bättre (snabbare och mera uthålliga) löpare."

Inte tillför något speciellt är att ta i. Jag har tränat på 80-talet, och jag vet hur mycket bekvämare dagens plagg är, i mitt tycke. Betyder det då att dagens plagg inte tillför något?

Förhoppningsvis är det få som är så naiva så att dom tror att prylarna ska göra oss snabbare eller uthålligare. Men de flesta är ju trots allt motionärer (det är få elit här), och där är ju både bekvämlighet och hur roligt det är ganska viktiga faktorer.

Och just bekvämlighet och hur roligt det är (där tänker jag på GPS och sånt) subjektiva faktorer. Jag kan inte säga åt nån annan att bomullströja är värdelöst bara för att jag inte tycker att det är bekvämt. Man kan diskutera karakteristika på plagg, men hur man uppfattar dom är ju till var och en. :-)
Ingemar
1968 • Gislaved
#15
27 juli 2014 kl 11:33
Gilla
Patrik, det är inte det saken gäller. Poängen är att bomullsplagg *fungerar*. Det är bara att titta på historien. Löpning med goda tider fanns faktiskt före syntetplaggens tid.

Att klubb- och landslag använder syntetkläder kan bero att tillverkarna de facto sponsrar lagen. Eftersom marknaden endast producerar det som ger mest pengar i kassan (nästan oavsett för- och nackdelar), kan man tänka sig att syntet är billigare att tillverka och därmed ger mera vinst till bolagen. Hade bomull varit det mest lönsamma hade säkert alla lag sponsrats med bomullsplagg och det hade varit det som tillverkarna gjort stor reklam för.

Som Jan är inne på i sitt inlägg ovan; reklam ljuger och förskönar för att företagen ska kunna sälja de produkter som man tjänar mest pengar på.
Allt handlar om pengar. Inget annat.
Ingemar
1968 • Gislaved
#16
27 juli 2014 kl 11:47
Gilla
Tibor. Jag förstår vad du menar. Jag skrev i mitt första inlägg att jag numera sedan flera år tränar i syntetkläder. Jag har både kortbyxor, t-tröjor, långärmade tröjor och tights. Och de *är* sköna, inget snack om det. Men, jag ville påpeka att bomull fungerar precis lika bra, egentligen.
Igår var jag ute på ett 52-miuterspass. Det hade regnat under dagen, men inte under passet, och den tidigare värmen hade gjort att det var riktigt fuktigt (dock bara 19 grader i luften). Min tröja var lika sur som en bomullströja skulle ha varit. Kanske är det så att känslan av att bomull är tyngre och blötare är för att bomullströjor inte görs lika tunna som s.k. "funktionströjor"? Hur känns en riktigt tunn bomullströja? Jag vet inte. De enda som jag kan komma på som är tunna är skjortor, och de tränar jag definitivt inte i. (En kul tanke slog mig; det vore på sitt sätt kul att kuta runt i skjorta (och slips!)).
Vad gäller att vara naiv eller inte, så kan jag konstatera att det finns de som definitivt fastnar i spåret att de tror de blir bättre av bättre plagg/prylar.
1965 • Täby
#17
27 juli 2014 kl 12:19
Gilla
Ingemar, Det spetsas nog lite från båda håll, annars blir diskussionen lite lam. :-)

Jag tror att det jag triggar på är det lite svepande "ni behöver inte nya saker" kommentarerna som jag ser ibland i forum. N var iof den här tråden ganska beskedlig i det avseendet. Men ibland framläggs det vassare, och med ett tonfall som nästan tycks vilja ge en newbie dåligt samvete om den personen uppskattar nåt "som egentligen inte behövs" (så att säga). Det tycker jag är olyckligt.

När jag började röra på mig 2009 så behövde jag massor av motivation. Kläder, klocka, GPS, skor har bidragit till att göra det en smula roligare, och dessa fortsätter att göra så. Alltså funkar dessa saker *för mig*.

Sen gäller det att vara nyanserad åt andra håller också, förstås. Dvs så man inte lurar i nån stackars nybörjare att man *måste* ha GPS och kevlar-kallingar för att kunna springa.
#18
27 juli 2014 kl 14:58
Detta inlägg har raderats
1961 • Stockholm
#19
27 juli 2014 kl 14:58
Gilla
Jag sprang Jubileumsmarathon 2012 i Stockholm i bommuls T-shirt eftersom jag ville springa i kläder som fanns 1912. Det var sista gången jag kommer att använda bommul kan jag lova!! Det var tungt, blött och oerhört obekvämt. Skavsår brukar jag aldrig få i funktionsmaterial, men i detta lopp blev fick jag många skavsår och t-shirten blev väldigt blodig.
1965 • Täby
#20
27 juli 2014 kl 15:16
Gilla
Säger inte direkt emot dig i # 20, Jan. Det är inte alltid heller lätt, även om man har sprungit i några år, att sålla i marknadsföringsfnosklerna.

Sen har jag not haft väldigt få plagg, om något, som jag tycker har funkat dåligt för löpning (*). Då undantar jag gammaldags thirts i bomull vilket inte alls funkar för mig. Å andra sidan springer jag aldrig mer än 3 timmar åt gången - oftast kring 1 timme. Det behöver nog inte vara riktigt så perfekt när man inte kör ultra :-).

(*) Undantaget är kompressionsbyxor. Där finns bara ett märke (2XU) som sitter uppe på mig. Alla andra märken glider av mig så att jag får dra upp dom var 200:e meter (något som jag naturligtvis bara utsätter mig för en gång). Sen kanske det beror på att att det är jag som är lite spolformad? :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.