Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 33986 visningar

Utsida häl- Se bilder-Tips-

Anders
1960 • Stockholm
#1
21 mars 2013 - 10:52 (Redigerad 21 mars 2013 - 10:57)
Gilla
Vad kan man göra?

Har ont vänster utsida av hälen. Har provat med inlägg och vila utan bättring. Smärtan debuterade i slutet av december 2012, troligen då jag sprang mycket på snö moddigt (slirigt) underlag. Har ingen smärta i vila, kan dock känna en lätt pulserande känsla efter löp försök. Sprang tidigare ca: 3*1 mil i veckan. Är ingen hällöpare utan landar på framfoten och har ett kort löpsteg ca: 180 BPM.

Kan känna smärta när jag står på foten och lyfter på hälen några mm eller när jag står på hälen och lutar mig så smärt punkten är mot golvet.

//Anders
Se bifogade bilder var smärtan sitter…
http://forumbilder.se/CDMLE/fot1 http://forumbilder.se/CDMLE/fot2 http://forumbilder.se/CDMLE/fot3



1952 • Varberg
#2
21 mars 2013 kl 11:34
Gilla
Misstänkt peroneussenfäste. Sök på det så kan du se om det stämmer och få massor av info.
Anders
1960 • Stockholm
#3
21 mars 2013 kl 12:08
Gilla

Tack för snabbt svar Tage

Tittat runt angående peroneus senfäste men som jag tolkar det så är senfästet där lilltån börjar. Rätta mig om jag har fel....
Kände på foten och ritat ut där jag tror senan är infäst.
se ny bild....
http://www.forumbilder.se/CDMLG/fot4
1952 • Varberg
#4
21 mars 2013 kl 14:41
Gilla
Bra ritat. Senorna är ju två longus och brevis. Båda går bakom laterala (yttre) malleolen där du ritat dem lite för långt fram. Sedan fäster de på utsidan av foten (metatarsale 5) och även under foten. Du har ritat fästet för högt upp på foten. Svårt att förklara, men om din ömma punkt varit ett par cm längre fram hade det varit typiskt.
För att komma vidare får du nog låta någon känna på foten och testa att belasta senorna. Min gissning är ändå att det kommer därifrån. Längre bak tänker jag på hälbenet/hälkudden.
Anders
1960 • Stockholm
#5
22 mars 2013 kl 00:13
Gilla

Ni som har varit med ett tag.

Kan problemet vara abductor digiti minimi ?
Och hur blir man av med problemet?

Se bifogad bild och länk.....
http://www.forumbilder.se/CDMO8/abductor-digiti-minimi-pain
http://thewellnessdigest.com/abductor-digiti-minimi-muscle-heel-and-ankle-pain/
1952 • Varberg
#6
22 mars 2013 kl 08:31
Gilla
Verkar som att du är något på spåret där. Lokalisationen stämmer perfekt. Skulle i så fall vara ganska likt plantarfasciit. Borde göra ont om du belastar utsidan av foten och samtidigt kröker lilltån. Har du haft professionellt formgjutna inlägg? I övrigt är ju crabwalk, tåövningar, fotstretch och massage av fotens undersida mina grundtips för fotträning, men crabwalk kan kanske vara väl smärtsamt.
Vi får se om någon annan haft liknande.
1965 • Uddevalla
#7
22 mars 2013 kl 09:12
1 Gilla
Vågar mig inte på en analys av skadan men måste skriva under på vad Tage säger om fotövningar. Vill speciellt trycka på massage av fotens undersida. Inser nu i efterhand att jag var ruggigt spänd under foten och att lite rullande med fotsulan på boll (framförallt golf-) har lättat på mitt diffusa hälproblem.
Anders
1960 • Stockholm
#8
23 mars 2013 kl 10:17 Redigerad 23 mars 2013 kl 17:12
Gilla
Hej Tage

Har haft professionella formgjutna inlägg under större delen av mitt liv. Började på mitten av 80-talet. Du vet de vanliga snacket. Överpronerar för mycket. Hade då problem med löparknä. Slängde inläggen för 2 år sedan. Har som många andra haft problem med spända vader efter att jag lagt om löpsteget. Men har aldrig haft ont i foten tidigare. Det inlägget jag provade att använda nu senast är endast för att fördela ut vikten från hälen. Footlab-Hike Full Molded se bild... http://www.forumbilder.se/CDMRM/footlab-hike-full-molded

//Anders
Anders
1960 • Stockholm
#9
7 april 2013 kl 10:25 Redigerad 7 april 2013 kl 11:21
Gilla
--lateral column paine--

Har varit i väg och gjort en MR få se om man blir något klokare efter det.
Annars är status oförändrat. Masserar undersidan av fötterna med div. bollar. Tränar IW, cykling utan (smärta)problem, så konditionen håller jag igång.
-Ingen smärta i vila-

Skulle vara intressant och höra om någon här på forumet råkat ut för liknande skada.......
Tom
1968 • Oslo
#10
7 april 2013 kl 12:37
Gilla
Det er troligen peroneus (numera kallad fibularis). Både lokationen och det faktum att du har slängd inläggen tydar på det.

Peroneus går langs ytsidan av läggen upp til knäet. Det är där du skal massera, inte nedi foten. Rent generelt är det inte särskilt interessant var det gör ont. När en muskel strammer sig, vill den träkka på vävet rundt, och förårsaka smärta långt i från den skadade muskelen.

För att konstatere eller eliminera problemer med peroneus ville jag forsökat att massera hele muskelen. Den starter ungefär 10 cm nedanför toppen av knäet, just bakom en utstikkande benstruktur (kl. 8:30). Dette fästet kan ochså vära ömt. Det kan vara lite svårt att finna muskelen så du måste massera en stund, minst tio minuter.

Peroneus är en liten och isolerad muskel och är lätt att läka. Men du kan ha fått tenosynovitis. Det vill säga att senskidan er fylld med vätske (som pga. tyngdkraften vill lägga sig nöjaktig där du har ont). Det tar längre tid att få bort. Antiinflammatoriske mädel eller kortison är i så fall mycket effektivt.
1965 • Kungsholmen
#11
7 april 2013 kl 12:52 Redigerad 7 april 2013 kl 12:54
Gilla
Jag hade liknande problem efter min första mara 2011. Problemen fortsatte i en dryg månad men då sprang jag hela tiden om än i liten mängd. Det som verkligen hjälpte på slutet var just massage av övre delen av senfästet högt upp i vaden strax under knävecket. Jag tryckte in fingrarna i en öm punkt och bara knådade och plötsligt släppte ömheten i de nedre fästena också.
Kolla min träningsdagbok på Funbeat: http://www.funbeat.se/person/calendar.aspx?PersonID=201175 om du vill se min utveckling med kommentarer. Jag bloggade troligtvis också om detta där. Problemen är i Juni-Juli 2011.

Så här skrev jag i et blogginlägg (http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=95799):
----------------------------------
Efter att ha studerat anatomiskisser över fötter en masse igår kväll lyckades jag lokalisera smärtan i min högerfot till senfästet av Peroneus Longus. Det betyder att jag på två veckor haft ont i tre olika senfästen i höger fot!

Jag masserade då muskeln längs hela dess sträckning och hittade snabbt rejält ömma punkter högt upp mot det övre fästet. Efter en stunds väldigt smärtsam massage släppte smärtan i foten helt, och har sen inte återkommit!
Däremot är idag ömheten i muskeln där jag masserade riktigt stor men det ät lättare att leva med.

Verkar som om problemen med ömhet på olika ställen i foten härstammar från strama muskler i vaden och jag borde nog ha gett dessa muskler lite mer omsorg efter maran.

Nu finns det hopp om snar träning igen. Skönt även om jag säkerligen inte sett slutet på den här historien än.
------------------------------------
Anders
1960 • Stockholm
#12
11 april 2013 kl 09:43 Redigerad 11 april 2013 kl 09:44
Gilla
-MRT utlåtande-
Man vår mer information än vad man vill ha.

Smärre Degeneration i MTP-led 1 med minimalt benmärgsödem.
Möjlig smärre utgjutning i tarsometatarsalled 5
Liten bursitretning mellan MTP-led 3 och 4

Inga av dessa fynd har jag haft känningar av och läkaren vet inte vad smärtan utsidahäl kan bero på.

Blev ordinerad
-Avhålla mig från löpning en vecka.
-ARCOXIA i 7 dagar.
- Sedan damma av mina superstabila dämpade löparskor med
formgjutna inlägg. Samt prova att löpa igen med mitt gamla
löpsteg hälen först

Fortsätter med tipsen jag har fått från er.

-Crabwalk, tåövningar, fotstretch och massage av fotens undersida.
- Massage av Peroneus muskeln ”Hittar dock inga ömma punkter”

Vad tror ni om detta?
1952 • Varberg
#13
11 april 2013 kl 09:54
Gilla
Re Anders
Tycker det låter jättebra - både resultatet av undersökningen och din plan. Tror många löpare skulle vara glada över att det inte såg värre ut :-)
Din egen teori om abd dig minimi känns klart möjlig och peroneussenan kan kanske också spela en roll.
Rehabträningen kommer ha bra effekt om du kör den konsekvent och har tålamod.
Absolut mer hälisättning med rullning över foten vid problem på undersidan. Jag vet inte vad du menar med superstabila skor - pronationsuppbyggnad? Själv tycker jag Nike Vomero 6 och tidigare modeller varit kanonbra (väldämpade, neutrala). Går att springa både med häl- och framfotslandning och de är mycket skonsamma vid hällöpning och i utförsbackar. 7:an är tyvärr förstörd. Provat Pegasus också och den är iaf bättre, men inte riktigt lika bra som de tidigare Vomero. Går ju utmärkt att ha formgjutna inlääg i dem.

Lycka till och berätta vidare.
Anders
1960 • Stockholm
#14
19 april 2013 kl 12:43
Gilla
Börjar bli lite desperat.

Har inte sprungit på en vecka.
Skulle värma upp lite försiktigt inomhus. Sprang 3 vänster varv.
Var tvungen att halta av planen. Efter att smärtan vänster utsida av hälen var tillbaks.


Suck vad gör man?
Jenny
1971 • Årsta
#15
19 april 2013 kl 13:58
Gilla
Har du varit i kontakt med en naprapat som är specialiserard på idrottskador och löpning? Jag har haft smärtor på insidan av hälen och har fått god hjälp av Joseph Beg på Löpkliniken i Stockholm. Kansker är dina problem av den karaktären att en naprapat inte har något att ge, men det kanske är värt att testa?
1952 • Varberg
#16
19 april 2013 kl 15:27 Redigerad 19 april 2013 kl 15:27
Gilla
Så tråkigt Anders. MR-undersökningen visade ju inget allvarligt så man trodde ju att det skulle lösa sig.
Det enda jag kan hitta på är att du tränar crabwalk, tåövningar och övrig fotträning för att skapa en förändring. Det tar ju lång tid tyvärr. I övrigt kan man optimera löptekniken. Jag kan springa med hällandning, framfotslandning, utsida eller insida vilket kan göra skillnad när man har en skada.
Anders
1960 • Stockholm
#17
23 april 2013 kl 17:37
Gilla
Träffade en idrottsläkare idag.

Han gav mig en kortison injektion vid muskelfästet för abductor digiti minimi.
Kan vara så att även fast man inte har ont när man spänner muskeln , så kan det vara muskelfästet som är problemet.
Ska vila ett par dagar. Kan sedan börja med alternativträning som spinning m.m..
Efter två veckor så kan jag börja löpträna och stegra löpträningen med en km per vecka.

Hoppas att detta hjälper.....
1952 • Varberg
#18
25 april 2013 kl 15:29
Gilla
Alltid lite tveeggat med cortison. Mycket effektivt mot inflammation, men ger svagare vävnad och tar bort smärtan som varningssignal. Ta det mycket lugnt även om det känns bra och träna fotstyrka + fotmassage.
Anders
1960 • Stockholm
#19
11 juli 2013 kl 15:11 Redigerad 11 juli 2013 kl 15:13
Gilla
Hej igen

Kortison sprutan gjorde ingen skillnad.
Blev ordinerad formgjutna inlägg som jag skaffat.
Medan jag väntade på inläggen så var jag hos en Naprapat, som tyckte att problem hälen var "lite" nedtrampad.
Detta har varken Idrottsläkare, sjukgymnaster, naprapater eller jag själv sett. Så nu springer jag med mina
formgjutna inlägg, samt att jag tejpar upp min fettkudde under hälen.

Vet inte om det är hälkuddeinsufficiens jag har med det hjälper med tejpning.

Har tränat löpning sedan i början av Juni.
Och det fungerar bra....

Trevlig fortsatt sommar...

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.