Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 902 visningar

Magsmärta vid joggning, hjälp!!!

theres forssen
1982 • Eskilstuna
#1
1 juli 2009 - 16:10
Gilla
Hejsan!
Jag har ett problem som jag hoppas någon kan hjälpa mig med...
Jämt när jag springer för jag så fruktansvärt ont precis under höger revben, i sidan. Det kommer efter tio minuter och håller sedan i sig hela tiden. Om jag stannar och går blir det lindrigare, men kommer tillbaka med full styrka om jag börjar jogga igen. Ibland "vandrar smärtan nedåt till strax ovanför höften.

Det är verkligen frustrerande, för jag gillar att jogga men det tar verkligen död på glädjen när det känns som om någon hugger mig i magen!

Detta händer bara när jag joggar, aldrig när jag cyklar eller åker inlines eller åker skidor eller simmar. Det spelar heller ingen roll om jag springer direkt efter maten eller två, tre timmar efter maten. Det spelar inte heller någon roll om jag springer på morgonen före jobbet eller på kvällen.

Jag har försökt tänkt på att "rulla" på foten, vara avslappnad i armarna och andas riktigt. Misstänkte nämligen ett tag att det var min teknik, att jag liksom "dunsade" i för hårt med höger foten när jag sprang eller dylikt...

Är det någon som känner igen mina problem? Vad kan det vara och framför allt, VAD ska jag göra för att kunna springa utan smärta?

Jättetacksam för svar!!!
Hilda Ralsmark
1985 • Lund
#2
7 juli 2009 kl 20:04
Gilla
hej,
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig men hoppas verkligen att du kan få svar, för jag lider av exakt samma sak!! jättejobbigt och det har varat i över ett halvår nu så jag är desperat! nu lutar det mot att jag ska gå till läkaren och kolla upp det på allvar, hoppas läkaren inte tror att det är vanligt håll och avfärdar det totalt....
igår hade jag ont ifrån 5min. jag kämpade mig igenom milen och idag har jag fortfarande ont på höger sida..
En fråga, minns du när du fick det för första ggn? gjorde du ngt speciellt. för mig var det när jag sprang min halvmara så jag antar att jag kan ha fått en skada då pga ansträngningen...
1984 • Göteborg
#3
7 juli 2009 kl 20:48
Gilla
Jag led av precis samma sak första året jag sprang, exakt likadana symptom du har. Alltid på höger sida, och som du skrev kan det "vandra neråt".
Ofta kunde jag "springa igenom det" men det hände ändå ganska ofta att jag fick gå hem. Det som hjälpte mig var att alltid värma upp riktigt ordentligt och öka kadensen.
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
8 juli 2009 kl 00:10
Gilla
Intressant. Jag har väldigt liknande problem med smärta på höger sida under/bakom revbenen. Inte varje pass, men oftare på snabba pass än långsamma. Oftast, när det kommer, är det ca 45 minuter in i passen. Dock vandrar inte smärtan nedåt och om jag tar det lugnt (joggar långsamt eller promenerar) en liten stund så brukar jag kunna hålla ett ok tempo resten av passet Jag får det även när jag simmar crawl och ryggsim, särskilt om jag inte värmt upp ordentligt.

Det började om jag minns rätt i februari förra året i samband med att jag gjorde ett laktat- och maxpulstest på ett lab. Tog ut mig totalt, misstänker att jag fick en sträckning till följd av utmattningen och dålig teknik.

Uppehåll (upp till en månad) från löpningen har inte hjälpt. Tycker jag värmer upp rätt så bra, alltid över 3 km innan (mina få) snabba pass. Men det är klart att jag skulle kunna prova att lägga mer tid på uppvärming av just magmusklerna, det ska jag testa. En annan sak jag kan bli bättre på är styrketräning. Jag springer med hög kadens.
Lotta Nilsson
1965 • Bollnäs
#5
8 juli 2009 kl 11:10
Gilla
Har för mig att min syster hade liknande problem för några år sen och att det - tro´t eller ej - kom ifrån höft/knä/fot-problematik. Hon skaffade formgjutna sulor och blev bättre!

Det borde i såfall gå att träna upp stabiliteten i höftpartiet (utfall, höftlyft m m)....

1978 • Malmö
#6
23 juli 2009 kl 00:22
Gilla
Hade samma problem när jag började springa för ett halvår sedan. Men det gick över efter någon månad. Kan ha varit i samband med att jag bytte från skor med pronationsstöd (vilka var helt fel för mig) till neutrala. De felaktiga skorna gjorde att jag trampade helt fel och fick mycket problem med vaderna. inte helt omöjligt att det även kompenserades för längre upp.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
23 juli 2009 kl 10:06
Gilla
Teres,

Detta kan vara en irriterad tarmficka, kallas diverticulit. Vanligtvis är det inte på övre högersida men detta kan variera ifrån fall till fall då tjocktarmen spänner över ett stort område. Mitt råd är att uppsöka läkare. Är det detta bör en koständring ge dig lindring på sikt. Bra att utreda inför framtiden då detta kan bli väldigt irriterat om man har otur.

Hör gärna av dig med hur det går!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.