Löpning Träning 26 inlägg 4116 visningar

Träningsschema

1976 • Linghem
#1
18 augusti 2014 - 09:58
Gilla
Halloj! Jag skulle behöva lite tips på vilken typ av löppass ni tycker att man (jag) bör köra under en 14 dagars period. Bakgrunden är att jag springer 3-4 ggr/vecka och kör styrka 2 ggr/vecka. Tidigare har jag mest kört på med löpningen-pressat mig ganska hårt tempomässigt o tränat i princip likadant varje gång. Detta har resulterat i skador. Precis när jag tycker att det börjar gå riktigt bra,drar jag på mig någon ny skada.Nu är jag äntligen tillbaka efter min senaste skada och inser att jag förmodligen bör träna efter någon form av program för att inte gå sönder snart igen. Mitt problem är att de programmen jag hittar ser jättebra ut, men ger inte utrymme för 2 dagar styrketräning, utan jag måste modulera om dem. Hur tycker ni att jag bör tänka? Terräng, intervaller, distanspass, tröskel, fartlek- hur ska jag prioritera? Jag sprang ett millopp i helgen på 48,30 och den tiden vill jag givetvis fila på. Min absoluta superdrömtid är 45 på milen, men om det alls är uppnåeligt krävs mycket jobb och att jag får hålla mig något så när skadefri. Någon som har förslag på hur jag ska lägga upp löpträningen?
< < < 1 2 > > >
1973 • Järfälla
#21
18 augusti 2014 kl 22:37
Gilla
Som jag skrev först så får du många bra råd om olika pass som du självklart ska testa men jag måste peka på att viktigast för dig nu Maria är att du tar det lugnt på lång och distanspass.
Annars är risken stor att du drar på dig någon skada igen och så är du tillbaka på ruta ett igen.
1984 • Stockholm
#22
18 augusti 2014 kl 22:45 Redigerad 18 augusti 2014 kl 22:50
1 Gilla
#21 Bra där. Ska man "orka" springa de snabba kvalitetspassen med tillräckligt hög intensitet och dessutom undvika skador så är det viktigt att distanspassen går långsamt nog. En lugn fart för dig är troligen runt 6-minuterstempo (på platt asfalt).

Sen är det väldigt individuellt hur lugnt man måste ta det och när, men med skadebakgrund och en tävlingsinriktad mentalitet så går det nog inte poängtera tillräckligt hur viktigt det är att hålla nere farten för att inte skada sig. Inte ens de hårda passen bör vara "så snabbt man kan" som du säkert ser om du tittar på farterna jag föreslog och jämför med passen du gjort tidigare - ser ut som de flesta distanspassen du springer är lång snabbdistans snarare och då blir de flesta skadade - även elitlöpare.
1968 • Perstorp
#23
18 augusti 2014 kl 22:49
Gilla
Maria, måste bara säga att jag är impad av din målmedvetenhet. Du har verkligen fått många bra råd i denna tråd, härlig läsning! Hoppas du klarar milen på 45 inom en snar framtid. Jag tror på dig (skulle själv gärna slå mitt milrekord som är 8 år gammalt).
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#24
18 augusti 2014 kl 22:55
Gilla
En viktig sak som inte nämnts. Att slå pers på milen är obehagligt. Jag har under mina tre-fyra sista 10km-lopp seriöst funderat på att lägga ner efter 5-7km. Kommer man upp i den ansträngningen så vet man att man tar i tillräckligt :) Mycket handlar om att klara av att springa en ganska lång stund med en väldigt hög puls.
1984 • Stockholm
#25
18 augusti 2014 kl 22:56 Redigerad 18 augusti 2014 kl 22:58
Gilla
Kan vara värt att säga också eftersom du verkar vara målmedveten och kanske motiveras av det: Du får grovt räknat lika bra uthållighetseffekt av att springa 10km i 6-tempo som att göra det i 5:20-tempo. Hjärtat behöver slå på full slagvolym men det gör det även i prattempo. Det är då kapillärer, muskelceller och hjärta anpassar sig och du får en bättre syreupptagningsförmåga. Intervaller kan man använda för att boosta syreupptaget lite ytterligare men grunden byggs av långsam distans. Du har säkert hört det förut men kan ju vara värt att sägas ändå.. jag vet att jag blev jävligt peppad att sakta ner när jag fattade det.
1976 • Linghem
#26
19 augusti 2014 kl 06:03
Gilla
Tack snälla ni, vilka bra råd!!! Jag ska läsa allt flera gånger så att jag kan reflektera ordentligt och tänka om vad det gäller mitt träningsupplägg. Jörgen Forshaga: Tack!! Johan Kling: Ditt sista inlägg fick mig verkligen att fatta att jag kan sänka hastigheten på distanspassen och det är ju precis vad jag behöver göra:-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.