Löpning Kläder, Skor & Prylar 59 inlägg 14748 visningar

"Varning för barfotaskor"

1972 • Västra Frölunda
#1
12 maj 2014 - 14:11
Gilla
GöteborgsPosten har en artikel som varnar för barfotaskor.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2367910-varning-for-barfotaskor

Vad säger ni som springer i dylika skor?
< < < 1 2 3 > > >
1984 • Stockholm
#2
12 maj 2014 kl 14:52
Gilla
Jobbigt att betala 94 dollar till 70 miljoner(que?) personer.. typ 6,6 miljarder dollar:)

Jag gillar skorna som komplement men att de överhuvudtaget vågat sälja skon i USA är för mig helt otroligt. Känns inte chockerande att de blir stämda direkt.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
12 maj 2014 kl 14:53
Gilla
Ojdå, inte helt oväntat. Men "Born to run" var underhållande likväl!
1971 • Nykvarn
#4
12 maj 2014 kl 15:12
1 Gilla
Älskar den amerikanska juridiken med sina "class-action suits" där konsumenter kan stämma producenten trots att de säkerligen inte använt produkten enligt rekommendationerna. Det är därför det varnas för att förpackningar med jordnötter är märkta med "contain traces of nuts" i USA, underbart...
1977 • Örebro
#5
12 maj 2014 kl 16:14
2 Gilla
Löpning kan leda till skador i fötter och ökar risken för stresskador i underbenen. Bäst att sluta med det helt!
1978 • Gävle
#6
12 maj 2014 kl 16:27
Gilla
Helt sjuk artikel. Snacka om att bara välja att visa ena sidan av myntet.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#7
12 maj 2014 kl 18:00
Gilla
Jag gissar att Löplabbet inte säljer Five Fingers med tanke på hur de uttalar sig i artikeln.
Visst ska man ta det lugnt när man börjar springa barfota eller i lättviksskor, men gör mn det kan man ju öka distansen sen. Det finns ju folk som framgångsrikt springar halvor, LL och maror i Five Fingers, så bevisligen går det.
1954 • Falun
#8
12 maj 2014 kl 18:06
Gilla
Jag använder själv inte sådana skor och har heller ingen tanke på att göra det framöver heller. Men detta är lika absurt som det brukar bli när USAmerikanska advokater är inblandade.
johann
1986 • Sverige
#9
12 maj 2014 kl 18:07
1 Gilla
Varna för "barfotaskor" är som att varna för löpning helt å hållet. Om en nu ska vara lika nyanserad som den artikeln
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#10
12 maj 2014 kl 18:07
1 Gilla
Vänder vi på myntet blir ju personer även skadade av "tjockskor". Fördelen med artikeln är väl att det snart är rea och utförsäljning på alla typer av "barfotaskor" :)
Magnus
Stockholm
#11
12 maj 2014 kl 19:16 Redigerad 12 maj 2014 kl 19:18
2 Gilla
För mycket för snabbt gäller oavsett vilka skor man har, där ligger väl grundproblemet.
_
_
#12
12 maj 2014 kl 19:49
Gilla
I det här fallet höll ju inte skorna vad företaget lovat i sin reklam. I Sverige skulle de på sin höjd delat ut en varning, men i USA kan man få stora summor om man lyckas vinna en grupptalan mot ett företag.
JM
1977 • G
#13
12 maj 2014 kl 20:27
7 Gilla
Ja man kan skada sig om man tränar fel med barfotaskor då helt nya muskler behöver stärkas. Precis som när man börjar med löpning generellt och då skaderisken är stor. Ganska ensidig artikel, Löpplabbet är den kedja som varit de största motståndarna länge.

Jag har sprungit med barfotaskor 1 år utan skador, senast 50 km utan skador. Jag började springa 5 min och ökade sen. Men visst det innebär en ny löpstil som man kan applicera på vanliga skor även om det är enklare i barfotaskor. Jag var skadad återkommande med vanliga skor och kommer inte byta tillbaka, men jag är inte fanatisk, folk får prova sig fram och se vad som fungerar bäst.

Enligt min erfarenhet så är de vanliga felen att man springer för långt, har fel löpteknik, inte tränar upp de nya musklerna osv som är anledningen till att man skadas. Mig veterligen finns det ännu ingen studie som visar att vanliga skor minskar skadorna heller vid löpning.

Jag har aldrig träffat någon erfaren löpare som har en stark åsikt om detta, istället brukar de vara mer nyanserade. Däremot brukar just skoföretag ha starka åsikter om detta. Löplabbets starka motstånd mot barfotaskor har säkert gjort sitt till att det inte har blivit mer spritt i Sverige men nu finns det andra spelare så jag tror bara Löplabbet förlorar på det i längden. Det finns en anledning till att nästan alla märken idag har mer minimalistiska alternativ.
1969 • Stockholm
#14
12 maj 2014 kl 21:30
Gilla
Ja man kan skada sig om man tränar fel med tjockskor då helt nya muskler behöver stärkas. Precis som när man börjar med löpning generellt och då skaderisken är stor. Ganska ensidig artikel, trendnissarna är de som varit de största motståndarna länge.

Jag har sprungit med tjockskor 30 år utan skador. Jag började springa allt vad jag pallade 5 km med spurt och ökade sen. Men visst det innebär en ny löpstil som man kan applicera på vanliga skor även om det är enklare i tjockskor.

Enligt min erfarenhet så är de vanliga felen att man läser för mycket på nätet, springer för lite, inte tränar upp de nya musklerna osv som är anledningen till att man skadas. Mig veterligen finns det ännu ingen studie som visar att barfotaskor minskar skadorna heller vid löpning...
1969 • Stockholm
#15
12 maj 2014 kl 21:33
Gilla
Nu ville jag inte göra mig lustig över dig Joakim, utan bara vända på resonemanget lite för att visa hur absurt det ter sig. En sak som jag framförallt vänder mig mot är att t.o.m. löplabbetrepresentanten de letat upp som "varnare" i artikeln har köpt det där med hällandningens uselhet "för det förstår man ju". Men det finns så många som sprungit bra i "tjockskor" sen de introducerades och ändå tas en persons historia om "senaste året" som ovedersägliga bevis för motsatsen. Konsensus verkar vara att man måste träna upp kroppen väldigt sakta och målmedvetet att tåla barfotalöpning - men att den skulle tåla hällandning är uteslutet! För mig är det inget konstigt att man kan träna upp sig att springa barfota - folk tränar upp sig att slå i fem-tumsspik med handflatan för tusan - men det är heller inget konstigt att springa i skor avsedda för ändamålet. Går jättebra att spela fotboll utan dobb på skorna - går bättre med, går att klättra i berg barfota - går bättre i klätterskor... Och att Sverige skulle "ligga efter" tror jag inte alls på - barfotatrenden har snarare kommit och gått i många andra länder. Jo, det finns lätta skor och lågdropskor i mängder, men "traditionella" löparskor säljer bättre än någonsin och mycket mer än de förra...
1975 • Garphyttan
#16
12 maj 2014 kl 21:46
1 Gilla
Jag är definitivt ingen expert i ämnet (även om jag sprungit och springer en hel del i skor med lite t häl-tå-drop och relativt lite dämpning) men jag hajar inte den sista kommentaren;
"- De är egentligen utvecklade för personer som inte nöjer sig med att springa maraton, utan som gärna ger sig i väg på extremlöpning, säger Tom Kellheim."

Mats Persson
1977 • Sävedalen
#17
12 maj 2014 kl 21:53
7 Gilla
Å nej....inte igen :-)

Ang löplabbet så är det väl klart att de inte förespråkar att folk springer i princip barfota. Hela deras affärsidé är ju att de är specialister och att man måste in och mäta foten i alla vinklar för att endast de ska kunna plocka ut den perfekta skon som matchar ditt unika löpsteg. VFF strider mot hela deras affärsidé.

Ang artikeln så är den undermålig. Jag fick ont i ett knä för 5 år sen, undrar om jag ska stämma Adidas och Löplabbet, det var de som sålt mig tjockskona som inte "fungerade". Sen kan GP avråda från Adidas. Glöm inte att i US stämmer man Samsung för att de inte skrivit på Micron att man inte får torka katten i den.

Om barfotaskor är farligare än tjockskor finns det redan spaltmeter skrivet om, så den diskusionen hoppar jag. Själv har jag sprungit Gbg varvet i VFF, det blev PB men jag fick en blåsa under höger fot, ska kanske stämma VFF :-) i år blir det Salming Race och blir det inte PB stämmer jag Börje
1969 • Stockholm
#18
13 maj 2014 kl 08:23
Gilla
Och angående Vibram så vill de inte tjäna pengar utan verkar för mänsklighetens fromma genom att ta fram 20 modeller av en några mm tjock gummisko med tår, till en tillverkningskostnad runt 900 spänn antar jag?
JM
1977 • G
#19
13 maj 2014 kl 09:14 Redigerad 13 maj 2014 kl 09:16
2 Gilla
Nej Thomas jag har egentligen ingen invändning mot det du skriver förutom att jag inte förstod vad det var som var absurt. Man belastar olika muskler mer vid löpning med vanliga skor och med barfotaskor. Jag tror att många kan springa med vanliga skor utan skador en lång tid. Det fungerade inte för mig men jag ser inget konstigt i att det fungerar för andra. Vi är alla individer med en mängd olika förutsättningar och erfarenheter. Det finns som bekant inte ett sätt när det gäller löpning när det gäller skor, scheman, kost osv.

Det viktiga tror jag att är att våga prova sig fram själv och inte blint lita på någon "expert" på Löplabbet eller någon annan för den delen heller. Men jag tror att vi ska vara glada över att det finns en större mångfald idag vilket gynnar alla.

Att Sverige ligger efter när det gäller barfotalöpning är såklart en subjektiv upplevelse ifrån mig, jag har inget att backa upp det med. Jag kan bara konstatera att senaste loppet jag sprang var det ett fåtal som sprang med minimalistiska och barfotaskor, utomlands och i framförallt USA verkar det vara fler. Jag tror ändå att Löplabbet som har haft en ledande ställning är en del i detta.

En intressant sak som jag har upptäckt är att bara för att man springer med barfotaskor så tror folk att man är fanatisk och vill omvända alla, själv har jag aldrig stött på det. Däremot är nästan alltid någon framme för att övertyga mig om hur farligt det är och hur mycket jag kommer att skada mig. Är det för folk blir provocerade för att man avviker och provar något nytt?

Sen tror jag självklart att barfotaskor är bäst ändå ;-)

Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#20
13 maj 2014 kl 09:38
2 Gilla
Nä, det där löplabbet är bara skit. Var in där för ett par år sedan och bad om att få titta på skor med tunna sula, s.k. barfotaskor. Nehej, det fick jag inte. Istället fick jag en lång utläggning om hur farligt det var med barfotaskor. Jag tröttnade till slut och gick till Intersport där jag utan knussel tilläts inhandla ett par Merrell Trail Glove.
Har hittills blivit fyra maror i de skorna och funkat helt utan skador för mig. Möjligen att det kännts lite under fötterna under sista milen men det misstänker jag att det kan göra även vid maralöpning i tjockskor.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.