Simning Skade og Rehab 21 inlägg 7221 visningar

Stretching er det bra eller dårlig..?

1968 • Floda
#1
11 april 2014 - 12:43
Gilla
Hej,
Jag tror att det är bra med stratching, jag är dålig på det och naturligtvis stel som sjutton. När jag började med rodd 1981 så fick man dels höra att streching "var för kärringar" och jag var ju bara en 13-årig grabb ingen gammal tant så jag stretchade inte. Inte då som pojk men knappt nu heller som vuxen.

Borde jag det?
Vad / hur skall jag göra efter löpning?

Gör jag det för att springa fortare eller är det för att bli smidigare och mindre risk för skador?

Jag kan ju gissa vilka svar jag kommer få men jag vågar ändå sticka ut huvudet och fråga.

"den tjocke och stele svensken" / Anders
< < < 1 2 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
11 april 2014 kl 12:54
Gilla
Det är väl bara kärringar som springer i alla fall. Riktiga karlar bänkar tunga vikter på gym, eller möjligtvis spelar hockey ;-)

Skämt åsido så tror jag på stretch då det förebygger onaturlig stelhet och begränsning av rörelseomfång men inte slentrianmässigt. Jag har nu själv fuskat med stretch i ca ett år och fått väldigt ont i ryggen, vilket sen blev bättre direkt efter att jag började stretcha igen. Väldigt många löprelaterade smärtor hänger ihop med strama senor och muskler.
1969 • Bara
#3
11 april 2014 kl 13:23
Gilla
Springa fortare tror jag det är för. Stretching hindrar inte skador. Om man springer några kilometer ger det samma resultat som stretching men segare att komma igång. Däremot tror jag det är viktigt med uppvärmning. Lederna är stela i början och behöver smörjas. Därför är det bra att gå en bit och göra övningar så att man inte chockar kroppen. Stretching görs efter uppvärmning.

1971 • Nykvarn
#4
11 april 2014 kl 13:54
1 Gilla
Det gäller också att skilja på statisk stretchning där man står i en fast position och töjer och dynamisk stretch som gör ut på att öka rörligheten. Den statiska stretchen börjar väl alltmer överges för rörlighetsövningar.

Som löpare tjänar man ingenting på att vara överrörlig men jag tror på töjnings-och rörlighetsövningar för att behålla ett normalt rörelseomfång. Att vara alltför stel hämmar löpsteget och löpningen. Jag fuskar en hel del med stretchningen efter pass men ett par gånger i veckan brukar jag försöka köra lite rörlighet i alla fall och tycker det hjälper mot att bli alltför stel.
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#5
11 april 2014 kl 13:55
Gilla
Jag stretchade aldrig förut. Sedan fick jag RIKTIGT ont i knäna. Sedan blev jag utstretchad under en tid och smärtan försvann. Har haft krämpor vid några fler gånger också som försvunnit när jag strechat. För mig funkar det bra i alla fall. En kvalitativ undersökning, inte en kvantitativ i detta fallet.
1980 • Västerås
#6
11 april 2014 kl 14:06
Gilla
Vet inte om det är bra eller dålig med stretching. Jag stretchar aldrig i samband med träning. Däremot gör jag en del rörlighetsövningar likt Staffan.

Ett roligt citat i sammanhanget från Jonas Buud när han fick frågan angående om han stretchade:

”Har du någonsin sett en kenyan stretcha?”

Alfred Schemweta var också en som aldrig stretchade. När han fick frågade varför? sa han att han hade testat men då blev han skadad så då slutade han.
1965 • Kungsholmen
#7
11 april 2014 kl 14:11
Gilla
"Stretching hindrar inte skador"

Det är jag däremot övertygad om att det gör. Många skulle sluppit en hel del skador om de stretchat ut korta muskler i tid.
1978 • Arboga
#8
11 april 2014 kl 14:16
Gilla
Bra eller dåligt, bra fråga.

Jag stretjar nästan aldrig numera. Inför intervall och snabbdistans / tävling så värmer jag upp och gör lite rörlighetsövnignar. Det Händer ibland att jag masserar vaderna om de är stela efter ett pass när jag står i duschen men mera än så blir det inte.

Om jag skulle skadat mig mindre med mera stretchning är svårt att mäta, har inte haft träningsrelaterade skador på nästan två år nu.
1971 • Sala
#9
11 april 2014 kl 17:27
Gilla
Har provat stretchning efter pass ibland men det brukar bara resultera i de stretchade delarna blir extremt strama och stela dagen därpå och det blir bara värre efter mer försök att töja ut dem. Antar att det är det gamla klassiska verkan och återverkan. När man aktivt försöker sträcka ut en muskel så kompenserar kroppen med att strama upp den mer för att kompensera för det man envisas med att utsätta den för.
Nu för tiden får det räcka med att sträcka på sig lite innan man kliver ur sängen och testa rörligheten på diverse delar som känns lite ansträngda medan man står och inventerar om man har några saker i kylen som kan kombineras till en duglig frukost.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#10
11 april 2014 kl 18:46
Gilla
Jag stretchar aldrig, däremot gör jag regelbundet några enkla yogarörelser och det passar mig.
1981 • Katrineholm
#11
11 april 2014 kl 19:11
Gilla
Vad jag vet så finns det just besvär vetenskapliga bevis på att stretching till exempel minskar risken för träningsvärk som många tror.

Själv tror jag stenhårt på stretching - i alla fall för egen del! Har stretchat bort många krämpor och får tendens till löparknä och besvär med höften om jag inte stretchar. Vissa muskler ger ju risk för besvär i andra delar av kroppen om de är för korta, till exempel så kan strama muskler på baksidan av låren leda till ryggbesvär. Vissa hävdar att man inte kan stretcha ut musklerna utan att längden är konstant, men jag tänker som så att om de är strama och korta så går de att mjuka upp till i alla fall ursprungsnivå.
Tom
1968 • Oslo
#12
11 april 2014 kl 19:46
Gilla
Det finns några seriösa studier om stretching, det vill säga, inte studier gjort av en student som har plasserad tio klasskamerater på ett löpband, men seriösa studier som håller normal vetenskaplig standard med 1000+ deltagare. Där finner dom att stretching inte reduserar skadorisken.

Åt andra hållet har jag inntrykk av at nästan alla elitcoacher rekommanderar stretching. Renato Canova kör statisk och dynamisk stretching före och efter träning. Colm O'Connell, kenyansk löpnings "gudfader" ger långa exercise och stretch sessions efter varje workout, och även yoga om morgonen. Har man inte sett kenyanare stretcha kan mab bara söka på youtube. Etiopere stretchar också, det är inte svårt att finne bilder av Haile och Bekele som stretchar. Amerikanska sprint coacher som Tom Tellez och Dan Pfaff (otvivlsomt dom jag har mest respekt för i slike ämnen) föreskriver statisk stretching både före och efter träning. Dom ser inte dom negative effekterna forskare påstår att dom har funnit (att stretching före träning reduserar kraften).

Självklart finner man alltid löpare som skryter av att de aldrig stretchar. Och det fungerar ju öppenbart för några. Men var det inte Jonas Buud som inte kunne löpa intervaller eftersom han då blev skadat?

När det är sagt, stretchar jag inte själv nu. Jag tycker massage ger säkrare resultat. Jag vill heller aldrig stretcha en skadat/överansträngd muskel. Men när jag blir 100% skadofri kommer jag till att testa att skifta ut något av massagen med stretching.

Dessutom stretchar min favoritlöpare, kenyansk-amerikanske Bernard Lagat, 39 år gammal elitlöpare som har varit nästan skadofri i 15 år, väldig mycket. Och då måste ju jag också göra det...
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#13
11 april 2014 kl 20:26
Gilla
"Självklart finner man alltid löpare som skryter av att de aldrig stretchar. "

Skryt? Jag skrev ju här ovan att jag aldrig stretchar, men inte sjutton var det menat som skryt!? Vi är alla olika och svarar olika på både träning och annat. T.ex. stretch. :-)
Tom
1968 • Oslo
#14
11 april 2014 kl 22:57
Gilla
Kristina, jag syftade inte på dig eller andra här i tråden, men på den roliga/okunniga kommentaren som Jonas Buud skall ha sagt, och också på andra "riktiga karlar" som tycker stretching är för mjuka kvinnor og män.

För övrigt kör jag några yoga-övninger själv, men säg det inte till någon. Jag har ett rykte att upprätthålla.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#15
12 april 2014 kl 06:33
Gilla
:-)

Tiger som muren
Kjell-Otto Ojanen
1966 • Moholm
#16
12 april 2014 kl 08:25
Gilla
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#17
12 april 2014 kl 09:11
Gilla
Känns det bra, är det förmodligen bra, man blir ju inte direkt mjukare av löpning...
1965 • Kungsholmen
#18
12 april 2014 kl 13:53
Gilla
Behovet av stretch beror troligtvis också på hur mycket man stressar musklerna. Om jag bara lunkar på mina vanliga 3-4 mil/v i komforttempo så blir jag inte alls stel men i år har jag kört mycket hårdare träning än vanligt och känner mig mycket stramare i alla muskler.
1976 • Stockholm
#19
12 april 2014 kl 17:54
Gilla
Stretching är bara sjukt bra inte bara efter pass utan dagligen, förebyggande.
1976 • Stockholm
#20
12 april 2014 kl 18:07
Gilla
Du blir smidigare och får längre muskler som är starkare muskler. Korta stela muskler är svaga muskler vilka lättare får skador. Du kommer springa med bättre hållning vilket ger ett bättre löpsteg, vilket gör att du gör av med mindre energi, vilket gör dig snabbare och minskar skador.

Att säga att det är för kärringar tyder på en person med mycket stor okunskap om träning.

Löpning kräver god styrka OCH smidighet i hela bålpartiet dvs mage, ljumskar, nedre rygg, lår och vader. Kompletera med styrkelvningar för dessa exvis, situps, plankan, grodhopp, knäböj, tåhävningar, kolla övningar för korsygg.

Stretcha inte bara efter löpning utan dagligen förebygggande för nämnda muskelgrupper, finns mycket e exempel på nätet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.