Löpning Kost & Näring 140 inlägg 31864 visningar

LCHF och träning. Orkeslös och kramp.

1970 • Huddinge
#1
15 oktober 2013 - 11:40
Gilla
Hej, jag har lite funderingar som någon kanske kan svara på. Jag har börjat med LCHF diet mest för att min fru har börjat med det. Jag har nu kört det under drygt en vecka och har lite problem. Jag tränar ganska mycket, mest varje dag ca 1 timme. Löpning, spinning och roddmaskin och gym. Jag brukar ligga runt 85% i medelpuls på dom flesta pass jag kör. Nu har jag blivit otroligt seg när jag är ute och springer. Låren känns stumma nästa på gränsen till kramp och jag har inte alls dom löpsteg jag har haft tidigare. Kan det vara dieten som påverkar? Om det är dieten är det övergående eller funkar inte LCHF om man träna relativt mycket? Jag har inge problem med övervikt är 181cm och väger 79kg.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
HR
1972 • Stockholm
31 januari 2014 kl 12:46
1 Gilla
Om Olof eller någon annan kan hitta info om Coltings "tävlingskost" dvs det han trycker i sig under en Ironman-tävling så vore det intressant.

Jag hade ju det i en faktaruta i hans egen bok men den boken är numera dasspapper på rulle istället för i pocket-form. ;)

Av det jag minns så var det tillräckligt för en normalstor och fullt frisk person att utveckla diabetes och blindhet inom tolv timmar. (obs skämt)

Men av triatlet som jag pratat med under fika hemma hos mig så är cyklingen en veritabel kolhydratfest för att det är den enda praktiska delen där man kan äta under rörelse och stoppa upp och minimera energitappet innan löpningen.

En "guide" för triatleter: http://www.ironman.com/triathlon-news/articles/2013/06/race-day-fueling.aspx#axzz2ryXrso2v

En intressant punkt är #7 - att förlita sig på mer av sportdryck än på vatten och sportdryck pga risken för "sloshy stomach". För mig som inte dricker nämnvärt på mina längre pass så är det inget jag kan verifiera eller förhålla mig till annat än rent teoretiskt. I praktiken slår det ju olika på olika individer.

1976 • Sollentuna
31 januari 2014 kl 13:37
Gilla
Men Johan, nu kommer du in med ett helt ovidkommande och felaktigt påstående. Väldigt många, de allra flesta, som har dåliga blodvärden får kraftigt förbättrade sådana med hjälp av LCHF kost. Och det är helt logiskt. Läs på.

Att Colting hinkar socker under tävling är ingen hemlighet och inget argument i debatten. Kommer ihåg att han skrev nåt om avgiftning efter sista Ultraman.
Tanja Werner
1968 • Malmö
31 januari 2014 kl 13:46
Gilla
Klart, Henrik
Betar vidare i din lista och läste om Mardy Fish (inte Marty). Tennisspelare. Ok.
Fortfarande inte jämförbart med uthållighetsidrott på internationell nivå - men det är tuffare än fotboll och basket iallafall. (Tycker jag som har spelat och tränat i alla tre.)

Vad är då uthållighet förutom Ultralöpning?

Sedan är både gröt och pannkakor jädrans goda till frukost, även våfflor. Fast jag gör mina med kokos-eller/och mandelmjöl ;-))

Tanja Werner
1968 • Malmö
31 januari 2014 kl 14:24
Gilla
Now we're talking ;-)) O när kan vi börja med pajkastningen på riktigt? Jag föredrar dock LCHF-paj, även om jag kommer i underläge, eftersom den är mjukare pga fejkmjölet ;-))
1976 • Sollentuna
31 januari 2014 kl 14:27
Gilla
Bra Johan. Hoppas du tar till dig av dom nya (och samtidigt väldigt gamla) rönen.
KML
1975 • Luleå
31 januari 2014 kl 15:41
1 Gilla
Henrik/

"Jonas Colting brukar ha svårt att tala om vilket ben han ska stå på men för att citera ett utdrag (ironiskt nog) ur "Kostdoktorn":"

Varför är det ironiskt att det är ur just kostdoktorn?

"Alltså inte strikt LCHF enligt egen utsago i det här stycket."

Vart har han påstått att han äter strikt LCHF? Eller har kostdoktorn påstått det?

"Colting får (faktiskt) ett litet lyft i mina ögon efter att ha läst den här intervjun eftersom han inte är lika barnsligt dogmatisk som i sin blogg."

Men när han är dogmatisk i sin blogg så handlar det inte om ätande och elitidrott....utan om allmänt sockerfrosseri bland befolkningen. Viss skillnad, och han avgränsar det bra även om inte alla förstår att skilja på de bägge sakerna....

"Vid första anblick så äter han ju "rätt lite" för sin träningsgrad. Det kan ju delvis förklara varför han håller ihop så dåligt på äldre dagar med smärt och skadehistorik. Det verkar finnas lite för lite utrymme för återhämtning med den träningsdosen och den kosten"

100% säker att kosten påverkar? Du skrev inte att du är det men du återkommer till det flera gånger.

"Han skriver ju själv att det är en "liberal" LCHF diet och det tycker jag också."

Det är väl det han hela tiden sagt att HAN äter, eller har du sett att han sagt att han äter "strikt"?

"Mycket av det han äter är ju det som jag och många föreslår LCHF:are att komplettera sin kost med - men då får man ofta en pungspark tillbaka om man föreslår banan eller cola under träning/lopp. "

Men det är ju folk som ine begriper, alternativ inte tränar mycket nog för att behöva det, eller som inte tycker sig behöva prestera bättre.

"Tar inte LCHF:are som VILL träna till sig av sådana kommentarer ifrån JC?"

Jo, det som är någorlunda insatta/vill prestera/tränar mycket nog.

"Jag tror att Colting anpassar sitt budskap efter vad folk vill höra och att det sedan ytterligare polariseras av vad folk VILL läsa."

Jag tror att du måste läsa på lite.

"Som t ex kommentaren om att han druckit 4dl grädde (en del misstolkade det som 8dl grädde men det var ju hälften då och hälften senare) - men tydligen blundat för kolhydraterna på vägen till den posten i listan, och ingen som direkt hugger på Red Bull/Cola delen - som för en vardags-LCHF:are och en "normalkostare" är bland det värsta som man kan hälla i sig."

Men varför skulle de LCHF:are som läser detta gnälla på det? Varför? Förklara. Tror du dom är helt bakom flötet, de vet ju hur han äter och tränar så det är ingen big deal. Varför gör du flera hönor av en fjäder?

"Om Olof eller någon annan kan hitta info om Coltings "tävlingskost" dvs det han trycker i sig under en Ironman-tävling så vore det intressant."

Ja en MASSA socker, so what? Var vill du komma, att Tanja har fel? Betyder det nåt för LCHF? Nehej då.







Corben Dallas
1978 • Göteborg
1 februari 2014 kl 08:52 Redigerad 1 februari 2014 kl 09:16
Gilla
@ Johan
Det är rena myter, eller sanning med modifikation. Vikten stämmer inte, i alla fall inte på det sättet du menar. I alla fall om man letar lite mer så verkar det så.
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Robert_Atkins

Sen så vet man ingenting egentligen, hur skall man kunna vara källkritisk här? Prata med doktorn som hade hand om honom? Talar han sanning? Kolla i den riktiga sjukjournalen? Inte så lätt..

Jag väljer att kolla flera källor och skapa mig en egen uppfattning som verkar rimlig. Och den gör gällande att han dog av en vurpa där han klappade i huvudet, väldigt vital för hans ålder.
Jag orkar inte skriva mer men kolla länken och sök själv, en sak är säker, det finns väldigt mycket myter.

Läser du fysiologi och näringslära på heltid och är så kritisk till lågkolhydratkost!?

Om man skall ha givande dialoger istället för debatt måste viljan och ambitionen att förstå finnas, annars spelar det ingen roll att "bevisa saker"
Det förkastas annars bara med "det tror inte jag", helst utan belägg...

Som försvaret "vänta bara till långtidsstudierna kommer" jag det händer inget mätbart farligt på den tiden som har kontrollerats, men sedan helt plötsligt helt olinjärt exploderar ett blodkärl. :) eller motsvarande. Känns inte rimligt.

Jaja, jag tycker lagom är bäst, men att ställa sig på den politiskt korrekta sidan för att samla billiga poäng tycker jag är tråkigt och lite fegt.

Ät vad ni vill!
Det gör jag!

Magnus
Stockholm
1 februari 2014 kl 09:02
1 Gilla
"Läser du fysiologi och näringslära på heltid och är så kritisk till lågkolhydratkost!? "

Vad jag har hört är det som lärs ut idag på skolor helt i linje med Livsmedelsverkets råd; dvs att lågfettkost är det rätta, trots ett minst sagt bristande vetenskapligt underlag.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
1 februari 2014 kl 09:10
Gilla
@magnus n
Jag menade att är man i den världen borde man inte kunna blunda för de nya rönen och paradigmskiftet som verkar pågå.

Men som sagt, vill man inte, eller argumenterar för att jäklas (troll finns överallt, inte för att jag kallar just Johan det) ja då ser man såklart inte detta.

Magnus
Stockholm
1 februari 2014 kl 10:24
Gilla
"Jag menade att är man i den världen borde man inte kunna blunda för de nya rönen och paradigmskiftet som verkar pågå."

Det är i just den världen där de gamla föreställningar starkast lever kvar, enligt min erfarenhet. Sedan går dessa dietister och nutrionister ut i arbetslivet med den föråldrade kunskapen, tyvärr.
HR
1972 • Stockholm
1 februari 2014 kl 12:03
Gilla
Claes Wikdahl: nej, jag dissar ju inte LCHF som kost!

Det finns många riktigt duktiga LCHF motionärer som springer på fint i sin kost och har en sund balans i sin träning och sitt ätande.

Jag vet inte hur "strikta" de är eftersom ingen verkar veta vad som är "strikt".
Du är ju själv ett exempel på en målinriktad motionär med bra resultat. Att du sedan valt att lämna LCHF tyder ju på att du funderat över det och bestämt att det inte fungerade för dig.

Jag har inget principiellt emot det som kost, vilket jag sagt flera gånger.
Men det är ju en otydlig gräns mellan "strikt" och "icke strikt". Jag har frågat efter den flera gånger men inte fått ett enda svar som är konkret. Min åsikt är ju att de som vill "nolla" kolhydraterna är helt fel ute vad gäller konditionsidrott av någon som helst dignitet. Där börjar min utgångspunkt och mitt resonemang.

Sedan tror inte jag på en särskild högfettskost eller en högproteinkost som "bas" - eller för den delen en högkolhydratkost. Alla har ju sina eventuella fördelar och begränsningar och en del har ju sina risker.

Jag vänder mig också emot falska fysiologiska förklaringsmodeller som är som hämtade ur valfri bok om mytbildning inom kost. Detta baseras tyvärr LCHF i stort på och de som faller för den delen fortsätter ju mytbildningen.

Sedan vänder jag mig emot "agenda" taktiken där _alla andra_ s.k. "intressen" är "köpta" av spannmålsmaffior eller konspirationer på regeringsnivå.

Det jag också vänder mig emot är kappvändandet och användandet av falska förebilder - ingen som är uttalad LCHF men som används som LCHF-förebild.
1963 • Åkersberga
1 februari 2014 kl 12:24
Gilla
@ Henrik #124
De där råden vänder sig till nyblivna långdistanstriathleter, många formligen häller i sig vätska av rädsla för att drabbas av uttorkning och får istället hyponatremi.
http://hjarnfysik.blogspot.se/2011/09/halften-dricker-for-mycket-vatska-under.html

Att göra en "Ironman" har blivit den nya "maran" som har hög skrytfaktor och många deltagare är "relativt" okunniga.
http://www.youtube.com/watch?v=POMm6qDCVj8
HR
1972 • Stockholm
1 februari 2014 kl 12:31
Gilla
KML:

Jag vet inte om Jonas Colting är din idol men jag svarar dig så rättframt jag kan:

Jonas Colting får klä skott av mig kanske onödigt mycket - men han är en av de som driver "spannmålsmaffia-agendan" aktivt. Vad gäller mitt påstående om att han anpassar sitt budskap efter vad folk vill höra så är det uppenbart om man läst hans bok, läser i hans blogg och ser hans svar på "ledande" frågor.

Att han sälj-anpassar sitt budskap är så uppenbart att det är svårt att missa.
Där behöver man inte "läsa på". Där missar du själv att läsa mellan raderna. Klarar du inte det så har du ju fallit i den fällan som alla som inte läser kritiskt gör.

Apropå sockerkonsumtionen hos befolkningen och att den är åt h*lvete så undrar jag vilka som tycker annat? Där sparkar Colting bollen i öppet mål. Det ger liksom inga pluspoäng på något sätt.

När det gäller att han aldrig själv påstått att han är "strikt" LCHF så har du antagligen 100% rätt.

Det jag går på är att de allra flesta LCHF:are som jag diskuterat med som ska nämna en förebild på hög nivå brukar nämna Colting och Ferry. Men "liberal" LCHF - är man ens LCHF då? Ska man inte vara bokstavstroende så är ju jag också LCHF. ;)

KML har helt rätt i att det är lika mycket mitt fel att påstå det baserat på att jag blivit serverad falsk information av LCHF:are. Jag inser det extra mycket efter att ha betat av Tanjas lista.

Jag har inte varit på föredrag av honom (skulle inte betala för att lyssna på honom)
men jag kan tänka mig att han är en motiverande talare när det gäller idrott och träning!

När det gäller att LCHF:are INTE skulle kommentera att han trycker i sig fulsocker när de flesta LCHF:are ser socker som värre än Heroin??!
Det kan du ju inte mena på allvar? Med en kosthållningsideologi där kolhydrater skall bort och socker är av ondo så tycker inte du själv att det är konstigt om folk skulle reagera på att någon använder ganska höga mängder av det mest "hälsofarliga" av socker??!

Du missade också att jag med kommentaren i mitt stycke menade att det var folk i den tråden tyckte att det var "häftigt" att han druckit 8dl GRÄDDE efter sin träning.
Själv hade jag spytt av det - men poängen var ju att han _inte alls_ hade gjort det.
Han hade ju delat upp det i två delar.

Vad är LCHF egentligen? Nu är jag lite förvirrad med den nya checklistan:
Socker är ok. Även i större mängder.
Alla kolhydrater är socker. Men ändå är det skillnad på socker och socker.
Frukt i massor är LCHF. All slags fett är bra. Och i alla mängder.

Apropå det där med att "kosten påverkar" i mitt eventuella påstående:
vad tror du själv?

Om Colting inte klarar att genomföra sina tävlingar på senare år - vad beror det på? Fel kost? (inte så troligt, jag tycker han äter bra!)
För dålig återhåmtning i den slitna kroppen? (fullt möjligt och kanske del pga för lite av viss kost)
Tappat sin kroppskännedom över åren? (möjligt, han tror ju att han ska hålla, men gör det inte.)

Kanske är han "förbrukad" efter år av tung träning och skador och har passerat bäst-före-datum? Eller så tillbringar han för mycket tid med sin krämarbusiness vilket tar fokus ifrån hans träning. Jag vet ju inte. Han kanske inte ens vet själv.
Men jag kan ju få gissa.

HR
1972 • Stockholm
1 februari 2014 kl 12:40 Redigerad 1 februari 2014 kl 14:43
Gilla
Tanja:

Jag vill återgå till ditt tidigare inlägg:

"Jag kommer troligen aldrog upp i ditt tempo, för det första pga träningsmängden, men också eftersom jag tar all träning som en balansering av min rätt osunda livsstil. Laddade imorse med 2 muggar kaffe o 2 cigarillos inför ett rätt krävande pass även konditionsmässigt. Mindre smart ok, men det får kvitta. Men det var inte poängen."

Det är ju inget självändamål att komma upp i mitt tempo. Vi är ju individer. :)

Däremot så känns det ju uppenbart att du inte egentligen är så intresserad av vare sig din hälsa eller prestation. Rökare med osund livsstil som har börjat träna lite för att "väga upp"? Gissningsvis ingen längre träningsbakgrund? Startar morgonen med två cigarillos? Wow, jag tror inte vi kan vara så mycket längre ifrån varandra än så som personer.

Så du reggade dig nyligen på Jogg.se bara för att få kliva in och köra lite pajkastning i en LCHF-tråd? Omoget. Speciellt om man inte har intresse eller "ork" som du själv säger att logga träning eller att ens löpträna.

Jag serverar dig en LCHF-paj - varsågod, hoppas den smakar.
Jag kastar den inte eftersom jag föredrar relevanta diskussioner.

Din kunskapsnivå och din pajkastnings-inställning gör dock att jag helt saknar intresse av vidare utbyte med dig.


OM du vill lära dig lite enkelt om aerobt/anaerobt arbete kan du gå in på Akademibokhandeln och t ex läsa i boken "Fysiologi",Jan Lännergren mfl, avsnittet i Kapitel 17 om kroppens energibalans, sidan 309-310. Återger ett kortare stycke här:

"Anaeroba processer kan ensamma svara för muskelns energiförsörjning under högst 10-15 sekunder. Vid arbete med längre varaktighet kommer aeroba processer att spela en allt viktigare roll. Vid t.e.x. löpning 5km eller längre kommer den helt dominerande energiförsörjningen vara aerob (utom vid en eventuell slutspurt). "

I en anaerob process så är utbytet och regenerationen som tidigare nämnts mycket snabb vilket medför att vid kortare intervaller eller t ex burpees så har man alltid god återhämtning även vid kortare vila mellan. Det ligger ju i den anaeroba processens natur. Även om man kroknar helt i en anaerob process så kan man återhämta sig "relativt fort" och hur länge det kan ta har du redan fått presenterat i tabellerna som jag länkade till i länken du fick innan.

Du kan som du säkert räknat ut inte ens springa 400m rent anaerobt, det är redan efter ca 15 sekunder en gradvis övergång till aerobt och om du inte sänker farten så kommer du inte längre än vad din _aeroba_ kapacitet medger - och i förhållande till att ditt anaeroba uttag "kraschar".

Din anaeroba har du sedan snabbare återhämtning på medan din aeroba förmåga tar längre tid att återhämta sig efter att den "kraschat".

Ett av de sätt man enkelt kan se det på är att du säkert kan springa väldigt många 60-80m tokrusher med en minuts vila mellan - kanske 30-40-50 stycken? En del kan springa "hur många som helst".

Men öka sträckan till 400m med en minuts vila mellan i samma fart. Hur många blev det nu? En och en halv? Två? Sedan gick det inte längre.

Öka sedan till 800m, hur många blev det nu? En hel? En hel och ett par hundra meter?

Helt plötsligt så går det inte att starta om i den farten med en minuts vila mellan och prestera samma gång efter gång eftersom den aeroba kapaciteten är mer styrande än den anaeroba i den sträckan.

Du måste sänka farten till en fart som din _aeroba_ kapacitet klarar av och i den farten är den _anaeroba_ underordnad.

Peace Out!
1972 • Norsholm
1 februari 2014 kl 14:42
Gilla
Henrik, skulle inte du hålla dig undan kosttrådar i år ??
Please, do....
Magnus
Stockholm
1 februari 2014 kl 17:19 Redigerad 1 februari 2014 kl 17:25
Gilla
Det finns inga elitidrottare inom uthållighetssporter som äter strikt LCHF. Och nej, Björn Ferry åt inte LCHF.

Och till Henrik: jisses, hur hinner du skriva allt? :)
1959 • Saltsjö-Boo
1 februari 2014 kl 18:59
Gilla
Men Johan, det kan väl inte stämma att det blir 80% energiförlust när glukos inlagras som glykogen. Visst kan det kemiska arbetet kosta en och annan ATP, men det är inte mer än några procent av energiinnehållet. Likaså torde det kosta en och annan ATP att bygga om fettsyror till triglycerider för lagring så 100 % stämmer inte heller

Om du däremot menar att 80 % av kolhydratöverskottet kommer att förbrännas för att kroppen föredrar det som substrat så är det också en sanning med modifikation. Då kommer ju samma kalorimängd fett att bli över och inlagras.

Visst kan elitidrottare förbruka 7-8000 kalorier, men det är nog högst personligt och beror på vikt, rörelseekonomi och hur mycket de tränar. En löpare klarar nog knappast att vara igång så mycket, eftersom löpning sliter en del. Triatleter däremot har ju tre sporter att varva mellan och den största volymen verkar ju vara ganska skonsam cykling. Colting tex, tränade ju ca 5 h om dan under den tid som kostregistreringen ovan gjordes, varför det är högst märkligt att han, en ganska stor kille på 83 kg, klarade sig på 4 000 kcal om dagen.

Jag läste nånstans att tarmarna kan ta upp max 100 g glukos+fruktos per timme. Det ger ju ändå ett teoretiskt max på ca 10 000 kcal kolhydrater per dygn. Om jag inte minns fel så har det dokumenterats att Yiannis Kouros har satt i sig 16 000 kcal per dygn som mest, under en pågående tävling i ultralöpning. Enligt ryktet ska han mest vara begiven på sötsaker, men givetvis slinker en hel del fett och protein ner också. Just den här enorma förmågan att kunna äta och tillgodogöra sig födan under pågående ansträngning är nog en av förklaringarna bakom Kouros helt särklassiga resultat inom ultralöpningen.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
1 februari 2014 kl 23:25
Gilla
Johan: OT visserligen, men ändå: Fettinlagring från överskott kolhydrater sker med cirka 70% effektivitet om jag minns rätt, så riktigt så låg inlagringseffektivitet som du anger är det inte. Ge mig en dag så kan jag skicka referens.
Sen ställer även jag jag mig lite skeptisk till kalorimängderna du anger. Inom vissa idrotter och under extrema förhållanden kanske, som Olof nämner, men inte inom löpning och simning.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
1 februari 2014 kl 23:48
Gilla
Referensen: Cirka 25% eldar man upp, men det är ändå 75% som lagras in som fett.
Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Dec;28 Suppl 4:S3-S11.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
2 februari 2014 kl 18:03
Gilla
Johan: Vi är överens om att fett lagras in med (nästan) 100% effektivitet. Att de novo lipogenes skulle vara så oeffektivt som du påstår har jag dock svårt att tro, speciellt som litteraturen verkar säga något annat. Har du nån källa på detta?
Vad gäller kaloriförbrukning på elitidrottare, så finns det säkert en del, ffa tyngre idrottare inom idrotter där man kan träna väldigt mycket, som kan komma upp i 7000-8000 kcal/dag (skidor och långdistanstriathlon?). Jag tror dock det är sällsynt. Exempelvis får en löpare med typisk elitprofil (60 kg och hygglig löpekonomi) knata typ 8 mil/dag för att komma upp i 7000 kcal om man antar en övrig förbrukning på 2200 kcal. En cyklist med samma vikt får vara ute väldans många timmar för att komma upp i samma siffra.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.