Löpning Kost & Näring 78 inlägg 12676 visningar

LCHF och Träning

Jörgen Laursen
1973 • Göteborg
#1
4 januari 2011 - 22:30
Gilla
Jag har precis börjat springa igen efter flera år hemma i soffan, Vägde 77 kg 1999 och nu väger jag 106 är 185 cm,

Jag vill inte banta, men alla i min by snackar om LCHF och nu undrar jag om det är någon som vet om det går att träna med den kosten, har ju förstått att man inte skall äta kolhydrater, hur funkar det med att löp-träna då?, har alltid hört om människor som Kolhydrat laddar inför lång lopp.

Blir inte riktigt klok på detta, ha en trevlig vecka alla Jogg.se vänner
< < < 1 2 3 4 > > >
Emma
1987 • Umeå
#2
4 januari 2011 kl 23:01
Gilla
Jag har ätit LCHF med dock med vissa uppehåll sen 2006. Jag började springa sommaren 2009 och har hela tiden även tränat annat, spinning, bodypump, styrketräning.
Jag märker inte att det skulle gå sämre än före jag började äta LCHF.

Björn ferry käkar väl så, han tränar ju mycket, så nog går det.
1950 • Linköping
#3
4 januari 2011 kl 23:11 Redigerad 4 januari 2011 kl 23:14
Gilla
Hej Jörgen!

Jag började nog löpträna regelbundet på 1990-talet och har tills för ett och ett halvt år sedan ätit ungefär svensk normalkost och varit en riktig bröd-, banan- och müsliälskare och en och annan lättöl har väl också runnit ner till middan. Trots att jag tränat regelbundet, så har jag ca 185 cm lång (har kanske krympt någon cm med åren) vägt stadigt omkring 95-97 kg. I september 2009 började jag och min fru att åtminstone för en tid testa LCHF med resultatet att jag på 6-8 veckor gick ner till 85-86 kg och har sedan ständigt legat på denna nivån med ungefär samma träningsmängd. Och jag har inte haft några problem med att träna på denna kost. Mår dessutom betydligt bättre överlag, orkar mer, blir inte lika lätt hungrig och sugen i tid och otid. Jag kan t ex ge mig ut och springa 10 km eller mer efter upp till 6 timmar utan att ha ätit något sedan lunch. Så det där med kolhydrater och träning anser jag vara en myt. Visst kan det vara bra med lite juice i slutet på 20 km träningen eller liknande, men jag menar att man kan lära kroppen att förbränna fett istället.

Vill du läsa mer om LCHF kan jag varmt rekommendera kostdoktorn.se (om du inte redan varit där). Där kan du läsa om LCHF för nybörjare och även om LCHF och träning t ex om Björn Ferry och Jonas Colting (särskilt kul är hans artikel från RW 2009, se denna länk).

Lycka till!


Annika
1967 • Borlänge
#4
5 januari 2011 kl 06:29
Gilla
Då måste jag också kommentera och säga att jag kunde inte träna när jag testade lchf. Blev yr och illamående när jag försökte springa.
Höll bara ut ett par veckor då jag inte tyckte att det var värt det.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
5 januari 2011 kl 06:45
Gilla
Hej Jörgen. Prova och se om det är något för dig. För mig har det fungerat alldeles utmärkt. Tex så sprang jag en halvmara igår på bara gratinerade grönsaker. Tänk på att det ibland kan ta tid att anpassa sig och framförallt vänja sig av med allt dolt socker/kolhydrater. Och du kan ändra ditt sätt att äta på gradvis, man behöver ju inte go hardcore på en gång. Vad gäller vikt och livsstil för min del så har jag med hjälp av metoden gått ner 26 kg tex. och lever ett sundare, friskare och piggare liv nu.

Ha en bra löpdag.
http://varghjarta.bloggplatsen.se
1978 • Göteborg
#6
5 januari 2011 kl 09:21
Gilla
Jag har ätit LCHF sedan i somras, och har inga problem att träna. Dock går det naturligtvis lite segare i början, innan man vant kroppen vid att inte använda glykogen som främsta energikälla. Tänk på att sänka tempot så skall det nog gå bra.

Och räkna med att vara lite yr i början :P

Precis som andra klarar jag nu att träna utan att ha ätit bra på hela dagen (sen kan man fråga sig om man skall göra så), om det nu slumpar sig på det sättet. Och i höstas sprang jag Finalloppet i Skatås helt utan kolhydrater. Kände ingen skillnad mot förra året då jag laddat rejält med kolhydrater veckan innan.

Generellt mår jag bra av kosten. Mindre gaser, jämn blodsockernivå, jämnare mental prestationsförmåga. Dock har jag inte tappat någon vikt.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#7
5 januari 2011 kl 09:23
Gilla
Kör själv på LCHF. Ibland tokstrikt och ibland inte så strikt.

Kan bara säga som de andra att det fungerar kanonbra att träna på LCHF. Har kört mycket löpning men även styrketräning och kampsport. Inget av det har varit något problem utan det är snarare är det en befrielse att bara kunna komma hem från jobbet, dricka lite vatten och sen ut på ett långpass utan att behöva ladda med mat eller så.

Det viktigaste är att ta det lugnt i början. Beroende på hur bra grundkondition och fettförbränning man har så tar det olika lång tid att ställa om sig. Räkna med att bara ta promenader under första veckan eller två för då kan det vara tungt, speciellt att gå i trappor av någon anledning. Sen är det bara att testa på att springa igen. Lågintensiv träning under omställningen snabbar på hela omställningen.

Totalt sett kan det ta runt ett halvår att bli helt omställd men man kommer upp till en bra nivå snabbt, sen tar de sista procenten alltid längst tid.

Du kommer förmodligen att märka av stora skillnader bara av viktnedgången så det ger en extra sporre som gör det roligare att träna.

Lycka till och kom ihåg att ta det lugnt i början =)
1960 • Skåne
#8
5 januari 2011 kl 15:47 Redigerad 5 januari 2011 kl 15:47
Gilla
Jonas Coltings inriktning är paleokost, stenålderskost, ursprungskost eller vad man nu vill kalla det hela, inte LCHF. Coltings bok JAG VILL BARA SE BRA UT NAKEN är en riktigt härlig inspirationsbok. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185449016

Jag har själv tränat, ätit och testat med olika nivåer på kolhydrater, fett och protein för att se vad jag får ut. Och absolut sämst har det gått med riktigt lågt med kolhydrater (sub 5E% av dagsintaget).

Men det är så enkelt att man kan aldrig vara riktigt säker på vad som fungerar för en tills man provat. Så det är bara att prova och mäta resultat.

Jörgen, du skriver att du inte vill banta. Jag hade också såna tankar en gång, att bantning var fult (och ett värdeladdat ord). Och så började jag banta, och blev 30 kilo lättare inom loppet av ett halvår. Och då var det inte så fult att banta, idag säger jag banta utan att skämmas. Det handlade om min hälsa - precis som för William Banting varifrån ordet kommer. Banting hade övervikt och dålig hälsa, och lyckades vända på det med en kost rik på kött och en hel del alkohol (skippade mjölmat och socker).

Med hälsningar från en stolt BANTARE :)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#9
5 januari 2011 kl 16:26
Gilla
Här kommer ett sånt där tråkigt off-topic svar :-)

Skit i LCHF och kör LCLF istället. Dvs mindre mängd kolhydrater och mindre mängd fett i kombination med träning, Funkar skitbra.

Tror inte riktigt på alla håra dieter åt den ena eller andra hållet. Försök istället hitta en livsstil som funkar i det långa loppet. Behöver inte vara svårare än lite mindre sås på tallriken och 1 potatis istället för 4, fyll resten av tallriken med sallad (ca 25-50%). Byt ut vitt skit bröd till fullkornsbröd och köp små matlådor att ta med till jobbet så du inte kan äta superstora portioner till lunch. (alternativt om du äter ute, ta inte en separat sallads tallrik på lunchen utan ta sallad på tallriken och fyll ut resten med mat. Man ska inte proppa i sig sallad när man redan är mätt)!

Känner mig redo för att ge tips från Opra Winfrey Soffan :-)

1975 • Skövde
#10
5 januari 2011 kl 16:46 Redigerad 5 januari 2011 kl 16:46
Gilla
LCHF fungerar inte alls för mig. Jag har ett arbete där jag gör av med i snitt 4000kcal under en dag... sen träning och övrigt utöver detta. Utan en bra nivå på kolhydraterna så skulle jag aldrig orka med.

Allt är förövrigt så individuellt. Nåt som fungerar bra för några är inte en garanti på att det fungerar för andra. LCHF är ingen mirakelmetod som fungerar för alla. En del blir hjälpta av det, andra inte.

Jag ligger närmare Isodieten i min kost. Fast istället för 33-33-33 så har jag ungefär 20% fett, 40% kolhydrater, 40% protein och det fungerar kanon för mig.
Martin Larsson
1958 • Åkersberga
#11
5 januari 2011 kl 17:04
Gilla
Jag har kört LCHF under 2010.
Tränar 5 dagar i veckan.
Det går alldeles utmärkt.
Det där med att ösa på med kolhydrater gäller inte vanlig träning.
Det finns så mycket som man inte ska lyssna på.
Det är din kropp du ska lyssna.
Den talar om vad du behöver.
Kör du LCHF så ökar du den förmågan eftersom det hispiga sockersuget försvinner.
Det blir lättare att verkligen känna efter ifall du behöver något.
Lycka till!
Du kommer att få en himla kick om du väljer den vägen.
Garanterat!
1965 • Eksjö
#12
5 januari 2011 kl 17:04
Gilla
LCLF låter ganska extremt! Själv blir jag förstoppad så in i helvete om jag slarvar med fett i/till maten. Verkar som fett är GI-systemets smörjmedel vad min kropp anbelangar.
Thomas Grünberg
1970 • Sävedalen
#13
5 januari 2011 kl 17:21
Gilla
Jag tränar på LCHF och tyckte att det efter en omställningsperiod fungerar mycket bra, mer om dett kan ni läsa på.
www.autotompa.wordpress.com
1978 • Västra Frölunda
#14
5 januari 2011 kl 19:40
Gilla
Jag har testat LCHF under en ganska lång period men för mig funkade det aldrig bra med träningen. Däremot utmärkt när jag sitter på kontoret. Nu äter jag kolhydrater främst i samband med träning (frukost) och sedan en lunch som är rik på protein, fett och grönsaker. På en sådan lunch kan jag lätt stå mig sex-sju timmar utan att jag känner någon trötthet eller dåsighet som annars lätt infinner sig på eftermiddagen.
1975 • Skövde
#15
5 januari 2011 kl 19:42
Gilla
Martin Larsson: Typiskt LCHF fantaster. Garanterat. Det är ju inte garanterat bra bara för att det fungerar för dig.
Åsa
1983 • Fagersta
#16
5 januari 2011 kl 19:46
Gilla
Som någon säger ovan: Strikta dieter fungerar ett tag...

Helt seriöst! Du kan äta vad du vill men ät i rätt mängd.
Energi in = Energi ut

Ska du ha ett snabbt redskap kan du ta till en diet utav någon populär bokstavskombination. Ska du ha en livstil, nytt liv ovs. Lär dig äta sånt du kan leva på resten av livet.

(Jag är inget expert på området, men ser allt för många som "jojo" bantar i min omgivning...år efter år...)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#17
5 januari 2011 kl 22:38 Redigerad 5 januari 2011 kl 22:39
Gilla
Äter lite kolhydrater och mycket fett och proteiner. Dessutom tränar jag ca 5 dagar i veckan med både löpning, spinning och gym. Det funkar hur bra som helst.
Skönt med lite nytänkande på kostområdet och inte bara det gamla snacket om kolhydrater är det bästa
Överlag tror jag vi äter alldeles för mycket kolhydrater och rör på oss för lite.

Som någon skrev så blir man lite yr och torr i munnen i början av LCHF- perioden :)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#18
5 januari 2011 kl 22:44
Gilla
Ät som vanligt, men rör på dig mer är mitt tips. Finns inga genvägar tyvärr... Om du vill gå ner i vikt (vilket jag antog).
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#19
6 januari 2011 kl 16:18
Gilla
Har kört en "lightvariant" av lchf. Bort med alla kvällsmackor. Bort med potatis, ris, pasta ersätt med bulgur, couscous o dyl. Äter potatis å pasta men inte i lika stora mängder. Kanske 25% av tidigare mängd. Äter väldigt mycket grönsaker. Minst halva tallriken. Tappat ca 10 kilo sen sommaren. Unnar mig godis och annat olämpligt en dag i veckan. Men suget är så obetydligt att mängden godis som slinker ner är så lite eftersom jag inte tycker det är gott med det söta längre! Hitta en metod som passar dig annars funkar det inte. Hur du än vänder och vrider på det är det som Åsa Bergman säger; Energi in = energi ut.
Lycka till.
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#20
6 januari 2011 kl 16:40
Gilla
Att gå ner i vikt handlar om matematik, kalorier in och kalorier ut! Sen är det förstås av största vikt att få i sig rätt näring också och där tycker jag kolhydrater måste vara en del när man tränar hårt.

Istället för LCHF skulle jag rekommendera dig att dra ner på kolhydraterna, men inte ta bort allt och inte alltid. Koncentrera kolhydratintaget till efter träning för att få bäst återhämtning och ät kolhydratssnålt eller ta bort dom helt resten av måltiderna.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.