Löpning Tävlingar & Motionslopp 51 inlägg 5664 visningar

Musik eller inte på loppen??

Lina
1984 • Bromma
#1
6 oktober 2009 - 09:45
1 Gilla
Springer ni med eller utan musik på lopp?
Jag har alltid sprungit med, har aldrig provat utan.
Vad tycker ni fungerar bäst?
< < < 1 2 3 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#41
17 augusti 2013 kl 10:29
1 Gilla

Jag älskar musik, kvalitetsmusik att lyssna på i stillhet och koncentrerat :-)

Sedan tycker jag som Oldboy i tråden att musik är bra för eventuella hårda pass på löpband, men då något mer enklare taktfast men ändå melodiös musik t ex techno, disco, rave etc.

Men för vanlig löpning och tävling ute räcker ju intrycken och njutningen att vara i "nuet"
ändå !

För mig åtminstone.


Violet, du tränar ju mer än de flesta, men du har säkert potential att kapa en halvtimme - timme e d på maran med målmedveten fartlöpning inkluderad, även med musik :-)
Bengt
1979 • Vallentuna
#42
17 augusti 2013 kl 10:29
Gilla
Träning=musik
Tävling= ingen musik.

Jag använder inte ens klocka på loppen..
1971 • Ystad
#43
17 augusti 2013 kl 17:53
2 Gilla
För mig var det otänkbart att ta ett löpsteg utan musik tills jag testade på ett lopp i våras och numera skippar jag musik på loppen. Det är så många intryck som höjer upplevelsen rejält när man springer utan musik. Alla intryck tar också bort lite av fokus från tröttheten vilket ju är en bonus.


Så nu är det..... träning hörlurar på, tävling hörlurar av.
Magdalena
1972 • Tumba
#44
17 augusti 2013 kl 18:17
Gilla
Alltid utan musik när jag springer utomhus. Föredrar att höra omgivningen: fåglar, bilar, trafik, och även ifall man skulle bli överfallen... Har testat springa ute en gång med musik, men det var inte min grej, känns helt livsfarligt vid övergångsställen man måste korsa.

På löpbandet inne kör jag dock alltid med musik, annars blir det så dötrist att man inte står ut ens en minut.

Ang tävling, så har det sedan i år införts förbud mot att springa med musik på KungsholmenRunt. Detta pga förra året var det en person som kollapsade under loppet, och ambulansen som skulle fram blev hindrad av personer som sprang med musik och blockerade vägen pga de inte hörde sirenerna, tyvärr slutade det inte bra för personen som hade kollapsat... Så i år var det totalförbud mot musik pga denna händelse, funktionärerna gick runt i startfållorna och sa åt alla som hade lurar på sig
1959 • Rönnäng
#45
17 augusti 2013 kl 23:47
Gilla
Håller helt med Alberto, men vi spelar ju i samma band............
Detta har ju inte riktigt med samma sak att göra, men idag satt jag på en hamnkrog där två duktiga tjejer sjöng och spelade samtidigt som mitt sällskap naturligtvis ville samtala.
Å ena sidan så är man på en krog där själva syftet är att äta, dricka och konversera. Å andra sidan vill man lyssna på de som sjunger så fint.
Det kan verkligen vara splittrande.
Men värre är när krogen bara spelar högtalarmusik så högt så att det blir svårt att samtala, men ändå inte så högt så att det går att lyssna på musiken.
Jag uppskattar krogar utan musik eller så skall det vara livemusik, trots att det kan vara splittrande när folk vill tjôta.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#46
18 augusti 2013 kl 20:33
Gilla
Jag springer aldrig med musik i öronen.

Däremot musik längs banan på loppen kan va trevligt.
1954 • Falun
#47
18 augusti 2013 kl 20:45 Redigerad 18 augusti 2013 kl 20:47
Gilla
Faktum är att det finns undantag. Vill minnas att Måns Höiom sprang delar av Stockholm Marathon med musik. Och då talar vi om en topplöpare som väl gick in under 2:30.

För mig är det helt otänkbart att springa med musik och jag tycker Studenternas försök som Alberto nämner var helt rätt. Kan kanske vara att det inte fungerade när jag var ung, bära med sig stenkakor och en mobil grammofon.

Edit: Mitt minne säger nog att det var brodern Runar. Eller inte...
Mattias Olsson
1977 • Södra Sandby
#48
18 augusti 2013 kl 23:06
2 Gilla
Aldrig Musik i ören. Varken på träning eller tävling.

Precis som någon skrev tidigare i tråden ser jag löpningen som en sorts meditation. Det är en stund där jag är för mig själv där jag kan gräva djupt inom mig själv. Det är en stund på dagen då det bara är jag och mina tankar som existerar.

När jag springer låter jag tankarna flöda fritt och jag tänker på allt och inget.

Ibland bearbetar jag negativa saker som stressiga arbetsdagar, sorgen när min mamma var sjuk och andra jobbiga saker. Andra gånger tänker jag på roligare saker som hur jag ska utveckla mina hobbyprojekt, lösa problem och utveckla dom.

Ibland tänker jag på ingenting alls utan bara springer.

Jag vill inte ha musik när jag springer lopp. Jag vill känna närvaron av de andra deltagarna och publiken, om det finns någon sådan. Eftersom jag gärna springer marathon och siktar på ultra tror jag att det är en styrka att träna utan musik. Tror det blir en stor omställning att springa marathon utan musik om man är van att träna med. Det är på dom långa loppen som den mentala delen verkligen spelar roll.

Kanske det här låter flummigt men det är så det fungerar för mig.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#49
18 augusti 2013 kl 23:23
Gilla
Springer ytterst sällan utan musik på träning, men hade inga problem att springa Stockholm Ultra 100km utan.

Saken är den att träna gör jag ensam och då kan lite musik vara rätt skönt. Har oftast väldigt låg musik så att jag hör cyklar, bilister och medtrafikanter i övrigt och har omvärldskoll.

Tävling är annorlunda, då behöver man vara "där" har jag lärt mig efter lite laborerande. En kompromiss jag kan tänka mig är att ha ena proppen i och andra nerstoppad i tröjan.
1977 • Eskilstuna
#50
19 augusti 2013 kl 13:22
Gilla
Jag har faktisk gått ifrån att springa med musik.
Jag har heller ingen feedback på kilometertider längre. Kör det mesta på känsla, vilket betyder att många träningspass går lite för fort ;-)

I triathlon är det förbjudet med lurar rakt av redan från förbundet.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#51
19 augusti 2013 kl 15:54
Gilla
På träning har jag gärna musik, eller podradio/ljudbok under långpassen. Men på tävlning vill jag höra trampet runt omkring mig och ha lite koll på omgivningen (alltså, min tävling är typ blodomloppet, sthlm HM, mycket folk och trångt).

Lurar är ett möjligt trassel/irritationsmoment som jag kan leva med på träning men inte vill störa mig på när det är tävling.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.