Löpning Kläder, Skor & Prylar 31 inlägg 5253 visningar

Hur är det med GPS noggrannheten egentlgien

1966 • Knivsta
#1
10 juni 2013 - 23:03
Gilla
Brukar springa mina runder i sällskap med min Iphone (i bland även med en Androidlur) och måste säga att resultaten i distans för samma rundor varierar betänkligt med i värsta fall upp till 10%. Har ibland lekt med tanken att skaffa mig en mer deciderad GPS typ Garmin i hopp om att det ska vara bättre . Någon som har erfarenhet av olika fabrikat och modeller av dylik utrustning och deras noggrannhet jämfört med mobiltelefoner.
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 juni 2013 kl 00:18
Gilla
I allmänhet ligger felet hos en bra GPS på mindre än 1% om det inte är för mycket knixar, tät skog, höga hus eller klippstup eller tunnlar där man springer. Sen beror det lite på vilka algoritmer (formler) klockan eller programmet använder för att korrigera positionen för varje mätpunkt, det finns ju alltid ett litet fel och GPS:en vet inte om man springer i zick-zack eller om det är ett mätfel.
Garmin mäter oftast aningen längre medan Suunto Ambit verkar mäta aningen kortare, hur det är med Polar vet jag inte.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#3
11 juni 2013 kl 07:12
Gilla
Jag upplevde samma sak och övergav apparna till förmån för GPS-klocka. Har använt två Garminklockor och båda har varit väldigt konsekventa med kilometermarkeringarna och totalsträckorna.
1966 • Knivsta
#4
11 juni 2013 kl 08:33
Gilla
Kanske dags att omsätta tanken på inköp av "riktig" GPS i praktisk handling mao. Det är ju uppenbart att något svajar i kombinationen mobiltelefonernas beräkningar och deras uppfattning om position och jag har funderat på varför. För att inte tala om Iphonens kartor, jag är nog inte den enda som dragit på smilbanden ibland. Särskilt i de fall då jag efteråt kan se att jag sprungit över sjöar (sommartid) och liknande. I vart fall, beräkningsalgoritmerna borde ju inte variera från tillfälle till tillfälle, inte för en och samma runda i alla fall. Jag är ingen satelitnavigationsexpert men min teori är att mobiltelfontillverkarna inte satsat fullt krut på just GPS mottagarna och att de pga av låg känslighet därför från och till tappar kontakten med sateliterna. De prioriterar förmodligen andra egenskaper hos de smarta telefonerna, bra skärm, kamera, klatschingt utseende o.s.v. Egentligen störs jag inte så mycket på mindre fel, 1 % är mer än OK, men däremot variationer. Så om det stämmer att ex Garmin är mer konsekventa så är saken klar, jag ska genast beställa en sådan.
1981 • Hovås
#5
11 juni 2013 kl 08:45
Gilla
Jag sprang Göteborgsvarvet förra året med en BlackBerry och mätfelet blev bara 20 meter. I år sprang jag Varvet med en Garmin 210 och mätfelet blev 200 meter. På Stockholm Marathon blev felet 800 meter. I samtliga fall blev den uppmätta sträckan längre än verkligheten. Ganska irriterande om man vill hålla koll på sin hastighet per kilometer...
1977 • Eskilstuna
#6
11 juni 2013 kl 09:00 Redigerad 11 juni 2013 kl 09:02
Gilla
Så länge man inte har en äldre telefon (äldre är väl relativt, men typ Iphone 3G och lurar från samma tid) så sitter det i princip samma GPS-chip i telefonerna som i en dedikerad GPS.
Det är som sagt antenn och mjukvara som skiljer egentligen.
De två telefoner jag har erfarenhet av, HTC Wildfire och Samsung Galaxy Nexus tycker jag gett mycket konsekventa och "korrekta" resultat.
Enda anledningen att jag ändå är lite sugen på en GPS-klocka är storleken, men framför allt att telefonen inte går något vidare att simma med. ;-)

@Jens, en GPS kommer aldrig att vara så exakt att den stämmer med kilometermarkeringarna på ett lopp. Ett vanligt tidtagarur och lite huvudräkning är det som gäller för att det ska bli "exakt" (förutsatt att kilometermarkeringarna är rätt placerade)

1971 • Nykvarn
#7
11 juni 2013 kl 09:11
Gilla
Jens, som Henrik är inne på i inlägg #6 så kommer GPS aldrig helt stämma med sträckan på ett lopp, den kommer oftast visa för lång sträcka, helt enkelt eftersom en kontrollmätt bana är mätt idealvägen, den snabbaste vägen, t ex snåla innerkurvor överallt.

Den linjen har du ingen möjlighet att följa i ett lopp omgiven av andra löpare, du springer ytterkurvor, springer in till vätskestationerna, springer runt andra löpare o s v.

Att Blackberryn visade så lite fel är nog bara ett mätfel åt andra hållet, inte att den mäter mera exakt.
1965 • Kungsholmen
#8
11 juni 2013 kl 09:15
Gilla
Använder man mobil så bör man nog helst bära den i armficka på överarmen. Lägger man den i bakfickan så skärmar man av nästan halva rymdvinkeln med sin kropp.
Fredrik Johansson
1978 • Ljunghusen
#9
11 juni 2013 kl 09:18
Gilla
Jag har en milrunda som jag har mätt upp här på jogg.se och den stämmer riktigt bra med telefon och med min Garmin 210. 9,95-10km brukar det landa på. Och det tycker iaf jag är godkänt.

Så slutsatsen är att så länge du har en bra signal när du startar så ska det inte skilja så mycket
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
11 juni 2013 kl 09:30
Gilla
@Jens: Att det blir så mycket fel på Stockholm Marathon beror på 1) Slussen, ingen signal under jord så GPS:en "gissar" 2) Höghusen man springer mellan efter Centralen, signalerna studsar mot husväggarna och ger fel.
En del mobiltelefoner samlar in positionsdata även från ryska Glonass och kan i teorin få bättre position än de flesta GPS-klockor hittills gett. Men algoritmerna är viktigare.
1971 • Sala
#11
11 juni 2013 kl 10:29 Redigerad 11 juni 2013 kl 10:29
Gilla
Största problemet jag har med mobiler är batteritid, eftersom mobilen normalt dör efter 3-4 timmar utan extern USB-laddare och skall man ut på flerdagarstur lär man packa en hel drös med extrabatterier. Det skulle vara skönt med någon GPS-lösning som fungerade åtminstånet 24-30 timmar utan en massa extra sladdtrassel för laddning.

Har i och för sig en gammal Polar RS800 (med fotpod, utan stöd för GPS) som brukar klara sig med batteribyten någon gång per kvartal, men man vill ju gärna se vart man sprungit också.
1977 • Eskilstuna
#12
11 juni 2013 kl 21:12
Gilla
Christer, som det ser ut i dag är det väl bara GPS-klockor med 60 sekunders loggning som kommer i närheten av 24h och där över. Tror Suunto Ambit klarar 50h eller liknande, men som sagt, bara med 1 minut mellan varje positions logg.

Men mer än 3-4h får man allt ut av en telefon. Fick 8h med min HTC Wildfire och får även ca 8h med min Galaxy Nexus.
Flygplansläge och ingen display på naturligtvis.
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#13
11 juni 2013 kl 22:15
Gilla
Hej.
Tänkte bidra med lite amatöranalys.
Jag har en gammal Garmin 305 och använder programmet GarminTraining Center. Jag har visat rundorna i Google Earth och då visas en massa sampels. Skulle tippa att alla sampels visas. En analys visar att klockan samplar position mellan 2-5 s. Varför den ibland väljer att sampla efter 2s och ibland efter 5 s kan jag inte svara på. Det verkar som om programmet drar räta linjer mellan sampels och därför kommer uppmätt sträcka bli mer exakt om man springer sakta och inte alltför knyckigt. På Göteborgsvarvet fungerade den perfekt med mitt tempo (drygt 6 min/km). Jag kollade km då jag slickade den blå linjen och då stämde det perfekt. Sen var det nån km som jag tog några vändor i dusch och sörplade dricka och då springer man ju längre än angiven sträcka. Totalt 21.3 km på min Garmin. På terrängrundor stämmer den också fint. Den stämde inte bra då min systerdotter fick för sig att springa 10 varv runt huset. Då är samplingen för långsam, så som vissa tester är utformade att springa på en 400m bana, blir resultatet inte så bra, men vem vill mäta det? Har en runda som är 5.5 km (Domarudden). Startar och slutar på parkeringen som är 100 m från startpunkten (totalt 200 m kortare än angiven sträcka), vilket är 5.3 km. Det visar också min Garmin. Hade en bekant som sprang samma runda med Iphone och Runkeeper och den visade 6 km (kan inte stämma hur vingligt man än springer). Nej jag skulle nog satsa på en GPS klocka. Vore bra om man kunde få reda på samplingsfrekvens men det har nog säljaren svårt att svara på men man kan ju fråga tillverkaren innan man slår till.
Batteritiden kunde vara bättre det kan jag hålla med om. Får väl springa lite fortare så inte batteriet tar slut ha, ha!
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
11 juni 2013 kl 22:27
Gilla
Ulf, Garmin 305 samplar på två sätt som man kan välja, antingen varje sekund eller varje gång man ändrar fart eller riktning, det är så den gör om man inte valt varje sekund (som knappt räcker en mara...).
Men varje mätpunkt har ett fel så det blir aldrig så exakt när fart eller riktning ändrats, programmet gissar. Garmin har hållit på länge med att fila på hur man ska hantera mätfelen och gissa bra, tror det är svårt att slå dem utan att få till bättre mätdata.
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#15
11 juni 2013 kl 22:38
Gilla
Hej Oldboy.
Du verkar ha örnkoll på det här. Kan man alltså som användare ställa in varje sekund? Vad menar du att den knappt räcker en mara, är det minneskapacitet eller batteri eller vad är det som tar slut? 1s ger ju bättre noggrannhet. Inte för att jag tror att det kommer att påverka mina rundor nåt men vid löpning runt huset (som jag inte tror jag kommer anamma men kanske barnen) så gör det ju stor skillnad. Kanske ska testa 1s sampel, var ställer jag in det? MVH Ulf
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
11 juni 2013 kl 22:46
Gilla
Oj, jag minns inte var, jag kör med deras "smart sampling". Har du manualen kvar så hittar du det. Alla gamla pass försvinner när man ändrar.
Det är minneskapaciteten som begränsar, de säger att det räcker 3,5 timmar tror jag men jag har testat och det blir lite mer.
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#17
11 juni 2013 kl 22:54
Gilla
Ursäkta Oldboy.
Var lite lat där. Hittade det under Inställningar - Allmänt - Dataregister. Var inte så svårt att hitta. Har banor i TC och Jogg.se så det spelar ingen roll. Tack kul med folk som kan. Ska testa att springa 5.3 km igen och se om det blir nån skillnad. Ska bara bli av med förkylningen eller om det nu är allergi.
MVH Ulf
1967 • Halmstad
#18
11 juni 2013 kl 23:15
1 Gilla
Så länge jag inte har någon lust att mäta puls ser jag bara en anledning att köpa en GPS-klocka: att slippa ha telefonen spänd runt armen. Å andra sidan kan det vara användbart med mobilen ifall något händer när man är ute. Att mätningen inte är bättre med en GPS-klocka visade ju SVT:s Plus med all tydlighet i ett test. Se testet på SVT Play. Hade satsat mina pengar på en ny vit keps i andasmaterial istället nu när det börjar bli varmt... ;-)
Per S
1970 • Norrköping
#19
11 juni 2013 kl 23:17
Gilla
Min Forerunner 410 verkar visa väldigt bra värden på asfalt där det är rätt öppet. Har testat både att mäta via jogg.se verktyget och på Blodomloppet i Linköpings kontrollmätta 10 km bana. Det brukar skilja som mest något tiotal meter. I terräng är den sämre. På den bana som Lidingöloppet on tour använde i Norrköping förra året (10 km terrängbana, mest i skog. Jag sprang inte loppet då) visar den konsekvent 200-300m för kort. På andra terrängrundor verkar det vara ungefär lika stor procentuell skillnad. I SVT:s Plus test av gps:er i höstas visade samma modell också för kort distans i terräng.
1968 • Tullinge
#20
11 juni 2013 kl 23:35
Gilla
Jag har haft en FR405 i 4 år och en 910XT två månader. Båda visar alltid för lite, särskilt i terräng där det svänger mer än de klarar att registrera. Jag har sprungit med båda samtidigt några ggr och då är 910-an sämre. Den visar något kortare sträcka än 405-an och de "felar" olika på olika sträckor så de är uppenbart olika programmerade. Jag har ett varv som jag mätt med mäthjul till exakt 1130 m och där visar 405 oftast 1120-1130m medans 910 visar 1060-70m när jag springer motsols men nästan helt rätt medsols. Har varit så konsekvent vid 4 tillfällen! Ska testa klockorna snart på löparbana i båda riktningarna. Detta har varit med "smart inspelning" som uppenbarligen brister på 910-an, ska testa med varje sekundinställningen nästa gång. Iphone med Runkeeper har jag tyckt verkar vara mer exakt faktiskt och har hört andra säga detsamma, men de har ju andra brister...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.