Löpning Träning 16 inlägg 5916 visningar

Att gå från halvmara till mara

R Me
1986 • Skåne
#1
3 maj 2013 - 10:36
Gilla
Hejhopp!
Genomförde min första halvmara, i tävlingsform, i förrgår och fick såklart blodad tand! Jag sprang på 2.03 och sänkte mitt pers från träning (två veckor tidigare) med typ tio minuter.
Och mör var jag förstås när jag stannade i målområdet. Jag kunde inte göra en benböj eller knyta upp skorna. Men det var ingen blodsmak, tunnelseende, gåshud eller spy/jagskiternermigalldelesstrax-känsla. Pulsklockan är på villovägar, men jag tippar att jag låg runt 185bpm, i snitt, sista milen. Har för mig att jag mätt upp maxpulsen runt 200...
Jag har under våren försökt köra många lugna pass, och några få pass i högre hastighet.

Men såhär två dagar efter loppet har ju benen börjat komma tillbaka till verkligheten. Igår gick jag omkring som en lätt berusad Clint Eastwood......
Och då börjar tankarna vandra iväg. Vad krävs egentligen för att greja en mara? Jag vet att det finns en hel drös med träningsprogram här på jogg. Men det är inte min tekopp att följa program. Jag vill kunna ändra mig när jag står på trappan och köra ett långpass istället för de tänkta intervallerna.

Vad tror ni? Funkar det att ösa på med lugna pass i varierad längd, varvat med nåt snabbar pass? Och det här med att pressa laktaltröskeln? Stumnar benen senare då? Eller hänger stumma ben och mjölksyra inte ihop?
Jag har ju inte sprungit med någon reda så länge. Började ordentligt i januari.. Grejar jag 42km på 4,50 innan vintern?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
3 maj 2013 kl 11:54
Gilla
Första halvmara på 2:04 - året efter 1:53 - 4 månader senare första mara på 3:53.
Så visst funkar det!

Har själv svårt att "komma på" vad jag skall träna så jag behöver ett program. Däremot skall det inte följa slaviskt. Känner jag inte för intervaller en viss dag men vill ändå springa, ändrar jag bara. Samma för resten av pass som finns.
Hade igår på mitt program att köra ett lugnt pass på 10-12km, det blev istället ett morgonpass på 10km och ett kvällspass på 17km (det sista passet hade jag tänkt 10-12...).

Greja en mara på 4:30 innan vinter är fullmöjligt (som sagt hade GV i maj på 1:53, ingen träning under hela juni och började träna för Budapest mitten av juli).

Kolla så att du har rätt mängd och passtyper i din vecka (dvs distans, tempo och långpass). Efter, finns det massor med superkunniga jogg-medlemmar här som kan ge lite bättre svar. Men visst det går att "greja"!

Lycka till!
1965 • Kungsholmen
#3
3 maj 2013 kl 12:41
Gilla
Skillnaden i träning mara/halvmara ligger väl egentligen bara i att man bör ha sprungit en del överlånga pass på ca 30km inför maran om man vill vara ordentligt förberedd.
Så lägg in ett par 30km pass i din träning 1-1,5 månad innan loppet så är du hemma, tror jag.
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#4
3 maj 2013 kl 12:57
Gilla
Individuellt, jag har aldrig sprungit långpas (över 21km). Grejar ändå maran utan problem, tappar sällan mycket tid på andra halvan. Så vad som är rätt för dig är svårt att veta. Prova dig fram om du har tålamodet till det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
3 maj 2013 kl 12:58
1 Gilla
Öka längden på längsta passet långsamt till minst 30 km, tre mil ska inte kännas skitjobbigt utan bara ansträngande på slutet om du tar det hyfsat lugnt.
Ta passen hur du vill, ha lite koll på veckomängden så den inte rasar eller rusar för snabbt uppåt och blanda passen. Ta gärna något halvlångt pass i ditt tänkta marathontempo ibland.
Bry dig inte så mycket om tiden på första maran men jag tycker du ska sikta på sådär 4:20 när du väljer tempo, om du nu blivit taggad och kanske ökar på träningen bara lite.
Stumheten mot slutet av långa tävlingar beror inte på mjölksyra så du behöver inte pressa upp laktattröskeln, man får inte mjölksyrakänning på ett marathon om man inte råkar springa alldeles för fort uppför en lång backe tidigt i loppet. Men det är ändå bra att ibland (gärna varje vecka) springa lite snabbare än din tävlingsfart på halvmaran, eller backintervall som dessutom är bra för löpsteget.
Lycka till!
R Me
1986 • Skåne
#6
4 maj 2013 kl 07:12
Gilla
Tack för alla bra tips!
När jag tränat inför hm så har jag gjort distansen några gånger på träning. Är det dumt att springa 42 på träning? Jag känner mig "trygg" när jag vet att jag har hela distansen i benen, inför tävlingen.

Och jag ska se till att jag får ett intervallpass i veckan! :)
1970 • Hörby
#7
4 maj 2013 kl 13:36
Gilla
Sprang 30km för första gången idag. Tog lite mer än 3 timmar, med relativt jämn fart hela vägen. Brukar annars ligga runt 20km som mest. Fram till 26-27km kändes allt bra och jag hade till och med funderingar på att fortsätta till 42km. Kände dock att tröttheten kom ganska snabbt på slutet så jag nöjde mig med 30. Tror nog att jag hade fixat fulla distansen, men det hade nog också blivit smärtsamt på slutet. Det får bli en annan gång. Med andra ord, jag instämmer med ovanstående råd om att testa runt 30km först.
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#8
4 maj 2013 kl 16:54
Gilla
Jag har aldrig sprungit hela distansen som träning inför ett marathon. Inför det senaste för två veckor sen hade jag bara sprungit ett pass över 30 km också, och ändå gick det alldeles utmärkt. Tror att om man bara får tillräckligt stor mängd varje vecka är det inga problem med ganska få riktigt långa pass. Tycker det största problemet när man springer långt är att få energin att räcka, särskilt när jag tränar är jag jätteslarvig med att fylla på och 30 km kan bli skitjobbigt. Till tävlingen kommer man ju sen både utvilad och uppladdad med energi (+lite påfyllning under vägen), och då går det mycket lättare.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#9
4 maj 2013 kl 18:41
Gilla
max distans på träning har varit 37km tror jag. Behövs inte springa hela 42.2km för att förberedda dig till en mara. Åt andra sidan kommer en sån lång distans att slita rejält. Så håll dig till 30-36km det räcker långt tycker jag.

3mil är riktigt bra, fast tycler att 32km vissar att du kan springa till "väggen" eller vad det nu heter i mara. Så testa bara. Skulle du springa 42km, var försiktigt och vila efter det. Man skall ha "respekt" för distansen (speciellt om det är bara början av träningen!).

För långa pass kolla att få det som behövs med vatten osv så att du kan fylla på med energi under löpturen.

Ha det så kul!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#10
23 maj 2013 kl 14:37
Gilla
Håller med inläggen över.
Jag gick från HM i september till mara i juni året efter, så jag hade mycket längre tid att träna upp mig på.

Personligen anser jag att när man passerat gränsen 25-30km på träning, så har man marathon distansen i benen.

Det som fungerat bäst för mig som mental träning för att orka distansen, är att vara i aktivitet (nästan) lika länge som man planerar att springa maran på, men i ett mycket lägre tempo så att man inte sliter ut sig och träningen dagarna efter blir för skadelidande. Exemplevis ge sig ut på ett lugnt långpass, men stanna till och ta en kort paus för en energibar, bulle eller kaffe ca 2/3 in i passet, och sen tvinga benen att komma igång igen. Det är tungt, men ger bra erfarenheter inför den utmattning som en mara ger. Samtidigt ger denna typ av långpass en viss vana i att fokusera bort från löpningen under passet - köra på autopilot och springa ekonomiskt - som jag anser är viktigt för att ta sig genom. För mig är det tiden i aktivitet som ger bäst träning och om det är 32 eller 36 km spelar ingen större roll.

Om du förtsätter din träning men ökar på långpassen succesivt kommer du att vara redo. Kan du komma dit att 15-20 i lugnt tempo känns naturligt, är du långt på väg. Något pass på 30-36 anser jag dock ger en indikation på vad som är att vänta under själva maran.

1971 • Nykvarn
#11
23 maj 2013 kl 15:12
1 Gilla
Jag håller med övriga, det blir inga problem. Nyckeln är kontinuitet och att då och då springa lite längre för att i det här skedet långsamt vänja kroppen vid arbete under längre tid.

Finns inga krav på hastighet alls för de längre passen i det här skedet. Vill du utvecklas fartmässigt så varva de längre passen med kortare och snabbare men det kan komma senare.

Sikta på att bygga vana, genom t ex 3 löppass i veckan, ett lite längre varannan vecka, behöver inte vara speciellt långt just nu och bygg successivt därifrån.

Jag har "alltid" vilket betyder innan mina fyra genomförda maror :-) sprungit ett långpass på 30km eller mer en gång i månaden mellan januari och fram till tävlingsdagen, ofta i början av juni. Det kanske inte är nödvändigt men ett eller två pass över 30km innan tycker jag absolut inte är en nackdel.

Mina två längsta pass genomförda jag innan maran 2010 respektive 2012 men ganska långt innan, i slutet av april faktiskt, med lite kortare långpass med lite mera fartinslag i maj. De längsta passen var 38 respektive 37km. Säkert onödigt långt absolut men syftet med just 37km-passet var att vara ute och springa hela tänkta tiden jag tänkte tävla nämligen tre timmar. Du kommer inte lika långt på tre timmar då du springer lite långsammare och för en mer ovan löpare är det bra att tänka tid ute istället för distans på långpassen.

Jag tror att pass över tre timmar sliter mer än det ger då återhämtningen blir lång även om riktigt långa träningspass kan ge litesköna psykologiska fördelar.

Alltså, lugn, kontinuerlig träning, ett långpass då och då, variera dig lite för nöjets och träningseffektens skull och rätt som det är så är du maratonlöpare! Lycka till!

Staffan


R Me
1986 • Skåne
#12
23 maj 2013 kl 20:30
Gilla
Tack för alla tips!
Spontananmälde mig till en mara den 29 juni, så jag har en fin morot för att hålla igång träningen.
Körde ett 30km pass för ett tag sen. Sprang lugnt och var betydligt piggare i benen än efter min debut på hm-tävling. Däremot så insåg jag vikten av att få i sig energi under långpass. Jag hade vatten med mig och efter ca 25km så sprang jag rakt in i väggen. Allt blev jobbigt och tråkigt. Jag antar att det är dags att ta med sig snacks på passen nu.... :P
1970 • Hörby
#13
23 maj 2013 kl 20:44
Gilla
Heja Robert! Det går säkert bra. Gjorde ungefär samma sak som du nu planerar. Sprang 30km första gången den 4 maj, blev sugen på en mara och sprang Köpenhamns maraton den 19 maj. Precis som alla säger så blev den skit-jobbigt efter 30km, men tog mig i mål på 4:20. Sista 2km tog 16 minuter. Med fler långpass i benen kan det bara gå bättre nästa gång.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#14
24 maj 2013 kl 07:25
Gilla
Intressant läsning. E själv i samma sitts som Robert!
Daniel Palmberg
1977 • Vetlanda
#15
24 maj 2013 kl 07:38
1 Gilla
Mycket bra tips, är i samma läge som du Robert! Gjort några halvor nu och är sugen på en hela. Tränar hyfsat varierat, men måste upp i längd trorjag. Är det Kristianopel du ska köra? Lite sugen på den också! kanske syns på linjen!
R Me
1986 • Skåne
#16
24 maj 2013 kl 09:49
Gilla
Ja, kustmaran! siktar på att komma runt på 4.35. Jag tycker du ska anmäla dig ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.