Löpning Tävlingar & Motionslopp 178 inlägg 18831 visningar

Löparens vett och etikett.

1980 • Stockholm
#1
15 oktober 2012 - 22:08
Gilla
Fyll gärna på med förslag.

Jag har en sak jag vill ta upp. Försök att inte va i vägen för varandra vid start! Fundera lite vart i startfållan du bör stå. Om du har 30 kilos övervikt kanske du inte behöver stå längst fram och trängas med seedade löpare.

Om du märker att du blir passerad av 10 löpare i sekunden så innebär det att du är i vägen för folk. Visa hänsyn tack!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Mona M
1971 • Östersund
#21
16 oktober 2012 kl 11:46
Gilla
@Markus
Tack det var vad jag behövde höra nu.
Tanken är ju att jag ska försöka mig på något lopp till sommaren men då jag är helt ny på detta så är det ju nästan givet att jag kommer göra något fel. Jag lär väl få hjärnsläpp och hålla till vänster eller nåt ,-)

Får väl se om det bara blir ett lopp eller om jag får blodad tand.
Tur att det är ett tag kvar :-)
1977 • Malmö
#22
16 oktober 2012 kl 11:50
Gilla
Jag tycker inte någon som är otrevlig ska få ta ifrån dig peppen att springa. Löpning är för alla oavsett förutsättningar. Och lopp som är öppna för alla är ju just öppna för alla.
Jag förstår att det finns de som vill ha en bra tid och som springer på ett annat sätt än jag men deras rätt att löpträna eller tävla är inte större än min.
Att klaga på att folk är överviktiga, långsamma och inte fattar outtalade regler är väl bara jättetråkig stil och helt etikettslöst.
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#23
16 oktober 2012 kl 11:56
Gilla
@markus håller med. fins ju massvis med mindre lopp sen går det ju springa slingor själv också = ingen trängsel alls. jag brukar springer om folk i uppförsbackar sen blir jag omsprungen av samma löpare nerför. hur ska man ställa sig i startfållan då?

@jumper haha :)
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#24
16 oktober 2012 kl 11:56
Gilla
Håller med Markus #19. Tycker det är trist med detta eviga gnäll på trängsel. När många vill springa ett lopp, vilket ju bidrar till löparfesten blir det nästan per automatik trångt. På Hässelbyloppet i helgen så var det nästan 2000 löpare i herrar motion som kom i mål mellan 45-55 minuter. Antagligen det vanligaste målgångsintervallet. Alltså ett fönster på 10 minuter i vilket 2000 man ska förflytta sig 10 km, och då har jag bara räknat herrar motion som sagt. (OK, viss utspridning blir det ju med olika startgrupper bland dessa.)

Detta är ju i sig ett starkt skäl till att försöka visa hänsyn, ställa sig rätt i fållan osv. Men trångt blir det garanterat i alla fall. Jag är själv inte så snabb så att hålla höger är för mig en självklarhet. Men – förr eller senare vill man ju springa om någon. Ibland håller denna någon på att springa om någon ännu långsammare, samtidigt som man själv blir omsprungen… Då är det inte så lätt att hålla höger även om man försöker. Så gilla läget och försök ha kul istället för att reta er på att inte banan hålls ren just för er.
1978 • Åkersberga
#25
16 oktober 2012 kl 12:02
Gilla
Mona
klart du ska springa lopp!
låt inte detta lilla negativa ta ifrån den fantastiska upplevelse det är!
Folk är på gott humör, tjoar och stimmar
folk som hejar och peppar längs vägen
känslan att passera mållinjen!!
Det är en otrolig upplevelse!

Det finns alltid negativa sidor och folk som klagar, så är det!

Men låt inte detta ta ifrån dig den fantastiska upplevelse det är att korsa mållinjen! Det finns ingen bättre känsla för självförtroendet att klara av det man föresatt sig!

Go for it!!!!
Micke Sandberg
1966 • Stockholm
#26
16 oktober 2012 kl 12:59
Gilla
#19 Markus

Sista stycket är klockrent. Trängsel är bara att acceptera om man springer populära lopp. Som motionär (snabb eller inte ) är det bara att gilla läget. Sen kan man ju tycka att lite vanligt vett borde göra att alla ställer sig i lämplig grupp för sin kapacitet, men tyvärr är det nog en utopi.
1972 • Västra Frölunda
#27
16 oktober 2012 kl 13:10
Gilla
Klart som tusan att det blir trängsel i när det är folkfest och det är inget lopp man kan förvänta sig att persa i men när folk går efter bara hundratalet meter (i bredd dessutom) stoppar det upp mer än nödvändigt.
Har du tänkt att gå, ställ dig långt bak.

Sedan finns det lopp som midnattsloppet när man efter 8 kilometer får någon "fartdåre" bakom sig som kontinuerligt ropar "håll höger, håll höger." Inget att bry sig om.
1980 • Stockholm
#28
16 oktober 2012 kl 13:40
Gilla
Självklart ska alla som vill springa ett lopp göra det!

Jag tycker själv att dom riktiga hjältarna är dom kämpar på och tar kanske 5-6 timmar på sig att genomföra ett marathon. Det är imponerande! Men skulle det vara kompis seedning under stockholm marathon skulle i alla fall inte jag ställa mig framför kenyanerna.

Det är jäkligt trist när man vill göra en bra tid och nästan springer över folk som kanske tänkt promenera halva sträckan.

Jag har faktiskt sedan flera år tillbaka försökt att undvika dom största loppen där "kompisseedning" inte fungerat.

Men jag är ändå nyfiken. Hur tänker man? Eller tänker man kanske inte alls? I så fall, börja gör det tack! Vi är vuxna människor.
1977 • Eskilstuna
#29
16 oktober 2012 kl 13:43
Gilla
Jag gissar att "man" tänker på sig själv bara. Det handlar alltså inte om att man inte fattar att andra är snabbare, utan man vill bara se till att man själv inte hamnar bakom någon som är långsammare.
Ren egoism helt enkelt.

Anna
1978 • Uddevalla
#30
16 oktober 2012 kl 13:50
Gilla
@ jumper haha Arne borg va ganska packad är min gissning. Som sagt Henrik, människor är egoister mer eller mindre.
Tycker dock att det alltid fungerat jättebra med de lopp jag har kört, och då har jag både varit medelsnabb och långsam. Sen finns de alltid någon som bufflar, men dom brukar man springa om efter ett par kilometer :)
Kör hårt Mona
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#31
16 oktober 2012 kl 13:52 Redigerad 16 oktober 2012 kl 13:52
Gilla
Som flera påpekat, de stora motsionsloppen är kanske först och främst folkfest.
Den stora massan som springer de här loppen hänger nog inte här på jogg,

De har inte koll på vilka oskrivna regler man "bör" hålla sig till på ett lopp. De är där för att umgås med jobbarkompisarna, ha en trevlig dag och göra något annat än det vanliga. Det är nog bara att tugga i sig.

Många vet nog knappt att det finns olika startgrupper, och vet de det så vet de inte vilken de själva passar i.

Det finns nog en risk också för att det har blivit lite av en ond cirkel med startgrupperna. De som vet ungefär vilken startgrupp de borde vara i vet också att det är en massa människor där som står i en för snabb startgrupp. Alltså väljer man en snabbare för att slippa de felplacerade. Och blir själv en del av problemet.

Mona M
1971 • Östersund
#32
16 oktober 2012 kl 13:55
Gilla
Eftersom jag aldrig har ställt upp i ett lopp så vet jag ju typ...ingenting om hur det fungerar. Men jag kan tänka mig att det finns lopp som är mer seriösa och de som är mindre seriösa och mer "folkfest".
Eftersom jag trots allt ÄR en tävlingsmänniska så kommer jag nog ställa upp i något lopp till slut, och även om jag är rätt långsam så vill ju även jag ha en så bra tid som möjligt.

det jag har sett fram emot är ju att bli omsprungen av någon som hejar på och peppar (som jag har läst att en del gör, det låter ju hur trevligt som helst), och inte någon som vrålar "UR SPÅR" :-D

det jag undrar lite över är ju dessa oskrivna lagar som man inte vet om när man är ny. Nu har jag lärt mig att man ska hålla till höger men vad finns det mer man bör veta?

Ser nog fram emot sommaren ändå (fast bara lite, just nu är det ju hockeysäsong).
1977 • Eskilstuna
#33
16 oktober 2012 kl 14:04
Gilla
Vad tycker ni om vätskekontrollerna då?

Jag hör till dom som hugger en mugg i farten och dricker den utan att sakta ner nämnvärt.
I andra änden av spektrat finns de som stannar och står still innan muggen är tömd.
(Snackar om personer med samma sluttid alltså)
Jag försöker ta en mugg så sent på bordet som möjligt för att undvika kollisioner (då kan jag hålla ut för de som saktat ner och sen vika in framför dem)
Vid första kontrollen i ett lopp med ett par tusen löpare kan det helt klart bli lite trångt.
Mr. B
1963 • Hemma
#34
16 oktober 2012 kl 14:19
Gilla
Men allt det här gäller väl bara de jättestora loppen? De allra flesta lopp lockar max ett par hundra deltagare. Efter ungefär en minut har startklungan löst upp sig och ingen snabb löpare behöver armbåga sig fram längre.
Jag har nog sprungit mitt sista Lidingölopp, är jag rädd.
1967 • www.sapiens.se
#35
16 oktober 2012 kl 14:32
Gilla
Det här gäller en väldigt liten andel av alla de lopp som arrangeras. På de allra flesta lopp är det inget problem alls.
_
_
#36
16 oktober 2012 kl 14:32
Gilla
Vad tycker ni om vätskekontrollerna då?
Ja man ska ju inte springa tillbaka utan att se sig för. Det är inte kul med en halv mugg sliskig sportdryck i ansiktet bara för att någon börjar springa i fel riktning. Detta hände under årets LL vid Grönstakontrollen.

Vad gäller förplägnad vid målgång så har ju långsamma löpare inga fördelar av att släppa förbi "roffarna" som annars snor åt sig allting. Annars skulle avgifterna behöva diffrentieras. Lägre avgift ju långsammare eller ju längre bak du springer.
1977 • Eskilstuna
#37
16 oktober 2012 kl 15:13
Gilla
@Hansson, man undrar genast hur någon lyckas med det.

cml
1988 • Göteborg
#38
16 oktober 2012 kl 15:57
Gilla
Jag får hålla med Mona. För första gången sedan mitt löpintresse började nu efter sommaren, fick man en tråkig känsla för det här med tävlingar i löpning.

Varför ställer folk som tycker det är värt att gorma åt andra upp i tävlingar som är kända för att det är många deltagare, som Göteborgsvarvet eller LL? Tycker man att det är jobbigt kanske man ska undvika sådana tillställningar?

Jag har aldrig sprungit ett lopp och vet inte mer än att jag förmodligen kommer behöva "hålla höger" en hel del, och dessutom inte bör starta för långt fram. Men oavsett kunskapsnivå rättfärdigar det väl inte att folk ska vara otrevliga mot varandra?
Dessutom måste väl långsamma löpare få gå ut i vänsterspår för att passera ännu långsammare löpare, eller är det något jag missar här?

Självklart bör man försöka vara medveten om sin egen nivå och anpassa sig därefter, men just att en sådan här tråd ens kommer upp gör en nyare löpare som jag själv mer tveksam till tävlingar.
Precis som Mona kommer säkert jag ställa upp i något lopp nästa år eller så iaf, men visst katten hade det varit trevligt att iaf tro att folk kommer vara någorlunda trevliga ;), trängsel eller inte.
1965 • Kungsholmen
#39
16 oktober 2012 kl 16:02
Gilla
Man måste nog missköta sig rejält för att folk skall gorma åt en. Det vanligaste är att folk vänligt ropar håll höger.
En gång under alla lopp jag sprungit har en aggressiv kvinna fräst åt mig för att jag gick i aborrbacken just där hon tänkt springa men det var säkert mitt fel och jag svalde det.
Maria
1980 • Gävle
#40
16 oktober 2012 kl 16:27
Gilla
Jag är också ett blåbär, har sprungit några vårrus och stockholm halvmara nu i höst. Jag springer inte så himla fort och kan hamna både till höger och vänster om jag inte tänker mig för, men hittils har jag inte stött på någon som varit otrevlig. Rekommenderar absolut att springa lopp, bra stämning och mycket pepp.
Det är klart att om man samlar flera tusen personer på samma ställe så kommer alltid några av dem att vara lite gnälliga... precis som i resten av livet.
Däremot kan jag tycka att arrangörerna borde gå ut med tydlig information om att man ska hålla höger, för jag tror att många hobbylöpare som inte har snöat in på träningssajter faktiskt inte har en aning om detta.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.