Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 2012 47 inlägg 10438 visningar

Lidingöloppet 2012 - filmat från start till mål

Johan I
1987 • Örebro
#1
3 oktober 2012 - 12:30 (Redigerad 3 oktober 2012 - 12:36)
Gilla
För något eller några år sedan hade Adidas en film där de åkte med fyrhjuling och filmade hela banan. Denna film har försvunnit och verkar ej gå att hitta. Nu finns dock ett alternativ, nämligen min egen film från det faktiska loppet!

För de som direkt vill hoppa in i mina filmer: http://www.youtube.com/playlist?list=PLX0NOH_bjGMduGOX5itJA9QP4-os5yU2F

Filmen från loppet finns i två versioner, en lång där det är realtid och en kort där farten är 2x. Startar i startled 8 och springer om 4239 st löpare enl. resultatjakt.se, omsprungen av 1.

Lite bakgrund till mitt lopp:
Jag var inte föranmäld till loppet utan det var en i min löparklubb som inte skulle springa och lämnade över sin plats till den som ville. Jag har inte sprungit loppet tidigare och förra året sprang jag ett 31 km långpass på egen hand för att matcha loppet. I år hade jag liknande planer men när möjligheten att ta över en plats dök upp började tankarna att luta mot loppet. 31 km ensam kändes inte så lockande. Jag har även filmat nästan alla lopp jag sprungit i år, så att få Lidingöloppet på film var lockande. Adidas hade ju som sagt förr en film med hela loppet men annars finns det inte att hitta någonstans. Hade dock sega+stela+slitna ben senaste dagarna innan och har inte kört speciellt många långpass i år. Men vad gör man inte för sin fans...

Jag bestämde mig därför för att deltaga i Lidingöloppet och byta namn på plats. Nackdelen med att byta löpare var ju att jag inte blev seedad efter mina meriter utan den föranmäldes, och därmed hamnade jag i startled 8. På mina meriter hade jag kanske varit i 1C. Hade möjlighet att ta över en plats i 1B men med förberedelserna och slitna ben m.m. så ville jag mest bara få erfarenhet av loppet och filma det.

Överlag är jag egentligen inte nöjd med tiden (2:26:30) men med tanke på (de obefintliga) förberedelserna och inställningen att bara ta det lugnt, samt kramp och startled 8, så är jag nöjd ändå. Sprang som sagt ändå om 4239 st löpare enl. resultatjakts hemsida och blev bara omsprungen av 1.

Min racerapport kan ni läsa här: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=5771375

Tekniska detaljer:
Kamera: GoPro Hero2 Outdoor Edition (med huvudfäste)
Batteri: 1 st Original (var väldigt lågt vid målgång)
Videobehandling: Virtualdub
Stabilisering: Deshaker (används tillsammans med Virtualdub)
Upplösning: 1280x720 (Finns 1080p på kameran också, men drar mer batteri och tar mer plats på hårddisken)
Videokodex: x264
Bitrate: 6000 kb/s (youtube drar nog ned det dock)
Bildfrekvens: 25 bilder per sekund (50 fps för 2x fart)

Finns det några frågor, så fråga på eller ge synpunkter. Annars är det bara att plocka fram popcornen och njuta av en resa utan några större risker för kramp eller slitna ben.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLX0NOH_bjGMduGOX5itJA9QP4-os5yU2F
< < < 1 2 3 > > >
Alexander Söderberg
1982 • Lindome
#21
4 oktober 2012 kl 19:55
Gilla
Oj va fräckt det var att se det ur ett löparperspektiv. Blev helt klart sugen på att börja filma själv :)
Härlig insats får man säga med tanke på att det var allt annat än ett avbrottsfritt lopp :(
1967 • Vasastan
#22
4 oktober 2012 kl 19:56
Gilla
Otroligt kul att se. Bra för oss andra att du startade långt bak och sprang om oss. Killen vid 2:03:50 i svart Scania t-shirt (jag) ser ruggigt trött ut. Precis som andra skrivit så trodde jag aldrig att jag sprang så ihopkurad, men jag var väl trött. Tack!
1955 • Enköping
#23
4 oktober 2012 kl 20:04
Gilla
Tack för din insats - tycker alltid det är en höjdare att se på filmer som löpare själva åstadkommit - att ha lagt ner jobbet att föreviga sin tävling!!

Kul att se hur banan på Lidingö går eftersom jag får nöjet att köra Ultran i Maj som går till stor del på LL banan.
1975 • stockholm
#24
4 oktober 2012 kl 20:14 Redigerad 4 oktober 2012 kl 20:16
Gilla
Grym film! Hittade mig själv 2ggr (gröna shorts& oranga armar)först 2:13:15 och även min heroiska spurt på slutet vid 2:25:43. Hade hoppats på att få se den. Tackar!
Johan I
1987 • Örebro
#25
5 oktober 2012 kl 00:07 Redigerad 5 oktober 2012 kl 00:12
Gilla
Pekka:
Ja, det var några som märkte att jag hade kamera =) En frågade till och med "Var lägger du upp filmen?", kanske man hör i filmen också. Det tar ett tag att behandla filmen och lägga in undertexter m.m. men det gick ganska snabbt ändå, så får hoppas det var värt väntan.

Fredrik W:
Precis, man undrar ofta hur bansträckningen går i lopp men får sällan svar på det. Nu finns ett svar =)

H H:
Har fått höra det förut. Att vända på kameran går ju men kan upplevas lite spydigt =) Oftast är det roligare att se framåt. Finns för övrigt en annan som använder samma kamera men han har 2 st, en framåt och en bakåt. Fast han tävlar mest i triathlon och visar mest lite kortare partier av hela loppen. Han kallar sig för Jogger Joel och har en blogg och finns på Youtube under namnet jlabelle.

Ulf:
Tack. Kul att det inspirerade.

Mr. B:
Så är det ju med många lopp, man minns inte mycket av dem även om man sprungit några gånger =)

Håkan S:
Kul att du hittade dig själv. Hade lite svårt att hitta dig men verkar nog snarare vara omkring 1:11:25 om jag går på din beskrivning på utseende =)

Staffan D:
Kul att det uppskattas.

Alexander J:
Tack. Ja, det var tufft. Får sällan kramp i lopp men springer visserligen sällan så långt. Får väl vara rätt nöjd med att jag ändå tog mig fram så pass "bra" som det ändå gick med krampen. Det hade kunnat gå betydligt långsammare. Fortsätter ju trots allt att springa om många under sista milen. Det är lite jobb med att filma och man måste ha bra med utrymme på datorn, speciellt om man drar upp kvaliteten. Jag kör ju "bara" på 720p men det finns 1080p. Själv tycker jag det räcker med den lägre dock.

Fredrik L:
Ja, det var med som en faktor att välja startled 8. Jag hade även möjlighet att ta över ens plats i 1B, men tackade nej för att jag varit sliten, inte sprungit långpass, inte förberett mig och för att få bättre film (mer folk på bild). Ibland får man offra lite för andras skull.
Hittade dig och du får ursäkta om jag gör ett glädjeskutt kort efter passagen men det är snarare ett mindre krampanfall som infaller. Något som hände flera gånger under sista milen. Hoppar till lite med kameran då.

Anders U:
Kul att det uppskattas. Kan inte annat än att hålla med. Saknar själv filmer från lopp, speciellt från löpare. Arrangörerna själva är dock oftast inte bättre de. Som mest får man se något kollage med korta inslag från eliten och sen den stora massan, men sällan är det något sammanhängande eller något som visar banan. Får hålla tummarna för att det hjälper dig i uppladdningen till Lidingö Ultra. Det blir nog en utmaning.

Fredrik H L:
Tackar!
Ja, det tyder väl på att jag hade rejäla problem sista kilometerna om jag sprang om dig 12:30 innan upploppet och sen är du före på slutet =) Kul att du fick till spurten i leran. Starkt gjort! Själv hade jag ingenting att ge i spurten, orken var där men benen var ju som stela pinnar och att försöka forcera någon fart var inte ens med i tankarna, inte värt det. Stor skaderisk och ev. längre återhämtning efter.
1983 • Stockholm
#26
5 oktober 2012 kl 00:58
Gilla
Anmärkningsvärt att du säger tack efter "håll höger" sånt är väldigt uppskattat. Till skillnad från vätternrundan när nazi-klungan från hell kommer och gormar och skriker så man nästan kör ner i diket...
Mycket cred för det.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#27
5 oktober 2012 kl 07:41
Gilla
Jag undrar vad Tomas Wassberg hade sagt när han sprang förbi, om det var han som startat i grupp 8?

-Väck!! Väck!! Väck för faan!!
1986 • Enköping
#28
5 oktober 2012 kl 08:09
Gilla
Gabriel,

:-)
Johan I
1987 • Örebro
#29
5 oktober 2012 kl 11:37 Redigerad 5 oktober 2012 kl 11:37
Gilla
Michael O:
Bra att det uppskattas! Jag är förnuftig nog för att förstå att folk som startar i de leden längre bak inte är lika tränade som jag själv och kanske rentav hör hemma i de leden, medan jag som sagt borde ha varit i led 1-2. Därmed gäller det ju också att ha respekt för det, så jag försökte undvika att säga till utom om det behövdes och sa i princip alltid tack och ett extra tack till de som flyttade sig mycket. Vad jag märkte var det bara en enda som irriterades lite på det eller åtminstone sa någonting i stil med "Det är inte så lätt!", och han hade väl rätt där under första milen när det var ganska smalt och många i bredd.

Gabriel L E:
Tveksamt vilken form han är i nu men ja kanske, om han var tävlingssugen =) Skulle nog gissa på att han skulle ta det betydligt lugnare, om han nu verkligen sprang, vilket nog är väldigt låg sannolikhet för. Det är ju annars väldigt lätt att seeda in sig i de leden längre fram, enl. mig för lätt. Finns flera som är långt bakom mig på andra lopp som hamnade i led 2-5. Tycker det är lite dåligt att det inte är lite tydligare gränser för vad som gäller med seedningen. Det nämns väl bara vilka lopp som man kan seeda sig med.
Mr. B
1963 • Hemma
#30
5 oktober 2012 kl 12:28
Gilla
Seedning till Lidingöloppet är svårt, därför att många löpare saknar relevanta meriter. Den löpare som enbart har tider från 10km eller kortare lopp är svår att placera, liksom icke-löpare (t.ex. duktiga cyklister).
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#31
5 oktober 2012 kl 14:31
Gilla
När det gäller att passera folk trevligt så tänker jag alltid på Wassberg. Han var ett föredöme! http://youtu.be/tShwPPkwAnI

Och han var alltid så trevlig mot reportrar och andra! http://youtu.be/9IimCoDkuF0
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#32
6 oktober 2012 kl 20:01
Gilla
Wassberg rules
1976 • Floda
#33
6 oktober 2012 kl 22:21
Gilla
Fantastisk film Johan! Inspirerande och kul att se ett lopp ur det perspektivet. Blev lite sugen på att anmäla mig till nästa år nu...
Johan I
1987 • Örebro
#34
7 oktober 2012 kl 14:12 Redigerad 7 oktober 2012 kl 14:15
Gilla
Mr. B:
Kan hålla med om att det kan vara svårt för de flesta att vara med på just de seedningsloppen som Lidingöloppet använder sig av, men gränserna verkar ju satta på tok för lågt. Och sen har jag hört att man även kan seeda sig på andra meriter och lopp än bara de som nämns på sidan. Men visst kunde det göras bättre och tydligare. Bara dåligt för alla parter om folk hamnar i fel startled.

Gabriel L E:
Mjo, tråkigt att vi inte har några sådana profiler idag inom svenska eliten. Men jag är rätt säker som sagt att han inte skulle göra så idag.

Fredric O:
Tackar! Ja, har du bara tid (+ pengar) och har kört en del långpass så är ju Lidingöloppet väl värt att vara med på, minst 1 gång i alla fall. Dock tröttnar man redan första gången på hur kommersiellt och utsugande det är. T.ex. tar de betalt för transport av väskor från Lidingövallen till målet, och vill man ha en bit mat, typ en hamburgare efter målgång så kostar det 40 kr... Och Enervit (gel/sportdryck m.m.) var väl sponsor som jag förstod det, men skulle man få något från dem längs loppet var man tvungen att betala och/eller göra förköp. Det är ju sådant man tycker borde täckas ganska lätt med anmälningsavgifter på runt 5-600 kr och 45000 deltagare.
Rent materiellt får man otroligt lite från Lidingöloppet, till och med de som vinner loppet får nöja sig med typ en tröja eller något liknande. Så ekonomiskt sett finns det betydligt roligare lopp att springa.
1956 • PARTILLE
#35
7 oktober 2012 kl 18:49
Gilla
Sanslöst kul att se och som många säger, det är kul att se hur det se ut då man själv mest sprang och tittade ner i backen :-)
Bra gjort! Och grattis till en fin tid. Inte illa med en kamera på skallen :-)
loparnettan
1966 • falun
#36
7 oktober 2012 kl 22:22
Gilla
COOOLLLLT!!! Jag hitta mig själv - eftersom jag var i startgrupp 7 och fick se mig bli omsprungen!!! Bra fart hade du. TACK riktigt bra att få se omgivningarna -jag fick ha full koll på fötterna - riktigt trångt där jag sprang!!!Tack super kul!
1986 • Enköping
#37
7 oktober 2012 kl 23:30
Gilla
Finns målgången filmad någonstans? Lidingöloppets hemsida är så rörig.
Madeleine Sjölund
1968 • Arnäsvall
#38
7 oktober 2012 kl 23:36
Gilla
Fantastiskt bra filmer Johan! Ska spara dem som favorit så att jag kan se dem igen om det blir fler LL. Var tveksam efter loppet, men blev sugen igen när jag sett dina filmer:) Du verkar, som andra sagt, glida fram i spåret.Hur kändes det att springa om så vansinnigt många?


hxman
1976 • Skåne
#39
7 oktober 2012 kl 23:51
Gilla
Johan I skrev
"Och Enervit (gel/sportdryck m.m.) var väl sponsor som jag förstod det, men skulle man få något från dem längs loppet var man tvungen att betala och/eller göra förköp."

Det hade jag missat. Jag hämtade gel på två ställen utan att nån sa nåt om att man skulle ha betalat. Jag var lite irriterad på att de stod där ute m grejer eftersom jag släpade med mig lite GT tabletter och geler (som jag hade köpt för rätt dyra pengar på mässan kvällen före). Men om jag egentligen borde betalt så är allt förlåtet ...

För övrigt kul att kolla filmen! Jag startade i samma grupp och kände igen många ryggar på vägen. Även jag är imponerad av ditt tålamod och artighet.
1970 • Lerum
#40
7 oktober 2012 kl 23:52
Gilla
Har bara sett 22min av den snabbspolande varianten men jag återupplever verkligen LL30.

Jag gjorde precis så, försökte invänta rätt ögonblick att springa om men var tvungen att säga 'Håll höger' många ggr varför just denna bit känns igen extra mkt.

Klart man försöker tacka tillbaka till dem som verkligen viker åt sidan, ibland är man själv lite sliten och missar. Hade två gubbar på hela rundan som blev sura, men varför springer ni på vänster sida då? De var ju inte de snabbaste. Kanske frustration ?

Tack tack tack för att du tog dig tid och gjorde denna film
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.