Löpning Tävlingar & Motionslopp 12 inlägg 1924 visningar

Vad ska jag träna ?

1981 • Örebro
#1
7 september 2012 - 11:35
Gilla
Sprang en halvmara och höll mitt tänkta tempo första 15 km men sen tog krafterna slut. Sista 5 km stapplade jag snarare än sprang. Tiden vart till slut 1.42, men nu undrar jag vad jag ska träna för att hålla ihop hela sträckan? (tycker inte att jag öppnade för hårt)

Tack på förhand,
#2
7 september 2012 kl 11:37
Detta inlägg har raderats
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#3
7 september 2012 kl 13:36
Gilla
Om man inte har problem med längden, dvs. man springer sina långpass så kan det kanske vara idé att köra några långa intervaller också (mer än 1km per intervall) för att lära kroppen att det visst går att springa så fort så länge :-)
1978 • Malmö
#4
7 september 2012 kl 14:10
Gilla
Jag har exakt samma problem. Efter 15-16 i vad som för mig är tävlingstempo tar det gärna tvärstopp. In med lite gel eller sportdryck så håller jag ihop en km till och sedan är det tvärstopp igen. Upprepa intaget och sedan klarar jag mig ytterligare en km.

Vad är det man lär kroppen av att springa längre oftare? Att ta energi av något annat eller?
1981 • Örebro
#5
7 september 2012 kl 14:19
Gilla
Jag känner igen det du beskriver Henrik. Och inför det omnämnda loppet hade jag bara provat distansen 1 gång före. Så mer distanspass för mig helt enkelt så borde jag hålla lite längre?!
1978 • Malmö
#6
7 september 2012 kl 14:26
Gilla
Jag har sprungit distansen många gånger men om jag springer med vätskerygga som jag gör på träningspass är det inget problem. Inte ens när jag håller högre tempo. Senast jag sprang halvmaran var Malmö halvmarathon och då var det tämligen varmt så för mig handlar det nog om vätskeobalans eller vad man kallar det. Frågan är om man kan vänja sig att springa på mindre vätska.
1972 • Landvetter
#7
7 september 2012 kl 15:01
Gilla
Att det tar stopp efter ca 90 min löpning där man pressar sig ganska ordentligt beror nästan alltid på att glykogenförråd är tömda. Kroppens förmåga att nyttja fett som bränsle vid sådan intensitet är mycket begränsad och då tar ditt glykogenförråd slut efter som kroppen uteslutande väljer detta. Och du kan inte ersätta och lagra upp i samma takt som du förbrukar. Du kan antagligen springa 21 km i för dig lugnt tempo men om du kör för hårt går du tom. Skillnad mellan motionär och elit är ofta att en elitlöpare kan ta en stor del av energin från fett vid hög intensitet men en motionär redan vid mycket lägre intensitet går över till glykogenförbrukning. Så mitt råd, håll ett lägre tempo så du orkar hela distansen och/eller träna upp kroppen på att utnyttja fett som bränslekälla vid högre intensitet. Hur detta går till tvistar de lärde om men oftast handlar det om att träna mer. Dvs oftare, längre och hårdare. Utan att skada sig. Dvs trappa upp träning med extrem försiktighet. // Lycka till!
1978 • Malmö
#8
7 september 2012 kl 16:03
Gilla
Springa över 90min på tom mage på morgonen ska tydligen fungera bra för att lära kroppen ta fett istället enligt något försök jag läste om. Var nog i Runner World. Kanske det jag ska göra på lördagar då.
#9
7 september 2012 kl 16:09
Detta inlägg har raderats
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#10
8 september 2012 kl 09:28
Gilla
En stor del tror jag också är rent psykologiskt.
Kroppen bromsar prestationen för den tror att det inte skall fungera. Genom att köra långa pass och långa intervaller lär man kroppen att det visst går att köra längre utan att man går sönder.
Om man vill tänja på gränsen när man börjar nyttja fett kan man prova att några dagar innan reducera sitt intag av kolhydrater.
Inget du vill göra inför en tävling men för träningens skull.
Du kommer sannolikt att få högre puls och tycka att du inte orkar så mycket men kroppen ställer automatiskt om sig att bränna fett istället för kolhydrater. Inte på något sätt skadligt.
Även detta är ju något som kroppen måste förstå att det går att göra. Väl den lärt sig, går övergången snabbare för varje gång.
1981 • Örebro
#11
18 september 2012 kl 16:07
Gilla
Jag inser att detta är något jag behöver träna över tid och det har ju bara gått ett par veckor. Jag känner dock redan skillnad. Har hunnit med några långpass (17-22 km) och några intervallpass och det kommer att bli ca tre långpass + intervall och kanske nåt snabbare kortdistanspass innan det är dags för Åstadsloppet igen.

I fjol sprang jag som sagt på 1.42 men höll ett tempo som skulle genererat en bit under 1.40 om jag inte tagit slut vid 15 km. Senaste långpasset blev 22 km och jag passerade 21 km på 1.40.
Så nu håller kroppen för detta tempo hela loppet vad det verkar?!
Och då sprang jag utan att ha ätit för att träna kroppen att ta av fettreserver på en rätt kuperad bana. Åstadsloppet är ju en lätt bana.

Min fråga är således, vilket tempo ska hålla på tävling? vill inte öppna för lugnt då det är svårt att kapa tid på de sista säg 5 km. Har tidigare sprungit 10 km på 44 min och 5 km på 21 min.
1975 • Hässelby
#12
18 september 2012 kl 16:28
Gilla
Jag hade motsvarande tider som du Elias, 44:37 på 10 km och 21:50 på 5 km, när jag sprang halvmaran på 1:38 (4:40-fart). Jag är inte någon begåvad löpare, men min styrka är att hålla jämna splittider från start till mål. Det sparar mycket energi.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.