Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 4870 visningar

Diffus irritation innanför hälsenan

patrik t
1974 • Enskede
#1
23 januari 2012 - 23:14
Gilla
När jag sprungit några kilometer uppkommer en inflammationsliknande känsla i foten ungefär mellan hälsenan och fotknölen på insidan av högerfoten. Det sitter sedan kvar med oförändrad intensitet under flera kilometer till. Jag kan inte sätta fingret på exakt var det sitter vilket gör det svårt att söka på det. Nån som känner igen det?

Jag är hyfsat vältränad men träningen har varit lite mer sporadisk de senaste månaderna så det skulle kunna vara en effekt av överansträngning vid enstaka pass. Tips mottages tacksamt!
< < < 1 2 > > >
1975 • Alingsås
#2
24 januari 2012 kl 01:48
Gilla
Ja det låter som det jag har. Var just på IFK-kliniken o sjukgymnasten där sa att det troligtvis berodde på en lös benbit alt. utväxt som blev klämd av hälbenet. Enligt honom hjälper inte alla tåhävningar i världen mot problemet utan jag måste söka VC för remiss till röntgen o ortoped. Behandlingen består av titthåls-op.

Lycka till!
1952 • Varberg
#3
24 januari 2012 kl 09:39
Gilla
Kolla alltid så att det inte är problem som kan relateras till hälkappan.
patrik t
1974 • Enskede
#4
24 januari 2012 kl 21:05
Gilla
hu...! Det där lät värre än jag hade tänkt... Det känns som man borde ha märkt när en sån skada inträffar. Liselotte, sa sjukgymnasten vad åkomman heter eller vad den delen av foten heter?
1965 • Uddevalla
#5
24 januari 2012 kl 23:12 Redigerad 24 januari 2012 kl 23:13
Gilla
Mmm, måste kanske inte vara så illa? Kan det inte vara en lättare inflammation i t.ex. en slemsäck. Borde kunna finnas någon sådan mellan hälsenan och hälbenet. Man skulle kunna pröva vila (huh, detta hemska ord), värme, liniment, Voltaren för att se vad som händer? Så tänker jag med liknande syndrom. Fast jag hoppar över vilan.... Det låter inte som att det blir så akut dåligt att du inte kan gå så jag vet inte om sjukvården vill snabba fram resurser för att hjälpa dig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
24 januari 2012 kl 23:29
Gilla
Hm, är det en lös benbit ska den naturligtvis tas bort. Men oftast är det ju något annat än lösa benbitar som drabbar oss löpare - håller med Tage, kolla skorna! Och slemsäckar finns runt hälsenan men jag tror att det brukar kännas rätt distinkt var det gör ont då.
Alltid bäst att låta något proffs som idrottsläkare, naprapat eller sjukgymnast med indrottsinriktning ta en titt och klämma på det. Men man hittar en del på nätet, exv på www.sportsinjuryclinic.net www.sprortsinjurybulletin.com (eller om det var .net).

Att smärtan avtar efter några km beror nästan säkert på endorfinerna så du bör nog inte springa med detta.
patrik t
1974 • Enskede
#7
25 januari 2012 kl 15:21
Gilla
Funderar på om det kan ha med skorna att göra, som ni säger. Jag har ett neutralt löpsteg men har sprungit merparten av förra årets km med ett par pronationsskor som har känts bra hela tiden. Kanske har det med det att göra. Lite konstigt bara att jag isåfall aldrig känt av det förut. Men skorna är uppe i ganska precis 100 mil nu så de kanske är på väg att tappa sina forna egenskaper.

Var nere på gymmet en sväng idag och sprang några km barfota på bandet utan att det kändes något. Ska testa sko-spåret lite till innan jag går till vårdcentralen.

Tack för era svar!
1977 • Bua
#8
25 januari 2012 kl 16:22
Gilla
Låter som hälsenetendinos i mina öron. Jag har brottats med samma problem i drygt 3 månader under hela hösten ( känner igen beskrivningen om att det känns som en inflammation ) men har nu kommit igång sedan 1 månad tillbaka. För min del bestod rehaben av vila, massage men framförallt excentriska tåhävningar ( roligare kan man ha ). Jag hade långt gågna planer på att prova stötvågsbehandling men nu känns det som att jag skall slippa det.

Skulle du behöva fråga expertis så skulle jag hålla mig långt från en vårdcentral. Sök dig istället till en idrottsspecialist och gärna en med goda referenser inom fot- och hälsenebehandling.

Hoppas för din del att problemet är så enkelt som skorna.

Lycka till!
1978 • Arboga
#9
25 januari 2012 kl 16:37 Redigerad 25 januari 2012 kl 16:37
Gilla
Jag hakar på tråden med frågor om mina egna krämpor i höger häl.

Jag har sedan julen till och från ont i höger häl, det är på baksidan av hälen men inte så högt upp som man förknippar med hälsenan, området är lägre än fotknölarna på båda sidor om hälen.
Jag har inte ökat träningsmängden på senhösten, däremot så har jag ökat på mängden backintervall och kört några pass i högre tempo.

Det gör aldrig ont så att jag inte kan träna, men det ömmar hela dagen och känns av lite mera i början av träningspassen. Jag provade att vila 14dagar efter jul och det hjälpte initialt, men efter 2-3 lugna pass så kom smärtan tillbaka.

Det hör till saken jag jag börjar inse att jag slår ned ganska hårt på höger häl i mitt löpsteg. Dubbarna i mina VJ Sarva är efter 30mil helt intryckta på höger häl, halvt intryckta på vänster häl och i skapligt skick under framfötterna.

Jag har provat att göra lite excentriska tåhävningar som en del av uppvärmningen, men det känns inte rätt och det brukar strama i vaden efter några km. Jag har också de 2 senaste passen fokuserat på att ta kortare steg och landa på framfoten, detta är något som jag inser är svårare än man tror :)

Mina frågor är enkla:
- Vågar jag köra på med 3 pass per vecka? Bara distans mellan 7-12km i bekvämt tempo? Jag vill inte dra på min en skada så jag blir halt i flera veckor.
- Finns det andra övningar än exentriska hävnignar som kan hjälpa?

1952 • Varberg
#10
25 januari 2012 kl 16:57
Gilla
Tycker det låter som att du har det möjliga svaret själv - dubbarna. Om det är orsaken kan de göra stor skada på hälkudden vilket även ger smärtor längs sidorna på hälbenet.
Jag skulle prova väldämpade skor utan dubb om det går, annars med någon överdragsdubbning som finns i skoaffärer och sportbutiker.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
25 januari 2012 kl 17:50
Gilla
Per, prova att köra några hårda pass på skidor. Om det inte gör ont så är det nog nedslaget som är boven. Gör det ont efter ett diagonalpass på skidor kanske det är senfästet eller slemsäckarna - eller nåt annat som jag inte har en aning om, foten är komplicerad.
I vilket fall skulle jag inte springa tre pass i veckan med en häl som gör ont.
1978 • Arboga
#12
26 januari 2012 kl 08:54
Gilla
Dubbskor: Jag har kört kontinuerligt med skorna sedan i höstas, men det är ju betydligt hårdare i marken nu än när jag sprang på mjuka(leriga) stigar i höstas. Kälen i marken blev permanent ca 1-2veckor innan mina problem kom så det kan vara en källa till det onda.

Skidor: Ja tänk om man fick åka lite skidor, har ju väntat hela vintern på snön. Men nu börjar det komma några cm varje natt. Men lite tur går det går att åka på golfbanan i helgen.

Det verkar som att jag måste tänka om när det gäller min träning. Mitt nya upplägg blir:
- ett pass i veckan i badhuset, simmar som en blöt kråka men det blir bra träning för hela kroppen :)
- Om snön kommer så blir det skidor när det går.
- Max ett löp pass i veckan. Skall försöka hålla långsamt tempo, korta steg och landa på framfoten. Mina Asics 2160 får väll anses vara väldämpande. Blir tyvärr himla tråkigt att hålla sig på plogade cykelbanor men jag överlever nog.
1975 • Alingsås
#13
26 januari 2012 kl 09:04
Gilla
Självklart ska du testa annat innan du går till VC ;-)
Jag menade ju inte att det du har måste vara samma som mig utan bara att det känns likadant för mig. Kan bero på en massa orsaker, jag bara berättade om mig.
Minns tyvärr inte vad han sa det hette, var ett helt obegripligt uttryck.
Men jag kan rekommendera att du går till sjukgymnast så de får kolla dig. Problem med hälsena eller fel skor är väl betydligt vanligare egentligen ;-)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#14
26 januari 2012 kl 17:41
Gilla
@Per: Det är ganska vanligt att hälseneproblem uppstår i samband med att man övergår till att springa mer på framfoten. Backträning belastar också hälsenorna en hel del. Hälsenetendinos kan sitta på lite olika ställen (mitt problem som just nu är rätt ok, men kommer och går sitter lågt nästan som du beskriver) och ganska typiskt är rejäl morgonstelhet.

Jag tycker du skall fokusera på steglängden snarare än på att landa på framfoten eftersom det kan belasta en dålig hälsena extra mycket. Jag förvärrade min hälsena rejält med mycket barfotalöpning och skor med låg drop. Det blev bättre direkt när jag gick över på skor med mera traditionell drop. Jag körde hårt hela tiden med excentriska tåhävningar med extra vikt i en rygga. Sitter tendinosen långt ner är det viktigt att köra hävningarna även med böjt ben.

Det finns många gamla trådar här att läsa om den hälsenor, det är bara att botanisera på...
1978 • Arboga
#15
26 januari 2012 kl 20:45
Gilla
Hur många repetitioner av tåhävningar vågar man göra på en dag? I princip skulle jag kunna köra 3x10 varje timme som jag jobbar, men jag har också hört att man kan överbelasta hälsenan om man kör för hårt?

Dagens simning gick i alla fall bra 4x500m, ingen känning i hälen (vilket var väntat). Och nu faller snön så nästa pass blir fristil på lokala golfbanan. Bara snön ligger kvar så kan jag nog avstå ifrån löpning några veckor.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#16
26 januari 2012 kl 21:03
Gilla
Jag har kört 3x10 med rakt ben och därefter 3x10 med böjt ben. Jag har haft en rygga med tyngder som jag efterhand fyllt på så att det hela tiden varit en smula plågsamt att göra tåhävningarna. Det har fungerat bra. Jag tror inte man skall överdriva mängden. Jag fick rådet att hellre lasta på mer tyngd.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
27 januari 2012 kl 14:38
Gilla
Man kan ju prova med att lägga ett litet inlägg under hälen och se ifall det blir smärtfritt. Jag anser att man inte får springa med några som helst känningar som kan ha med hälsenorna att göra. Jag fick ont i en hälsena vid mitt senaste 24-timmarslopp, det knarrade i senan och jag vilade helt en vecka, sedan började jag gå lite försiktigt en runda varje dag, efter 10 dagar småjoggade jag 100 m, och ökade lite försiktigt varje gång, kände jag något misstänkt vilade jag några dagar, och försökte springa lite försiktigt på nytt, det fungerade för mej.
1978 • Arboga
#18
27 januari 2012 kl 18:12
Gilla
Märkligt värre!
Efter gårdagens simning kändes inget i hälen. I morse var smärtan betydligt mindre än vad det varit tidigare mornar. Under dagen har jag varit hemma med sjuka barn och gått runt i strumplästen utan några känningar, jag har till och med gått i tankarna att simningen var helande hur otroligt det än låter.
När frugan kom hem så knatade jag ned till våra ICA (750m enkel resa) för att köpta det som saknats till middagen och på vägen hem börjar jag känna av hälsenan. Nu gör det precis lika ont som dagen efter ett joggpass, fast jag inte joggat.

Kan det vara mina vinterskor så spökar? Det känns orimligt men går inte att utesluta.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#19
27 januari 2012 kl 19:09
Gilla
Per_Du springer med god fart ser jag, men det verkar som du inte sprungit så länge, eller att du inte skrivit in din träning, du springer i alla fall fort i förhållande till det som finns i träningsdagboken, kanske har inte hälsenorna hunnit bli tillräkligt starka ännu för att klara av din träning, vila ett tag från allt som känns i hälsenorna, lägg eventuellt något inlägg under hälarna så sträckningen minskar (några milimeter),
minska träningsmängden, spring inte för långt, spring lugnt med korta steg under en tid, bättre få bort problemet nu, än att det blir en följetång under lång tid med taskig träning.
1978 • Arboga
#20
27 januari 2012 kl 22:27
Gilla
Min träningsdagbok är inte komplett fram till Oktober, vilket var då jag gick med i jogg.se. Men jag är tyvärr en periodare när det gäller träning, dock så brukar jag hålla grundkonditionen över hela året. Däremot så varierar träningen över säsongen, är det snö så blir det skidor, är det varmt i vattnet så paddlar jag kajak. Springa brukar jag inte göra på vintern, men bristen på snö och kallt vatten gör löpning till enda utomhus alternativet.

Men nu har jag bestämt mig, det blir ingen löpning på några veckor. Simningen gick ju bra så det fortsätter jag med, sedan så varvar jag med skidor och spinning beroende på snömängd.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.