Löpning Träning 44 inlägg 3743 visningar

Hur mycket spelar skons tyngd in?

Jo
2000 • Göteborg
#1
31 augusti 2011 - 10:54
Gilla
Hej. Jag har ett bra tag funderar på lättviktssko och om jag ska skaffa det. Är dock rädd att jag har för svaga leder och fötter och kanske skadas av så lite stötdämpning. Men så hör man om folk som tycker de springer så mycket snabbare i lättare skor. Och då blir jag givetvis fréstad :-) Det är kul att springa snabbt! Men hur mycket påverkar egentligen en lätt sko - kontra en tung sko - tiden på t ex 10 km el en halvmara? Finns det någon undersökning på det? Kanske dum fråga...Men någon som vet? Ikväll springer jag I Form Loppet så ingen idé med nya skor då - men kanske nya lätta till Stockholms halvmara? :-)
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Stockholm
#2
31 augusti 2011 kl 11:03
Gilla
Oj, du kommer få många svar här Joanna. Jag springer själv i lättare skor sen ett tag tillbaka (Kinvara), toppen ett tag, men de känns helt slut i dämpningen nu efter 60-70 mil, vilket ju är betydligt sämre än tyngre/tjockare skor. Nu väger jag i och för sig lite för mycket så det spelar säkert in. I panik nu inför halvmaran beställde jag ett par Kinvara2, för jag tror inte de gamla håller, men sen blir det nog kraftigare skor igen.

Som en motvikt till alla svar du kommer att få här nedan, så noterade jag att Enhörna-killarna som stod och kollade starten i årets Bellmanstafett lördag sprang i Asics Kayano, vilka föraktfullt brukar benämnas "pjäxor" här och i andra fora. Det här är alltså killar som springer 5 km på < 15 minuter. Unga, lätta och på en bana som är kanske 10% asfalt, 50% grusväg och 40% gräsmatta...
1987 • Göteborg
#3
31 augusti 2011 kl 11:14
Gilla
Jag var väldigt inne på att skorna skulle vara så lätta som möjligt ett tag men nu börjar jag gå över till att det är hur skon är uppbyggd som är det viktiga, att dom inte har nån tjock häl som gör att man automatiskt sätter ner hälen först när man springer. Men är du orolig för övergångsfasen kan jag rekommendera nike lunaracer. Väääldigt lätta i förhållande till sin stötdämpning (men lite "svampiga" enligt vissa).
Ang. hur mycket det påverkar. Jag vet faktiskt inte, när jag väl började med lätta skor ville jag aldrig springa i nåt annat! Men tänker mig att det är lite över 1 min på 10km för mig på ett asfaltslopp. Men kan vara mer än så också... Ett tips är att värma upp i tunga skor innan lopp och byta till lättare precis innan loppet börjar. Väldigt skön känsla!
Jo
2000 • Göteborg
#4
31 augusti 2011 kl 11:28
Gilla
Hej och tack för snabba svar Thomas och Olle!

Thomas:Aha, även riktigt snabba personer väljer alltså att springa i lite tyngre skor. Intressant för det trodde jag inte. Synd att lättare skor tar slut snabbare. Men kanske man kan spara skorna till vissa pass så behövs inte nya så ofta ändå. Kinvara - är det en neutral sko? Det behöver jag nämligen.

Olle: Bra tips om att värma uppi tunga skor så att det sedan känns som man flyger fram :-) 1 min på 10 km tycker jag är ganska mycket ändå...Lunaracer? Neutral el pronationssko?
Anders Thylin
1969 • Nacka
#5
31 augusti 2011 kl 13:08
Gilla
Joanna: (n.b. bara mina personliga erfarenheter) TROR inte du behöver oroa dig så mycket för uppbyggnad och att det ger stora negativa effekter att inte ha det. för mig blev det automatiskt att jag bytte lite löpsteg när jag började springa i ett par skor med mindre uppbyggnad. däremot ska du nog ta det lugnt i början med nya lätta skor, för lite andra muskler få jobba. börja med några inspringningspass med dem (kanske 1 km först, sen lite längre, lite längre etc) tills du kommer upp i dina normala distanser.
För egen del kan jag upplysa att lätta skor is da shit! Gud va skönt man springer i dem. Jag har däremot ingen aning om det går snabbare eller inte. Ev. fartökning för mig kan lika gärna bero på mer träning. Men framförallt känner jag mig snabbare och har fått mer känsla. Du vet.
Jo
2000 • Göteborg
#6
31 augusti 2011 kl 13:19
Gilla
Anders: Tack för tankar/råd. Kan nog vara bra att starta i lagom dos ifall jag byter. Ja jag förstår vad du menar. Jag provade ett par lättviktsskor i samband med Gbg-varvet och oj vad lätta fötterna blev! Och kanske man inte ska underskatta effekten av att känna sig snabb? Om jag tror mig kan springa fortare i lättviksskor - Kanske jag gör det? ;-)
Shadow Man
1970 • Lund
#7
31 augusti 2011 kl 13:28
Gilla
Att uppleva att man springer fortare är inte samma sak som att mätmässigt faktiskt springa fortare. Att man automatiskt skulle kapa en hel minut på 10km bara för att skorna blir 100g lättare är ju nonsens. Men den mentala effekten av att tro att man är snabb kan säkert ha positiv effekt.

Om man springer fort med väldigt tunga skor (tex militärkängor) så måste man mer aktivt kämpa med kadensen, dvs att hålla uppe stegfrekvensen. Även snabba förändringar i hastighet bli lite kämpigare, men får man bara springa i ett jämnt tempo så går det att springa ungefär lika fort som med lättare skor.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#8
31 augusti 2011 kl 14:05
Gilla
Man brukar ofta säga att man sparar
1 s/(mile*ounce) vilket i svenska mått blir 4.4 s/(km*hg)
Väger skorna 1 hg mindre per styck bör tempot öka med 4.4 s/km.
Stämmer väldigt bra med vad jag fick då jag gick från tjockskorna NB 1064 till Adios. Det blev 6 s/km.
Jag går aldrig tillbaks till tjockskor, max upp till Boston2.
Pär M
1969 • Umeå
#9
31 augusti 2011 kl 14:09
Gilla
man blir som taggad när man tar snabbskorna.
löppar linne
kortbrallor
och sist men inte minst NUMMERLAPP
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#10
31 augusti 2011 kl 14:40
Gilla
Intressant iaktagelse Thomas. Tror aldrig att jag sett snabba löpare springa i Kayano eller motsvarande tungviktare på tävling. Inte ens på marathon.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#11
31 augusti 2011 kl 15:47
Gilla
"Att man automatiskt skulle kapa en hel minut på 10km bara för att skorna blir 100g lättare är ju nonsens. "

Nei, det er ikke nonsense, Det vil nok de fleste gjøre.
1972 • Dalsjöfors
#12
31 augusti 2011 kl 15:54
Gilla
Måste köpa mig ett par riktiga lättvikare det ser jag ju. Målet är att kapa ca 1,5 min/10km så det borde gå då enligt följande formel.
Idag = Karhu 281g skor - Byta till 120g skor = Springa 90 sec snabbare grovt räknat.
Fan va bra, behöver ju inte köra ett enda intervallpass till då får att fixa det. Härligt ...var är köpa knappen ?
Espen Ringom
1975 • Oslo
#13
31 augusti 2011 kl 16:01
Gilla
Tommy: Problemet er at du ikke vil klare belastningen et par sko på 120g gir deg på en 10km - derfor vil du ikke klare de 90sek snabbere. Hadde det vært på en 3km - ja - da tror jeg du kunne spart en del sekunder.

Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#14
31 augusti 2011 kl 17:03
Gilla
@ Shadow man: Tro vad du vill, men det finns rätt mycket forskning gjort på det där med vad det kostar att ha skor på sig. Dom flesta undersökningar verkar komma fram till att löpeknomin ökar med ca 1% per 50 g du plockar av. Springer du milen på 40 minuter så ska du alltså kunna skala av 48 sekunder på milen med 100 g lättare skor. Detta förutsätter förstås att du har tillräcklig styrka, ffa i underbenen, för att klara av det, annars lär det inte hjälpa. Jag kan intyga att det funkar för mig; om jag kör med mina snabbskor (nästan 150 g lättare än tungskorna) så är jag 8-10 s/km snabbare vid samma puls. Dock brukar tempot glida upp mycket mer, för det är så förbannat kul att springa i snabba dojor.
Erik
1990 • Stockholm
#15
31 augusti 2011 kl 17:14
Gilla
Vill man vara litet konspiratorisk får man väl gissa på att Enhörna-löparna är sponsrade av Asics och att deras försäljning av "pjäxor" gått ner och således säger de åt löparna att springa med dessa på lopp med åskådare :D
Martin Lind
1980 • Uppsala
#16
31 augusti 2011 kl 17:53 Redigerad 31 augusti 2011 kl 17:55
Gilla
Man springer snabbare, det är mer frihetskänsla, men skaderisken ökar (det blev bara ett pass för mig i mina lätta skor...för precis ett år sen tror jag).

Man kan göra ett av två val, antingen vänja sig långsamt att använda lätta skor och vara lyhörd så man inte drar på sig någon skada i onödan, eller spela safe och inte alls springa med lätta skor utan istället hålla sig skadefri och träna på sina goa "pjäxor" (i mitt fall Asics Nimbus). Det första är väl det optimala på sikt, men jag kör variant två... helt enkelt för att jag inte vågar testa igen förrän mina fötter och muskler är såpass starka att jag utan problem kan köra riktigt hård kvalitetsträning i tjockskorna under en längre period. Jag har svaga fötter, måste gå med inlägg osv. Jag blir snabbare som skadefri än att springa i lätta skor och riskera att få avbrott i träningen. Jag fegar helt enkelt :-)

Drömmen är givetvis att i framtiden kunna springa tävlingar och liknande i tunna skor, och om allt går bra och jag börjar komma i riktig form och inte längre utvecklas genom träning så är ju skornas vikt det enda sättet som är kvar att plocka sekunder på :-)

Håller fötterna så kör på, har du svaga fötter så var lyhörd så att du inte drar på dig riktigt långvariga skador. Skornas vikt ska inte underskattas, men inte heller ska vikten av att kunna träna utan uppehåll underskattas.

Ang Enhörnalöparna: de kan mycket väl ha sett stafetten som ett träningspass och därför kört i tjockskorna, de flesta hårdsatsande löpare jag känner gör mängdträningen i väldämpade skor och byter till de tunna för tävlingar och vissa intervallpass.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
31 augusti 2011 kl 17:58
Gilla
Om jag har förstått det rätt stod Enhörnalöparna i Kayano och _tittade_ på starten, eller?

Det betyder väl inte att de sedan sprang tävlingen i Kayano? De kanske bara hade Kayano på sig när de transporterade sig till tävlingen, och/eller under uppvärmningen.
Shadow Man
1970 • Lund
#18
31 augusti 2011 kl 18:05
Gilla
@Johan: Det låter lovande, då är jag ju snart en sub37-löpare - ett par Asics Piranha, och lite fler tåhävningar så simsalabim :)
Men, om man nu inte har tillräcklig styrka i underbenen, vilket de flesta antagligen inte har, så blir det alltså inte så stor skillnad ändå.

Måste ju tillägga - Jag älskar också att springa i lätta skor.
1987 • Göteborg
#19
31 augusti 2011 kl 18:27
Gilla
Joanna: Jorå jag tror nog jag kapar runt 1 min med ett par riktigt lätta (och neutrala) skor jämfört med ett par "jogging"-skor. Lunaracer är neutrala har jag för mig men dom har som sagt fått kritik för att dom är "svampiga" har jag hört (mina favoriter trots det).
1971 • Nykvarn
#20
31 augusti 2011 kl 18:34 Redigerad 31 augusti 2011 kl 18:34
Gilla
Jag håller med Johan Pihl helt och hållet, det går fortareoch är mycket roligare! Sedan måste man ju integå från väldigt tungaskor direkt till t ex skor på 150g som t ex Asics Piranha, det finns mängder med löpglada modeller mellan 200-300gram att välja på.

Enhörna är för övrigt sponsrade av Saucony och jag tvivlar starkt på att de sprang i Kayano, kolla bloggen löpeld skriven av en Enhörnalöpare som var med och vann Bellman i lördags, dock i ett par Adidas Adios.
http://lopelden.blogspot.com/2011/08/seger-i-bellman.html
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.