Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 9061 visningar

Hur springer man in nya skor?

Emil Forsén
1971 • Tullinge
#1
2 maj 2011 - 19:39
Gilla
Ersatte mina gamla Asics ds trainer mot årets gula (snygga) och har nu så grymt ont i ben, rygg och höfter. Hur löper man in nya skor, varva med gamla elr??
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#2
2 maj 2011 kl 19:48
Gilla
Kör som vanligt, får du blåsor eller skav har du valt fel skor. Jag har köpt många olika par skor de senaste åren och bara kört på och det har fungerat kanon. Den enda skon som gett mig blåsor är Lunaracern, som jag hatade först, men nu älskar, för jag springer bra i den av någon anledning, trots att jag får blåsor om jag springer långt;-)

Optimalt tror jag dock att det är om man har minst två par skor att växla mellan, dels för att de håller länge, men också för att det är bra för kroppen med varierande belastning. Dessutom är det kul med skor!

Får man sådana problem som dig och man kan härleda dem säkert till skorna och inte till ökad volym el liknande så hade jag fimpat de skorna ett tag och kört med några andra.
Emil Forsén
1971 • Tullinge
#3
3 maj 2011 kl 16:43
Gilla
Tack för ditt inlägg Johan
Emil
1984 • Kristianstad
#4
3 maj 2011 kl 16:57
Gilla
då fortsätter vi diskussionen med en snarlik fråga! har för närvarande ett par asics gel-1150 som jag är mycket nöjd med. Har hunnit springa ca 70 mil i dom och funderar nu när man ska köpa nya...

eftersom dessa skorna har funkat bra så gör det väl inget om man köper likadana igen? tänkte isåfall handla från startfitness och då köpa 2 par, så man kan växla mellan...frågan då är ifall det är dåligt att ha 2 likadana par, ska man ha olika uppbyggdas skor? iochförsig så har det inte varit några problem hittills...
1952 • Varberg
#5
3 maj 2011 kl 17:04
Gilla
Löparskor ska kännas perfekta från första steget - annars är det fel. Har man hittat några som är riktigt bra finns det ingen anledning att byta sort. Har själv två par fräscha och hur många som helst som kan användas till andra aktiviteter.
1968 • Kapp
#6
3 maj 2011 kl 17:15
Gilla
Johan:
Jag personligen skulle heller köpt ett annat märke el model för att få variation i skorna. är just att man har små skillnader i skorna som är väldigt bra för knän och leder,att det blir ett litet annorlunda nedslag el vad man ska säga,
är ju mest aktuellt om du löper mycket asfalt och hårt slätt underlag då du inte får variation från underlaget.

1984 • Kristianstad
#7
3 maj 2011 kl 17:37
Gilla
Tackar för det svaret Anders! jo jag löper enbart på asfalt...låter ju inte fel med med variationer för knän och leder, samtidigt så håller jag med Tage, funkar det bra så är det väl bara att köra på?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#8
3 maj 2011 kl 20:51
Gilla
Jag håller med både Anders och Tage;-) Köp två par med en gång (gillar du din sko mycket så varför inte), om du beställer från England så kan du ändå med gott samvete slänga med en annan sko få får du båda delarna utan att det kostar mer än hemma. Då har du dels 1150 ett tag framåt och dels kan du variera med en annan sko och få lite annan belastning eller kanske en lite lättare sko till snabba pass.
1984 • Kristianstad
#9
4 maj 2011 kl 13:08
Gilla
Från klarhet till klarhet :) en lättare sko hade jag inte ens i tankarna, men det hade ju inte varit så dumt nu när du säger det...

om man ska titta på lättare skor, går man bara efter vikten isåfall eller finns det fler faktorer som spelar in? förutom då att den passar mitt steg såklart.
1959 • Saltsjö-Boo
#10
4 maj 2011 kl 13:39 Redigerad 4 maj 2011 kl 13:40
Gilla
Johan, har du ett par mängdträningskor som känns helt rätt och inte ger dig några besvär så ska du hålla dig till dem och inte växla mellan två olika sorters mängdskor.
Däremot kan du växla med ett par lättare skor för tempoträning, tävling etc
Det är bra för att träna upp teknik styrka och snabbhet i benen....

Förresten, 11-serien är mycket bra. Har själv ett par 1120 som jag är väldigt nöjd med. De har gått ca 3200 km och går fortfarande bra att springa i. Visst började de kännas lite trötta i dämpningen när man närmade sig 1000 km, men om man anpassar steget och landar mindre hårt på hälarna kan man springa vidare problemfritt i många många mil
Är numera ute efter en mer låghälad minimalistisk mängdsko men om jag inte hittar det så kanske jag återvänder till 11-serien
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#11
5 maj 2011 kl 09:57
Gilla
Vill här med införa ett annat synsätt i tråden. Variera skomärken. Finns risk att du sliter ut dig mycket långsamt i de skorna du har utan att du märker det. Ha iaf ett par olika att växla mellan. Inte skulle man gå i samma vardagskor som man haft som liten i övrigt resten av livet?
John Edberg
1979 • Jönköping
#12
5 maj 2011 kl 10:29
Gilla
Jag håller med Tage! Löparskor skall sitta perfekt från första steget. Får man ont är det oftast på grund av felbelastning. Själv tillhör jag dem som tror att dagens skopark är rena skämtet. Vi behöver inte högteknologiska skor som bestämmer hur foten skall landa, vridas etc.

Vi människor är konstruerade för att springa över stora distanser och har ett inbyggt löpsteg som är perfekt för varje individ. Låt inte någon berätta vad du behöver för skor genom att kolla på ditt fotvalv. De flesta skador kommer från felaktiga skor. Mina skador försvann när jag började springa i Fivefingers och barfota.

Läs:
http://pulstagning.blogg.se/2011/march/vilken-loparsko-skall-jag-valja.html
Müller
1967 • Järfälla
#13
5 maj 2011 kl 10:42
Gilla
Har aldrig sprungit in skor. Skall fungera på en gång. Har aldrig haft varken skav, blåsor eller blånaglar. Brukar köpa skor som inte sitter alltför tight.
1965 • Kungsholmen
#14
5 maj 2011 kl 10:55
Gilla
Lätt att döma världen efter sina egna erfarenheter. En del av oss har helt enkelt känsligare skinn än andra och behöver alltid springa in sina skor. Andra klarar sig utan.
Mikael
1986 • Borås
#15
5 maj 2011 kl 11:15
Gilla
Skavsår och blåsor är standard när jag köper nya skor. Bra strumpor och inlägg hjälper mycket men inte allt.

Hittar inte något konkret tips om hur man springer in skor här dock, mer än att det inte skall behövas... Funkar det att blöta ner skon och gå runt på gräsmattan så skon kan forma sig efter foten, eller är detta myt?

Läste om en sko där den skulle forma sig efter din fot efter några löprundor. Kommer tyvärr inte ihåg vilken men den fanns på Löplabbets sida iaf ;)
1984 • Kristianstad
#16
5 maj 2011 kl 15:01
Gilla
Olof Reimer:

Det låter inte som en dum ide, att ha ett par lättare, "smidigare" skor som då kan användas vid t.ex. snabbdistanser. Jag antar att man kan hålla sig inom Asics sortiment men välja en annan modell/serie för detta ändamål?

3200 km är ju oerhört långt, det måste ju vara ett väldigt prisvärt köp! Jag har inte lagt mer än ca 700 km i mina, dock aldrig haft problem med dom.

Jag sliter mer på insidan av mina, samt mer i framkant än i hälen...längst fram vid tårna så har jag på en yta av 1x1 cm slitit igenom det svarta till något lager som är vitt, men dom är fortfarande jättesköna att springa i. Jag kan ju erkänna att jag tänker inte så mycket på mitt steg, jag springer på och sålänge jag förbättrar mig och är skadefri så är jag nöjd, även om det säkerligen finns förbättringar att göra där också!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.