Löpning Kom igång 22 inlägg 4113 visningar

Bästa nybörjartipsen!

Malin Valsås
1976 • Västerås
#1
5 oktober 2010 - 21:59
Gilla
Jag är en nybörjarjoggare som gärna vill ha era bästa tips!

Just nu räcker orken till tre km jogging i långsamt tempo (tar ca 25 minuter) - och jag är så stolt över mig själv som orkar jogga hela sträckan. Trodde min kondition låg närmare att klara en km i snigeltempo, så jag överträffade mig själv. Mitt första mål är att orka jogga fem km i långsamt tempo till våren, jag har inte bråttom!

Jag vill ha tips om det mesta, smarta knep för att hålla mig motiverad, hur jag ökar på sträckan jag orkar jogga i lagom takt, vilka målsättningar som kan vara rimliga, hur man gör med joggingen nu när det börjar bli vinter (lämplig klädsel, hur funkar det när det blir minusgrader)...

Stort tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
Thomas Östberg
1969 • Göteborg
#2
5 oktober 2010 kl 22:05
Gilla
Hej Malin, Använd tidtagarur. Du kommer inom kort se dina förbättringar. Finns även pulsklockor som kan vara kul att ha. Dina förbättringar blir en morot för dig. Lycka till !
Pernilla Malmberg
1973 • Haverdal
#3
5 oktober 2010 kl 22:15
Gilla
Hej Malin! Kul att läsa om dej, jag känner igen mej väldigt mycket! Har alltid tänkt att jag är en sån som inte kan jogga eftersom det verkat så vedervärdigt jobbigt och jag får migrän så fort pulsen går upp litegrann. Men vad skönt det är! Har nu joggat regelbundet i några månader och vilken känsla det är när autopiloten går på och benen bara rör sig av sig själva! Jag har tagit tid på varenda runda och lagt in på jogg.se, det är faktiskt kul att kunna följa utvecklingen, även om det inte är viktigt med själva tiden så är det sporrande att se att orken blir bättre. Jag har två rundor i olika längd som jag varvar mellan beroende på dagsformen. Kan ju inte ge dej så mycket tips eftersom jag är i samma läge som du. Men jag tyckte det var kul att gå och köpa nya kläder och skor som belöning när joggandet börjat bli en god vana!
Bo Tendell
1936 • Angered
#4
5 oktober 2010 kl 22:21
Gilla
Har du tillgång till träningslokal med löpband?
Ställ in hastigheten på 7 km per timma och se hur många kilometer
du klarar. När du efter exempelvis 3 km har fått nog minskar
du inställningen till 3,5 km per timma och kan promenera
eller avsluta passet.
Väljer du 6 km per timma är din "hastighet" 10 min/km
6,3 ...... 9.31 per km
6,5 ...... 9.13
6,8 ...... 8.49
7,2 ...... 8.20
7,5 ...... 8.00
8,0 ...... 7.30
d.v.s. 7 minuter och 30 sekunder i nedersta fallet.
Lycka Till !
Malin Valsås
1976 • Västerås
#5
5 oktober 2010 kl 22:51
Gilla
Åh, vad kul med tips, nu känner jag mig ännu mera sugen!

Thomas! Jag tar tid på mina rundor, just nu faktiskt mest för att hålla ett jämt och lagom långsamt tempo så att jag verkligen orkar jogga min runda. När orken blir lite bättre kan jag tänka mig att det är kul att försöka springa lite, lite snabbare (eller längre) hela tiden. Har en bit dit, men ska hålla det i minnet!

Pernilla! Lägger in mina rundor på jogg.se också, och övrig träning med. Jag försöker komma ut på två joggingrundor per vecka (vilket jag hittills lyckats med) och ett pass på gymet (vilket det har blivit lite si och så med). Det känns som lagom med motion för en latmask som mig - mycket, mycket mer än tidigare! Har mätt upp en runda som är 3,5 km här på jogg.se, SNART börjar det bli dags att testa den! Och jag har en liten shoppingplan med, ska uppmuntra mig med lite roliga träningskläder när jag varit "duktig" ett tag till!

Bo! Löparbanden på mitt gym brukar jag hålla mig ifrån, har alltid kört cykling som uppvärmning till min styrketräning. Men jag kanske ska sluta vara "rädd" för löparbanden nu när jag faktiskt tar mig ut och joggar "på riktigt". Speciellt i vinter kanske de blir guld - jag är ju lite osäker på hur det kommer funka med jogging utomhus om det blir en vargavinter som förra året...

Gärna mera tips - det var ju som sagt kul och motiverande!
1976 • Göteborg
#6
6 oktober 2010 kl 09:37
Gilla
Jag köpte en garmin forerunner 405 till min flickvän för att hon skulle bli lite mer motiverad att springa lidingöloppet.

När jag såg hur rolig klockan var så började jag springa själv, började att gå/springa 3km för några månader sen .. Igår joggade/sprang jag hem från jobbet (11,5 km)

Mitt tips är att köpa en garmin forerunner (305 är lika bra som 405 men lite billigare)
Den sporrar en väldigt bra :)
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#7
6 oktober 2010 kl 09:42
Gilla
Hej Malin,
Till att börja med: Stort grattis! Bra jobbat!
Du är igång och har en riktigt bra inställning till ditt springande :)
Testa löpband lite försiktigt redan nu! Du kommer ha stor nytta av det i vinter. Jag vet att de kan se skräckinjagande ut, men se bara till att få en genomgång av din instruktör ang funktioner osv, så ska Du se att bandet blir en "god löparvän." Börja med att gå fort för att sedan komma upp i "lunktempo". Det är givetvis ännu bättre att komma ut i naturen, men under vintern blir det helt klart klurigare att få samma frekvens på löpningen. Så: se till att vara förberedd när drivisen når oss ;)

Beträffande klädsel gäller det att hitta bekväma alternativ som inte känns för bylsiga. Ett bra underställ är en god investering. Tänk lager på lager.

Toppen att Du lagt in en liten morot, shoppa är alltid härligt och med nya grejer får ofta motivationen en liten puff.

Stort lycka till ser fram emot att höra vidare om dina kommande framsteg!
1968 • Hishult
#8
6 oktober 2010 kl 14:08
Gilla
Hej Malin!
Jag är exakt i samma situation som du. Joggar (extremt) långsamt min tre kilometer på allt mellan 25 och 30 minuter. Har endast joggat dessa tre km. vid tre tillfällen så jag är verkligen nybörjare. Skillnaden är kanske att jag anmält mig till Göteborgsvarvet den 21 maj nästa år...hehe. Kanske helt idiotiskt, men jag bryr mig överhuvudtaget inte ett dugg om vad för tid man kan tänkas genomföra detta på, vill bara ta mig runt, joggande eller krypande....hahaha. men det är min morot att få kontinuitet i träningen. Min största oro är att kroppen inte ska hålla. Känner mig lite knakig i knäna ett par dagar efter en runda men jag ska ta det lugnt nu i början har jag tänkt. Ska jogga två ggr i veckan 3 - 5 km. och dessemellan raska promenader. Lycka till!
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#9
6 oktober 2010 kl 14:37
Gilla
Mitt bästa tips till dig som nybörjare blir 2 st.

Tålamod och kontinuitet.

Tålamod med att det tar tid, och framförallt att du låter det få ta tid att bli bättre som löpare. Löpning kan ta flera år innan du når din rätta potential. Ingen når sin topp efter bara några månader i löpning. Ingen. Det tar tid för benen, senorna, lederna att gradvis vänja sig vid den belastning som löpning utsätter kroppen för. Detta ska oxå få ta tid. (Tråkigt råd kanske men det glöms ofta bort)

Kontinuiteten blir nästa och även det kanske lite småtråkigt men viktigt råd. Lyckas du hålla dig frisk och skadefri så kommer kontinuiteten hjälpa dig långt på vägen till utveckling som löpare.

Att hålla igång 2, 3, 4 eller kanske fler gånger i veckan (vad som nu passar dig), nästa vecka, och även veckan efter det.........när du fått in ett bra flyt här och kan se tillbaka på, låt säga, 3 månader med 3 pass i veckan då kommer du känna dig både nöjd med dig själv och även med din form och märka av stor utveckling.

När det gäller vintern i detta land så är det ju sällan några stora problem. Vinter är inget hinder för att springa. Förra vintern var ju extrem på många håll och på alla sätt, men det hör ju mer till ovanligheterna att det är så. Lite minusgrader är inte något som behöver betyda att det inte går att springa utomhus.

Klä sig lite extra, med underställ under tightsen och lager-på-lager principen så kommer du se att det går riktigt bra. Skulle det vara för kallt, (individuellt var gränsen går) men säg kallare än - 15 så finns ju möjligheter att gå till gym/badhus och springa på löpband.

Lycka till och kom ihåg att skynda långsamt!!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#10
6 oktober 2010 kl 18:06
Gilla
Malin: Vet inte hur det går att mo0tivera sig, kommer knappt ihåg hur det var att inte springa. men det är nog ett sätt att motivera sig, att göra löpningen till något som är en del av vardagen helt enkelt.

Klädsel på vintern är inte så komplicerat. Uvderställ i funktionsmaterial, om det är kallt ett förstärkningsplagg på överkroppen, ett par shorts (eller tights, men det funkar bara inte för mig att springa i), mössa och ett par tunna vantar (om det är jättekallt tjockare, annars blir händerna kokheta). Och så underbyxor, vanliga om det är ner till -10 och fodrade under. Fötterna blir aldrig kalla om man springer, så det är vanliga strumpor.

Kan rekommendera dig att inte undvika löpbanden. Träning på löpband är utmärkt på vintern och bra sätt att träna snabbt på året om. Sprang mycket på löpband i vintras när det var halt och snömassor på trotttoarerna.

Lycka till!
Malin Valsås
1976 • Västerås
#11
7 oktober 2010 kl 22:43
Gilla
Jättekul med bra tips - och roligt att många andra också försöker komma i form. Lycka till till oss allihopa!

Nya teknikprylar - hmm, jag vet inte... Kanske så småningom. Just nu räcker det att ta tid på mina rundor och mäta dem här på jogg.se. Men jag är sifferbitare av födsel och ohejdad vana (och hela dagarna på jobbet), så man vet aldrig!

Löparbandet - jag får nog testa det på gymmet. Om inte annat ifall det blir en monstervinter igen ;-)

Nicklas - tack för dina tråkiga råd! De är jättebra ju, och stämmer finfint med min inställning till mitt nya joggingprojekt. Jag ska ut två gånger i veckan. Jag ska jogga sakta och öka på längden sakta. Märker redan nu efter en månad att konditionen är bättre, men jag ska hålla mig till mina tre km några pass till, helt enligt planen!

Nicklas och Johan - tack för klädtipsen, och peppningen att det går att jogga ute på vintern! Tror det hjälper mig att hålla igång över vintern, jag har som jag tidigare nämnt en viss motvilja mot löparband... Underställ under löparkläderna alltså! Inte under tightsen, för några såna kommer inte på mina inte löparsmärta ben. Inte på lååång tid än i alla fall. Men vem vet - håller jag motivationen uppe och lyckas med det där med tålamod och kontinuitet så vem vet? Ge mig fem år så kanske jag kör med tights jag med ;-)

Jag blir glad för flera bra tips - jag blir jättemotiverad! Och det är nog det jag behöver mest just nu tror jag, motivation! Och hopp om att slippa dagisbaciller som min härliga ettåring frikostigt delar med sig av.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#12
8 oktober 2010 kl 10:49
Gilla
Hej Malin,
Kul att du vill göra din kropp en tjänst genom att komma igång med motion.

Några enkla tips från mig:
Lägg in träningen i kalendern - lättare att den blir av då.
Öka sakta, ANTINGEN längd på passen, intensitet eller antall träningar i veckan.
För att verkligen märka förbättring kan du försöka lägga in 3 löppass pr vecka.
När du vant kroppen vid den lägre vilotiden kan du försöka att springa några 100m till och sen vända för varje löppass. Då "smyg-ökar" du längden utan att du tänker på det, och plötsligt joggar du 5 km...

Lycka till
Malin Valsås
1976 • Västerås
#13
8 oktober 2010 kl 13:11
Gilla
Tom-Ingar - nu ligger mitt gympass i kalendern! Jag har tänkt att det ska bli av varje tisdag lunch, men det har blivit lite si och så med det... Nu blir jag kanske bättre på det! Joggingpassen (två i veckan, torsdag och söndag) har jag hittills inte haft problem att få till - börjar jag fuska åker de in i kalendern också!

Jag har tänkt öka på mitt pass med ca 500 m var femte vecka. Har hållt på i fyra veckor hittills, och känner redan att konditionen förbättrats och jag skulle nog orka en bit till redan nu. Men jag håller mig till planen, tre km en vecka till. Lika bra att vara snäll mot kroppen och inte chocka med allt för mycket träning på en gång, antar att jag riskerar att skada mig annars.

Tror faktiskt att jag kommer lyckas jogga 5 km så småningom. En konstig tanke, jag har alltid sett mig själv som en person med väldigt dålig kondition, men tydligen är den bättre än jag trott. Har alltid promenerat mycket, så det har väl gett sitt till! Roligt är det hursomhelst!
1982 • Stockholm
#14
9 oktober 2010 kl 10:19
Gilla
Hej Malin!

Jag började springa i somras, inför tjejmilen, målet var att ta mig runt. Det gick väl sådär med träningen. Trodde jag aldrig skulel kalra att springa mer än 2 km.

Men nu efter så har jag fått en Garmin Forerunner 305 gps klocka. Och vad den peppar mig. Den piper för varje kilometer, då vill man bara höra nästa pip, och nästa och nästa. Och sedan att få lägga in passet här på jogg och studera det. Den anger också exat i vilken fart du springer.

Nu klarar jag 5 km med hjälp av klockan utan klockan kanske en. Så den hjälper. Finns säkert begagnade att köpa då det finns en ny version ute nu.

Lycka till!
1972 • Dalsjöfors
#15
16 oktober 2010 kl 19:10 Redigerad 16 oktober 2010 kl 19:11
Gilla
Håller med Frida. Köp en Garmin Forerunner 305. Bättre motivationshöjare finns inte. Inte bara kan du hålla koll på puls,distans, fart när du är ute i spåret utan du kan även ladda upp din runda superenkelt med medföljande program så du enkelt kan följa upp dina rundor. En annan grej som är skitkul är med gps:en, är att du kan sticka ut och jogga var som helst och ha stenkoll på hur långt du sprungit. Det ramlar ut hur mycket statistik som helst. När du samlat på dig ett par rundor så kommer du längta hem för att ladda upp den senaste rundan.
Lina L
1982 • Boden
#16
17 oktober 2010 kl 17:52
Gilla
Jag måste säga att jag håller med. Jag införskaffade en Garmin Forerunner 305 när jag började springa i somras och allt blev mycket roligare när man har koll på tider,puls mm.

Skogsflickan
1967 • Stockholm
#17
17 oktober 2010 kl 18:47
Gilla
Hej! Mina bästa nybörjartips är tre:
- lär dig att jogga även när det är mörkt och kallt, på extremt konstiga tider (bra för småbarnsföräldrar)
- tänk att typ två kilometer är bättre än ingenting
- två eller tre korta pass per vecka är bättre än ett långt.

Vad kul att det går bra för dig! Du skulle säkert klara att jogga fem kilometer i sträck redan i dag, men det är väl klokt att du inte har någon brådska.
Förresten, du har väl anmält till Tjejmilen eller Lidingö Tjejlopp, eller nåt sånt?

Lycka till /Skogsflickan
1981 • Göteborg
#18
17 oktober 2010 kl 19:11
Gilla
2 råd:
Anmäl dig till ngt roligt lopp ( ha ett mål )

Ha kul när du springer, spring snabbt när du känner för det, jogga längre om du känner för det el lunka.
Åsa S
1980 • Jönköping
#19
18 oktober 2010 kl 07:52
Gilla
Jag började springa i mars i år, precis när snön började och smälta så jag fick hoppa lite mellan isfläckarna.. Men nu är jag såld! Har hållt igång kontinuerligt (Tips 1-kontinuitet) sedan dess med löpning 2-3 ggr/vecka. Vann en resa till Tjejmilen och det sporrade mycket! (Tips 2-Mål).. Fick dessutom en garmin 305 i present i april och det ger en kick och bra feedback vid varje lopp.. Man tror nog inte skillnaden är så stor!

Nu satsar jag (Hör och häpna) på maraton! Säger inte vilket år men någongång ska jag springa maraton.. Nästa år blir det att genomföra Gbgvarvet och Tjejmilen under 60 min! Det är mina mål för 2011.. Sen börjar hårdsatsningen mot Maraton!

Men HA KUL, gör vad du känner för (om så springa till affären och köpa lördagsgodis som jag gjorde en gång).. Läs bloggar - det peppar en också! Lycka till!
1972 • Sjöbo
#20
18 oktober 2010 kl 09:42
Gilla
Malin, prata med några bekanta och se om inte ni kan anmäla er till ett lopp i vår. Sen kan ni träna lite tillsammans, tex varje söndag. Ofta finns det personer i omkretsen eller släktingar som också funderat på att börja springa och som behöver en spark därbak.

Själv kunde jag med nöd och näppe springa 2,5 km i okt 08 började springa. Jag kom överens med två av mina bröder att springa Gbg-varvet 09. Det fanns inte på kartan att jag kunde backa ur när jag fått dem att investera 500 kr. Jag insåg dessutom att om jag skulle ta mig runt öht så var jag tvungen att träna regelbundet. Även om det tog mig 2.13.58 att ta mig runt (25 min sämre än bröderna) så var det en euforisk känsla att korsa mållinjen och inse att jag, ett tidigare exemplar på dåligt leverne, hade lyckats springa ett helt halvmarathon.

Jag brukar springa med lurar och lyssnar antingen på talböcker eller gamla radioprogram (sommar i P1 eller P3 Dokumentär). Springer man bara tillräckligt långsamt så är det en ren njutning.

Om du vill utmana dig lite längre fram så mät ut en sträcka och ta bussen dit och spring sedan hem, orkar du inte hela sträckan så gå. Det viktigaste är tiden du är ute.

Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.