Foruminlägg av Henrik Ekstrand

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
17 juli 2009 kl 09:11
Gilla
FInns tyvärr en del respektlösa inlägg här måste jag säga. Tråkigt. Jag känner många som säger sig uppleva positiva effekter av mattan så som lindring av muskelsmärta och underlättad nedvarvning. Själv har jag en gammal fotbollsskada i ryggen som gör att det ibland t ex kan vara lite knöligt att somna/sova. Om jag sedan sover dåligt så gör ryggen/nacken mer ont och jag sover ännu sämre och en negativ spiral är igång.
Det här är ingen mirakelmatta men i alla fall jag behöver inga vetenskapliga studier för att förstå att om jag lägger mig på en matta med en massa spikar som ger smärta så kommer kroppen bedöva mig med endorfin vilket hjälper mig att slappna av och somna. Dessutom ökar blodgenomströmningen i området vilket hjälper till att transportera bort slaggprodukter från musklerna däromkring.

Sedan kan jag inte svara på om den hjälper mot andra saker som vissa påstår men jag kan inte heller påstå att den inte gör det för jag har inte de problemen och har därmed inte kunnat prova.

Tror dock att VIktor har en bra poäng i att folk tar sig tid att aktivt slappna av. Det blir lite meditation koncentrerad till fokuserande på den egna kroppen, smärtan och dess avklingande. Kanske till och med lite självhypnos.
#2
17 juli 2009 kl 09:18
Gilla
Har en 405CX och förstår inte varför folk har problem med den. Visst ringen är lite svår att förstå de första gångerna men det går ganska snabbt att lära sig. Att man sedan skulle ha problem med den under själva löpningen kan jag inte förstå. Har hänt mig 1 gång på tre rundor att jag råkat komma åt den och då var det bara att trycka tillbaka till rätt meny igen. Upplever man det som ett verkligt problem är det ju bara att låsa ringen under själva löpningen. Då kan det inte hända någonting och använder man scrollfunktionen så snurrar de olika menyerna förbi ändå i den takt du själv valt.

Jag kan inte säga om den är sämre eller bättre än 310 för den har inte ens sett i verkligheten men jag är i alla fall helnöjd med min 405 (det finns en del saker jag saknar men det har mer med Garmins mjukvara att göra och är inget som blir bättre av att man tar en annan modell).
#3
17 juli 2009 kl 23:43
Gilla
Jag fick nyligen löparknä efter att drastiskt ha ökat min träning. Efter att ha sökt övningar på youtube hittade jag foam roller övningar och beställde en sådan från england (E-bay). När jag beklagade inför min massör att den där förbannade rullen inte hade kommit ännu så föreslog hon att jag skulle prova med en PET-flaska (hon har själv aldrig provat foam roller övningen själv men tyckte väl att en dylik flaska skulle ha samma funktion). Så jag tänkte vad har jag att förlora. Jag fyllde en 1,5liters flaska med vatten för att ge den mer stabilitet och sedan körde jag på. Det gjorde ont som f-n i början, men efter tre-fyra dagar började det släppa och på den femte dagen sprang jag 11km och då kom första känningen först efter 9,5. Innan jag fått ont/känt mig spänd efter ca 4km. Efter 11km var det inte nämnvärt mer spänt än efter 9,5 så jag måste säga att den där PET-flaskan har fungerat fantastisk bra. Går även att använda på undersidan och sidan av vaderna. Det gör också förbannat ont tills det att knutarna börjar lösas och spänningarna släpper men det ger verkligen effekt.
Nu väntar jag bara på att den riktiga foam rollern ska dimpa ner på posten.
http://www.youtube.com/watch?v=c9aJtO0VCqw
http://www.youtube.com/watch?v=0ZIl0QxOgKc
#4
18 juli 2009 kl 11:23
Gilla
Ni som har problem med ringen har ni provat att ändra känsligheten på den? Det finns tre lägen att välja på. Själv hade jag inga problem igår efter 11km att använda den och då var jag toksvettig. Själv har jag CX modellen så jag vet inte hur den äldre versionen fungerar (annan mjukvara).
#5
21 juli 2009 kl 20:30
Gilla
Måste verkligen hålla med Mikael här. Min hund Maggy (75% australian shepherd/25% rottweiler) blir helt galet slut efter 5km i 12,5kr/h om hon måste springa i koppel vid över 15 grader. Däremot kan jag springa 1km ner till Ribersborgs hundrastplats här i Malmö och sedan springa några varv runt den med henne fri i hälarna och då verkar det inte bekomma henne det minsta. Inte ens vid 20 grader. Jag brukar köra fartlek och då blir det inte bara träning för mig utan Maggy tycker det är fantastiskt kul att få jagga husse i full fart. Sedan springer hon i väg och luktar på något och kutar därefter om mig igen. Jag antar att det är för att hon måste springa så oekonomiskt när hon blir tvingad in i mitt tempo eftersom det verkar ligga mitt emellan trav och galopp.
Vad gäller dricka så vill hon gärna göra det redan efter någon kilometer och jag skulle personligen aldrig drömma om att låta henne springa mer än 5km utan vatten. Åtminstone inte så länge det är över 15 grader ute; hon har lite för mycket päls helt enkelt.
En annan sak att tänka på kan vara att vissa hundar behöver en "naturpaus" efter ca en kilometer eller så eftersom ihållande löpning säger till deras kroppar att göra ett toalettbesök för att göra av med dödvikt. Första gången jag sprang med min hund kunde jag inte fatta varför i helsike hon skulle dra in mig i skogen men det var för att hon inte ville göra sina bestyr mitt på gångvägen visade det sig.
#6
23 juli 2009 kl 00:09
Gilla
Du kan väl inte ändra hastigheten med vilken din "virtuella kompis" springer om du märker att du har satt den fel. Jag har aldrig gjort det själv under själva löpningen men jag tror att man ska kunna göra det. Själv låter jag bara de informationssidor jag har förvalt att rulla. Jag rör med andra ord inte ringen. Inte heller låser jag den då jag inte har haft något problem med att den skulle "råka aktiveras".
#7
23 juli 2009 kl 00:22
Gilla
Hade samma problem när jag började springa för ett halvår sedan. Men det gick över efter någon månad. Kan ha varit i samband med att jag bytte från skor med pronationsstöd (vilka var helt fel för mig) till neutrala. De felaktiga skorna gjorde att jag trampade helt fel och fick mycket problem med vaderna. inte helt omöjligt att det även kompenserades för längre upp.
#8
26 juli 2009 kl 20:51
Gilla
Jag har aldrig några direkta problem med ringen som stör mig men jag kan hålla med att den knappt fungerar när man är genomblöt. Det som då händer för mig är att den helt enkelt inte reagerar på vidrörning. Men det är inte värre än att jag kan gnida av den mot tröjan så fungerar den igen.

Att de skulle gått ifrån den i nyare modeller är ju annars bara båg för den finns med i exakt samma utförande på senaste modellen av 405.

Att den är "vattentät" betyder bara att den inte ska läcka in vatten. Och här kan man om möjligt ha något att klaga på för en klocka av den här typen bör vara vattentät till minst 50m (då det i princip inte betyder mer än att det ska vara säkert att duscha med den). Att den klarar 1m djup under 30min är ungefär samma som vattentät till 30m (vilket gäller för 90 sekunder) Det går med andra ord inte att hålla sin 405 som är en 4000kr friluftsklocka under kranen utan att riskera att den läcker in vatten. Det är ganska dåligt.
#9
1 augusti 2009 kl 17:56
Gilla
Jag vet att det finns massor att läsa på nätet och i forumet men jag har en fråga som ni kanske kan hjälpa mig med genom att ge lite statistik.

Jag har gjort en avvägning mellan olika sätt att uppskatta sin maxpuls (tre olika varianter som jag hittade gav tre olika resultat) och har hamnat på ca 191bpm. Jag är man, 31 1/2 år, har vilopuls på 45bpm. Dock är det så att jag aldrig kommit upp i mer än 181bpm när jag sprungit. T ex gjorde jag personbästa, var bra slutkörd efter en rejäl spurt, på 10km för en vecka sedan. Då kom jag upp i 180bpm. Vid ett annat tillfälle när jag varvat spurter med korta vilor har jag kommit upp i 181 (och då har jag varit bra förbannat trött och kippat efter luft som en fisk på torra land).

Så min fråga är: Hur nära maxpuls ligger ni när ni kommer in efter tävlingstempo på milen och är min uppskattade maxpuls på 191 för hög?

Tacksam för hjälp!
#10
1 augusti 2009 kl 20:40
Gilla
Tack för ditt svar Patrik!

Henry: Nog fasiken har jag kollat runt på nätet och det jag kommit fram till är at det finns väldigt mycket åsikter om det här med maxpuls så tack för att även du ville dela med dig av din (som naturligtvis strider mot många andra vedertagna teorier). Hur vet du att du kommer upp i din maxpuls; har du gjort ett maxpulstest?
#11
4 augusti 2009 kl 09:04 Redigerad 4 augusti 2009 kl 09:07
Gilla
Hej!

EDIT: Jag tror att detta problem bara påverkar FR405CX men är inte säker.

Det här är bara en blänkare angående Garmins senaste update av ANT Agent. Den fungerar helt enkelt inte. Garmin vet om det men skiter i att ta bort den för nedladdning så om ni inte redan har dragit hem den, strunta då i det. Själv spenderade jag fyra timmar igår med att försöka installera om den och Trainingcenter som helt plötsligt inte kunde kommunicera med klockan. Tills jag till slut hittade det här: https://forums.garmin.com/showthread.php?p=1712

Garmin är verkligen ett gäng sopor när det kommer till mjukvara. Uppdateringen gäller EN pryl som har EN uppgift att sköta. De har således inte provat om den nya uppdateringen klarar av att göra detta sitt enda jobb. Mest anmärkningsvärt är nog egentligen att de inte tar bort den för nedladdning.
#12
4 augusti 2009 kl 10:18
Gilla
Någon vibrator har den inte och så vitt jag vet är det samma chip. Det som ska skilja är färgen, att den inte går att köpa utan pulsband och att det ingår ett utbytbart textilarmband. Sedan ska den vara bättre på att beräkna kaloriåtgång men det beror på att den tar med pulsen som en faktor i den beräkningen så det är ju mjukvarubaserat. Såvida inte Garmin har lagt in en spärr som hindrar dig från att lägga in CX mjukvara på din vanliga 405 borde det funka utmärkt. Men bara för att det borde göra det så finns det inga garantier. ;)
#13
7 augusti 2009 kl 16:47
Gilla
Det här är ju en lassgammal tråd men den dyker upp när man söker på löpkläder och länkarna fungerar så egentligen är den ju aktuell och jag fyller därför på.

Själv har jag shoppat en del från: www.wiggle.co.uk (relativt prisvärda x-socks t ex) www.lopex.se www.sportprofilen.com/shop/
#14
7 augusti 2009 kl 22:38
Gilla
Beror helt på vilken typ av smärta du har i knäet och hur akut den känns. Men generellt tycker jag det är helt fel att sätta upp ett mål med en sträcka du ska klara av inom en viss tid när det som håller tillbaka dig är en skada. Varför jag tycker det är helt enkelt för att jag har gjort det själv vid mer än ett tillfälle och det har resulterat i att jag istället för att lyssna på kroppen har pressat den det där lilla extra för att nå hela vägen fram till målet. Följden har blivit en muskelbristning i vaden och ett akut löparknä som gjorde att jag fick halta hem som en pirat på träben 1 kilometer genom Malmö. Vid båda tillfällena blev det längre träningsuppehåll och några tusenlappar till massören
Numera kör jag tills eventuell skada ger obehagskänsla och sedan slutar jag Blir tiden innan obehagskänslan längre och längre så vet jag att det blir bättre och bättre, blir den kortare så får jag söka hjälp hos någon som vet bättre i frågan.

Men Staffan har förmodligen helt rätt i det där med lugnare tempo. Då klarar din kropp mer och dessutom är det då du som effektivast under kontrollerade former bygger upp den för att klara större påfrestningar. Så mitt tips är helt enkelt att kör lite lugnare och ser hur långt du kommer innan obehagen säger åt dig att lägga av för dagen. Vem vet, du kanske tar 10km på första försöket.

PS: Kommer själv från fotboll, styrketräning och kampsport och det är förmodligen det som gjorde att jag skadade mig en del i början eftersom jag varje pass körde efter principen att jag skulle ta ut mig till max. Det var innan jag förstod, mycket tack vare den här sidan, att det inte är så man tränar löpning.
#15
11 augusti 2009 kl 16:45
Gilla
Håller med om att det nog inte finns något bättre svar på den här frågan än att man får prova sig fram. Själv försöker jag alltid börja dricka ca 3dl sportdryck mellan 1h till 45 min innan jag ska ut och springa. Löper jag under en timme så gör det inte så mycket för själva löpningen men däremot väldigt mycket för återhämtningen efteråt (när jag kommer hem sätter jag i mig resterande 4dl som jag blandat). Springer jag däremot över en ca70min börjar det komma krampkännslor och stickningar i kroppen om jag inte har dricka med mig. Springer jag en halvmara har jag 4 flaskor och dricker en per påbörjad 5km.

Jag har ändå gått från 81 till 76kg sidan i jul då jag fick en funktionströja i julklapp och löpningsmanin började :) (Tröjan är för övrigt för stor nu).
#16
11 augusti 2009 kl 23:57
Gilla
Eftersom jag inte orkar läsa igenom alla 400+ inlägg skriver jag bara det jag saknar och om det redan nämnts och förkastats så är det bara att ignorera.

Jag skulle vilja se medlemmarnas prylrecensioner. Allt från skor och klockor till kosttillskott och sockor (men man kan ju börja så smått med t ex skor). En sidan som har en sådan funktion och som jag uppskattar mycket är fotosidan.se. Dock man ju tänka sig att man automatiskt rensar ut recensioner som är mer än t ex 2 år gamla eftersom prylar inom löpning hela tiden byts ut (inte som inom foto där man kan ha samma objektiv i 50år).

Sedan skulle jag verkligen vilja kunna prenumerera på foruminlägg så att jag fick ett mail varje gång det kommer ett inlägg i en tråd jag är intresserad av. Det kanske redan finns med jag har i så fall inte hittat funktionen.

Vidare skulle det kunna finnas en köp/sälj sida där man kan lägga ut annons på sin FR 405 vars touchring man inte längre står ut med eller sina internetinköpta skor som visade sig vara två storlekar för stora alternativs sin plats i midnattsloppet mm.

God natt!
#17
12 augusti 2009 kl 11:26
Gilla
Här är ett träningsprogram för att klara springa 5:00 på milen det kan nog ge lite inspiration och vägledning. Där finns även program för andra tider och sträckor.
http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=12&Ph_ID=9&Rac_ID=128

(Hoppas jag inte bryter mot någon forumregel med den här länken. I så fall får moderatorn plock abort den).
#18
13 augusti 2009 kl 08:47
Gilla
Sätt i dig en flaska sportdryck en timme - halvtimme innan du ger dig ut (drick inte allt för mycket just innan du ger dig ut för då kan du bli skvalpig i magen). Så länge du inte springer fokuserat lågintensivt kommer kroppen att använda de snabba lättillgängliga sockret istället för att bränna på fettlagret. Det kommer förmodligen att hjälpa dig med återhämtningen efter passet också.
#19
13 augusti 2009 kl 08:52
Gilla
Asics säljs på välsorterade stadium, löplabbet, intersport, team sportia m fl. Men ju mindre kända märkena är för allmänheten desto mindre chans att träffa på dem i mindre affärer. Nike hittar du överallt emedan NewBalance och Saucony m fl kan vara lite svårare att få tag på.
#20
14 augusti 2009 kl 09:03
Gilla
"Sen får vi inte glömma den här klassikern: http://www.hundredpushups.com/"

Då kanske uppföljaren är ännu bättre för löpare!? http://twohundredsquats.com/
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >