Löpning Träning 10 inlägg 3187 visningar

Felaktigt uppskattad maxpuls?

1978 • Malmö
#1
1 augusti 2009 - 17:56
Gilla
Jag vet att det finns massor att läsa på nätet och i forumet men jag har en fråga som ni kanske kan hjälpa mig med genom att ge lite statistik.

Jag har gjort en avvägning mellan olika sätt att uppskatta sin maxpuls (tre olika varianter som jag hittade gav tre olika resultat) och har hamnat på ca 191bpm. Jag är man, 31 1/2 år, har vilopuls på 45bpm. Dock är det så att jag aldrig kommit upp i mer än 181bpm när jag sprungit. T ex gjorde jag personbästa, var bra slutkörd efter en rejäl spurt, på 10km för en vecka sedan. Då kom jag upp i 180bpm. Vid ett annat tillfälle när jag varvat spurter med korta vilor har jag kommit upp i 181 (och då har jag varit bra förbannat trött och kippat efter luft som en fisk på torra land).

Så min fråga är: Hur nära maxpuls ligger ni när ni kommer in efter tävlingstempo på milen och är min uppskattade maxpuls på 191 för hög?

Tacksam för hjälp!
1968 • Tullinge
#2
1 augusti 2009 kl 19:14
Gilla
Jag har tagit ut mig rejält flera ggr sista året och aldrig kommit över 164 så jag räknar med att min maxpuls vid ett maxpulstest är 165-166. Har inte kännt mig redo för ett riktigt maxpulstest ännu. Ett seriöst test är ju enda sättet att vara säker. Tar jag i fullt på slutet av snabbdistans eller tävling så kommer jag med svårighet över 162, dvs ca 98% av mitt upskattade max. Man orkar ju inte riktigt ge fullt när man är så pass slut. Gissar att du också ligger på 97-99% av max på slutet av en spurt så då borde din maxpuls vara kring 184-186. När du känner dig i god form och varit frisk och skadefri några månader föreslår jag att du gör en maxpulstest på löpband eller i lätt uppförsbacke.
1943 • Täby
#3
1 augusti 2009 kl 19:29
Gilla
Har du verkligen botaniserat på nätet så borde du ha insett att ingen på det här forumet kan veta något mer om din maxpuls än du själv.

Har du aldrig kommit upp i mer än 181 slag per minut så bör din maxpuls vara nära det antalet. Talet 191 verkar vara en lite väl hög gissning. Din ålder och kön eller vilopuls har inte mycket med din maxpuls att göra.

När jag tar ut mig i slutet av ett längre löppass så kommer jag upp i min maxpuls. Det kan jag göra under i en uppförsbacke även tidigare under löppasset.
1978 • Malmö
#4
1 augusti 2009 kl 20:40
Gilla
Tack för ditt svar Patrik!

Henry: Nog fasiken har jag kollat runt på nätet och det jag kommit fram till är at det finns väldigt mycket åsikter om det här med maxpuls så tack för att även du ville dela med dig av din (som naturligtvis strider mot många andra vedertagna teorier). Hur vet du att du kommer upp i din maxpuls; har du gjort ett maxpulstest?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
1 augusti 2009 kl 21:16
Gilla
Allt som mäts på människor varierar enormt från individ till individ - pulsformler som baseras på ex 220-ålder ger enbart en genomsnittsbild - gäller således inte för den enskilda individen. Om du är intresserad av din maxpuls och vill basera din träning utefter denna rekommenderar jag dig att genomföra ett maxpulstest på någon sportklinik - de brukar även göra laktattestester - i Göteborg finns denna möjlighet - se länk: http://www.aktivitus.se/index.php?tester

Finns säkert något liknande närmare Malmö.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#6
1 augusti 2009 kl 21:23
Gilla
Är inte det här med puls väldigt individuellt?
Jag testade pulsmätare på sats för en tid sen. Såvida den visade rätt så låg jag och snitta 175-180 på för mig normalt joggtempo som jag kan hålla 3 mil. Maxpuls en bit över 200. Vilopuls 50.
Så fort jag började ta några steg hoppade jag upp över 150.
Jag är också 32 år.

"tabeller" säger 220-ålder?
Och det är jag inte i närheten av.
1981 • Jönköping
#7
1 augusti 2009 kl 22:49
Gilla
Colting skriver i Jag vill bara se bra ut naken att för att göra ett maxtest själv, inled med att värma upp i 20 min med lugn jogg, spring sen fem till sju min på flack mark där man börjar lugnt och ökar gradvis varje minut. Efter ett par tre minuter ska man vara rejält andfådd. Efter fem till sju ska du vara mycket ansträngd och svänger av från den flacka banen och springer uppför en backe och samtidigt öka farten. Då ska man vara mer andfådd än nånsin tidigare, då ska du klara minst en minut uppför utan att tappa fart. När du känner att du inte klarar mer ta i tio sekunder till, sen fem till och efter det tänker du på barnern i Afrika och springer i några sekunder till. Känns det som att du ska dö? Gör det ont? Är svaret ja så kan du stanna och pusta ut.

Det högsta värdet man har fått ut ur pulsklockan kommer troligen ligga mycket nära din maxpuls.181 och 191. Men maxpulsen är väldigt individuell både från människa och idrottsutövning. Har mätt upp som högst på cykel 189, hade säkert kunnat gå ännu högre för då kände jag mig inte död, bara sjukt trött. I löpningen ligger max på runt 179 åter igen samma sak där, hade mer att ge.

Samtidigt är inte maxpulsen särskilt viktig, det är viktigare att veta vilopulsen och pulsspannet

Utifrån detta resonemang ligger nog din maxpuls nånstans mellan
Walker67
1947 • Växjö
#8
1 augusti 2009 kl 23:26
Gilla
Jag äger ingen pulsklocka utan använder det gamla sättet att mäta pulsen. Jag räknar pulsslagen genom att hålla två fingrar på halspulsådern och räknar under 6 sek. Sen tar jag x 10 och får min maxpuls.
I 20 årsåldern hade jag 220 och nu 40 år senare strax under 180. Kan komma upp i min maxpuls i korta lopp med en spurt på slutet. Min hårdaste träning bedriver jag på hösten inför skidsäsongen i form av backträning med eller utan stavar. Väl uppe är pulsen uppe i taket dvs 170-180 slag/min. Det är dock en mycket psykiskt påfrestande träningsform, som jag kör max 2 ggr/månad.

Vet inte om det är stor nackdel att ha så låg maxpuls (om den verkligen är så låg ?) som P H, men i en spurt borde det väl vara bra med en hög maxpuls, eller ?
1960 • Kullavik
#9
2 augusti 2009 kl 08:51
Gilla
Det där med att känna och räkna pulsen manuellt ger ganska stora felkällor vid maxpulsmätning, inte minst för att pulsen sjunker snabbt när du stannar för att mäta.

Det är bättre att låna en pulsklocka av någon om man inte vill köpa en.
1943 • Täby
#10
2 augusti 2009 kl 10:51
Gilla
Att uppskatta någons maxpuls utgående från personens ålder är ungefär lika seriöst som att utifrån födelsedatum förutspå vad som kommer att hända under dagen. Visst finns det dom som hävdar det och försöker tjäna pengar på att få andra att tro på sådant skrock. Men de har inte i ett sånt här forum att göra.

Min maxpuls under löpning, uppmätt ungefär som Daniel beskriver ovan, är 181. Och det har den varit så länge jag använt pulsklocka, d v s under fyra år. Under ett löppass igår kom jag också upp i denna puls.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.