Löpning Träning 4 inlägg 1729 visningar

Fortsatt tålamod eller öka?

Andreas Johansson
1979 • Södertälje
#1
7 augusti 2009 - 09:51
Gilla
Hej!

Är ny här och har inte registrerat min träning.

Jag började löpträna i januari efter ett längre skadeuppehåll (knä). Och sprang max 8 minuter följt av promenad. Förutom kortare uppehåll när jag har varit sjuk så har jag sprungit 2-3 pass i veckan och har koncentrerat mig på att samla ihop minuter. Sedan juni har jag legat på 3 pass i veckan och mitt längsta pass va 43 minuter och jag hann lite drygt 8 km. Jag känner att jag har mer att ge rent konditionsmässigt men får lätta känningar i knäet efter längre pass. Jag har även börjat med fartlek och intervaller på mina kortare pass och får då inte ont. . Mitt mål är att ha sprungit 10 km
innan augusti är slut.

Vill tillägga att jag inte har sysslat med löpning så mycket tidigare men har spelat fotboll och ishockey och tränat kampssport.

Tror ni jag ska fortsätta med att öka långsamt eller vågar jag satsa på 10 km innan augusti är över?
1971 • Nykvarn
#2
7 augusti 2009 kl 10:04
Gilla
Hej Andreas, välkommen till Jogg.se - en av de mest beroendeframkallande sidorna på webben :-)

Springer du 3 ggr/v och klarar idag 8 km så grejar du såklart 10km också. Prova att börja springa lite långsammare i början så grejar du det! Om det är på utsidan av knät du får ont kan det vara s k löparknä och det finns stretchövningar som har hjälpt mig bli av med det.

Lycka till!
1978 • Malmö
#3
7 augusti 2009 kl 22:38
Gilla
Beror helt på vilken typ av smärta du har i knäet och hur akut den känns. Men generellt tycker jag det är helt fel att sätta upp ett mål med en sträcka du ska klara av inom en viss tid när det som håller tillbaka dig är en skada. Varför jag tycker det är helt enkelt för att jag har gjort det själv vid mer än ett tillfälle och det har resulterat i att jag istället för att lyssna på kroppen har pressat den det där lilla extra för att nå hela vägen fram till målet. Följden har blivit en muskelbristning i vaden och ett akut löparknä som gjorde att jag fick halta hem som en pirat på träben 1 kilometer genom Malmö. Vid båda tillfällena blev det längre träningsuppehåll och några tusenlappar till massören
Numera kör jag tills eventuell skada ger obehagskänsla och sedan slutar jag Blir tiden innan obehagskänslan längre och längre så vet jag att det blir bättre och bättre, blir den kortare så får jag söka hjälp hos någon som vet bättre i frågan.

Men Staffan har förmodligen helt rätt i det där med lugnare tempo. Då klarar din kropp mer och dessutom är det då du som effektivast under kontrollerade former bygger upp den för att klara större påfrestningar. Så mitt tips är helt enkelt att kör lite lugnare och ser hur långt du kommer innan obehagen säger åt dig att lägga av för dagen. Vem vet, du kanske tar 10km på första försöket.

PS: Kommer själv från fotboll, styrketräning och kampsport och det är förmodligen det som gjorde att jag skadade mig en del i början eftersom jag varje pass körde efter principen att jag skulle ta ut mig till max. Det var innan jag förstod, mycket tack vare den här sidan, att det inte är så man tränar löpning.
Andreas Johansson
1979 • Södertälje
#4
10 augusti 2009 kl 12:17 Redigerad 10 augusti 2009 kl 12:19
Gilla
Smärtan brukar komma krypande efter ca 30 minuter och sedan hugger det till ordentligt och jag får lägga ner löpningen för den dagen. Nu var det ett tag sen det hände men jag får ofta lätta känningar efter längre pass. Jag ska pröva med att sänka tempot och vara flexibel nog att skjuta upp mina mål om det behövs!
Henrik, det stämmer det där med att ta ut sig till max, det sitter så att säga i ryggmärgen, men det går säkert att träna bort =).
Tack för värdefulla tips och tankar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.