Foruminlägg av Zandra Karlsson

< < < 1 2 > > >
#1
8 juli 2012 kl 10:35
Gilla
Jag har både allergisk och ansträgnings astma. Jag började med löpning i april inför vår ruset som i Karlstad gick i maj. Och nu har jag verkligen med träning höjt astma tröskeln extremt mycket.

Jag tränar intervaller, började typ gå min sen löpning x min och även om jag skulle orkat springa längre än uppsatt min så gjorde jag det inte uran det kom med tiden. Så idag ligger jag på 1 min gå och 7 löpning i 25 min. Minns ej nu vad jag började på men det var typ gå i flera min och löpning max 2 min för att min astma sa ifrån.

Så mitt råd: prata med läkare och sen börja med lätt intervall och öka med tiden, när du klarat målet med intervallen. ( vill du ha bättre tips så hör av dej, jag har allt på papper men inte hemma så jag kan ge dej det idag utan del ligger på gymmet). Att sluta med löpning är det sista jag tror är bra just för att MSN med träning kan höja sin tröskel och därmed " träna bort" sin astma medans man håller i gång sin träning.
#2
8 juli 2012 kl 23:02
Gilla
Bästa valet jag gjorde när jag ville få koll på min astma när min vc inte ville tro på mej var att själv köpa en pef-mätare, kostar typ 100-200 kr och testade sen tre ggr om dagen ( morgon, middag och kväll) och sen efter en tid ringde jag vc igen och sa att jag gjort pef test hemma och berättade min mätning att den finns att se om det är så. Då fick jag bättre hjälp än innan. Så det var verkligen värt pengarna.
#3
14 juli 2012 kl 09:41
Gilla
Cecilia: Jag blir sämre av att komma förbi ex rökare, folk som grillar m.m. ( bara två av mina x antal allergiker ) men jag är rätt säker på att det är olika för alla. Jag kan ju också vara extra känslig pga att sköterskan misstänker pälsdjursallergi hos mej men att jag vägrar göra mej av med min iller och två katter. ( jag faller mellan stolarna och testerna visar inget på mej trots att jag och sköterskan vet att jag har flera allergiker )

Sen har jag under mina två år med medicinerad astma ( men misstankar om astma har funnit sen jag var 12 ) lärt mej känna skillnad på trötthet och astma.
#4
18 juli 2012 kl 17:34
Gilla
Inte mycket till svar detta, men du lär dej till slut hur och vad som känns bäst för dej ang hur du ska ta Bricanyl. Jag har tränat upp tröskeln så att jag nu sällan behöver Bricanyl.

Men en fråga... Fick du inget för underhålla astman utan bara Bricanyl? Jag har Bricanyl vid akuta fall och sen har jag symbicort för underhåll så att jag ska skippa ta Bricanyl lika ofta. Hade jag ej haft symbicort hade jag innan jag nu höjt tröskeln fått leva på Bricanyl. Och man ska ju ha annan medicin för astma för att minska nödvändig användning av akut medicin, detta fall Bricanyl.
#5
19 juli 2012 kl 13:09
Gilla
Frida: Idag vet man betydligt mer om kortison än tidigare och nej biverkningar är inte direkt något. Kortison är ett naturligt ämne dör kroppen, bara att det i vissa fall görs i för små mängder av kroppen själv och därmed behöver hjälp med rätt mängd.
#6
25 juli 2012 kl 08:24
Gilla
Jag gillar boken " löpträna- roligare och effektivare " av Håkan Jörgensen. Detta är en träningsbok. Visst vissa saker kunde jag redan innan men den är grymt lätt läst och msn väljer och läsa de stycken man vill. Är ännu inte klar med boken, men gillar den starkt.
#7
29 juli 2012 kl 11:26
Gilla
Ja i mångt och mycket. Dras med hopparknä och folk var på mej att jag skulle ta det lugnt. Men gjorde tvärt om, jag körde på och visst är jag fortfarande öm men i löpning känner jag inte av knät i det stora hela. Någon gång, något pass kan jag få fm känning men inte som jag hade innan då jag vissa fall inte kunde ta ett steg utan att knät vek sej och smärtan var hemsk.

Nu har ligamenten i vristen gett upp lite efter fel underlag och direkt får jag höra inom simhopp att jag ska ta det lugnt. Men nä, det har jag inte tid med och trots min träning har ligamenten blivit mycket bättre.
#8
29 juli 2012 kl 12:10
Gilla
H-G såg programmet. Många tycker jag ska vila pga de små krämpor jag fått, men som Henrik säger så blir man ju inte bättre av det. Jag tror ( kan ha fel och kanske inte stämmer för alla ) men att jag har hjälpt kroppen att få ordning på krämporna fortare men min träning än om jag skulle lyssnat på folk och tagit fram en påse chips och lagt mej på soffan och sett på film dagarna i ända och väntat ut problemet. Jag borde fått gensvar från kroppen mycket tidigare att min taktik varit fel ( om jag nu först och främst tänker på hopparknä ) och att jag skulle fått tillbaka den extrema ömhet och smärtan än jag nu har. Även vristen är mycket bättre än tidigare, visst går på delvis egen behandling, men det gäller tror jag att lyssna på kroppen och välja vad man vill försöka med- vila eller träna. Blir valet fel så märks det och då får man göra något åt det då.
#9
29 juli 2012 kl 13:25
Gilla
Henrik: Har en massör som kan idrottsmassage som jag trivs med och med tiden ( just nu har dom semester stängt, även en sjukgymnast på Idrottshälsan som jag alltid kan vända mej till) prata med henne vad jag behöver för att fixa knät men just nu känns det väldigt bra och som sagt är det inte ofta jag känner av knät längre. Men tiden får utvisa vad som händer och vad jag måste göra. Tyvärr är oftast naprapater för dyra för min del och helt vad min massör kan vet jag ej, men hon är öppen och så så om jag bara vet mer om vad som krävs för knät är jag säker på att massören löser det. Ev be henne ringa sjukgymnasten så de får pratar med varandra.
#10
29 juli 2012 kl 14:06
Gilla
Henrik: Kör varierat, typ i alla fall. Det har väl börjat bli rutin nu. Mån: tempo-intervall på gym, ons: intervall på gym och tors: ute på motionsspår vid en camping ( när/ sön ute på området- inte varje helg ). Vill få in mer ute pass, men vet ej hur jag ska få dagarna att räcka.
#11
29 juli 2012 kl 15:23
Gilla
Henrik: Skulle gärna plocka bort både styrketräningen och rehab ( de är så tråkiga jämfört med löpningen. ;D ), men skulle jag plocka bort dom kommer det problem. Visst har jag en tid slarvat med dessa tbå, men risken finns att mitt vänster skulderblad inte hänger med fullt ut igen. Det är inget jag märker, men det syns. Fick kraftig tillsägning om att inte slarva med rehab just pga skulderbladet ( fm simhopps olycka för 2 år sen. ). Så redan idag kör jag dubbel pass mån, ons och fre. Ledig tis och vissa fall helger beroende på hur jag känner. Så ja. Svårt att veta hur jag ska lägga upp det hela.

Gud så mycket lättare det är att lägga upp träning till en travhäst än till mej själv. ;D
#12
4 augusti 2012 kl 00:15
Gilla
Jag får ont när jag går, men då går jag på hela foten, men inte när jag springer men beror nog på att jag är fram fots löpare så så känner jag dom inte.
#13
7 augusti 2012 kl 18:57
Gilla
Vet inte vad andra har för läkare, men jag fick lätt ut läkarintyg av min läkare att jag har astma och måste vid behov ta dopingklassade mediciner ( vill ha intyg ifall att jag får för mej att starta i lopp där tester kan krävas ) och jag behövde inte betala en krona utan ringde bara upp min läkare och sen låg det intyget snart i min brevlåda.

Ni som behöver betala och klagar kanske ska se er efter en annan läkare då det är fria vårdval. Om inte så gnäll inte. Ni väljer själva vilka läkare ni går till och ni kan fråga innan ni går dit om intyg kostar.
#14
7 augusti 2012 kl 21:21
Gilla
Jadå, så sent som igår upplevde jag att kroppen var i bättre form än jag trodde.

Är på språkläger i Leksand och känner inte alls till löprundor här så det blev mindre landsväg, 5 km, och kände nära på direkt " jag orkar inte det här " men körde på och tänkte att jag kommer bli sen till middagen. Men så helt plötsligt var jag uppe i 5 km och nytt pb på träning utan att känna det i kroppen alls.

Bra med denna form då det är lopp den 16 aug, tragiskt nog soelade jag fotboll sen efter middagen och trampade ordentlig snett, ingen svullen vrist men två ömma punkter. En på insidan och en på utsidan så ja. Loppet ligger lite illa till trots extremt fin form. :l
#15
8 augusti 2012 kl 13:23
Gilla
Tomas: Tack, blir kvar här på Västanvik till sön fm. Men tyvärr är vristen som den är och påbörjade behandling igår och kan säkert ta lätt träning på fotbollsplanen fre. Så blir svårt att hinna med något annat då det också är utbildning/ aktiviteter på dagarna. Men tack för tipset, ska lägga det på minnet ev kommer jag hit nästa år igen ( om gruppen jag åker med inte anser mej för gammal ).
#16
9 augusti 2012 kl 20:53
Gilla
#17
12 oktober 2012 kl 09:08
Gilla
Nä det finns även andra märken som har. Har ett par super korta i annat märke. Men jag tycker de är svåra att hitta då jag måste ha denna ficka pga Bricanyl. Men det jag ser är att leta på så dyker de också upp, kanske inte lika ofta som utan ficka men ändå. Men en annan sak jag märkt är att de med denna ficka oftast är minst en hundring dyrare än utan.
#18
14 oktober 2012 kl 05:27
Gilla
Vårruset fick mej att börja. Ville testa Vårruset för tre år sen men olika anledningar gjorde att det först i år blev. Sen var jag fast. Jag är sedan fyra år simhoppare, men en olycka för två år sen har gjort mej rädd för att hoppa. Så var verkligen i behov av en ny idrott även om jag ej släppt simhoppet helt utan ha det nu som kompletterings träning. Har även alla former av astma och fått höra " du kan inte springa- du har ju astma " och det har gjort mej mer envis att visa alla att jag visst kan springa fast jag har astma, det krävs bara en annan form av träning i början. Idag kan jag träna utan Bricanyl och mitt ena mål är att även kunna tävla utan att alltid behöva Bricanyl. Något som verkligen inte gick i april när jag började löpträna.
#19
14 oktober 2012 kl 05:46
Gilla
Hittills bara startar på 5 km, taktik för att få bättre tider och har inte orkat med 10 pga astma. Men nästa år blir det både 5 och 10.

5 km: 27:58 Festivalloppet i Forshaga 6/7-2012.

Började med löpningen i april i år.
#20
13 november 2012 kl 17:04
Gilla
Fick min diagnos i juli. Men jag har kört på och ju mer jag belastar knäna ( värst i vänster, men början i höger ) ju bättre blir det och det håller i sej. Minskar jag belastningen kommer skiten tillbaka och gör riktigt ont. Men så länge jag tränar på håller jag det i schack. Fick övningar i form av knäböj som jag gör en gång i veckan. 1-3 dar i veckan blir det någon form av löpning och en dag simning. Löpningen blir ofta tuff och borde förvärra det hela men inte för mej.
< < < 1 2 > > >