Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 6510 visningar

ansträngnings astma? låter som en fläkt på inandningen

Sophie
1989 • luleå
#1
6 juli 2012 - 22:48
Gilla
Jag har nybörjare i löpningen, max 2 månader har jag hållt på. Jag har som varje gång jag varit ut tänkt att jag har svårt att andas men stannat till och andas lite och fortsatt en stund, stannat och andas osv.. Men idag var riktigt jobbigt, åska i luften sådär kvavt var det och jag sprang bara 2 minuter var jag tvungen att stanna lutandes mot knäna utav att jag inte fick nog med luft medans jag sprang. Jag känner alltså hela passet att jag kan andas ut luften bra, men när jag ska andas in får jag konsentera mig på att "utvidga" luftvägarna och riktigt konsentrera mig på att få ner luften.

När jag stannade lät jag som en fläkt på utandningen, låter så varje gång när jag börjar vara slut men inte efter bara 2 minuter! Blev faktiskt lite rädd att det skulle vara nå ansträngnings astma, låter det som det? Blir så rädd nu att jag inte ska kunna springa längre :(
< < < 1 2 > > >
Frida
1981 • Göteborg
#21
11 juli 2012 kl 12:53
Gilla
Du behöver inte låta bli att springa, det är inget farligt. Det är väldigt långt mellan att lungorna börjar pipa och fräsa till ett riktigt anfall. Jag triggar ett "upplevt" andningsstopp varje gång jag boxas (maxpuls i 2 min intervaller). Då kan jag inte göra något annat än att lägga mig raklång och fokusera på att försöka få in och ut luft i lungorna, men det är mer än 20 år sedan jag hade ett riktigt anfall. Har du inte haft stora astmaanfall tidigare kommer du inte få det av att det tar emot att springa. Ansträningsastma fungerar på det sättet att det tvingar kroppen att lugna ner sig snarare än at det innebär någon verklig fara.

(Apropå tider hos VC brukar man alltid kunna få akuttider om man bara behöver en medicin eller kolla upp tex hals och öron. En astmaundersökning tar betydligt längre tid, och kräver dessutom utrustning.)
Sophie
1989 • luleå
#22
11 juli 2012 kl 21:04
Gilla
Jag vet att jag inte måste sluta springa men jag väljer att göra det pga andningen. Att springa ska väl vara kul, inte ha ångest över om man kan andas eller inte. Då kan jag göra annat tills jag får hjälp.
Sophie
1989 • luleå
#23
18 juli 2012 kl 15:00
Gilla
Jag har varit på vc nu och fick det bekräftat, jag har ansträngnings astma och fick utskrivet bricanyl(?). Tänker nu såhär i efterhand hur jag ska få bort allt slem som jag får harkla och hosta upp, när jag bara ska ta bricanylet när jag känner av astman eller innan ett pass? Är det bara att leva med det? Är som att gå förkyld året om.
Andreas L
Linköping
#24
18 juli 2012 kl 16:30
Gilla
En av effekterna som Bricanyl (terbutalin) har är att det stimulerar bortförsel av slem. Det får även muskulaturen i bronkerna att slappna av, vilket gör att lufttransporten går lättare.
1983 • Karlstad
#25
18 juli 2012 kl 17:34
Gilla
Inte mycket till svar detta, men du lär dej till slut hur och vad som känns bäst för dej ang hur du ska ta Bricanyl. Jag har tränat upp tröskeln så att jag nu sällan behöver Bricanyl.

Men en fråga... Fick du inget för underhålla astman utan bara Bricanyl? Jag har Bricanyl vid akuta fall och sen har jag symbicort för underhåll så att jag ska skippa ta Bricanyl lika ofta. Hade jag ej haft symbicort hade jag innan jag nu höjt tröskeln fått leva på Bricanyl. Och man ska ju ha annan medicin för astma för att minska nödvändig användning av akut medicin, detta fall Bricanyl.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#26
18 juli 2012 kl 18:53 Redigerad 18 juli 2012 kl 18:58
Gilla
Angående det oerhört irriterande i mitt fall sega slemmet som är det för mig avgörande problemet i sammanhanget sedan 1990-talets början - själva andningen har jag inte upplevt problem med tror jag - så hjälpte Ventolin hyggligt som jag fick utskrivet av läkare då efter ett test som visade på gränsen till astma. När det senare blev lite sämre fick jag Bricanyl som inte verkade hjälpa.

Sedan när kraven på återkommande läkarintyg uppstod gav jag upp men fick tips av en löpare på gamla marathon.se-forumet om hälsokostpreparat innehållande Perilla-extrakt för bl a allergi.
Jag har inte allergi utan får som sagt segt slem ju hårdare andningen forceras och får t o m "kräkreflexer" av slemmet.

Perillaextrakt, nu heter pillren Allmyn tycks minska dessa problem kraftigt med mindre slembildning. Annars är det speciellt direkt när jag stannat som kräkreflexerna är som värst men utan Allmyn kan de uppkomma under tävling och ibland träning. Med Allmyn kan det ändå komma lite kräkreflexer efter tävling men lindrigare och normalt inga under loppet.

Jag har i över ett decennium tränat utomlands på vinterhalvåret, men har återupptagit kall Sverigeträning några månader för längdskidåknings skull och då har jag behov av Allmyn varje pass (både löpning och skidåkning) vilket jag observerade tydligt när jag några gånger glömde ta en Allmyn.

Frida
1981 • Göteborg
#27
19 juli 2012 kl 09:53
Gilla
Zandra- har du fått kortisonpreparat för enbart ansträningsastma? Det låter jättemärkligt. Kortison vill man ju inte ta om man inte har konstanta besvär, med tanke på biverkningar och att det måste tas dagligen för att få maxeffekt. Jag tar kortison en vecka eller två efter luftvägsinfektioner, men skulle inte vilja medicinera med det jämt när ventoline räcker gott för att hålla träningen ok.

Bo- Intressant. Jag fick Perilla när vanliga mediciner triggade för mycket biverkningar, och jag har för mig effekten var minst lika bra som det "riktiga" medicinen. Har aldrig provat det för ansträngningsproblem, det kanske man skulle göra.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#28
19 juli 2012 kl 11:02 Redigerad 19 juli 2012 kl 11:03
Gilla
Re Frida

Ja i vart fall är det för mig hyfsat effektivt i "halsslemreduktionen" och därmed minskade kräkreflexbesvär och man slipper återkommande läkarbesök.
Jag gjorde förresten ett nytt astmatest hos läkare kring 2007 men då provocerade testet inte fram några tydliga problem så de sa att de inte kunde göra något mer...
1983 • Karlstad
#29
19 juli 2012 kl 13:09
Gilla
Frida: Idag vet man betydligt mer om kortison än tidigare och nej biverkningar är inte direkt något. Kortison är ett naturligt ämne dör kroppen, bara att det i vissa fall görs i för små mängder av kroppen själv och därmed behöver hjälp med rätt mängd.
Ava
1958 • Lindome
#30
19 juli 2012 kl 13:14 Redigerad 19 juli 2012 kl 13:14
Gilla
Frida - jag fick också kortison för daglig användning samt luftrörsvidgande för ansträngningsastma för flera år sedan. Kortisonet tar jag men den luftrörsvidgande använder jag numera i stort sett aldrig. Om det är rätt eller fel vet jag inte men det fungerar toppenbra.
Sophie
1989 • luleå
#31
19 juli 2012 kl 20:38
Gilla
Okej, så bricanylet stimulerar bortförseln av slem. Jag slemmar och hostar jätte mycket när jag springer så då är det ju bra att det funkar då. Men när jag inte anstränger mig får jag ständigt harkla och hosta upp slem, ska då "Allmyn" hjälpa eller förstog jag rätt? Receptfritt?

Borde jag ta upp slemmet med doktorn? Vad kan hon göra för mig?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#32
19 juli 2012 kl 21:40
Gilla
Kortison är en basbehandling vid astma. Visst ska man vara försiktig att tillföra kroppen för mycket kortison. Men modern astmabehandling innebär inhalation av kortison och inte tabletter. Kortisonet verkar då ff a lokat i lungan och en försumbar del tas upp av blodet vilket minimerar de negativa effekterna. som man får vid tablettbehandling

Kortisonet verkar antiinflammatoriskt, vilket inte betastimulerarna (Ventoline, Bricanyl) gör och dämpar därmed den kroniska inflammationen som är grundproblemet vid astma. Inhalationssteroider minskar antal astmaanfall, lindrar symtomen, förbättrar lungfunktionen etc vid astma, men inte akut utan det kräver kontinuerlig behandling.

Enligt behandlingsriktlinjerna för astma kan man använda endast betastimulerare (bricanyl, Ventoline) vid behov i lindriga fall, men om detta inte ger tillfredsställande symtomlindring ska det kombineras med inhalationssteroider (kortison) som ges kontinuerligt.

Har man astma och upplever besvär trots vid behovs behandling med ventoline/bricanyl bör man prata med sin läkare som kan ordinera inhalationssteroid (kortison)
Sophie
1989 • luleå
#33
26 juli 2012 kl 20:10
Gilla
Anna Fornarve
Okej, så jag ska alltså prata med min läkare om slemmet som stör mig så mycket? Kan man verkligen få kortison utskrivet när man "bara" har ansträngnings astma? Slemmet är ju där hela tiden.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#34
5 augusti 2012 kl 22:20
Gilla
Slem kan bero på kronisk inflammation som är en del av astmasjukdomen. hade jag varit du hade jag absolut tagit upp det med min läkare, som (med resultat från lungfunktionsundersökningar osv )får ta ställning till om du ska prova kortison.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.