Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 6511 visningar

ansträngnings astma? låter som en fläkt på inandningen

Sophie
1989 • luleå
#1
6 juli 2012 - 22:48
Gilla
Jag har nybörjare i löpningen, max 2 månader har jag hållt på. Jag har som varje gång jag varit ut tänkt att jag har svårt att andas men stannat till och andas lite och fortsatt en stund, stannat och andas osv.. Men idag var riktigt jobbigt, åska i luften sådär kvavt var det och jag sprang bara 2 minuter var jag tvungen att stanna lutandes mot knäna utav att jag inte fick nog med luft medans jag sprang. Jag känner alltså hela passet att jag kan andas ut luften bra, men när jag ska andas in får jag konsentera mig på att "utvidga" luftvägarna och riktigt konsentrera mig på att få ner luften.

När jag stannade lät jag som en fläkt på utandningen, låter så varje gång när jag börjar vara slut men inte efter bara 2 minuter! Blev faktiskt lite rädd att det skulle vara nå ansträngnings astma, låter det som det? Blir så rädd nu att jag inte ska kunna springa längre :(
< < < 1 2 > > >
Sophie
1989 • luleå
#2
7 juli 2012 kl 14:01
Gilla
Glömde skriva att jag hostar mig igenom löprundorna pga slem som bildas när jag anstränger mig.
Magnus_E
1971 • England
#3
7 juli 2012 kl 18:22
Gilla
Jag har lidit av astma hela mitt liv och det du beskriver later som det jag upplever. Jag tycker det ar varre under kvava, fuktiga dagar.

Jag vet inte om min astma ar mera "light" men jag har aldrig under min uppvaxt eller i vuxen alder upplevt att jag maste sluta idrotta, tvartom, ju mer jag tranar, desto battre blir syreupptagningsformagan osv sa jag tycker jag trycker troskeln for astma langre och langre bort.

I borjan galler det val att hitta var ens troskel ar och sedan lagga sig under den. Gick du helt enkelt ut for hart mantro? Om du precis har borjat trana, skulle du kunna promenera i lite hogre hastighet en tid innan du borjar springa? Kanske cykla istallet for lopning under en tid?

Lycka till
Sophie
1989 • luleå
#4
7 juli 2012 kl 21:58
Gilla
Jag tog inte ut mig särskillt mycket mer än vad jag brukar andra dagar, det var som att den fuktiga luften "utlöste". Nä jag vill ju verkligen fortsätta, måste väl finnas medicin som gör att man kan fortsätta springa? Tänkte jag kanske måste ringa vc och be om att få testa sig om de nu funkar så..

Bara man skulle slippa de här andningsbesvären skulle löpningen vara så mycket roligare!
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#5
7 juli 2012 kl 23:14
Gilla
Jag har också astma. Mestadels av pollen, men i perioder kan jag ha ansträngningsastma. Mitt råd är att du går till din husläkare och berättar om dina problem. Förhoppningsvis kan du få medicin som hjälper dig. Jag tar Pulmicort varje dag som förebyggande och Ventoline vid behov. Tillexempel innan jag springer. Då brukar jag för det mesta slippa hostan och att känna mig som en blåsbälg.
Lycka till!
1995 • Mölndal
#6
8 juli 2012 kl 02:12
Gilla
har själv anstängningsastma och jag har medicin som jag tar den innan passen så klarar jag mig lätt igenom. det låter som om du kanske kan ha det.
1983 • Karlstad
#7
8 juli 2012 kl 10:35
Gilla
Jag har både allergisk och ansträgnings astma. Jag började med löpning i april inför vår ruset som i Karlstad gick i maj. Och nu har jag verkligen med träning höjt astma tröskeln extremt mycket.

Jag tränar intervaller, började typ gå min sen löpning x min och även om jag skulle orkat springa längre än uppsatt min så gjorde jag det inte uran det kom med tiden. Så idag ligger jag på 1 min gå och 7 löpning i 25 min. Minns ej nu vad jag började på men det var typ gå i flera min och löpning max 2 min för att min astma sa ifrån.

Så mitt råd: prata med läkare och sen börja med lätt intervall och öka med tiden, när du klarat målet med intervallen. ( vill du ha bättre tips så hör av dej, jag har allt på papper men inte hemma så jag kan ge dej det idag utan del ligger på gymmet). Att sluta med löpning är det sista jag tror är bra just för att MSN med träning kan höja sin tröskel och därmed " träna bort" sin astma medans man håller i gång sin träning.
Sophie
1989 • luleå
#8
8 juli 2012 kl 20:00
Gilla
Tack för alla svar, jag ska ringa vc på tisdag morgon så jag får komma in. Hur testas man för ansträngsnings astma?
1995 • Mölndal
#9
8 juli 2012 kl 20:19
Gilla
Du får göra ett spirometritest.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#10
8 juli 2012 kl 20:23
Gilla
Astma utreds med spirometri (lungfunktionsundersökning) i första hand med och utan luftvrörsvidgande medicin. En nedsatt utandningsförmåga/tidsenhet (vid forscerad/snabb utandning) samt förbättring av utandningsförmågan med luftrörsvidgande medicin talar för astma. Eftersom besvären varierar vid astma betyder en normal spirometri inte att astma kan uteslutas. Då kan man gå vidare med PEF-mätning (ett enklare utandningstest) i hemmet där man ser variationer över en längre tid, med eller utan medicin. Man kan också göra olika provokationstester, om man t ex misstänker ansträngninsastma med spirometrin är normal. Allergitest brukar ingå i utredningen och ev lungröntgen.

Hoppas du får hjälp och snart mår bättre så du kan fortsätta springa!
1983 • Karlstad
#11
8 juli 2012 kl 23:02
Gilla
Bästa valet jag gjorde när jag ville få koll på min astma när min vc inte ville tro på mej var att själv köpa en pef-mätare, kostar typ 100-200 kr och testade sen tre ggr om dagen ( morgon, middag och kväll) och sen efter en tid ringde jag vc igen och sa att jag gjort pef test hemma och berättade min mätning att den finns att se om det är så. Då fick jag bättre hjälp än innan. Så det var verkligen värt pengarna.
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#12
9 juli 2012 kl 08:39
Gilla
Man behöver ha ett PEF-värde när allt fungerar som det ska också. För att se om det verkligen är påverkat. Vilket normalvärde man har är individuellt om jag försått det rätt.
Då kan du jämföra hur värderna blir när du mår bra och när du varit ute och sprungit.
Sophie
1989 • luleå
#13
9 juli 2012 kl 10:17
Gilla
Okej då är jag lite bättre förberedd när jag åker på vc imorgon. Vart kan man köpa en pef mätare om vc inte tar mig på allvar? Apoteket? Kan dom inte på vc mäta pef värde?
Maria
1981 • Gävle
#14
9 juli 2012 kl 10:29
Gilla
Om man misstänker astma så borde du få en pef mätare på recept av läkaren så du kan alltid avvakta tills du varit där. Men annans så ja du hittar pef mätare på apoteket. Du kan få blåsa i en pef mätare när du är hos läkaren men ett värde är oftast inget värde utan det som är intressant är värdet över tid och om det sker någon förbättring med luftrörsvidgande medicin. För att få bästa tänk bara hjälp hos läkaren så är det bra om du så noga som möjligt kan beskriva hur det känns när du får problem med andningen. Är det in eller utandning, när väser det och hur är känslan. Ju mer information du kan ge läkaren desto större chans till en riktig diagnos.
Sophie
1989 • luleå
#15
10 juli 2012 kl 10:51
Gilla
Helt otroligt, fick en tid om en vecka. Är det meningen att man ska behöva vänta så länge? Fanns tidigare tider men sköterskan i andra sidan luren tyckte inte det lät akut nog eftersom jag gått med detta i 2 månader, fråga mig inte vad hans resonemang var..
1983 • Göteborg
#16
10 juli 2012 kl 10:56
Gilla
Är det så länge?
Frida
1981 • Göteborg
#17
10 juli 2012 kl 13:26
Gilla
En vecka är väl inte länge för något icke-akut? (Nej, det är inte akut om det inte förvärras och orsakar värre problem för dig, akut är sånt som innebär en medicinsk risk om det inte behandlas direkt.)

Jag har ansträningsastma och fick ut ventoline och pef-mätare trots att spirometrin inte visade något. Min läkare resonerade som så: "om det hjälper dig att träna är det bra". Efter ett par månaders tuffare konditionsträning med medicin har lungorna stärkts och det är bara i allergisammanhang eller efter sjukdom jag medicinerar numera.
Sophie
1989 • luleå
#18
10 juli 2012 kl 15:10
Gilla
Frida. Nä nog vet jag väl att det inte är akut. Men en vecka är väl ändå nog så lång tid. Dom som ringer in och vill ha host medicin dom ska väl inte också behöva vänta en vecka..

jonas. Jo jag tycker det är länge. I vanliga fall får man komma samma dag men som han sa själkv är det neddraget på personal under sommaren, tycker det är så fel.
1983 • Göteborg
#19
11 juli 2012 kl 09:53
Gilla
Om det är standard att man får träffa en specialist i allmänmedicin samma dag som man ringer då måste jag säga att Luleå låter som ett bra ställe att bo på :)

Hoppas det löser sig!
Sophie
1989 • luleå
#20
11 juli 2012 kl 10:29
Gilla
Jo lule är ett bra ställe att bo på, i vanliga fall har vi i familjen fått hjälp samma dag. Men nu har jag fått smälta att det tar så länge innan jag får komma så det känns okej nu, får bara helt enkelt låta bli att springa tills jag fått hjälp. Tack alla som svarat!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.